جهانگیری در جلسه غیرعلنی: چین و روسیه هم نمی‌توانند کمکمان کنند
روزنامه اعتماد با بهروز بنیادی، نماینده اصلاح طلب مجلس در باره اظهارات جهانگیری در جلسه غیرعلنی دیروز مجلس مصاحبه کرده است.

نماینده مجلس: جهانگیری در جلسه غیرعلنی مجلس گفت وارد یک جنگ اقتصادی شده‌ایم

روزنامه اعتماد با بهروز بنیادی، نماینده اصلاح طلب مجلس در باره اظهارات جهانگیری در جلسه غیرعلنی دیروز مجلس مصاحبه کرده است.

بخشی از اظهارات او را می‌خوانید:

- محور اصلی مباحث جلسه غیرعلنی دیروز مجلس چه بود؟

شاید بتوانیم بگوییم كه خلاصه مطالبی كه در این جلسه مطرح شد این است كه در آستانه یك «جنگ اقتصادی» توسط یك تروریست اقتصادی قرار داریم و اینكه شایدشرایط آینده به‌مراتب سخت‌تر خواهد شد. نكته دیگر آنكه برخی كشورها كه در عرصه سیاست بین‌الملل به عنوان دوست شناخته می‌شدند و به آنها به عنوان دوست نگاه می‌كردیم، امروز دیگر نتوانند به ما كمك كنند.

- كدام كشورها؟

برخی كشورهای همسایه و به‌خصوص چین، روسیه و كشورهای اروپایی. به نظر می‌رسد این كشورها با خروج امریكا از برجام دیگر قادر نیستند حمایت‌های اقتصادی و مالی خود را داشته باشند و با ما مراودات بانكی داشته باشند یا در بحث فروش نفت با مشكلاتی روبه‌رو خواهیم شد.

- آقای جهانگیری پیش از آغاز جلسه غیرعلنی در نشست علنی مجلس تاكید كرد كه پس از خروج امریكا از برجام، هنوز مسائل را به‌طور شفاف با مجلس و مردم درمیان نگذاشته‌ایم؛ آیا در این جلسه چنین اتفاقی افتاد؟ آیا برای اعلام شكست برجام به مجلس آمده بود؟

هنوز به وضوح از شكست برجام صحبت نشده است اما به هر حال تاكید بر این بود كه ما شرایط بسیار سختی را پیش‌رو خواهیم داشت و لازم است مردم درجریان این شرایط قراربگیرند و واقعیت‌ها بی‌پرده به شهروندان منتقل شود. اتفاقا معتقدم مردم به خوبی در جریان مسائل هستند و متوجه ورود كشور به این اوضاع شده‌اند.

-راه‌حل چیست؟ آقای جهانگیری و دیگر دولتمردان در این جلسه صحبتی درمورد راه‌های خروج از بحران نداشتند؟

آقای جهانگیری در این نشست به برخی راهكارها و گزاره‌ها اشاره داشت و درباره تشكیل چند ستاد مختلف برای مدیریت این شرایط صحبت كرد كه ازجمله به ستاد شورای عالی هماهنگی اقتصادی متشكل از سران قوا، وزرا و مسوولان مختلف اشاره شد و گفتند كه مسوولان در این ستاد و دیگر ستادها درحال انجام برنامه‌ریزی و تدوین راهكارهای لازم برای حل این مشكلات هستند. همچنین درمورد نحوه تخصیص ارز اقداماتی كه درحال انجام است، توضیح دادند و دولت سعی در مدیریت بازار دارد. همچنین بحث تامین كالاهای اساسی و دارو و مواد اولیه كارخانجات اولویت اصلی خواهدبود. به هر حال برنامه‌ریزی برای بدبینانه‌ترین حالت صورت می‌گیرد.

- امیدی به توسعه روابط خارجی نیست و دولت ناگزیر به اتكا به توان داخلی و نگاه به داخل است؟

دقیقا شرایط جنگی است. در دوران جنگ تحمیلی ما درگیر جنگ نظامی بودیم و نفت‌مان با قیمت بسیار نازل به فروش می‌رسید، اجناس‌مان كوپنی بود، بنزین‌مان سهمیه‌بندی‌شده و كوپنی بود. البته به احتمال قوی، در سال جاری مشكل خاصی نخواهیم داشت اما درصورت تداوم همین مسیر، مشكلات جدی‌تر خواهد داشت.

