شهاب حسینی
دربخش دیگری از این مراسم شهاب حسینی ـ بازیگر نقش شهید بابایی ـ گفت: زمانی كه در سال 66 شهید عباس بابایی به شهادت رسید، من 14 ساله بودم....
                              

شهاب حسینی: «شوق پرواز» یك تابلوست كه همیشه می‌توانم جلوی چشمم بگذارم  
مراسم تقدیر از عوامل سریال «شوق پرواز» عصر سه شنبه ـ ششم ماه ـ در تالار فردوسی دانشكده ادبیات دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سرویس تلویزیون ایسنا، یدالله صمدی (كارگردان)، جواد نوروزبیگی (تهیه‌كننده) و شهاب حسینی (بازیگر نقش شهید بابایی) به همراه ملیحه حكمت و سلما بابایی (همسر و فرزند شهید بابایی) در این مراسم حضور داشتند.
جواد نوروزبیگی ـ تهیه‌كننده سریال شوق پرواز ـ در ابتدای این مراسم درباره‌ی پروژه شوق پرواز كه از سال 76 شروع شد، گفت: تولید این سریال هم مثل زندگی خود شهید بابایی فراز و نشیب زیادی داشت و ما بیشتر در فراز و نشیب های آن زندگی كردیم و لذت بردیم؛ شاید هیچ سریالی در سطح سریال‌های تلویزیونی مثل «شوق پرواز» سخت و خستگی‌آور نبود، اما انرژی عوامل تولید در این پروژه فراموش‌شدنی نیست.
یدالله صمدی ـ كارگردان سریال «شوق پرواز» نیز در سخنانی عنوان كرد: ما توانستیم این كار عظیم را با بضاعت كمی انجام دهیم؛ البته این كار نه از بابت حجم و هزینه، بلكه ازجهت پرداختن به زندگی بزرگواری به نام شهید عباس بابایی، عظیم بود؛ چنانچه دعوت خود این شهید نبود این اتفاق برایمان نمی‌افتاد. من از شهید بزرگوار ممنونم چون پیش از این فیلم‌های فولكلور، روانشناسی و اجتماعی ساخته بودم اما قسمتم نبود تا در حوزه‌ی دفاع مقدس كار كنم.
وی ادامه داد: من جمله ای در زمان شروع فیلم می گویم مبنی بر این كه «عباس عزیز عشقانه ای سروده ایم تقدیم به تو» منظورم از این جمله همه ی كسانی بوده است كه در تولید این سریال مشاركت داشته اند.
***
دربخش دیگری از این مراسم شهاب حسینی ـ بازیگر نقش شهید بابایی ـ گفت: زمانی كه در سال 66 شهید عباس بابایی به شهادت رسید، من 14 ساله بودم. عباس بابایی و شوق پرواز برای من یك یادآوری بود تا شناخت بیشتری پیداكنم كه كجا زندگی می‌كنیم و ارزش های این سرزمین چه چیزهایی هستند. شهید بابایی نماینده ی نسلی است كه در آن دوران از همه چیز خود گذشتند. امثال آنها در نبرد با خودشان به پیروزی رسیدند و بعد به این خاطر بود كه توانستند برای حفظ شرافت این سرزمین قابل ترین چیزی را كه داشتند فدا كنند.
وی افزود: شهید بابایی برای من یادآور این بود كه كسی روزی جانش را بابت این مملكت داد؛ و اینكه اگر روزی با موقعیتی مواجه شدم كه خواست قلبی‌ام با منافع مملكتم در تضاد بود، چقدر حاضرم خود را فدا كنم. من شوق پرواز را یك نقش روتین كه آن را بازی كرده ام و تمام شده به حساب نمی آورم بلكه یك تابلو است كه همیشه می توانم آن را جلوی چشمم بگذارم ولی ترجیج می دهم آن را جلوی دیوار قلبم و چشم ذهنم بگذارم و همیشه به آن نگاه كنم. خوشحالم كه سهم بودنم در زمان حیاتم به این صورت پرداخت شد.
