خبر تکان دهنده و جنجالی درباره تصمیم تلخ خانه سینما
نشست رسانه ای بیستمین جشن خانه سینما با حضور علی نصیریان (رییس جشن)، تورج منصوری (دبیر هیات مدیره آکادمی )، مازیار میری (مدیر اجرایی جشن) صبح روز سه شنبه ۱۹ تیرماه در تالار سیف‌الله داد خانه سینما برگزار شد.

نشست خبری بیستمین جشن خانه سینما

در ابتدای نشست رسانه ای بیستمین جشن خانه سینما با اعلام خبری متفاوت, خبرنگاران شوکه شدند. منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما, تصمیمی را که به تایید هیات رئیسه جشن بزرگ خانه سینما رسیده بود, اعلام کرد: امسال جشن خانه سینما برگزار نخواهد گردید!!!


شاهسورای ضمن اشاره به وضعیت کشور و ایام پر غصه و پر قصه ای که در حال گذران آن هستیم, اظهار داشت:

امسال آخرین دوره برگزاری جشن خانه سینما با شیوه ای ست که بیست سال است برگزار گردیده است.

او افزود:
بار اجرایی این جشن بر عهده مازیار میری ست, ما برای هم پیمانی با شرایط کنونی جامعه به لحاظ تعرضات اقتصادی و فرهنگی به گونه ای دیگر وارد عمل خواهیم شد. ما می خواهیم دین خود را ادا کنیم. گرفتن چنین تصمیمی برای همه ما خیلی سخت بود, ولی در نهایت کل هیات رئیسه خانه سینما چنین تصمیمی را گرفتند و خوشحالم که از سوی اقای نصیریان نیز تشویق شدیم. ما در برخی موارد چاره‌ای جز سکوت نداریم و نمی‌توانیم حیثیت همکاران خود را در ویترین رسانه‌ای بگذاریم ما می‌بایست کار کنیم چون فضای خانه سینما فضای کار است.

سپس علی نصیریان, مازیار میری و تورج منصوری به روی سن آمدند.

علی نصیریان در ابتدا گفت:
من با جشن خیلی موافقم چون این همه جشن و جشنواره برگزار می‌شود و بخشی از آن اگر برای کار فرهنگی و هنری باشد خوب است چون برای استعدادهای جوان و توسعه نیاز است که این کار انجام شود؛ با این حال دوستان تلاش کردند این جشن فراموش نشود و به لحاظ اعتباری با شرایط متفاوتی برگزار شود.


نصیریان در ادامه با تاکید بر لزوم اخلاق مداری در سینمای ایران افزود:

ما نباید رویکردمان نسبت به هم توام با غرض ورزی و بی مهری باشد, و از موفقیت های یکدیگر باید به نیکی یاد کنیم و نسبت به هم موضع منفی نداشته باشیم. اگر فردی از سینماگران ایرانی موفق به دریافت جوایز جهانی شد, این اعتبار, برای سینمای ایران است, نباید مغرضانه با آن سر عناد داشته باشیم. یادم است وقتی اصغر فرهادی موفق به دریافت جایزه اسکار گردید به او گفتم:  حس می کنم در جایزه ای که شما گرفتید من هم سهیم هستم. زمانی که  ما سینما را پی ریزی می کردیم شما نبودید. شما روی زیرساخت های ما سینمای خود را ساختید. سینمای ایران را "گلستان, غفاری, جباری, مهرجویی و .... ساختند.ما به جوایز سینمایی شما افتخار میکنیم. من از موفقیت های شما لذی می برم.  او به جای نوه من است. او دارای افکار و ایده های تازه میباشد. اصغر فرهادی یک کارگردان بسیار با سواد و با فرهنگ است. سواد و فرهنگ دو عنصر مهم در فیلمسازی هستند. این را خطاب به سینماگران میگویم: خواهش میکنم از دشمنی ها و برخوردهای نامطلبوب در فضای مجازی و مطبوعاتی پرهیز کنیم.

نصیریان خاطرن نشان ساخت:
درخت دوستی بنشان که کام دل به بار آرد
نهال دشمنی برکن که رنج بی شمار آرد

وی افزود:
متاسفانه این روزها اندکی از اخلاقیات فاصله گرفته ایم. زمانی که ما به مدرسه می رفتیم, گلستان سعدی را تدریس میکردند. درست است پند و نصحیت لذت بخش است اما آن زمان ما فرهنگ و اخلاق داشتیم.حتی در روستا ها هم افراد با اخلاق بودند.
اکنون توسعه فرهنگی اتفاق افتاده است, ما باید هشیارتر شویم.

