علت کبد چرب غیرالکلی چیست و آیا کبد چرب درمان می شود؟
 کبد چرب به شکل یک مشکل رایج در کشور در آمده است، اما چه عاملی باعث بروز کبد چرب می شود؟ در این مقاله به معم ترین علل کبد چرب و پیامدهای آن اشاره می شود.

 علائم کبد چرب غیر الکلی و علت آن چیست؟

دکتر حسین فودازی دبیر انجمن آنکولوژی و رادیوتراپی درباره کبد چرب بیان کرد: اگر رسوب سلول های چربی در کبد بیش از حد معین باشد گفته می شود فرد مبتلا به کبد چرب شده است. در حالت عادی در داخل کبد چربی وجود دارد، حدود 5 الی 7 درصد از بافت کبد را چربی و رسوب چربی تشکیل داده است. اگر بیش از 10 درصد از بافت کبد درگیر چربی شود بی شک فرد دچار کبد چرب می شود.

کبد چرب شایع ترین بیماری گوارشی و کبد در کشور است، افراد بین 40 تا 60 سال بیشترین آمار مبتلایان را به خود اختصاص داده اند. متاسفانه با توجه به آمار تخمینی در کلان شهرها بیش از حدود 40 درصد افراد در کشور مبتلا به کبد چرب هستند به عبارتی دیگر 2 برابر نرمال دنیا کبد چرب را در ایران شاهد هستیم. در سطح دنیا 20 درصد افراد بالای 40 سال درگیر بیماری کبد چرب هستند.

کبد چرب 2 علت اصلی دارد. علل الکلی و غیر الکلی. با توجه به این که مصرف الکل در کشور ما بالا نیست اما شاهد آمار بالای کبد چرب هستیم که این آمار در خصوص کبد چرب غیر الکلی است.


علت های غیر الکلی کبد چرب

چاقی بیش از حد، دیابت، مصرف غذاهای آماده و پر چرب، بی تحرکی، عدم مصرف میوه و سبزیجات از مهم ترین و اساسی ترین علل غیر الکلی‌ست که می تواند در نهایت به کبد چرب منجر شود.


علائم کبد چرب

علت کبد چرب غیرالکلی چیست و آیا کبد چرب درمان می شود؟

کبد چرب در مراحل ابتدایی نشانه واضحی ندارد اما با توجه به میزان چربی موجود به سه درجه 1،2،3 تقسیم بندی می شوند. درجه 3 شدیدترین حالت این بیماری است، در مراحل پیشرفته بیمار با علائمی چون سوء‌هاضمه، دردهایی در نواحی زیر دنده بخصوص در سمت راست، نفخ زیاد، خستگی زودرس و احساس کسالت مزمن رو به رو می شود.

کبد چرب می تواند مقدمه ابتلا به نارسایی کبد یا سیروز شود. مهم ترین علت نارسایی کبد یا سیروز، ویروس «هپاتیت» است. اما پیش بینی شده مهم ترین علت سیروز در آینده کبد چرب باشد.

کبد چرب علاوه بر سیروز کبدی می تواند زمینه ساز بیماری های دیگر چون چاقی، فشار خون، دیابت، شیوع ابتلا به سرطان به خصوص سرطان های گوارش، پروستات، سینه و رحم در زنان شود.

کبد چرب اگر کنترل نشود و فرد بیماری را به درجه 3 آن برساند بی شک خطر نارسایی کبد و در نهایت مرگ را شاهد خواهد بود. کبد چرب یک عارضه قابل برگشت بوده و این موضوع وابسته به تغییر در سبک زندگی بیمار است. اما متاسفانه اگر این سبک زندگی نامناسب ادامه پیدا کنند بی شک با افزایش این بیماری در سطح کشور رو به رو خواهیم شد.


آیا افراد لاغر هم ممکن است کبدچربی داشته باشند؟

بله. مهم ترین علل کبد چرب غیرالکلی، تغذیه است. اما دلایل متفاوت دیگری هم در بروز این بیماری نقش دارند. برای مثال دیابت، افراد دیابتی ممکن است لاغر باشند و یا مصرف خودسرانه برخی از دارو ها هم می تواند یک فرد را مستعد ابتلا به کبد چرب کند بخصوص کورتون ها، استروئید ها، مُسکن ها(استامینوفن)، داروهای ضدتشنج، داروهای هورمونی زنانه و بتامتازون که در کشور ما مصرف بالایی دارند.

مصرف برخی از دمنوش ها که در طب سنتی بسیار به آن تاکید شده می تواند برای بهبود عملکرد کبد میسر باشد اما تحقیق علمی و ثابت شده ای در خصوص درمان یا کنترل کبد چرب انجام نشده است. در مطالعات دیده شده است مصرف ویتامین B شدت کبد چرب را کاهش می دهد، ناگفته نماند مصرف این ویتامین باید تحت نظر پزشک صورت گیرد .

اگر می خواهید بیشتر بدانید : موثرترین راه درمان کبد چرب

اگر می خواهید بیشتر بدانید : پاکسازی کبد چرب با میل کردن این ترکیب قبل از صبحانه

اگر می خواهید بیشتر بدانید : علائم ابتلا به کبد چرب

اگر می خواهید بیشتر بدانید : عوارض عدم درمان کبد چرب چیست؟

اگر می خواهید بیشتر بدانید : رژیم غذایی برای کبد چرب



گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع: jamejamonline.ir