شهاب حسینی همچنین درباره ی حركتش هنگام حضور روی صحنه كه به بوسیدن و احترام به عكس شهید بابایی اقدام كرده بود، توضیح داد: این حركت، نمادین و برای دوربین‌ها نیست بلكه برای ادای دین و شخصی بود و اگر كسی هم اینجا نبود همین كار را انجام می دادم.
***
در ادامه این مراسم ید‌الله صمدی درباره شروع شوق پرواز عنوان كرد: آشنا شدن با شخصت بابایی ابتدا از طریق یكی ـ دو كتاب معدود و بعد از آن خانواده بزرگوار شهید بود. شهاب حسینی نیز یكی از كسانی بود كه با بسم‌الله گفتنش كار را آغاز كرد و ما مدیون او هستیم. شهاب حسینی واقعا جانانه فكر و عمل می‌كرد اما از سوی دیگر بار سنگین مالی و مسؤولیتی وجود داشت كه از همه طرف باید به بنیاد شهید و ارتش جوابگو می‌بودیم. این كار حوصله و سعه‌ی صدر خاص خودش را می‌خواست. در فیلم‌ها و پروژه‌های دیگر طبعا كلنجار‌ها و دعوا و مرافع‌هایی پیش می‌آید كه خوشبختانه این موارد در سریال «شوق پرواز» بسیار كم بود.
جواد نوروزبیگی نیز در ادامه‌ی سخنان صمدی یاد‌آور شد كه اینگونه سریال‌ها در سازمان صداوسیما شاید هر 10 سال یك بار شكل بگیرد اما موارد گذشته به شكل حرفه‌یی نبوده و شرایط طوری بوده كه احساس شده از مخاطب خوبی برخوردار نبوده‌اند.
او گفت: زمانی كه شوق پرواز به ما پیشنهاد داده شد چندین فیلم نامه را بررسی كردیم و خود این فیلم‌نامه‌ها در موارد مختلف با مشكل مواجه می‌شدند. حتی بارها در میان كار تعطیل كردیم تا روی فیلم‌نامه متمركز شویم.
تهیه كننده شوق پرواز افزود: حضور شهید بابایی دراین سریال تاثیرگذار بود؛ این‌ها شعار نیست بلكه شهید بابایی در تولید سریال هم حضور داشت. خود من دو یا سه بار استعفا دادم اما او دو بار به خوابم آمد و حتی گفت از چه كسی پول بگیرم؛ به دلیل حضور شهید بابایی كار ادامه پیدا كرد. به علاوه ما در شرایطی كار را شروع كردیم كه در جامعه التهاباتی وجود داشت و دوستان هنرمند ما هم به كارهایی از این دست اقبالی نشان نمی‌دادند.
نوروزبیگی همچنین اظهار امیدواری كرد تا بتوانند سریال دیگری در مورد شهیدی كه مورد تایید همه است بسازد.
***
در بخش دیگری از مراسم تقدیر از عوامل «شوق پرواز» شهاب حسینی توضیح داد: زمانی كه می‌خواستیم كار را شروع كنیم از خداوند مدد خواستم و به شهید عباس بابایی گفتم عباس عزیز من مثل خود تو فرد قابل و آبرومندی در درگاه الهی نیستم اما باید لباس تو را كه برای تن نحیف من بزرگ است، به تن كنم و از او خواستم كه به من كمك كند.
وی همچنین درباره‌ی عدم اقبال بازیگران به سریال‌های درباره شهدا عنوان كرد: به اعتقاد من دلیل این امر تلاوت و شیرینی این داستان‌ها است.
