همه چیز در مورد سینه پهلو + واکسن پنوموکوک چیست؟
 سینه پهلو یک بیماری رایج در فصل های سرد سال و به ویژه در بین کودکان است. آیا می توان با واکسن از این بیماری جدی پیشگیری کرد؟ در این مقاله با جزئیات بیشتری به این مسئله پرداخته می شود.

 سینه پهلو pneumonia چیست و آیا قابل پیشگیری است؟

سید عبدالرضا حجازی، مدیر MSD در ایران اعلام کرده است که کمیته واکسیناسیون کشوری، قرارگیری دو واکسن پنوموکوک pneumococcus و روتاویروس rotavirus را در برنامه واکسیناسیون کشوری به تصویب رسانده است و با موافقت مقام معظم رهبری، بودجه درخواستی وزارت بهداشت برای خرید این دو واکسن به میزان 100 میلیون دلار در سال ۱۳۹۷ از محل صندوق توسعه ملی تأمین خواهد شد.


پنوموکوک  pneumococcus چیست؟

پنوموکوک، باکتری شایعی است که می‌تواند بیماری‌های جدی به همراه بیاورد. به‌طورکلی این باکتری توانایی بروز بیماری را در دو حالت مهاجم و غیرمهاجم دارد. در صورتی‌که باکتری در مناطقی از بدن مانند مننژ (پرده اطراف مغز) و خون یافت شود که در حالت طبیعی استریل هستند، بیماری ایجادشده مهاجم محسوب می‌شود و می‌تواند عوارضی شدید و بسیار جدی ایجاد کند که حیات بیمار را به خطر بیندازد. تورم پرده‌های مغزی (مننژیت) و حضور باکتری در خون یا باکتریومی به عنوان انواع مهاجم طبقه‌بندی می‌شوند و عفونت گوش میانی یا اوتیت Otitis و سینه‌پهلو یا ذات‌الریه پنومونی، غیرمهاجم؛ اما باید دانست که عفونت‌های غیرمهاجم به‌ویژه ذات‌الریه، می‌توانند به نوع مهاجم تبدیل شوند.


واکسن پنوموکوک چیست؟

همه چیز در مورد سینه پهلو + واکسن پنوموکوک چیست؟

عامل بیماری‌های ذکرشده، باکتری Streptococcus pneumoniae است و واکسن پنوموکوک در دو نوع تزریقی علیه آن به کار می‌رود. به‌طورمعمول سه تا چهار دوز از این واکسن، چیزی در حدود ۷۰ تا ۹۰ درصد ایمنی را برای بدن ایجاد می‌کند؛ اما از تمام موارد بیماری ذات‌الریه جلوگیری نمی‌کند. به‌رغم ناتوانی این واکسن در تأمین ایمنی صددرصدی، سازمان بهداشت جهانی استفاده از آن را در برنامه ایمن‌سازی کودکان برای همه کشورها توصیه کرده است؛ زیرا واکسن بسیار بی‌خطری است و قیمت چندان گرانی هم ندارد.

اولین بار در دهه ۱۹۸۰ (۱۳۶۰) بود که این واکسن توسعه پیدا کرد و در حال حاضر، بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته آن را در برنامه ثابت واکسیناسیون کودکان قرار داده‌اند. دلیل اجباری بودن واکسن پنوموکوک هم آن است که بیماری سینه پهلو به‌ویژه برای کودکان می‌تواند بسیار مرگبار باشد. به‌طورکلی بیماری سینه‌پهلو، ۷ درصد از آمار مرگ‌ومیر را در جهان به خود اختصاص داده است و این آمار برای کودکان زیر ۵ سال و سالمندان بالای ۷۵ سال، بیشتر از ۷ درصد است. در یک کلام، سینه‌پهلو عامل بخش عمده‌ای از مرگ‌ومیر جهان به‌حساب می‌آید.

آمارهای سازمان بهداشت جهانی حاکی از آن است که سالانه حدود ۴۵۰ میلیون نفر در جهان به بیماری سینه پهلو دچار می‌شوند که از این تعداد، ابتلای حدود 200 میلیون نفر بر اثر عوامل ویروسی است؛ درنتیجه واکسن پنوموکوک علیه این موارد ویروسی مؤثر نخواهد بود.


ایران در رده کشورهای توسعه‌یافته

کشوری که اخیرا و تقریبا هم‌زمان با ایران، تزریق این واکسن را در برنامه اجباری واکسیناسیون خود قرار داده، هندوستان است که بهار گذشته (۲۰۱۷ / ۱۳۹۶) اقدام به این کار کرده است.

نکته مهم در مورد واکسن پنوموکوک، آن است که سرمایه‌گذاری روی ساخت و تزریق آن می‌تواند به مراتب از هزینه‌های بعدی ناشی از بروز این بیماری بکاهد.

خوشبختانه بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۲ (۱۳۹۱)، ساختار بهداشتی ایران از وضعیت بسیار مناسبی برای مهار این بیماری برخوردار است و آمار مرگ‌ومیر، معلولیت یا مشکلات تنفسی ناشی از بروز این بیماری در ایران تقریبا در رده کشورهای توسعه‌یافته قرار می‌گیرد.

اگر می خواهید بیشتر بدانید : 9 بیماری که در زمستان بدتر می شوند



گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع: sinapress.ir