بریتنی مورفی
مرگ سینماگران سرشناس و پرطرفدار كه برای جایگزینی آنها به سال‌ها زمان نیاز است، هرساله هالیوود و دنیای سینما را دچار چالش‌های جدی می‌كند كه كشف استعدادهای نوظهور می‌‌تواند...

سینمای جهان در سال ‌٢٠٠٩ شاهد مرگ تعدادی از چهره‌های سرشناس از جمع بازیگران، كارگردانان و فیلم‌نامه‌نویسان بود كه البته در مقایسه با سال ‌٢٠٠٨، بزرگان كمتری با دنیای هنر هفتم خداحافظی كردند.
مرگ سینماگران سرشناس و پرطرفدار كه برای جایگزینی آنها به سال‌ها زمان نیاز است، هرساله هالیوود و دنیای سینما را دچار چالش‌های جدی می‌كند كه كشف استعدادهای نوظهور می‌‌تواند تاحدودی مرهمی بر فقدان بزرگان باشد.
 
در ذیل نگاهی به چهره‌های سرشناس سینمای جهان می‌اندازیم كه در سال گذشته میلادی دار فانی را وداع گفتند: 
«كلود بری»، بازیگر، كارگردان، فیلم‌نامه‌نویس و تهیه‌كننده‌ سرشناس سینمای فرانسه روز ‌١٢ ژانویه در سن ‌٧٤ سالگی درگذشت. «بری» كه به "پدر‌خوانده" سینمای فرانسه معروف بود، با چند نسل از بازیگران مطرح فرانسه در فیلم‌هایش كار كرد و در سال ‌١٩٦٣ برای فیلم كوتاه «مرغ» موفق به كسب جایزه‌ اسكار شد.
وی اگرچه به‌عنوان بازیگر و كارگردان در فرانسه مطرح شد، اما عمده موفقیت او در مقام تهیه‌كنندگی بود. ازجمله آثار برجسته‌ای كه وی تهیه‌كنندگی آنها را برعهده داشت می‌توان به «Tess» ساخته «رومن پولانسكی» و «خرس» ساخته «ژان ژاك» اشاره كرد.
«بری» یكی از تهیه‌كنندگان كمدی «به جنگل خوش‌آمدی»، پرفروش‌ترین فیلم تاریخ سینمای فرانسه بود و آخرین جایزه‌ مهمی كه فیلم‌های «كلود بری» كسب كردند، جایزه‌ سزار بهترین فیلم سال ‌٢٠٠٨ برای «راز دانه» ساخته‌ «عبدالطیف كچیچه» بود. 

 «سیدنی چاپلین»
، بازیگر آمریكایی و پسر «چارلی چاپلین» بزرگ روز ‌١٦ آوریل در ‌٨٢ سالگی درگذشت. وی با حضور در آثاری چون «زنگ‌ها نواخته شده‌اند» و «فانی گیرل» به چهره‌ای مطرح تبدیل شد و در سال‌های ‌١٩٥٢ و ‌١٩٦٧ با حضور در دو فیلم «روشنایی‌های شهر» و «كنتسی از هونگ كنگ» از آثار پدرش به عالم سینما و هنر راه یافت. 

 «تولیو پینلی»
، فیلم‌نامه‌نویس نام‌دار ایتالیایی و نویسنده فیلم‌نامه‌های آثار معروف «فدریكو فلینی» روز هفتم مارس در یكصدسالگی درگذشت. وی در نگارش فیلم‌نامه برخی آثار برجسته سینمای ایتالیا چون «8/٥»، «جاده» و «شب‌های كابیریا» مشاركت داشت.
وی آخرین عضو بازمانده از گروه چهار نفره «فلینی»، «اینو فلایانو» و «برونلو روندی» بود كه معمولا با یكدیگر كار می‌كردند و برخی از بزرگ‌ترین آثار سینمای ایتالیا را خلق كردند.
«پینلی» برای نگارش فیلم‌نامه «زندگی شیرین» ساخته «فلینی» نامزد جایزه اسكار سال ‌‌١٩٦٢ شد. اگرچه او در سال ‌‌١٩٦٤ برای «8/‌‌٥»، در سال ‌‌١٩٨٥ برای «ویتلونی» و در سال ‌‌١٩٥٧ برای «جاده» نامزد اسكار بهترین فیلم‌نامه شده بود، اما هرگز نتوانست به این جایزه‌ی بزرگ دست یابد. وی به‌همراه «فلینی» فیلم‌نامه كارگردانان و آثار بزرگی چون «مسیر امید»، برنده خرس نقره‌ای برلین سال ‌‌١٩٥١ را نوشتند.