شهاب حسینی با ذكر مثالی درباره‌ی این كه عسل و شكر به دلیل اینكه هر دو شیرین هستند، تركیبشان به دل نمی‌نشیند، گفت: ما در سریال‌های اینچنینی از آن طرف بام افتاده‌ایم و كسانی كه سریال را كار كرده‌اند به گونه‌ای به ارزش‌ها پرداختند كه غلوآمیز شده است؛ این در حالی است كه طبع زیبای مخاطب ایرانی این غلو‌ها را نمی‌پذیرد و با آن احساس فاصله می‌كند به همین دلیل شخصیت‌های سریال دغدغه‌اش نمی‌شوند. در مورد زندگی دیگر شهدا هم شهادت را در اولویت توجه‌مان را قرار دادیم و به موارد انسانی كمرنگ‌تر پرداخت شده و شاید مواردی به آن الحاق شده باشد كه تماشاگر متوجه آن می‌شود.
بازیگر نقش شهید بابایی افزود: ما احساس كردیم كه در گام اول سریال شوق پرواز باید شخصیت انسانی شهید بابایی باشد و به همین دلیل بنا را بر این گذاشتیم كه در سال 59 جنگی اتفاق نمی‌افتد و این همه حماسه صورت نمی‌گیرد. شهید بابایی وقتی در سال 66 شهید شد یعنی در سال 57 كه انقلاب پیروز شد 26 ساله بود و به همین دلیل شخصیت شهید بابایی را به دو بخش تقسیم كردیم؛ بخش اول شخصیت انسانی و قسمت دوم وجه شهادت شهید بابایی بود و در ابتدا تلاش كردیم ترسیم‌ كننده‌ی شخصیت انسانی او باشیم و نشان دهیم شهید بابایی مثل ما است و هر خانواده‌ای می‌تواند یك نفر مثل او را درمیان اقوام و آشنایان خود پیدا كند.
وی سپس به شهادت بابایی اشاره كرد و گفت: كسی از تقدیر خبر ندارد و شهید بابایی نمی‌دانسته شهید می‌شود ما می‌خواستیم ببینیم او چگونه زندگی می‌كرده؛ این سوال درباره زندگی پیامبر اكرم(ص) در ذهن من وجود دارد و من میل دارم زندگی او را قبل از پیامبری ببینم و این كه او تا 40 سالگی چگونه زندگی كرده است.
شهاب حسینی ادامه داد: تلاش ما این بود كه زندگی شهید بابایی را تا شروع جنگ ترسیم كنیم؛ فردی كه حتی با زندگی با آمریكا كه در آن زمان مهد موسیقی «راك اند رول» بود ملاك‌هایش را تغییر نداد. در آن موقع عباس بابایی چه در آمریكا، چه در قزوین و تهران و یا اصفهان بود، عوض نمی‌شد و همان فرد باقی می‌ماند. نوع مدیریت شهید بابایی در زمان تصدی‌اش بر معاونت نیروی هوایی و دوستی او با پرسنلش، بخش دیگری بود كه باید به آن می‌پرداختیم. این بخش روی پی شخصیت او استوار بود. به اعتقاد من قصه شهید بابایی، قصه‌ی یك فرد با شكوه بود كه به شهادت رسید و از بازخورد‌ها نیز چنین بر می‌آید كه او برای نسل امروز ملموس است.
این بازیگر در پاسخ به سوالی درباره باورپذیر بودن شخصیت شهید بابایی، عنوان كرد: چیزهایی در مورد شهید بابایی نوشته شد كه به مراتب باورناپذیرتر است؛ اما ما آن را در سریال نیاوردیم. یادم می‌آید در زمان جنگ مردم روحیه همدلی و شیدایی عجیبی داشتند. این روحیه به خصوص در شب‌های موشك‌باران به اوج خود می رسید در شرایطی كه مردم عادی چنین بودند قطعا رزمندگان حال و هوایی خاصی داشتند كه شنیدنش باورپذیر نیست و شهید بابایی نمونه شاخص این افراد بود.
