ایزوپرین Isuprine یا ایزوسوکسوپرین Isoxsuprine
ایزوپرین Isuprine که با نام ایزوسوکسوپرین Isoxsuprine به گروهی از داروها به نام وازودیلاتورها vasodilator یا گشاد کننده های رگ های خونی تعلق دارد و اندازه رگ های خونی را افزایش می دهد. ایزوپرین مشکلات ناشی از گردش خون ضعیف را برطرف می کند. به علاوه این دارو به تشخیص پزشک برای شرایط و بیماری های دیگر هم تجویز می شود.
ایزوپرین تنها با نسخه پزشک در اختیار بیمار قرار می گیرد. ایزوپرین گاهی برای پیشگیری از زایمان زودرس به خانم های باردار تجویز می شود، گرچه این مورد در موارد استفاده دارو نیامده است.
زمانی که ایزوپرین برای پیشگیری از زایمان زودرس تجویز می شود، علاوه بر اطلاعات بالا، موارد زیر نیز مد نظر قرار می گیرند:
قبل از شروع درمان با ایزوپرین اگر دچار هر یک از مشکلات زیر هستید، حتما به پزشک اطلاع دهید:
- آسم
- دیابت نوع 2
- بیماری قلب
- فشار خون بالا
- پرکاری تیروئید
در صورت بروز هر یک از موارد زیر بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
- اگر انقباضات شما شروع شده یا کیسه آبتان پاره شده است
- اگر در زمان مصرف ایزوپرین دچار درد قفسه سینه یا تنگی نفس شده اید
قرص ایزوپرین یا ایزوکسوپرین همراه با داروهای دیگر برای درمان برخی بیماری های مربوط به رگ های خونی (به عنوان مثال بیماری رینود Raynaud's disease، بیماری برگر Buerger's disease و نارسایی مغزی) تجویز می شود. این دارو با گشاد کردن رگ های خونی برای کمک به گردش خون به برخی بخش های خاص بدن (به عنوان مثال دست ها، پاها و مغز) اثر بخشی می کند. این تاثیر ایزوپرین به کاهش علائمی مانند سردی دست ها و پاها، سوزن سوزن شدن و کاهش حافظه کمک می کند.
چگونگی مصرف ایزوسوکسوپرین
قرص ایزوسوکسوپرین خوراکی است و معمولا همراه با غذا یا بدون آن مصرف می شود. تعداد وعده های مصرف دارو در روز 3 تا 4 بار است یا میزان مصرف توسط پزشک مشخص می شود. برای اینکه بیشترین میزان بهره را از داروی ایزوپرین ببرید، بهتر است آن را به طور منظم مصرف کنید.
عوارض ایزوپرین
تا زمانی که بدن با قرص ایزوپرین سازگار شود، عوارضی را مشاهده خواهید کرد که عبارتند از:
- سرگیجه
- گرگرفتگی
- مشکل معده
- لرز
- عصبی شدن
اگر هر یک از این عوارض بدتر شده یا ادامه پیدا کردند، به پزشک اطلاع دهید.
به یاد داشته باشید که پزشک ایزوپرین را با در نظر گرفتن عوارض آن برای شما تجویز کرده است. بسیاری از مصرف کنندگان این دارو هیچ عارضه جانبی در خود مشاهده نمی کنند.
عوارض جدی ایزوپرین
عوارض جدی مربوط به ایزوپرین عبارتند از:
- ضربان قلب سریع یا کوبنده
- ضعف
یکی از عوارض نادر اما بسیار جدی و خطرناک ایزوپرین درد قفسه سینه است، در صورت بروز این عارضه بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
بروز واکنش حساسیتی به ایزوپرین به ندرت رخ می دهد، با این حال در صورت بروز علائم واکنش حساسیتی جدی بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. علائم واکنش حساسیتی به ایزوپرین عبارتند از:
- بثورات پوستی
- خارش یا التهاب (به ویژه در صورت، زبان و گلو)
- سرگیجه شدید
- مشکل تنفسی
موارد بیان شده لیست کاملی از عوارض ایزوپرین نیستند. در صورت بروز هر عارضه دیگری که در اینجا به آن اشاره نشده، به پزشک مراجعه کنید.
احتیاط در مصرف ایزوپرین
قبل از شروع مصرف قرص ایزوپرین یا ایزوسوکسوپرین اگر به این دارو یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، به پزشک اطلاع دهید. این دارو ممکن است حاوی ترکیبات غیر فعالی است که می تواند منجر به بروز واکنش حساسیتی یا سایر مشکلات شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک مشورت کنید.
ایزوپرین با وجود برخی بیماری ها و شرایط توصیه نمی شود. اگر مبتلا به هر یک از شرایط زیر هستید، قبل از شروع مصرف ایزوپرین با پزشک مشورت کنید:
- خونریزی غیر طبیعی و مداوم
- اگر به تازگی زایمان کرده اید
ایزوپرین ممکن است باعث سرگیجه شود. الکل یا ماری جوانا سرگیجه را بدتر می کند. در زمان مصرف ایزوپرین رانندگی نکنید، از دستگاه هایی که نیاز به هوشیاری دارند استفاده نکنید یا از انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری دارند اجتناب کنید و از نوشیدن الکل اجتناب کنید.
برای کاهش سرگیجه یا سبکی سر از حالت نشسته یا دراز کشیده به آهستگی بلند شوید.
ایزوپرین در بارداری
در دوران بارداری ایزوپرین تنها در صورت نیاز و زیر نظر پزشک مصرف شود. در مورد خطرات و مزیت های آن در دوران بارداری با پزشک مشورت کنید.
ایزوپرین در دوران شیردهی
هنوز مشخص نیست که ایزوپرین وارد شیر مادر می شود یا خیر. قبل از مصرف ایزوپرین در دوران شیردهی با پزشک مشورت کنید.
تداخلات دارویی با ایزوپرین
پزشک نسبت به تداخلات دارویی ایزوپرین اطلاعات کافی دارد و تداخلات دارویی را کنترل می کند. بدون مشورت با پزشک مصرف دارو را کم و زیاد یا متوقف نکنید و میزان مصرف آن را تغییر ندهید.
قبل از شروع مصرف دارو اطلاعات کامل در مورد داروهایی که مصرف می کنید (داروهای با نسخه و بدون نسخه و داروهای گیاهی و مکمل ها) را به پزشک اطلاع دهید.
برخی داروها دارای ترکیباتی هستند که باعث افزایش ضربان قلب می شوند یا بر روی فشار خون تاثیر می گذارند. بنابراین در مورد تمام داروهایی که مصرف می کنید و چگونگی مصرف آنها با پزشک مشورت کنید.
بیشتر بدانید : چگونگی مصرف دارو در دوران بارداری!!
بیشتر بدانید : این عوامل موجب زایمان زودرس می شوند
بیشتر بدانید : این ماده غذایی از زایمان زودرس پیشگیری می کند
بیشتر بدانید : نشانه های زایمان قبل از موعد
تهیه و ترجمه : گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
اختصاصی سیمرغ / منبع : webmd.com