 "موریس ژار"
آهنگ‌ساز سرشناس فرانسوی فیلم‌هایی چون «محمد رسول‌الله» و «دكتر ژیواگو» كه سه‌بار برای فعالیت‌های هنری‌اش موفق به دریافت جایزه اسكار شده بود، روز ‌٢٩ مارس در سن ‌٨٤ سالگی درگذشت. وی درمجموع ‌٩بار نامزد جایزه اسكار بهترین موسیقی شد و سه‌بار برای ساخت موسیقی فیلم‌های «گذری به هند»، «دكتر ژیواگو» و «لورنس عربستان»، هرسه ساخته‌ «دیوید لین» موفق به كسب جایزه اسكار بهترین موسیقی شد.
«موریس ژار» در طول حیات هنری‌اش برای بیش از ‌١٥٠ فیلم موسیقی ساخت و با فیلم‌سازانی چون «فرانكو زفیرلی»، «ویلیام وایلر»، «جان هوستون» و «آلفرد هیچكاك» همكاری كرد. وی چهار جایزه بهترین موسیقی گلدن گلوب را رفت و در سال ‌٢٠٠٩ خرس طلای افتخاری جشنواره برلین و در سال ‌٢٠٠٥ یك عمر دستاورد هنری جوایز فیلم اروپا را گرفت. 
 
 «جك كاردیف»، كارگردان و فیلم‌بردار انگلیسی برنده‌ جایزه اسكار روز ‌٢٢ آوریل در سن ‌٩٤سالگی درگذشت. وی از فیلم‌برداران برجسته‌ هالیوود بود كه در سال ‌٢٠٠١ جایزه اسكار افتخاری را به‌پاس یك عمر دستاورد سینمایی دریافت كرد و در سال ‌١٩٤٧ برای فیلم «نارسیوس سیاه» به كارگردانی «مایكل پاول» جایزه اسكار بهترین فیلم‌برداری را كسب كرد.
وی دوبار دیگر در سال‌های ‌١٩٥٦ برای «جنگ و صلح» و ‌١٩٦١ برای «فانی» نامزد اسكار بهترین فیلم‌برداری شد. «كاردیف»‌ به‌عنوان كارگردان در سال ‌١٩٦٠ برای ساخت اثری اقتباسی براساس رمان
«پسرها و عشاق» نامزد اسكار بهترین كارگردانی شد و جایزه بهترین كارگردانی گلدن گلوب را گرفت.

«پاتریك سوایزی»
، بازیگر آثاری چون «روح» و «رقص كثیف» روز ‌١٤ سپتامبر در ‌٥٧ سالگی درگذشت. «سوایزی» فعالیت در دنیای هنر را با تئاتر آغاز كرد و سپس به سینما پیوست. وی با فیلم «رقص كثیف» در سال ‌١٩٨٧ نامزد جایزه گلدن گلوب شد و برای فیلم «زمانی از زندگی من» نامزد دریافت جایزه اسكار بود. ستاره‌ی او در سال ‌١٩٩٧ در تالار شهرت هالیوود نقش بست. 

 «ویاچسلاف تیخونوف»،
بازیگر سرشناس سینمای روسیه روز چهارم دسامبر در سن ‌٨١ سالگی بر اثر عارضه قلبی درگذشت. وی از سرشناس ترین بازیگران تاریخ سینمای روسیه بود كه برای فیلم برنده‌ی اسكار «جنگ و صلح» به كارگردانی «سرگئی بوندارچوك» به شهرت رسید. وی در بیش از ‌٥٠ فیلم سینمایی ایفای نقش داشت و برای اولین‌بار در سال ‌١٩٤٨ برای فیلم تبلیغاتی «نگهبان جوان» مقابل دوربین رفت.
«تیخونوف»‌در عرصه جهانی برای بازی در نقش شاهزاده «آندری بولكونسكی» در فیلم «جنگ و صلح» به شهرت رسید كه موفق به كسب اسكار بهترین فیلم غیرانگلیسی و جایزه گلدن گلوب برای بهترین فیلم خارجی شد. 
 
 «جنیفر جونز»، بازیگر قدیمی و سرشناس آمریكایی برنده جایزه اسكار روز ‌١٧ دسامبر در سن ‌٩٠ سالگی درگذشت. وی كه پنج‌بار نامزد جایزه اسكار شده بود، در سال ‌١٩٤٤ برای ایفای نقش یك راهبه در فیلم «آهنگ برنادت» موفق به كسب این جایزه شد. «جونز» از بزرگ‌ترین بازیگران هالیوود در دهه ‌٤٠ و ‌٥٠ بود كه چهاربار متوالی در سال‌های ‌١٩٤٤، ‌١٩٤٥، ‌١٩٤٦ و ‌١٩٤٧ نامزد بهترین بازیگر زن اسكار شد و این بابت ركورددار محسوب می‌شود. 
 «بریتنی مورفی»، بازیگر آثاری چون «8 مایل» و «شهر گناه» روز ‌٢٠ دسامبر در ‌٣٢ سالگی بر اثرحمله قلبی درگذشت. وی از ‌١٨ سالگی با حضور در آثاری چون «كلوئس» به عالم هنر هفتم راه یافت و در ادامه با آثاری چون «پاهای شاد» و «سلطان جهنم» به شهرت رسید.
پروژه سینمایی «دورانداختنی» به كارگردانی «سیلوستر استالونه» از مورفی آماده اكران است. 
 
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: isna.ir
 
مطالب پیشنهادی:
یادی از 10 هنرمند ایرانی که طی چند سال اخیر با ایست قلبی از دنیا رفتند
آبان؛ ماهی كه اهالی فرهنگ را داغدار كرد
داستان‌نویسان جوانمرگ شده!!
بهترین نقش‌های بریتنی مورفی+ عکس
حوادث و سوانح تلخ سینمای ایران