علی نصیریان در پایان گفت:
از آقایان میری منصوری اسدیان و شاهسواری تشکر میکنم. من یک سمبل هستم دیگران زحمت ها را میکشند امیدوارم این جشن با آبرو و حیثیت برگزار شود و موجب ترغیب سینماگران شوند.

مازیار میری نیز ادامه داد:
آقای نصیریان آبرو و دلگرمی ما هستند و حضورشان در جمع ما افتخار بزرگی ست.

تورج منصوری دبیر  رئیسه جشن خانه سینما نیز افزود:
امیدوارم حرف های زیبای آقای نصیریان در جان مان هضم شود به همین علت سخن نخواهم گفت.


در ادامه مراسم خبرنگار مهرنیوز پرسید: منظور از محدود برگزار شدن جشن چیست؟

تورج منصوری در پاسخ گفت: هر سال تاکید بود که شبی که جوایز نهایی اعلام میشود باشکوه هرچه تمام تر برگزار شود, اما امسال قصد داریم بودجه ای که قرار است در شب جشن هزینه شود، را صرف بیمه هنرمندان و اقدامات زیرساختی نماییم. ما حس کردیم دین ببشتری میشود ادا کرد اگر تعداد صندلی ها را کم کنیم و سرویس دهی را بیشتر نماییم. ما نیاز سینما را به صرفه جویی حس کردیم و به آن پاسخ دادیم. داوری مهمترین موضوع است. این آخرین  سالی ست که ما قرار است جشن را برگزار نماییم, از سال آینده انجن عالی جشن را برگزار خواهد کرد, طبعا ساز و کار متفاوت خواهد بود.

مازیار میری گفت:
ما افتخار میکنیم که زیر سایه نصیریان کار میکنیم, حتمن در تاریخ ثبت خواهد شد که آخرین دوره جشن سینما با مدیریت علی نصیریان انجام پذیرفته است.


منصوری درباره چگونگی برگزاری مراسم جشن خانه سینما و زمان برپایی آن تصریح کرد:

هنوز برای چگونگی برگزاری "شب جشن" تصمیمی نگرفته‌ایم و پیشنهادات مختلفی مطرح شده از جمله انتشار در رسانه یا اعلام زنده. ولی هنوز به تصمیم نهایی نرسیدیم اما قصد نهایی ما بر صرفه جویی بود ولی امسال هم دچار این بلا شدیم که دیر شروع کردیم ولی این بهانه خوبی نیست. این برنامه مختصر هم به دلیل همزمانی با ماه محرم قطعا شب ۲۱ شهریور (روز ملی سینما) برگزار نمی‌شود.


منصوری در ادامه برای توضیح بیشتر علت متفاوت برگزار شدن جشن خانه سینما به منظور کاهش هزینه ها خاطر نشان ساخت:

این روزها همه می گویند ما در شرایط حساس کنونی هستیم. خود من از مخالفان سرسخت  اصطلاح شرایط حساس کنونی هستم.امیدوارم یادبگیریم تا بتوانیم  در شرایط حساس به گونه ای "غیرحساس" برخورد نماییم و  آماس ها را فشار ندهیم تا زخم ها چرکی تر شوند.... رفتار معقول, منطقی و فرهنگی با جامعه هنری امنیت و ارامش را به جامعه انتقال خواهد داد.

منصوری در پاسخ به خبرنگار ایسنا در رابطه با نامه کانون کارگردانان گفت:

میخواهیم حساب مان با سینما را تا یک مقطعی با سینما صاف کنیم. تصمیم داریم هر چند فیلم که در مدت زمان چند سال ساخته شدند را نمایش دهیم. گفتیم که اول باید تعیین کنیم که از چه زمانی به بعد را نمایش دهیم. تصمیم گرفتیم یک بازه سه ساله را درنظر بگیریم و چون ما می‌خواهیم تخصص‌های شاخه‌ای را بررسی کنیم به این نتیجه رسیدیم که به قاعده عمومی همواره راجع به فیلم‌هایی قضاوت ‌کنیم ‌که به نمایش عمومی درآمده ‌اند تا برخی را به ضد تبلیغ تبدیل نکند و برخی را هم از جو دور کند.‌ طبق آمار ما متوجه شدیم,۴۰ فیلم در سال ۹۴، ۴۵ فیلم در سال بعد و  ۴۳ فیلم در سال ۹۶ تولید شده که دیده نشده‌اند، در نتیجه این ۱۲۸ فیلم باید به ۷۵ فیلم ما که باید در جشن خانه سینما مورد داوری قرار دهیم, اضافه می شد. یعنی در طول دو ماه باید روزی ۵ فیلم را به نمایش بگذاریم که این غیرممکن است چون برخی از آن‌ها اصلا دی وی دی نشده‌اند. ضمن اینکه از بین ۷۵ فیلم ما ۴۵ تا باید روی پرده نمایش داده شوند و در نهایت حدود ۱۷۰ فیلم را در مدت کمتر از دوماه باید نمایش دهیم. بنابراین طبق بررسی ها این پیشنهاد عملی نبود نه اینکه نخواهیم چون اتفاقا نظرات مثبت بود ولی به شکل تکنیکی نمی‌توانستیم آن را اجرایی کنیم.

