سرمربی دوست داشتنی پرسپولیس و پرفسور فوتبال کروواسی گفت: «توصیه می‌کنم گوشی تلفن همراه را کنار بگذارید و به همراه سوییچ ماشین در یک جعبه قرار دهید و جعبه را هم پنهان کنید و با خانواده خود وقت بگذرانید.»

به گزارش سرویس ورزشی جام نیـوز، برانکو ایوانکوویچ پس از سال ها حضور در ایران با رسوم ایرانی آشناست و به اندازه ما عید نوروز را می شناسد.

نوروز 96 بهانه ای شد تا گفتگویی عیدانه با برانکو داشته باشیم که در ادامه می خوانید:

* شما سال‌ها در ایران زندگی کرده‌اید در دو مقطع و حالا طبیعی است به طور نسبی با عید نوروز آشنا باشید اما دوست داریم به ما از اولین مواجهه خود با این عید بگویید.

- من اولین بار از طرف بلاژوویچ به کار در ایران دعوت شدم وقتی چیرو به من پیشنهاد داد با هم به ایران برویم طبیعی بود درباره کشور ایران تحقیقی داشته باشم. قبل از مربیانی در ایران فعالیت می‌کردند که آن زمان غیر از وینگو با بقیه ارتباط نداشتم و به بگوویچ این دسترسی نبود که تماس بگیرم. دوستی در زاگراد داشتم که اصلیت بوسنیایی داشت و سا‌ل‌ها به عنوان دانشجو کارمند سفارت بود. چند روز با او ارتباط داشتم. به موازات اینکه فهرست بازیکنان تیم ملی شما را زیرورو می‌کردم فیلم بازی شما با یوگوسلاوی، آمریکا و آلمان در جام جهانی دیدم و صحنه‌هایی از بازی‌های دوستانه خودمان با شما در ذهنم بود. درباره زندگی در ایران هم اطلاعات می‌گرفتم یکی از اولین مواردی که توجهم را جلب کرد تقویم شما بود که یک تقویم خورشیدی است و با بهار شروع می‌شود و دوباره با آغاز بهار به پایان می‌رسد. برایم جالب بود که محور این تقویم طبیعت است. بر همین اساس اولین بار اسم نوروز را از آن‌جا شنیدم.

* این دوست شما دیگر چه چیزهایی درباره ایران گفت؟

- خیلی چیزها درباره آب و هوا که از منطقه گرم شروع می‌شود و به منطقه سرد می‌رسد یا وقتی سوار هواپیما هستیم برای یک پرواز داخلی تنها پیراهنی که به تن دارید برای آن هوا زیاد هم هست اما یک ساعت بعد که از هواپیما پیاده می‌شوید نیاز به لباس گرم دارید. در آن زمان جمعیت جوان بیشتری داشتید. او گفت که مردم ایران بسیار خونگرم هستند به فوتبال سینما و موسیقی علاقه دارند. این دوستم وقتی به من از عید نوروز گفت ذهنیت قبلی داشتم. سال‌ها قبل در مطالعاتی که پیرامون تمدن‌های کهن داشتم این آیین باستانی را می‌شناختم.

* منظور ما اولین سالی بود که به عنوان عید نوروز در ایران اقامت داشتید.

- همه چیز را از رضا چلنگر می‌پرسیدم اگر او می‌گفت خوب است باور می‌کردم خوب است. اگر می‌گفت بد است می‌دانستم که بد است. به همین شکل روی من نفوذ کرد. (خنده)

* یعنی چلنگر شما را با عید نوروز آشنا کرد؟

- می‌خواهم یک مطلب جالب برای شما بگویم که ربطی به نوروز ندارد شما ایرانی‌ها عادت به تعارف دارید. زمانی که می‌خواستیم وارد جایی شویم رضا موقع ورود به من تعارف می‌کرد که مرا متعجب می‌ساخت. او به من مفهومی از حق تقدم را آموخت که متاسفانه وقتی برخی پشت فرمان می‌نشینند این کار را نمی‌کنند.

* صحبت ما درباره عید نوروز بود بهتر است به همان بحث برگردیم.

