دهكده خاطرات
فصل چهارم و آخر مجموعه در شرایطی به پایان رسید كه توانسته بود انبوهی از تماشاچی را جذب خود كند و در بین برنامه‌های تلویزیونی تبدیل به یكی از پربیننده‌ترین....
 
 «دهكده خاطرات» محصول سال 2008 تلویزیون انگلستان یك درام است كه قصه آن در قرن نوزدهم و در عصر ویكتوریایی كشور انگلستان رخ می‌دهد. این مجموعه با حال و هوای اجتماعی و شرح حال گونه خود براساس قصه كتاب پرخواننده فلورا تامپسون به نام «ظهور گرم‌كندل فورد» ساخته شده است.
 
موفقیت كتاب در بین اهالی كتابخوان (و به‌ویژه خانم‌ها) صنعت تلویزیون را مجاب كرد كه مجموعه‌ای 40 قسمتی براساس آن تهیه و تولید كند. كتاب خانم تامپسون در حقیقت به صورت كتابی سه‌جلدی و مستقل از هم منتشر شد كه هر یك نام مستقلی هم برای خود داشت.
بعدها این سه كتاب در هم تلفیق شده و به صورت یك كتاب روی پیشخوان كتابفروشی‌ها قرار گرفتند. در قصه كتاب، تامپسون از زبان سوم شخص مفرد ـ كه خود را لارا می‌نامد ـ به بیان ماجراهای زندگی خود می‌پردازد. به این ترتیب قصه كتاب، زندگی لورا از دوران نوجوانی و زمان بزرگ‌شدنش در محله كوچك آكسفورد شایر را دنبال می‌كند. بعدها او در خانه‌ای در منطقه بوكینگهام (یاكندل‌فورد) به عنوان یك مستخدم كار می‌كند و در پایان او در دهكده فرینگفورد (معروف به كندل‌فورد گرین) در یك اداره پست مشغول به كار می‌شود. هر یك از این دوران قصه یكی از 3 جلد كتاب را تشكیل می‌دهد.
در مجموعه تلویزیونی، 2 منطقه كندل فورد و كندل فورد گرین تبدیل به یك شهر شده‌اند و قصه در آنجا اتفاق می‌افتد. فلورا تامپسون بعدها كتاب چهارمی هم نوشت كه با نام «هایترلی» منتشر شد. این كتاب شرح خاطرات او از سال‌های بعدی زندگی‌اش است و دورانی را در برمی‌گیرد كه وی اداره پست خود را در منطقه گریشات سر و سامان داد و اداره می‌كرد. اما این كتاب هنوز نه توسط تهیه‌كنندگان مجموعه «دهكده خاطرات» و نه توسط هیچ تهیه‌كننده دیگری به صورت یك مجموعه تلویزیونی درنیامده است.

لارا چگونه آبدیده شد
خط اصلی قصه‌ درباره زن جوانی به نام لارا تیمینز (با بازی اولیویا هالینان) است كه راهی یك شهر كوچك می‌شود تا در آنجا به عنوان كارمند اداره پست كار خود را شروع كند. در این محل و در مواجهه با اهالی متفاوت شهر، اتفاقات پیش‌بینی‌نشده‌ای برای لارا رخ می‌دهد كه باعث آبدیده‌شدن او می‌شود. این اتفاقات قصه مجموعه را در هر قسمت آن به جلو می‌برند و ماجراهای تلخ و شیرینی خلق می‌كنند كه تماشاگران را درگیر خود كرده و این قصه را به سمت یك پایان به یاد ماندنی می‌برند. از آنجا كه سن لارا در طول قصه تغییر می‌كند، نقش دوران بزرگسالی او را در این مجموعه سارا لانكاشایر بازی می‌كند. هر دو بازیگر نقش جوانی و میانسالی لارا در هر 40 اپیزود مجموعه حضور دارند و این حضور به واسطه یك سری فلاش‌بك امكان‌پذیر شده است. مجموعه دهكده خاطرات در 4 فصل تولید شد و سازندگانش از همان زمان تولید فصل اول در سال 2008 در فكر تولید فصل‌های بعدی آن بودند و قصه فیلمنامه این فصل‌ها آماده تولید بود. به این ترتیب، بدون توجه به استقبال احتمالی تماشاگران از فصل اول مجموعه، تهیه‌كنندگان آن در تدارك تولید 3 فصل بعدی بودند. علت اصلی امر هم این است كه قصه 4 فصل مجموعه در ارتباط كامل با یكدیگر است و فصل‌های دوم تا چهارم در حقیقت بقیه زندگی كاراكتر اصلی خود را تعریف و دنبال می‌كردند. با این حال، استقبال تماشاگران از فصل اول مجموعه بسیار خوب بود و این مساله به سازندگان آن نیرو و توان بیشتری برای ادامه كار داد. به مدد این موفقیت بود كه نمایش تلویزیونی دهكده خاطرات تا سال 2011 ادامه پیدا كرد.

