اما بد نیست بدانید در سال‌های برگزاری این جایزه، فیلم‌های محصول كشورهای اروپایی یكه‌تاز بی‌رقیب این عرصه بوده‌اند؛ به طوری ‌كه از 62 جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسی اسكار تا به امروز.....


اسكار امسال به كدام قاره می رود؟
در حالی كه مهلت كشورهای متقاضی حضور در بخش بهترین فیلم خارجی اسكار به پایان خود رسیده ، رقیبان جدی ایران در این مراسم مشخص شده اند. برای شركت در اسكار و در بخش فیلم خارجی كافی است فیلم كشور متقاضی جزو فیلم‌های بلندی باشد كه خارج از آمریكا تولید شده اند و دیالوگ‌های به‌كار رفته در آن‌ها عمدتا غیرانگلیسی باشند. آكادمی اسكار در بین سال‌های 1947 تا 1955 جوایز افتخاری به بهترین فیلم‌های غیرانگلیسی ساخته‌شده در خارج از آمریكا اعطا می‌كرد اما از سال 1956 و در بیست‌ونهمین مراسم سالانه جوایز اسكار بود كه بخش بهترین فیلم غیرانگلیسی رسما راه‌اندازی شد و تا به امسال هردوره برگزار می‌شود. گرچه كارگردان فیلم جایزه را دریافت می‌كند اما این جایزه‌ای است برای كل كشور معرفی‌كننده آن فیلم برای همین در اكثر كشورها كمیته معرفی آثار به اسكار وجود دارد كه نماینده كشور را انتخاب می كنند. در ایران نیز امسال این كمیته اواخر شهریور تشكیل شد و یك هفته طول كشید تا از میان 5 فیلم یكی را برگزیند.

اما بد نیست بدانید در سال‌های برگزاری این جایزه، فیلم‌های محصول كشورهای اروپایی یكه‌تاز بی‌رقیب این عرصه بوده‌اند؛ به طوری ‌كه از 62 جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسی اسكار تا به امروز، 51 جایزه نصیب فیلم‌های اروپایی شده است و سهم كشورهای آسیایی تنها پنج جایزه، كشورهای آفریقایی3 جایزه و كشورهای قاره آمریكا نیز 3 جایزه اسكار بوده است.

ایتالیا مجموعا 13بار موفق به كسب جایزه اسكار بهترین فیلم غیرانگلیسی شده و در مجموع 27 بار نامزد این جایزه بوده است. فرانسه با 12بار كسب این جایزه در مكان دوم قرار دارد.فیلم‌های تولید اسپانیا با اختلافی چشمگیر یعنی 4 جایزه اسكار در رتبه سوم مشتركا با ژاپن قرار گرفته است. چهار كشور سوئد، شوروی سابق، هلند و چك‌واسلواكی سابق هركدام سه‌بار این جایزه را كسب كرده‌اند. دانمارك، آلمان، آرژانتین و سوئد نیز با كسب دو جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسی در رتبه‌های بعدی قرار دارند. 11كشور ازجمله تایوان هركدام یك‌بار این تجربه را داشته‌اند.

از میان تمامی كارگردانانی كه كسب جایزه اسكار بهترین فیلم غیرانگلیسی را تجربه كرده‌اند، «فدریكو فلینی»، كارگردان بلندآوازه سینمای ایتالیا در مقام كارگردان توانست چهار بار این جایزه را دریافت كند و از این حیث همچنان ركورددار است اما رقیبان امسال فیلم جدایی نادر از سیمین كه نماینده سینمای ایران در اسكار است را بشناسید.

فرانسه: «اعلام جنگ» ساخته والری دونازلی.

چین: «گل‌های جنگ» ساخته ژانگ ییمو(این فیلم پرهزینه‌ترین فیلم تاریخ سینمای چین است)

لبنان: «الان کجا برویم؟» ساخته نادین لبکی

شیلی: فیلم «ویولتا» ساخته «آندرس وود»

هلند: «سانی بوی» ساخته «ماریا پترز»

مجارستان: «اسب تورین» ساخته بلا تار( رقیب اصلی فیلم جدایی نادر از سیمین در برلین و برنده جایزه بزرگ هیات داوران و جایزه فیپرشی )

نروژ: «شاد، شاد» ساخته آن سویتسکی

بوسنی و هرزگوین : «Belvedere» ساخته «احمد اماموویچ»

كرواسی: «72 روز» ساخته «دانیلو یربژیزا»

اسلوونی: «سوناتا خاموش» ساخته «جانز برگر»( این فیلم در جوایز سالانه فیلم این كشور موفق به كسب هشت جایزه اصلی شد و تاكنون در چندین جشنواره جهانی نمایش یافته است.)

