تونل توحید به زودی آب‌بندی میشود
معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران اقدامات این معاونت در زمینه مرمت آسفالت بزرگراه‌ها، مقاوم سازی و بهسازی لرزه‌ای پل‌های سواره رو در پایتخت را تشریح کرد و گفت: برای مرمت روکش آسفالت 29 معبر بزرگراهی 600 هزار تن آسفالت مورد نیاز است.

مرمت آسفالت 29 بزرگراه پایتخت/ آب‌بندی کامل تونل توحید تا 2 ماه آینده

علیرضا جاوید سال گذشته در بازدید بامدادی خبرنگاران از روند اقدامات معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران، با بیان اینکه مرمت آسفالت بزرگراه‌ها و مقاوم سازی و بهسازی لرزه‌ای پل‌های سواره‌رو با همت شرکت یادمان سازه و سازمان مهندسی و عمران شهر تهران در حال انجام است، گفت: توجه به آسفالت همواره یکی از غددغه های شهروندان بوده است و عمده گلایه شهروندان به مدیریت شهری نیز به موضوع مشکلات آسفالت در معابر محله‌ای و بزرگراهی بوده است.

وی با بیان اینکه نگهداشت معابر و بزرگراه‌ها همواره مورد توجه مدیریت شهری بوده است، گفت: براساس آیین‌نامه‌ها، نگه‌داشت و مرمت معابر محلی و شریان‌های منطقه‌ای بر عهده شهرداری مناطق و معابر فرامنطقه‌ای و بزرگراهی نیز برعهده معاونت فنی و عمرانی شهرداری است.

معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران اضافه کرد: در ابتدای این دوره مدیریت شهری یعنی از سال 84 تا 88 و در زمان مدیریت احمددنیا مالی به عنوان معاون فنی شهرداری تهران، وظیفه آسفالت بزرگراه‌ها و آزادراه‌ها بر عهده معاونت فنی بود و تقریبا در این دوره کلیه آسفالت معابر شهر مورد مرمت و تعویض قرار گرفت، به گونه‌ای که می‌توان گفت در پایان این دوره چهارساله تقریبا وضعیت آسفالت‌ها به کیفیتی مناسب رسیده بود.

وی با بیان اینکه در راستای سیاست‌های تمرکززدایی مدیریت شهری از نیمه دوم سال 88 نگهداشت معابر بزرگراهی و آزادراهی به مناطق 22 گانه سپرده شد و به مدت 7 سال نگهداشت نیز ادامه یافت، گفت: در سال 94 برررسی‌هایی صورت گرفت تا مجددا نگهداشت و مرمت آسفالت شبکه بزرگراهی به معاونت فنی و عمرانی بازگردد که بر همین اساس طرح مشترکی از سوی سازمان مهندسی و عمران شهر تهران و گروهی از کارشناسان دانشگاه صنعتی شریف آغاز شد تا نسبت به ارتقای کمی و کیفی آسفالت و همچنین بهبود بر موضوع نگهداشت آزادراه‌ها مطالعاتی انجام دهند که سرانجام با تعامل با کمیسیون عمران شورای شهر و البته حمایت مازیار حسینی که آن زمان مشاور عالی شهردار تهران در حوزه عمران شهر بود، بودجه مرمت آسفالت بزرگراه‌ها در سال 95 به تصویب رسید.

به گفته معاون شهرداری تهران، سال 94 در یک بررسی کارشناسی گسترده علاوه بر احصای وضع موجود، نقاط قوت و ضعف در موضوع نگهداشت آسفالت بزرگراه‌ها انجام شد و سرانجام برای سال 95 و 96 برنامه‌ای تهیه شد که یکبار دیگر به طور کامل موضوع مرمت آسفالت بزرگراه‌ها انجام گیرد تا در پایان این دوره مدیریت شهری شاهد کیفیت مطلوب آسفالت بزرگراه‌ها باشیم.

وی در ادامه به موضوع بودجه برای انجام این مهم اشاره و اظهار کرد: در موضوع ارتقای کیفیت آسفالت که شامل ترمیم، لکه گیری، مرمت و زیرسازی آسفالت می‌شود به بودجه 250 میلیارد تومانی نیازمند هستیم که پیشنهاد ما برای ارتقای وضعیت آسفالت در سال 95 به شورای شهر 150 میلیارد تومان بود که نهایتا با نظر مساعد شورا و با توجه به اولویت‌بندی‌های انجام شده و همچنین نگاه انقباضی شورا به بودجه 95 نهایتا 100 میلیارد تومان اعتبار برای مرمت آسفالت شبکه بزرگراهی در سال 95 مورد تصویب قرار گرفت.