داستانی زنانه و كارگردانان خانم
نویسنده اصلی فیلمنامه مجموعه ـ كه به نوعی خالق تلویزیونی آن هم محسوب می‌شود ـ بیل گالاگر است. گالاگر كه در عین حال تهیه‌كننده اصلی دهكده خاطرات هم هست، نویسنده 40 قسمت فیلمنامه است، اما او برای نگارش فیلمنامه تمام اپیزودهای مجموعه دست تنها نبوده و 4 نویسنده تلویزیونی دیگر هم در كار نوشتن اپیزودهای مختلف با او همكاری كرده‌اند. گالاگر كار كارگردانی مجموعه را به دست تعدادی از برنامه‌سازان تلویزیونی داد و خودش امر كارگردانی هیچ یك از اپیزودهای آن را به عهده نگرفت. این در حالی است كه رسانه‌های انگلیسی می‌نویسند او یك جورهایی كارگردان پنهان و اصلی مجموعه بود و در تمام طول دوران تولید آن، مشاوره‌های لازم و ضروری را به كارگردانان مختلف دهكده خاطرات می‌داد. گالاگر مایل بود تعدادی از زنان فیلمساز، كارگردانی اپیزودهای مختلف مجموعه را به عهده بگیرند. وی اعتقاد داشت برای تعریف چنین قصه‌ای (كه كاراكتر و حال و هوایی زنانه داشت) هیچ‌كس بهتر از چند كارگردان زن نمی‌تواند جنبه‌های مختلف قصه و ماجرا را مورد كنكاش و بررسی قرار دهد. با این حال، او فقط توانست 2 كارگردان زن را برای همكاری با این پروژه دعوت كند. سوزان تولی با ساخت 9 اپیزود مجموعه، بیشترین همكاری را با این پروژه كرد و ماریا آرمسترانگ در غیبت سوزان تولی كارگردانی 3 قسمت مجموعه را به عهده گرفت. پاتریك لائو با كارگردانی 7 اپیزود، بیشترین همكاری را پس از تولی با این مجموعه داشته است. در كل 8 فیلمساز تلویزیونی در فاصله سال‌های 2008 تا 2011 با این مجموعه همكاری داشته و ساخت اپیزودهای مختلف آن را به عهده گرفتند.
مسوولان شبكه تلویزیونی بی‌بی‌سی كه مجموعه دهكده خاطرات را تولید كردند، پیش از شروع تولید آن باور داشتند تماشاگران از قصه مجموعه‌ای كه در حومه شهری قرن نوزدهمی اتفاق می‌افتد و شرح اتفاقات و حوادثی است كه برای یك شخصیت زن رخ می‌دهد، استقبال خواهند كرد. قصه كتاب فلورا تامپسون در فاصله سال‌های 1939 تا 1943 و در دوران جنگ جهانی دوم روی پیشخوان كتابفروشی‌ها قرار گرفت. منتقدان ادبی یكی از دلایل موفقیت بالای كتاب تامپسون را ناشی از شرایط جنگی می‌دانستند. به همین دلیل آنها عقیده داشتند تولید مجموعه آن در دورانی كه جنگی در حال وقوع نبود، حكم یك ریسك را دارد، اما منتقدان تلویزیونی می‌گویند ریسك تهیه‌كنندگان مجموعه به نفع آنها تمام شد و با وجود شرایط صلح، بینندگان دهكده خاطرات از آن استقبالی شبیه استقبال خوانندگان كتاب در دهه 40 میلادی كردند. فیلمبرداری كل صحنه‌های مجموعه 5 ماه طول كشید و صحنه‌های داخلی و خارجی آن در منطقه یت و پارك‌نستون فیلمبرداری شد. تهیه‌كنندگان دهكده خاطرات هیچ وقت رقم دقیق تولید را اعلام نكردند، ولی گفته می‌شود به خاطر فضاسازی سنتی آن (و معماری و طراحی لباس قرن نوزدهمی) دهكده‌ خاطرات كاری پرهزینه بوده است.