صربستان: «مونته‌ویدئو؛ مزه رویا» ساخته‌ «دراگان جلوگرلیچ» (برنده جایزه ویژه هیات داوران جشنواره كرواسی و منتخب تماشاگران جشنواره مسكو است.)

مقدونیه: «پانك نمرده است» ساخته ولادیمیر بلژوسكی(این فیلم در جشنواره كارلووی واری جایزه بهترین اثر بخش «شرق-غرب» را كسب كرد. )

اروگوئه: «خانه خاموش» ساخته «گوستاوو هرناندز»

آلمان: فیلم مستند «پینا» ساخته ویم وندرس

ایتالیا: «ترافرما» ساخته «امانوئله كریالسه» ( این فیلم در جشنواره ونیز اكران جهانی شد و جایزه ویژه هیات داوران را كسب كرد. پیش‌تر قرار بود «ما یك پاپ داریم» به كارگردانی «نانی مورتی» كه یكی از نامزدهای نخل طلای جشنواره كن بود نماینده این كشور شود كه در دقایق آخر ترافرما جایگزین آن شد.)

بلژیك: «سر گاو» ساخته میشائیل آر. روسکام

یونان: «آتنبرگ» ساخته «آتنا راچل سانگاری» (این فیلم كه یكی از سه نامزد نهایی جایزه فیلم «لوكس» پارلمان اروپاست، سال گذشته در جشنواره ونیز نامزد شیر طلا بود و در جشنواره تسالونیكی جایزه ویژه هیات داوران را گرفت.)

رومانی: «مورگن» ساخته «مارین كریسان»

لهستان: «در تاریكی» به‌كارگردانی «آگنیژكا هلند»

تركیه: فیلم «روزی روزگاری در آناتولی» ساخته «نوری بیگله جیلان» (این فیلم در جشنواره كن امسال نامزد نخل طلا بود و جایزه بزرگ هیات داوران را كسب كرد)

اسپانیا: «نان سیاه» ساخته آگوستی ویارونگا (این فیلم فوریه پیش در بیست‌وپنجمین دوره جوایز گویا که به آن معادل اسپانیایی اسکار می‌گویند، برنده 9 جایزه از جمله بهترین فیلم، کارگردان و بازیگر زن (نورا‌ناواس) شد که یک رکورد برای فیلمی به زبان کاتالان بود.پیشتر قرار بود فیلم «جسمی كه در آن زندگی می‌كنیم» ساخته پدرو آلمادوار كه یكی از نامزدهای نخل طلای جشنواره كن بود به اسكار معرفی شود.)

كره جنوبی: «خط مقدم»، ساخته «جانگ هون»

ونزوئلا: «غرش سنگ‌ها»، ساخته «آله‌خاندور پالاسیوس»

مراكش: «عمر مرا كشت»، ساخته «رشدی زم»

ژاپن: «كارت پستال» ساخته كانه‌تو شیندو (این فیلم را كارگردان 99ساله ژاپنی كارگردانی كرده و در جشنواره توكیو اكران جهانی شد و جایزه بزرگ هیات داوران را گرفت.)

سوئد: «فراتر از» ساخته «پرنیلا آگست»

پرتغال: فیلم مستند «ژوزه و پیلار» ساخته «میگوئل گونكالوس»

فنلاند: «Le Havre» ساخته‌ آكی كوریسماكی (این فیلم كه در جشنواره كن امسال نامزد نخل طلا بود و موفق به دریافت جایزه فیپرشی شد، یكی از نامزدهای جایزه‌ فیلم «لوكس» پارلمان اروپاست.)

روسیه: «آفتاب سوخته 2»ساخته «نیكیتا میخالكوف» (قسمت اول «آفتاب سوخته» در سال 1994 جایزه بزرگ جشنواره كن و جایزه اسكار بهترین فیلم خارجی را كسب كرد.)

برزیل: «یگان ویژه 2» ساخته «خوزه پادیل‌ها» (پرفروش‌ترین فیلم سه‌دهه اخیر سینمای برزیل است و قسمت اول این فیلم برنده جایزه خرس طلایی جشنواره برلین 2008 است. )


   
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: tehrooz.com


مطالب پیشنهادی:
نگاهی به پدیده حضور بازیگران در حوزه‌های ديگر سينما
دست به دست شدن مشعل فیلم‌های میلیاردی
گلزار از سینما مهم‌تر است، حیایی از همه فیلم‌هایش!
نگاهی به 5 بازیگر کلیدی فیلم «زندگی با چشمان بسته»
سن‌پترزبورگ» از روی «شش‌وبش» ساخته شد