در بخشی دیگر مازیار میری در پاسخ به پرسشی درباره اینکه جشن سال قبل یک‌میلیارد هزینه داشته گفت که هزینه جشن نوزدهم ۸۲۴ میلیون‌ تومان بوده است.


شاهسواری درباره انتقادی که به غیرقابل باور بودن تصمیم خانه سینما برای برگزار نکردن جشن مطرح شد آن هم در شرایطی که جشنواره های پرهزینه‌ای مثل جشنواره جهانی برگزار می‌شود و یا اینکه چرا اسپانسر برای جشن گرفته نمی شود؟ پاسخ داد:

مسئله ما خانه سینما است و اگر رویدادی دیگر برگزار می‌شود، متولی خودش مثل سازمان سینمایی باید پاسخگو باشد. اصولا خانه سینما در مقابل استفاده از اسپانسر یک قید اخلاقی دارد که استیج خود را نمی‌تواند به هرکسی بدهد.


او با تاکید براینکه برای حمایت دولت از برگزاری جشن، ما هیچ توقعی را با دولت مطرح نکردیم، گفت:

همچنین تصمیم امسال ما مطلقا به شایعه ای که پخش شد، مبنی بر اینکه سازمان بازرسی ورود کرده، ارتباط ندارد چون ما سالانه حسابرسی در خانه سینما داریم و هیچ ایرادی درباره حسابرسی های خانه سینما تاکنون وجود نداشته است.


در ادامه این انتقاد مطرح شد که برخی فیلمسازان مثل کیانوش عیاری (کارگردان خانه پدری، کاناپه) باید حمایت شود ولو اینکه آثارشان داوری نشود که منصوری گفت:

ما برای بخش غیررقابتی و جنبی اعلام آمادگی کرده ایم ولی این نکته را هم باید درنظر بگیریم که آیا می‌خواهیم گوشه چشمی به این فیلم‌ها داشته باشیم یا اینکه می‌خواهیم مسئله آقای عیاری را ریشه‌ای درمان کنیم؟! این پیشنهاد را خود کانون کارگردانان هم نپذیرفت و حاضر به دیده شدن این فیلم‌ها در بخش غیررقابتی نشدند چون کارگردان و تهیه کنندگان هم حاضر به انجام این کار نبودند.


یکی از خبرنگاران حاضر در جمع با تاکید بر وجود مشکلات و ناهنجاری های بسیار در سینمای ایران جسورانه پرسید آیا با توجه به مشکلات, سینمای ما جشن گرفتن دارد؟ (البته آقای علی نصیریان فخر ما و سینمای ایران هستند)

تورج منصوری گفت از سوال شما این گونه برداشت می شود که شما خواستید بگویید: آقای نصیریان شما افتخار جشن خانه سینما هستید و آقایان منصوری و میری باعث ننگ هستید. ما هم موافقیم سینمای ایران در وضعیت خیلی ایده آلی نیست.ما خوب است روی جایی توافق کنیم با هم. این تقصیر آنانی ست که قاعده بازی را عوض میکنند ولی آنانی که مطابق قواعد رفتار میکنند گناهی ندارند. ما داریم نیمه پر این لیوان را میبینیم و سعی داریم نیمه خالی را پر کنیم قهر کردن به خاطر حضور بخشی خصوصی که خودش را مانند بختک روی سینما انداخته است, جوابگو نخواهد بود. نمی شود به خاطر نادیده گرفتن دو فیلم هفتاده و پنج فیلم دیگر هم دیده نشوند. ما نباید به صرف ظلم به یک مورد حق هفتاد و پنج مورد دیگر را نادیده بگیریم.


درپایان این نشست، نصیریان خطاب به داوران گفت:

از آن‌ها می خواهم منصفانه‌ و با دیدی حرفه‌ای به فیلم‌ها نگاه کنند نه با کینه، دشمنی، ضابطه یا رابطه! داوری‌ها باید به حق و درست باشد. از داورها خواهش می کنم آنچه واقعیت است را داوری کنند.


گزارش: پگاه ماسوری

تهیه و تدوین: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
seemorgh.com/culture
اختصاصی سیمرغ