مخالفت مردم با اتمام سریال
فصل چهارم و آخر مجموعه در شرایطی به پایان رسید كه توانسته بود انبوهی از تماشاچی را جذب خود كند و در بین برنامه‌های تلویزیونی تبدیل به یكی از پربیننده‌ترین كارهای این رسانه شود. حتی نمایش آمریكایی این مجموعه (كه چند ماه پس از پخش تلویزیونی آن در انگلستان آغاز شد) هم با موفقیت كلان و بالایی روبه‌رو شد. این موفقیت كلان باعث شد تا تحلیلگران و منتقدان تلویزیونی با اطمینان بگویند تهیه‌كنندگان دهكده خاطرات تولید فصل پنجم آن را نیز سریعا در دستور كار خود قرار خواهند داد. اما این اتفاق رخ نداد و در كمال تعجب اهالی فن و تهیه‌كنندگان مجموعه گفتند فصل پنجمی در كار نخواهد بود. آخرین قسمت دهكده خاطرات، 13 فوریه 2011 به روی آنتن رفت و این آخرین دیدار تماشاگران تلویزیون با كاراكترهای این درام اجتماعی و خانوادگی بود. اما كار به اینجا خاتمه نیافت و اعتراضات به تصمیم مسوولان بی‌بی‌سی شروع شد. این اعتراض‌ها هم به صورت نامه در رسانه‌‌های گروهی منتشر شد و هم به صورت تماس با شبكه بی‌بی‌سی مطرح شد. ادامه این اعتراضات باعث شد تا دنی كوهن از مسوولان بی‌بی‌سی در یك مصاحبه رسمی چنین بگوید: این مجموعه حقیقتا یكی از بهترین كارهای تلویزیونی ما بوده است و به همین دلیل از بیل گالاگر و گروه همكار او ممنون هستیم. اما ما بر این باور هستیم كه باید فضا و راه را برای تولید درام‌های جدید و فعالیت بقیه گروه‌های فیلمسازی باز كنیم، امیدواریم این كارهای جدید هم بتوانند مورد پسند تماشاگران قرار گیرند و موفقیت دهكده خاطرات را تكرار كنند. با وجود این، طرفداران مجموعه طوماری را در اینترنت امضاء كردند كه خواستار ادامه تولید و پخش مجموعه دهكده خاطرات بودند.

بازیگر «دكتر هو» در دهكده خاطرات
اولیویا هالینان
بازیگر دوران جوانی شخصیت لارا از سن 7 سالگی كار بازیگری را شروع كرد و تا به حال در بیش از 100 مجموعه و كار تلویزیونی و سینمایی ظاهر شده است. او كه متولد سال 1985 است اولین نقش مهم خود را در مجموعه تلویزیونی «رابین هود» در سال 1991 بازی كرد. هالینان با بازی در «دهكده خاطرات» تبدیل به یكی از موفق‌ترین بازیگران جوان تلویزیونی انگلیس شده و صنعت سینمای كشور پیشنهادات زیادی برای حضور در پروژه‌های سینمایی به وی داده است. اما سارا لانكاشایر كه نقش دوران بزرگسالی كاراكتر لارا را بازی می‌كند، یك بازیگر قدیمی و متولد سال 1964 است. این بازیگر تئاتری با سابقه بازی در بیش از 30 كار تلویزیونی و سینمایی قرارداد همكاری با پروژه دهكده خاطرات را امضاء كرد و زمان بازی در آن اعتراف كرد یكی از خوانندگان پروپاقرص كتاب فلورا تامپسون بوده است. او این مجموعه را در دنباله كارهای موفق قبلی خود همچون «بلندی‌های بادگیر»، «دكتر هو» و «الیور توئیست» می‌داند و می‌گوید: «نه فقط خود من به عنوان یك هنرپیشه، بلكه تماشاگران تلویزیونی هم همیشه دوستدار درام دوره‌ای بوده‌اند كه یك قصه قدیمی را با حال و هوایی سنتی تعریف می‌كنند. قصه كتاب فلورا تامپسون را در دوران نوجوانی خوانده بودم و همیشه با شخصیت اصلی آن همذات‌پنداری می‌كردم. زمانی كه وارد حرفه بازیگری شدم، بازی در نقش كاراكتر اصلی این قصه جذاب یكی از آرزوهای همیشگی‌ام بود. به همین دلیل وقتی بازی در آن به من پیشنهاد شد، بلافاصله این دعوت را قبول كردم. نمی‌خواستم شانس بازی در این مجموعه را از دست بدهم. برای من كه سا‌ل‌ها با كتاب تامپسن و شخصیت‌های آن زندگی كرده بودم، همراهی با این پروژه تلویزیونی یكی از جذاب‌ترین روزهای زندگی‌ام بود، برای ایفای نقش لارا هیچ مشكلی نداشتم و نیازی به راهنمایی‌های كارگردان و فیلمنامه‌نویس نبود. تمام جوانب و زوایای شخصیتی این شخصیت را می‌شناختم و برایم آشنا بود.»
 
 
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: jamejamonline.ir/ كیكاووس زیاری
 
 
مطالب پیشنهادی:
 شخصیت ‌های دوست داشتنی در جزیره‌ای زیبا
رابرت ‌دنیرو ‌و تازه‌كارها!
نگاهی به انیمیشن «ای كی‌یو، مرد كوچك»
چهره‌پردازی در سه مجموعۀ تلویزیونی «لاست»، «24» و «خون واقعی»
 جنگ با ‌گیاهان زهرآگین