وی افزود: شوهرخاله من جانباز 70 درصد است و حماسه‌هایی راتعریف می‌كند كه باورناپذیر است اما متاسفانه در سریال شهید بابایی به خاطر اینكه از منظر مخاطب امروز یك سریال ملموس به حساب بیاید، از خیلی‌ از خصایص واقعی شهید بابایی محروم شدیم.
***
به گزارش ایسنا، دربخش دیگری از این مراسم یدالله صمدی درباره خلاصه كردن سریال شهید بابایی در یك فیلم سینمایی گفت: این سریال كه در 24 قسمت ساخته شده قطره‌ای از دریایی شیهد بابایی است، حال چگونه می‌توانیم از این قطره استخراج كنیم و خلاصه‌ای از آن را پخش كنیم اما پیشنهاد این كار از سوی جشنواره فجر مطرح شده و مرتب به جوادنوروزبیگی می‌گویند كه نسخه سینمایی این كار را بسازد ولی طبعا با این كار فراز‌هایی را از دست می‌دهیم. اگر قرار باشد از بین 1100 دقیقه 100 دقیقه را بیرون آوریم در درجه اول خودمان را زیر سوال می‌بریم زیرا این مساله به وجود می‌آید اگر ساخت چنین موضوعی در 100 دقیقه امكان‌پذیر بود، چرا به 1100 دقیقه تبدیل شد.
صمدی ادامه داد: به علاوه پازل‌های داستان را از كجا می‌آوردیم تا روند داستان به هم نخورد من این تجربه را قبلا در شهر آشوب داشتم و با این كه جایزه گرفتم از آن راضی نبودم. ضمن اینكه شهر آشوب یك سریال تاریخی بود و در مورد زندگی یك شهید بزرگوار نبود؛ من مخالف این كار هستم و می دانم به سریال‌مان لطمه وارد خواهد شد.
صمدی با اشاره به نقش خانواده شهدا در حفظ آرامش كنونی جامعه ما تاكید كرد: از آنجا كه عباس همیشه گفته كمتر توانسته به خانواده‌اش برسد در این سریال سعی كردیم تا جایی كه ممكن است خانواده او را نشان دهیم. این مساله با اجازه خانواده شهید بود. حتی از خود او هم اجازه گرفتیم و این پاسخی است برای برخی رسانه‌ها كه گویی برای نخستین بار است چنین نگاهی را می‌بینند و به ما انتقاد می‌كنند كه خانواده‌ شهید را نشان داده‌ایم.
***
در بخش بعدی این نشست بخش‌هایی كوتاه از پشت صحنه سریال «شوق پرواز» پخش شد كه مربوط به قسمت آخر این سریال بودند. پخش این قسمت‌ها با اعتراض ید‌الله صمدی و شهاب حسینی مواجه شد.
صمدی با انتقاد پخش این بخش‌ها گفت: صمیمیت، زلالی و سادگی دركل سریال را جاری كردیم كه سعی كردیم در فینال سریال نیز جاری شود.
شهاب حسینی نیز با غیرجذاب خواندن پشت صحنه عنوان كرد: پشت‌صحنه‌ها معمولا نخ شعبده بازی شعبده‌باز را می‌كشند. قسمت‌هایی باید از پشت صحنه این سریال پخش می‌شد كه ادای دین و امانت باشد.
***
در پایان این نشست ملیحه حكمت همسر شهید بابایی در سخنانی كوتاه از عوامل سریال تشكر كرد و گفت: امضایی بالاتر از خون شهدا و سندی رسمی‌تر از شهادت نیست.
در پایان مراسم، تقدیر از عوامل سریال شوق پرواز (تهیه كننده، بازیگر و كارگردان این سریال و همسر و فرزند شهید بابایی) با اهدای نشان دانشگاه تهران و یك جلد قرآن نفیس و ... انجام شد.


گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture  
منبع: isna.ir