وی با بیان اینکه پس از تصویب بودجه در شورای شهر یک برنامه شش ماهه در نظر گرفته شد و 18 پیمانکار بخش خصوصی نیز انتخاب شدند گفت: 29 بزرگراه در سطح تهران پایش شدند که عملیات بهسازی، ترمیم و روکش آسفالت بر آنها انجام می‌گیرد که این بزرگراه‌ها در اقصا نقاط تهران و حتی بزرگراه‌های حاشیه و حریم تهران را نیز شامل می‌شوند. 

برآورد ما این است که 500 هزار الی 600 هزار تن آسفالت برای فاز نخست لازم است و کار طی شش ماه از تیر ماه آغاز شده و تا پایان آذرماه نیز ادامه دارد .

وی با بیان اینکه در صورت مساعد بودن آب و هوا انتظار داریم که با تکمیل فاز نخست مرمت آسفالت در سال 95، 50 درصد از طرح بزرگ مرمت آسفالت شبکه بزرگراهی در دو سال پایانی مدیریت شهری را به پایان برسانیم، گفت: با اتمام فاز اول، ادامه مرمت آسفالت دیگر شبکه بزرگراهی به سال 96 موکول می‌شود البته در نظر داریم در اسفند ماه که هوا مناسب‌تر و وضعیت زمین برای عملیات آسفالت بهتر است فاز دوم را آغاز کنیم تا به امید خدا تا پایان مردادماه بتوانیم پرونده مرمت آسفالت شبکه بزرگراهی شهر تهران را ببندیم .  امیدواریم با عملکرد خوبمان در اجرای فاز یک، بتوانیم حمایت مجدد شورای شهر در فصل بودجه ریزی برای کسب اعتبار سال 96 را جلب کنیم.

معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران با اشاره به مساله مهم تامین قیر برای ساخت آسفالت نیز گفت: نیاز و پایه اصلی آسفالت قیر است که ما با یکی از بزرگترین شرکت‌های قیر در کشور قرارداد بستیم که از قیر تولیدی آنها برای ساخت آسفالت مورد نیاز شبکه بزرگراهی استفاده کنیم. هرچند که بخش اعظمی از آسفالت موردنیاز ما در این طرح توسط کارخانه‌جات شرکت مهندسی و عمران شهرداری تهران تامین می‌شود.

وی با بیان اینکه عملیات مرمت روکش آسفالت سطح 29 معبر بزرگراهی از جمله بزرگراه فتح تهران – کرج، شهید ستاری، باکری، همت، بابایی، امام علی، صیاد شیرازی، زین‌الدین، تندگویان، حقانی، چمران، باقری، کردستان، نیایش، ازادگان و ... در حال انجام است گفت: در قالب 10 پهنه اجرایی این عملیات در دستور کار پیمانکاران سازمان مهندسی و عمران شهر تهران قرار گرفته و تلاش برای مرمت نقاط آسیب دیده این معابر آغاز شده است.

وی با بیان اینکه اقدامات مرمتی در بزرگراه‌های پایتخت براساس به روزرسانی اطلاعات حاصل از فعالیت سامانه مدیریت یکپارچه نگهداری معابر شهر تهران در سال 93 تعریف شده و انجام بازدیدهای میدانی و بازرسی‌های چشمی توسط مشاوران به شناسایی و ثبت دقیق نقاط نیازمند مرمت در سطح بزرگراه‌های پایتخت کمک کرده است، گفت: نقاط شناسایی شده از طریق اجرای عملیات لکه گیری و ...مرمت خواهند شد و متعاقب پیشرفت 70 درصدی طرح، عملیات درزگیری نیز به مجموعه اقدامات مرمتی افزوده می‌شود تا از سرایت عوارض خرابی‌ها به سایر سطح معابر پیشگیری شود.

وی در پاسخ به این سوال که چرا میزان عملیات لکه گیری آسفالت در سطح شهر افزایش یافته است گفت: مهندسان نوع و وضعیت موجود آسفالت‌ها را بررسی و معابر نیازمند روکش آسفالت یا لکه گیری را شناسایی کردند، اما قبول کنید در برخی مکان‌ها خرابی به حدی نبوده است که نیاز به تراش و روکش آسفالت باشد. هرچند که فعالان عرصه آسفالت علاقه دارند که مکانی با طول زیاد را داشته باشند که با دستگاه و غلتک آسفالت را در زمان محدود روکش کنند اما دقت داشته باشید که لکه گیری به دلیل اینکه کاری جزئی است نیازمند دقت بالا و کارهای خاص است که در این دوره سعی کرده‌ایم از انجام کارهای غیرضرور پرهیز کرده و پیمانکار نیز با تضمین خود آسفالت را مرمت کند.