عوامل اختلال نعوظ در مردان و نقش تیروئید در این اختلال
اختلال نعوظ می تواند به علت های مختلفی رخ دهد، در این مطلب ضمن معرفی این عوامل، شما را با یکی از عللی که به آن توجه کافی نمی شود یعنی اختلالات تیروئید آشنا می کنیم

 عوامل موثر در ایجاد اختلال نعوظ در آقایان

اختلال نعوظ می تواند به علت های مختلفی رخ دهد که در ادامه بطور خلاصه به شرح آنها می پردازیم:

 

علل اختلال نعوظ

دیابت

فشار خون بالا

افسردگی

ام اس (MS)

بیماری پارکینسون

برخی از داروها (به عنوان مثال مسدود کننده های بتا)

آسیب های عصبی

استرس و اضطراب

میزان کم تستوسترون

اختلال در کارکرد غده تیروئید

 

نقش تیروئید در اختلال نعوظ

رابطه بین اختلال نعوظ و اختلالات تیروئید هنوز به طور قطع مشخص نشده است اما این دو بیماری در مردان بالای ۶۰ سال بیشتر  دیده شده است. افزایش سن، دیابت و اختلالات تیروئید می توانند منجر به اختلال نعوظ شوند. احتمال بروز اختلال نعوظ در بیماران مبتلا به دیابت بیشتر از افراد مبتلا به اختلالات تیروئید است. به همین ترتیب این مشکل(اختلالات تیروئید) نیز بیشتر از سن بر روی اختلال نعوظ موثر است.

با وجود اینکه اختلال نعوظ هم در بیماران مبتلا به کم کاری و پرکاری نیروئید رخ می دهد اما احتمال بروز آن در بیماران مبتلا به پرکاری تیروئید بیشتر است.

 

طریقه کار غده تیروئید

تیروئید غده کوچکی در پایین گردن است که نقش مهمی در سلامتی بدن دارد. این غده ، هورمونی به نام TSH ترشح می کند که که به پیام های غده هیپوفیز پاسخ دهد و TSH با تمام هورمون های دیگر بدن در ارتباط است تا از درست کار کردن هورمون ها و کل بدن اطمینان پیدا کند. دو نوع از رایج ترین اختلالات تیروئید در مردان پرکاری و کم کاری تیروئید است که هر دو نوع می تواند منجر به اختلال نعوظ شود. در ادامه علائم این از اختلالات تیروئید آمده است.

 

علائم کم کاری تیروئید

حساسیت به سرما

یبوست

پوست خشک

افزایش وزن غیر قابل توضیح

خشونت صدا

ضعف عضلانی / خستگی

افزایش سطح کلسترول خون

درد عضلانی، حساسیت به لمس (به خصوص در گردن)

درد، سفتی و تورم در مفاصل

نازک شدن مو / ریزش مو

ضربان قلب آهسته

افسردگی

اختلال در حافظه

گیجی

ناتوانی جنسی مردان

تاخیر در انزال

 

علائم پرکاری تیروئید

کاهش وزن ناگهانی

ضربان قلب سریع (تاکی کاردی) – که معمولا بیش از ۱۰۰ ضربه در دقیقه – نامنظم شدن ضربان قلب (آریتمی)

افزایش اشتها

عصبانیت، اضطراب و تحریک پذیری

لرزش – معمولا لرزش در دست ها و انگشتان دست

تعریق

افزایش حساسیت به گرما

تغییر در حرکات روده یا اسهال

غده بزرگ شده تیروئید (گواتر)

خستگی، ضعف عضلانی

اختلال در خواب (بی خوابی)

پوست خشک

ریزش مو

انزال زودرس

اختلال نعوظ

گیجی

از دست دادن حافظه

مشکل بلعیدن

 

رابطه بین اختلال نعوظ و اختلالات تیروئید

محققان در دانشگاه Modena در ایتالیا بر روی ۵۰ مرد مبتلا به کم کاری و پرکاری تیروئید تحقیقاتی انجام دادند و از آن ها در رابطه با عملکرد جنسیشان سوال هایی پرسیدند. در نهایت مشخص شد بیش از ۶۳ درصد از مردان مبتلا به کم کاری تیروئید مشکلاتی همچون کاهش میل جنسی، انزال زودرس و تاخیر در انزال دارند.

در میان مردان مبتلا به پرکاری تیروئید، ۵۰ درصد با انزال زودرس، ۱۷ درصد با کاهش میل جنسی و ۱۵ درصد به اختلال نعوظ مبتلا بودند. پس از درمان کم کاری تیروئید در مردان ، انزال زودرس از ۵۰ درصد به ۱۵ درصد کاهش یافت و کاهش میل جنسی و تاخیر در انزال در بسیاری از مردان ناپدید شد. هنگامی که مردان مبتلا به پرکاری تیروئید تحت درمان قرار گرفتند، تقریبا تمام نشانه های اختلال نعوظ آن ها ناپدید شد.

