تاثیر مواد غذایی بر درمان افسردگی
افسردگی در بیشتر مواقع تشخیص داده نمی‌شود و تخمین‌زده می‌شود از هر 5 نفر یك نفر در دوره‌ای از زندگی افسردگی را تجربه می‌كند.

افسردگی با احساس ناراحتی و غم طولانی‌مدت و از دست دادن تمایل به زندگی و از بین رفتن انگیزه برای انجام كارهای روزمره همراه است،كه باعث اختلال خواب و از دست دادن اشتها و كاهش تمایلات جنسی می‌شود. افسردگی شدید گاه به تصمیم برای خودكشی می‌انجامد. زندگی پر استرس، ‌از دست دادن شغل، ‌بازنشستگی، نگرانی‌های اقتصادی از جمله علل عمده افسردگی در جوامع امروزی هستند. افسردگی در بیشتر مواقع تشخیص داده نمی‌شود و تخمین‌زده می‌شود از هر 5 نفر یك نفر در دوره‌ای از زندگی افسردگی را تجربه می‌كند.

 

علائم افسردگی

نشانه‌های اصلی آن احساس ناراحتی و گوشه‌گیری و تحریك‌پذیری شدید، عصبانیت، كاهش انرژی‌،‌ خستگی زودهنگام، از دست دادن تمركز، خودكم‌بینی، عدم اعتماد به نفس، سرزنش خود و خودآزاری و بدبینی نسبت به آینده، اختلال در خواب و کاهش اشتها است.

 

درمان‌های رایج افسردگی

استفاده از توصیه پزشكی و مشاوره روان‌پزشكی ضروری است، برای هر گونه تغییر در رژیم غذایی باید با پزشك مشورت شود و متناسب با شرایط درمانی كل بیمار باشد. معمولا داروهای ضدافسردگی سه حلقه‌ای، مهاركننده‌های مونوآمینواكسیداز و مهاركننده‌های باز جذب سروتونین SSRI، برای این بیماران تجویز می‌شود.

 

موادغذایی مفید جهت رفع افسردگی

موادغذایی باعث درمان افسردگی نمی‌شوند، اما مصرف آنها همراه با درمان‌هایی که توسط پزشک تجویز می‌شود، می‌تواند اثرات بسیار مثبتی داشته باشد. تغییرات رژیم غذایی در موارد افسردگی خفیف تا متوسط بیشترین اثر را دارد.

 

جودو سرو افسردگی

جودوسر به علت خاصیت ضد افسردگی آن شناخته شده است و منبع غنی ساپونین‌ها، ‌آلكالوئیدها، ویتامین‌های B و فلاونوئیدها است. مصرف پوره جودوسر برای مبتلایان به بیماری‌های روحی مفید است.

 

برگ ریحان و افسردگی

برای تهیه سالادها استفاده می‌شود و سال‌هاست که خاصیت ضد افسردگی آن شناخته شده است. روغن‌های فرار و كافور ریحان از ‌تركیبات فعال این گیاه هستند.

 

فولات و افسردگی

كلم بروكسل، كلم بروكلی، شلغم، مارچوبه، اسفناج، كلم قمری و لوبیا چشم بلبلی از منابع غنی فولات هستند. افسردگی از علائم شایع كمبود فولات است. مشاهده شده است، افرادی كه سطح فولات كمتری دارند به داروهای ضد افسردگی مانند مهاركننده سروتونین پاسخ ضعیف‌تری می‌دهند. غلات صبحانه، نان‌ها و ‌عصاره مخمر كه با اسید فولیك غنی شده‌اند به افزایش سطح این ویتامین در بدن كمك می‌كنند.

 

ویتامین B6 و افسردگی

گوشت بدون چربی و شیر كم چرب از منابع خوب ویتامین B6 هستند. این ویتامین برای تبدیل ‌تریپتوفان به ناقل عصبی شیمیایی سروتونین ضروری است. سروتونین هورمون مسئول احساس شادابی است. در برخی آزمایش‌ها مشاهده شده است كه سطح ویتامین B6 در افراد افسرده به مراتب پایین‌تر از افراد غیر افسرده است.

 

مواد غذایی كه باید در افسردگی پرهیز شوند

شكر، ‌عسل، شیرینی‌ها، بیسكویت، كیك، نوشیدنی‌های شیرین که باعث افزایش ناگهانی و سپس کاهش قند خون می‌شوند باید محدود شوند. این مواد غذایی باعث تشدید علائم دلتنگی و احساسات مرتبط با افسردگی می‌شوند.

 

آمینها و افسردگی

پنیر، پنیر رسیده یا فرایند شده، عصاره گوشت، شاه ماهی كنسرو شده با ‌ترشی، طعم دهنده‌ها و نوشیدنی‌های الكلی حاوی آمین‌های فعالی نظیر تیرامین، هیستامین و دوپامین هستند. افرادی كه از داروهای مهار كننده مونوآمینو اكسیداز استفاده می‌كنند باید از مصرف این مواد غذایی خودداری كنند. عدم رعایت این مساله باعث بروز واكنش‌های شدید و ناخوشایند خصوصا سردرد و افزایش فشار خون می‌شود.

 

سایر اقدامات جهت رفع افسردگی

افشره جودوسر و آب ریحان از جمله گیاهان دارویی هستند كه توسط گیاه‌شناسان تجویز می‌شوند. گیاه‌ هایپریکوم برای درمان افسردگی خفیف،‌بی خوابی، اضطراب، سردردهای عصبی،‌سردردهای دوران قاعدگی و میگرن بكار می رود و عصاره یا قرص آن را می توان از داروخانه و عطاری تهیه نمود.

 

لادن گیاهی، متخصص تغذیه


گردآوری:گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع:zendegionline.ir