- باتوجه به اشاره‌ای كه به اوضاع نامساعد در یكی، دو سال آینده داشتید، فكر می‌كنید انتخابات ریاست‌جمهوری ١٤٠٠ و پیش از آن، انتخابات مجلس یازدهم در اسفندماه ٩٨ تا چه میزان دستخوش این شرایط خواهد بود؟ شاید بیراه نباشد اگر بگوییم جریان اصلاحات در این اوضاع بیشترین هزینه را پرداخت و كمترین فایده را برد. چراكه از دولتی حمایت كرد كه هیچ سهمیه‌ای به این جریان نداد و مهم‌تر از آن، كمترین حد از مطالبات و خواسته‌های ملت را محقق كرد.

البته همین‌طور است؛ متاسفانه بخش قابل‌توجهی از این مساله ناشی از آن است كه شفافیت لازم در بخش‌ها و اركان مختلف حكومتی ما وجود ندارد. ازطرفی آقای روحانی هم از بیان و تشریح بسیاری از مسائل خودداری می‌كند و موضوعات را محرمانه تلقی می‌كند. با این حال باید همچنان به این موضوع توجه داشته باشیم كه این رفتار بیش از هرچیز برای حفظ وحدت و ممانعت از ترویج ناامیدی است. ما شاهدیم كه همه خواسته روحانی از تریبون‌ها، صداوسیما و رسانه‌ها این است كه به مردم امید بدهید. به هرحال روحانی به عنوان فردی كه در راس دولت است، همیشه این مساله را مدنظر قرارداده و سعی دارد جامعه را امیدوار نگه دارد.

- در این شرایط پیوستن به FATF می‌توانست راهگشا باشد؛ اوضاع لوایح مربوط به این مساله درچه حالی است؟

فعلا كه این بحث متوقف شده است. البته رهبری در دیدار با نمایندگان هم تاكید كردند كه برخی از نكات مطرح شده در این كنوانسیون‌های بین‌المللی نكات مثبتی است و ما می‌توانیم آنها را احصا كنیم و خودمان در این موارد قانون‌نویسی كنیم كه هم موارد مدنظر آنها را دربرگیرد و هم منطبق با قانون اساسی خودمان باشد.

- درتشریح وضعیت «جنگ اقتصادی» در آینده نزدیك، به وضعیت كشور در دوران جنگ تحمیلی اشاره كردید. مساله مهم تغییر ذائقه جامعه مصرفی امروز با مردمان قانع دهه ٦٠ است؛ آیا اساسا این رویكرد مقاومتی و نگاه به داخل در جامعه امروز قابل‌تحقق است؟

دقیقا این تحلیل درستی است. واقعیت این است كه نسل جدید در شرایط رفاهی بهتری نسبت به گذشته زندگی كرده و در تمام این سال‌ها نیز با وعده‌ها و قول‌هایی روبه رو شده كه درمجموع منجر به بالارفتن انتظارات و توقعات آنها شده و همواره آینده‌ای روشن برای‌شان تصویر شده است. در این شرایط حالا قرار است بگوییم باید چند سال اوضاعی سخت را تحمل كنید. باتوجه به اینكه این نسل تحصیلكرده و جامعه در سطوح بالای سواد قرار دارد و امروز همه با وجود اینترنت در یك دهكده جهانی قرار داریم و اطلاعات سایر حكومت‌ها را رصد می‌كنند، ممكن است این خواسته‌های حاكمیت را نپذیرند یا با تحلیل دقیق شرایط بگویند اصلا چرا باید به این شرایط برسیم یا چرا باید تحمل كنیم؟ درحالی كه ممكن است راه‌های جایگزین دیگری برای بهبود شرایط وجود داشته باشد. معتقدم مجموعه حاكمیت باید بتواند به این سوالات نیز پاسخ دهد؛ وگرنه ممكن است نسل جدید جامعه ما این مسائل را به راحتی نپذیرد.

گردآوری: گروه خبر سیمرغ
seemorgh.com/news
منبع: etemaad.ir