آسیب دیدن کلیه با این عوامل
پروتئین زیاد
پروتئین برای یک رژیم غذایی سالم ضروری است. اما اگر کلیه های شما به درستی کار نمی کنند، خوردن پروتئین زیاد می تواند باعث زیاد شدن کار کلیه ها شود. با پزشک مشورت کنید. شاید لازم شود مقدار کمی از انواع پروتئین ها بخورید. تخم مرغ، ماهی، لوبیا و آجیل ها منابع خوبی از پروتئین ها هستند.
اگر می خواهید بیشتر بدانید : دفع پروتئین از کلیه ها نشانه چیست؟
نمک
در برخی افراد نمک زیاد باعث بالا رفتن فشار خون شده و آسیب به کلیه ها را تسریع می کند. نمک زیاد ممکن است منجر به بروز سنگ کلیه شود که می تواند باعث تهوع، درد شدید و مشکل در دفع ادرار شود.
سیگار کشیدن
سیگار نه تنها باعث بدتر شدن فشار خون و دیابت نوع 2 می شود – دو عامل مهم در بیمار شدن کلیه – بلکه حتی با داروهایی که برای درمان این بیماری ها تجویز می شوند، تداخل دارد. به علاوه سیگار کشیدن گردش خون به سمت کلیه ها را آهسته می کند و می تواند منجر به بروز مشکلات کلیوی در افرادی شود که تقریبا به بیماری های کلیوی مبتلا هستند.
الکل
افرادی که الکل زیاد می نوشند، خطر ابتلا به بیماری های کلیوی را دو برابر می کنند. نوشیدن مشروبات الکلی زیاد در طولانی مدت گاهی منجر به بروز آسیب های مزمن کلیوی می شود و این امر آسیب های شدید کلیوی را در پی خواهد داشت که ممکن است فرد نیاز به دیالیز داشته باشد.
نوشابه
اگر هر روز نوشابه رژیمی بخورید، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری کلیوی هستید. در پژوهشی که در این زمینه انجام شد، نشان داد خانم هایی که نوشابه های رژیمی می نوشند، بعد از 20 سال تا 30 درصد دچار مشکلات کلیوی می شوند. نوشیدنی هایی که حاوی قند هستند این ویژگی را ندارند.
کم آبی
کلیه های شما برای عملکرد بهتر نیاز به آب دارند. کم آب شدن بدن – به ویژه اگر زیاد اتفاق بیفتد – می تواند باعث آسیب کلیوی شود. اینکه مایعات کافی نوشیده اید یا نه از طریق رنگ ادرار مشخص می شود. ادرار باید به رنگ زرد روشن باشد.
داروهای ضد درد
اگر داروهای ضد درد بدون نسخه – مانند استامینوفن، آسپیرین و ایبوپروفن – به مقدار زیاد و به طور منظم مصرف شوند، به کلیه ها آسیب می زنند. اما این مسئله به این معنا نیست که داروهای ضد درد را به طور کامل کنار بگذارید. می توانید با پزشک مشورت کنید و میزان مناسب این داروها را مشخص کنید و یا اینکه جایگزین مناسبی برای آنها پیدا کنید.
مواد مخدر
مصرف کوکائین، هروئین و متامفتامین به شکل های مختلف می تواند به کلیه ها آسیب بزند. برخی از این مواد مخدر منجر به بالا رفتن فشار خون می شوند. فشار خون بالا یکی از مهم ترین عوامل آسیب کلیوی است.
ورزش بیش از حد
ورزش زیاد برای مدت طولانی منجر به بروز رابدومیلیز rhabdomyolysis می شود. رابدومیلیز شرایطی است که در ان بافت عضلات آسیب دیده به سرعت تحلیل می روند. این شرایط ماده ای در خون آزاد می کند که به کلیه ها آسیب زده و منجر به نارسایی آنها می شود. در ورزش زیاده روی نکنید. اگر قصد دارید ورزش را شروع کنید آن را به تدریج افزایش دهید. در صورت امکان از ورزش کردن در هوای خیلی گرم یا هوای با رطوبت بالا اجتناب کنید. اگر دچار درد عضلات شده اید یا ادرار شما به رنگ تیره در آمده با پزشک مشورت کنید.
استروئیدهای بدن سازی
برخی افراد استروئیدهای آنابولیک مصرف می کنند تا توده عضلانی بیشتری به دست اورند – داروهایی که مانند هورمون مردانه تستوسترون کار می کنند. اما این داروها منجر به بروز زخم در بخش هایی از کلیه ها می شوند که عمل تصفیه خون را انجام می دهند و این امر منجر به بالا رفتن کلسترول می شود.
داروهای اسید معده
داروهایی که مهار کننده های پمپ پروتون PPI نامیده می شوند و اسید معده را کم می کنند، اگر برای مدت زیادی مصرف شوند، منجر به التهاب در کلیه ها می شوند. برخی بررسی ها نشان داده اند که مصرف این دارو ممکن است منجر به بیماری های طولانی مدت کلیه شود. اگر نگران بروز این مشکل هستید، در مورد داروهای جایگزین با پزشک مشورت کنید. مسدود کننده های H2 مشکلات کمتری در پی دارند.
گلو درد استرپتوکوکی* Strep Throat
زمانی که به این عفونت مبتلا می شوید، بدن پروتئین هایی به نام آنتی بادی تولید می کند تا با این عفونت مبارزه کند. مقدار زیاد این آنتی بادی ها در بخش هایی از کلیه ها تجمع پیدا می کنند که عمل تصفیه را انجام می دهند و باعث التهاب می شود. گلو درد استرپتوکوکی معمولا زیاد طول نمی کشد، اما آسیب کلیه ها در برخی افراد دائمی خواهد بود. اگر مبتلا به گلو درد استرپتوکوکی شده اید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
* گلو درد استرپتوکوکی Strep Throat : یک بیماری است که عامل ایجاد آن نوعی باکتری به نام استرپتوکوک گروه A یا group A streptococcus است. گلودرد استرپتوکوکی دهان و لوزهها را تحت تأثیر قرار میدهد.
اگر می خواهید بیشتر بدانید : سم زدایی کلیه ها با پیاز و جعفری
اگر می خواهید بیشتر بدانید : علایمی که نشان می دهند کلیه ها مشکل دارند
اگر می خواهید بیشتر بدانید : چگونه باید از کلیه ها محافظت کرد؟
اگر می خواهید بیشتر بدانید : چطور متوجه بیمار بودن کلیه ها شویم؟
تهیه و ترجمه : گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
اختصاصی سیمرغ