 

درمان های اختلال نعوظ

اختلال نعوظ تا زمانی که به مشکلی مداوم تبدیل نشود نیازی به درمان ندارد اما در صورت مزمن شدن درمان باید صورت گیرد. معمولا پزشکان در قدم اول تغییر روش زندگی را به بیمار خود توصیه می کنند. در کنار این، داروهای مانند لویترا، ویاگرا و سیالیس را نیز توصیه می کنند. اما با توجه به داشتن عوارض جانبی، برخی از خوردن این داروها خودداری می کنند.

در ادامه روش های درمان اختلال نعوظ آمده است، که معمولا یک یا دو مورد از این درمان ها به بهبود بیماری کمک می کند.

 

ایجاد تعادل درسطح هورمون تیروئید

عدم تعادل در سطح هورمون تیروئید می تواند منجر به اختلال نعوظ شود. کم کاری و پرکاری تیروئید تعادل هورمون تیروئید را بر هم می زنند. اگر این بیماری ها عامل اختلال نعوظ باشند ایجاد تعادل در هورمون تیروئید می تواند مشکل اختلال نعوظ را حل کند.

 

ایجاد تعادل در هورمون های دیگر

عدم تعادل در هورمون های دیگر نیز می تواند منجر به اختلال نعوظ شود که کمبود تستوسترون یکی از این عوامل است. مصرف مکمل های تستوسترون می تواند این مشکل را به طور موقت حل کند اما باید علت کمبود تستوسترون در بدن مشخص شود. کمبود دی هیدرواپی آندروسترون (DHEA) از علل شایع کمبود تستوسترون است که معمولا به علت استرس مزمن رخ می دهد.

 

هورمون های زنانه در مردان

یکی دیگر از مشکلات تبدیل بیش از حد تستوسترون به استروژن است و این باعت برهم زدن تعادل هورمون ها می شود که در این موارد مصرف مهارکننده های آروماتاز ​​طبیعی مانند رسوراترول و قارچ دکمه ای سفید است. 

 

بهبود مهارت های کنترل استرس

در قسمت های قبل گفتیم که چگونه استرس مزمن می تواند منجر به اختلال نعوظ شود. استرس و اضطراب حتی اگر منجر به کاهش تستوسترون هم نشود می تواند باعث اختلال نعوظ شود زیرا تحقیقات نشان داده است رابطه مستقیمی بین افزایش کورتیزول و اختلال نعوظ وجود دارد. انجام فعالیت هایی مانند مدیتیشن، تنفس عمیق، یوگا و بیوفیدبک می تواند به کنترل و کاهش استرس فرد کمک کند.

 

 بهبود سلامت قلب و عروق

در یک تحقیقات علت اختلال نعوظ ۴۰ درصد از مردان بالای ۵۰ سال  تصلب شرایین (آترواسکلروز) بوده است. پس اختلال نعوظ می تواند نشانه اولیه بیماری های قلبی عروقی نیز باشد، زیرا برای رسیدن به نعوظ  عبور جریان خون کافی لازم است. مشکلاتی مانند بیماری های قلبی یا دیابت می تواند به اختلال در رسیدن به نعوظ منجر شود. اصلاح سبک زندگی افراد تا حد زیادی می تواند به بهبود سلامت قلب و عروق کمک کند، که می توان به تغییر سبک تغذیه، ورزش کردن مداوم و کسب مهارت های کنترل استرس اشاره کرد.

 

رفع مشکلات سیستم عصبی

هر گونه مشکل در سیستم عصبی می تواند منجر به اختلال نعوظ شود. عدم تعادل سیستم عصبی به خصوص اگر به علت آسیب عصبی باشد و یا بیماری ام اس می تواند علت این مشکل باشد. فیزیوتراپ ها معتقدند حتی انحراف در ستون فقرات نیز می تواند منشا اختلالات جنسی باشد. البته این مورد کمتر دیده شده است و شایع نیست.

 

آگاهی از داروهای مصرفی

باید از عوارض جانبی همه ی داروهایی که مصرف می کنید آگاه باشید. برخی داروها مانند مسدود کننده های بتا که برای که برای درمان پرکاری تیروئید استفاده می شوند می توانند منجر به این مشکل شوند. هرگز توصیه نمی شود که در افراد مبتلا به اختلال نعوظ مصرف این داروها متوقف شود، فقط باید در رابطه با این مسئله با پزشک مشورت شود. البته در برخی موارد دیده شده است آگاهی از عوارض جانبی  مسدود کننده های بتا در فرد مبتلا، استرسی به وجود آورده است که خود باعث اختلال نعوظ وی شده است.

 

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع: nabzema.ir