قرص کلیدینیوم سی Chlordiazepoxide/clidinium bromide
کلیدینیوم سی دارویی ترکیبی است که برای درمان زخم معده و سندرم روده تحریک پذیر تجویز می شود. قرص کلیدینیوم سی به رفع گرفتگی های معده و درد ماهیچه های شکمی کمک می کند. در این مطلب با این دارو و موارد مصرف آن به همراه جدی ترین عوارض جانبی کلیدینیوم سی آشنا می شویم.
بیشتر بدانید : 10 علامت زخم معده را بشناسید
بیشتر بدانید : بیماری روده تحریك پذیر چیست؟
موارد مصرف قرص کلیدینیوم سی
داروی کلیدینیوم سی ترکیبی است از داروهای کلردیازپوکساید و کلیدینیوم بروماید. کلردیازپوکساید, موجب کاهش اضطراب می شود. در واقع این ترکیب بر روی مغز و اعصاب عمل می کند و یک اثر آرام بخشی دارد. کلردیازپوکساید به یک گروه از داروهای شناخته شده به نام بنزودیازپین ها تعلق دارد. از طرف دیگر کلیدینیوم بروماید موجود در قرص کلیدینیوم سی موجب کاهش علائم گرفتگی های معده و روده می شود. در واقع کلیدینیوم بروماید موجب کاهش حرکات طبیعی روده شده و به وسیله شل کردن عضلات معده و روده موجب تسکین گرفتگی آن می شود. کلیدینیوم بروماید به یک گروه از داروهای شناخته شده به نام آنتی کولینرژیک / ضد اسپاسم (گرفتگی) تعلق دارد. این دارو ممکن است جهت درمان بیماری های دیگری نیز تجویز شود.
قرص کلیدینیوم سی معمولا ۳ تا ۴ بار در روز (۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از غذا و هنگام خواب) توسط پزشک برای درمان بیماری تجویز می شود. در صورتی که فرد از داروهای آنتی اسید استفاده می کند, توصیه می شود قرص کلیدینیوم سی را قبل از غذا و داروی ضد اسید را بعد از غذا مصرف کند. دوز این دارو براساس سن بیمار, وضعیت جسمی و پاسخ بیمار به این قرص مشخص می شود. برای درمان بیماری افراد مسن این دارو معمولا با دوز پایین شروع می شود تا عوارض جانبی آن به حداقل برسد.
این دارو باید مطابق دستور پزشک مصرف شود و مصرف دوز بالای آن یا استفاده بیش از اندازه از این دارو بدون نظر پزشک, موجب تسریع درمان نمی شود و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش می دهد.
از آن جایی که این دارو اعتیاد آور است, استفاده طولانی مدت از آن و یا مصرف دوزهای بالای قرص کلیدینیوم سی می تواند سبب اعتیاد به این دارو شود. در صورت قطع ناگهانی دارو, علائمی مانند لرزش، عرق کردن، تهوع، تشنج ممکن است در فرد ایجاد شود. به منظور جلوگیری از بروز این علائم پزشک اغلب به تدریج و با کاهش دوز دارو, اقدام به قطع مصرف دارو می کند.
شایع ترین عوارض جانبی قرص کلیدینیوم سی
- ناراحتی معده
- خواب آلودگی
- ضعف یا خستگی
- هیجان
- بی خوابی
- خشکی دهان
- نفخ
- حساس شدن غیر طبیعی چشم به نور خورشید
- تغییرات ذائقه
- تغییر اشتها
سوزش معده
شدیدترین عوارض جانبی قرص کلیدینیوم سی
- اختلال در ادرار
- تکرر ادرار
- تاری دید
- اتساع مردمک چشم
- تغییرات یا ناتوانی در میل جنسی
- یبوست
جدی ترین عوارض جانبی کلیدینیوم سی
- گرفتگی عضلانی فک, گردن و پشت
- کند شدن و یا مشکل در حرف زدن
- بی قراری دائمی و لرزش بدن
- اختلال در تنفس و بلعیدن
- بروز جوش های حاد پوستی
- زردی پوست و یا چشم
- نامنظم شدن ضربان قلب
در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی شدید و جدی باید سریعا به پزشک مراجعه شود. همچنین در صورت طولانی شدن عوارض جانبی و یا تشدید هر یک از آن ها باید فورا به پزشک اطلاع داده شود. قرص کلیدینیوم سی باید تحت نظر پزشک و مطابق دستور او مصرف شود.
بیشتر بدانید : عواملی که خطر ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر را افزایش می دهند
گردآوری:گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع:ofoghdarou.com