- شما ایرانی‌ها در ترافیک و رانندگی انگار در یک رالی و در یک پارکینگ هستید. اولین بار وقتی در زمستان خیابان‌ها ناگهان شلوغ شد متوجه شدم مردم به یک روز خاص نزدیک می‌شوند که همان نوروز است. می‌توان در برنامه‌ریزی فدراسیون به آن برنامه اردو گفت. آنجا بود که متوجه شدم مردم ایران در آستانه نوروز لباس نو می‌خرند اگر توان مالی داشته باشند خانه و اتومبیل خود را عوض می‌کنند این که ناگهان خیابان‌های تهران خلوت شد و سال‌ها بعد در فضای نوروز قرار گرفتم در واقع داخل ماجرا بودم.

* الان چقدر با نوروز آشنا هستید؟

- دروغ نباشد به اندازه شما.

* یعنی شما هم دغدغه خانه تکانی دارید؟

- نه ما عادت نداریم برای مراسم و عید یا جشن لباس بخریم یعنی الزامی به خانه تکانی و خریدن لباس نو نیست.

* هر چه درباره عید نوروز می‌دانید بگویید؟

- عیدی است که ریشه در تاریخ کهن شما دارد، نماد نو شدن طبیعت است خارج از شوخی نوروز برای شما حکم ورود به سال نو را دارد و دوست دارید مرتب و شیک باشید و حداقل در ظاهر هم که شده نسبت به سال قبل فرق کنید این چیزی است که من فهمیدم.

* درباره سفره هفت سین چطور؟

- در باور مردم باید سفره‌ای پهن شود از انواع خوراکی‌ها و نمادهایی با حرف سین البته گل و آینه و ماهی هم هست البته جای انار شب یلدا خالی است. به نظر من انار را سر سفره هفت سین هم باید گذاشت.

* شما تا به حال در ایران سفره هفت سین پهن کرده‌اید؟

- خودم نه حتی درخت کریسمس هم تزیین نکردم. این مدل کارها را معمولا همسرم انجام می‌دهد ولی تا به حال 3 تا 4 بار پای سفره هفت سین بوده‌ام. یک بار باشگاه، یک بار فدراسیون، یک بار هتل محل اقامت و یک بار هم دستیارانم.

* از خوراکی‌‌های هفت سین کدام را دوست دارید؟

- من آجیل را ترجیح می‌دهم. یک بار در تلویزیون دعوت بودم نتوانستم جلوی خودم را بگیرم و انار روی سفره شب یلدای آن برنامه را خوردم. البته سیب قرمز را هم دوست دارم.

* چهارشنبه سوری چی؟

- اینکه جشن نیست جنگ است. با سر و صدایی که به راه میفتد این جشن باستانی به میدان جنگ شباهت پیدا می‌کند. توصیه من این است که از خانه بیرون نروند. ما در کرواسی جشنی شبیه چهارشنبه سوری داریم.

* از روی آتش می‌پرید؟

- نه. مثل مراسم قاشق زنی در ایران در ماه دوم میلادی هم ما در یک شب خاص چیزی شبیه به این داریم. بچه‌ها صورت خود را پوشانده و جلوی در هر خانه‌ای می‌روند و خوراکی می‌گیرند.

* شما عیدی می‌دهید؟

- سال‌های اول عیدی می‌گرفتم اما الان عیدی می‌دهم.

* پول نقد می‌دهید؟

- من به هیچ وجه دنبال ارزش مادی هدیه نیستم. هدیه باید همراه یک حس خوشایند باشد. من و خانواده‌ام دنبال عیدی گران قیمت نیستیم. دوست نداریم کسی به زحمت بیفتد.

* شما از ترافیک بیزار هستید؟

- ترافیک جزیی از زندگی در یک کلان شهر است. دوره قبل که در ایران بودم تهران یک کلان شهر بود. حالا فراتر رفته.

* مردم در این سال‌ها چه تغییری داشتند؟

- مردم ایران همچنان خونگرم هستند اما به خاطر سرعت زندگی وقت زیادی برای با هم بودن ندارند نباید اجازه داد تکنولوژی به تمدن غنی ایرانی صدمه وارد کند.

* توصیه شما چیست؟

- توصیه می‌کنم گوشی تلفن همراه را کنار بگذارید و به همراه سوییچ ماشین در یک جعبه قرار دهید و جعبه را هم پنهان کنید. لباس بیرون را از تن درآورید و با خانواده خود وقت بگذرانید.

* دعای شما در سال نو چیست؟

- آرزوی سلامتی برای خانواده‌ام. از حریم و اتحاد خانواده دفاع کنیم البته آرزوی قهرمانی پرسپولیس در ایران و آسیا را هم دارم.

باشگاه خبرنگاران

109