انتخاب جنجالی برنده نوبل ادبیات 2019
برندگان جایزه نوبل ادبیات در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ معرفی شدند. انتخاب پیتر هاندکه برای دریافت نوبل ادبیات سال ۲۰۱۹ از آن تصمیم‌هایی است که جنجال به پا خواهد کرد

آیا آکادمی پشیمان خواهد شد؟

اولگا توکارچوک نویسنده لهستانی نوبل ۲۰۱۸ و پیتر هاندکه نویسنده اتریشی برنده جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۱۹ شدند. امسال نوبل ادبیات ۲ برنده داشت چون سال گذشته به دنبال رسوایی‌های آکادمی سوئدی نوبل ادبیات اهدا نشد.

بیشتر بدانید : نگاهی به تاریخچه نوبل ادبیات

توکارچوک پانزدهمین زن برنده نوبل ادبیات است. تا پیش از این در تاریخ دراز این جایزه فقط ۱۴ زن برنده جایزه نوبل ادبیات شده‌اند. توکارچوک نویسنده کتاب «پروازها» است و با همین کتاب برنده جایزه بوکر در سال ۲۰۱۸ شد.

انتخاب توکارچوک کمی غیرمنتظره بود. داوران او را نویسنده‌ای با «دغدغه‌های محلی» می‌دانند که «از بالا به جهان می‌نگرد.»

پیتر هاندکه که برنده نوبل ادبیات در سال ۲۰۱۹ شد برای علاقه‌مندان سینما نامی آشنا است. او نویسنده فیلمنامه «زیر آسمان برلین» فیلم تحسین شده ویم وندرس است.

برنده پیشن جایزه نوبل ادبیات کازو ایشی‌گورو نویسنده بریتانیایی ژاپنی‌ بود که با آثاری چون «بازمانده روز» در ایران شناخته می‌شود.

بیشتر بدانید : واکنش نیکی کریمی به موفقیت کازو ایشی‌گورو در نوبل: کتاب های پر از احساساتش + عکس


انتخاب پیتر هاندکه برای دریافت نوبل ادبیات سال ۲۰۱۹ از آن تصمیم‌هایی است که جنجال به پا خواهد کرد.

 هنوز چند روز از حرف‌های آکادمی سوئدی درباره لزوم پرهیز از نگاه اروپایی و مرد محور در انتخاب برنده نوبل نگذشته است که جایزه را به یک نویسنده مرد اروپایی دادند.

پیتر هاندکه اهل اتریش است و آثار متنوعی از رمان بگیر تا کارهای دراماتیک و فیلمنامه در کارنامه دارد. مشهورترین فیلمنامه هاندکه «زیر آسمان برلین» است که در همکاری با ویم وندرس نوشت و در نهایت یکی از آثار ماندگار تاریخ سینما شد.

او که از دهه ۹۰ ساکن فرانسه است، دیدگاه‌های سیاسی جنجالی هم دارد که شاید برای آکادمی سوئدی حاشیه‌ بسازد. او که از سمت مادر اصالتی اسلونیایی دارد، سال ۲۰۰۶ در حرکتی جنجالی در مراسم خاکسپاری اسلوبودان میلوشویچ (متهم به جنایات جنگی) شرکت و سخنرانی کرد. همین حرکت جنجالی انتقادات گسترده‌ای برانگیخت و حتی باعث شد که جایزه ادبی هانریش هاینه را به او ندهند.

سال ۲۰۱۴ هم اهدای جایزه ایبسن به هاندکه با اعتراضات گسترده در اسلو پایتخت نروژ همراه بود. 


بیشتر بدانید : اسامی تمام نویسندگان و شاعران شایسته نوبل امسال

بیشتر بدانید : 10 اثر برتر داستانی دهه اول قرن 21

بیشتر بدانید : برندگان نوبل ادبیات از آغاز تا امروز

بیشتر بدانید : چرا باب دیلن برنده جایزه نوبل ادبیات شد؟

بیشتر بدانید : زندگینامه و آثار «سال بلو»، برنده نوبل ادبیات + عکس


گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
seemorgh.com/culture
منبع: khabaronline.ir