عوارض سیگار کشیدن در بارداری برای مادر و جنین
همه ما از خطرات و عوارض سیگار کشیدن آگاه هستیم، اما سیگار کشیدن در دوران بارداری علاوه بر تاثیرات که بر مادر دارد، برای نوزاد هم خطرات زیادی دارد که به آن می پردازیم.

سیگار کشیدن در دوران بارداری چه عوارضی برای مادر و جنین دارد؟

سیگار کشیدن و بارداری با هم جور در نمی آیند. سیگار کشیدن در دوران بارداری هم مادر و هم نوزاد متولد نشده را در معرض خطر قرار می دهد. سیگار حاوی مواد شیمیایی خطرناکی است، از جمله نیکوتین، مونوکسید کربن و تار* tar.

* تار یا قطران tar: ترکیبی صمغ مانند، قهوه ای و چسبناک است و از صدها ماده شیمیایی مختلف که بسیاری از آنها سمی، سرطانزا و جهش زا می باشند، تشکیل یافته است. تار از سوختن تنباکو و سایر مواد گیاهی حاصل می شود. تار ذرات ریزی می باشد که هنگام پک زدن به سیگار وارد ریه ها شده و در آنجا تجمع می یابد.


سیگار کشیدن در دوران بارداری

اگر سیگار می کشید و قصد باردار شدن دارید، ترک سیگار باید در اولویت قرار بگیرد. در درجه اول سیگار کشیدن می تواند مانع بارداری شما شود. حتی در سه ماهه اول بارداری سیگار کشیدن سلامت نوزاد را تحت تاثیر قرار می دهد. طبق گفته انجمن پزشکی باروری در امریکا American Society for Reproductive Medicine، هم زنان و هم مردان سیگاری تقریبا دو برابر غیر سیگاری ها دچار مشکلات باروری می شوند.

دود سیگار درجه دوم، یعنی دود سیگار دیگران، هم به همان اندازه برای جنین خطرناک است. آژانس حفاظت محیط زیست دود سیگار دیگران را به عنوان یک عامل سرطان زا طبقه بندی کرده است. به این ترتیب حتی اگر خودتان سیگاری نیستید، دود سیگار دیگران هم می تواند عامل ایجاد سرطان در شما باشد.


1. سیگار کشیدن باعث سقط جنین و تولد نوزاد مرده می شود

 عوارض سیگار کشیدن در بارداری برای مادر و جنین

از دست دادن بارداری در هر مرحله ای یک اتفاق غم انگیز است.سقط جنین معمولا در سه ماه اول بارداری اتفاق می افتد. در موارد نادر، سقط جنین بعد از هفته بیستم بارداری رخ دهد که در این شرایط تولد نوزاد مرده نامیده می شود.

طبق گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها در امریکا Centers for Disease Control and Prevention (CDC)، سیگار کشیدن احتمال بروز سقط جنین و تولد نوزاد مرده را افزایش می دهد. مواد شیمیایی موجود در سیگار معمولا عامل بروز این مشکل هستند.

دیگر پیامدهای سیگار کشیدن در بارداری ممکن است منجر به بروز مشکل در جفت یا رشد جنین شود. این پیامدها نیز می تواند منجر به سقط جنین یا تولد نوزاد مرده شود.


حاملگی خارج از رحم  Ectopic pregnancy

براساس تحقیقات منتشر شده در مجله PLoS One نیکوتین می تواند منجر به انقباض لوله های فالوپی* fallopian tubes شود. این انقباضات می توانند مانع انتقال جنین شوند که نتیجه احتمالی این رویداد حاملگی خارج رحم است. اتفاق زمانی رخ می دهد که یک تخمک بارور شده خارج از رحم ، یا در لوله فالوپ و یا در شکم، کاشته می شود. در این وضعیت جنین باید برداشته شود تا از بروز مشکلات تهدید کننده برای مادر جلوگیری شود.

* لوله رحم یا لوله فالوپ Fallopian tube : بخشی از دستگاه تناسلی زنانه است. این عضو دو لوله ساده است که در دو طرف انتهای فوقانی رحم قرار دارند. انتهای این لوله از طرف تخمدان باز است. تخمک پس از تخمک‌گذاری و خروج از تخمدان از طریق لوله‌های فالوپ وارد رحم می‌شود.

کنده شدن جفت Placental abruption

جفت ساختاری برای خط زندگی است که در دوران بارداری تشکیل می شود تا اکسیژن و مواد مغذی جنین را فراهم کند. سیگار کشیدن مهم ترین عامل خطر ساز برای بروز عوارض مختلف مرتبط با جفت است. یکی از این مشکلات کنده شدن جفت Placental abruption است. در این شرایط جفت قبل از تولد نوزاد از رحم جدا می شود. کنده شدن جفت ممکن است باعث خونریزی شدید شود و زندگی مادر و فرزند را در معرض خطر قرار می دهد. هیچ جراحی یا درمانی برای اتصال مجدد جفت وجود ندارد. اقدامات فوری پزشکی می تواند کمک کند علیرغم کنده شدن جفت نوزاد سالم به دنیا بیاید.


جفت سر راهی placenta previa

سیگار کشیدن عامل خطرساز شرایطی به نام جفت سر راهی placenta previa هم هست. در دوران بارداری جفت به طور طبیعی در رحم و به سمت بالای رحم رشد می کند. به این ترتیب گردن رحم برای زایمان باز می ماند. جفت سر راهی زمانی بروز می کند که جفت در قسمت پایین رحم باقی می ماند و به طور جزئی یا کامل دهانه رحم را می بندد. جفت معمولا پاره می شود و منجر به خونریزی شدید شده و جنین از مواد مغذی حیاتی و اکسیژن محروم می ماند.


تولد زودرس Preterm birth

به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، سیگار کشیدن در دوران بارداری ممکن است باعث تولد زودرس شود، به این معنا که نوزاد خیلی زودتر از زمان مقرر به دنیا می آید. خطرات سلامتی زیادی در ارتباط با تولد زودرس وجود دارد که به آنها اشاره می کنیم.


خطرات تولد زودرس

  • اختلالات بینایی و شنوایی
  • ناتوانی های ذهنی
  • مشکلات یادگیری و رفتاری
  • پیامدهایی که ممکن است منجر به مرگ شوند

تولد نوزاد کم وزن

سیگار کشیدن می تواند باعث شود نوزاد در زمان تولد وزن کمی داشته باشد. این مسئله فقط به معنای وزن کم نوزاد نیست. وزن کم در زمان تولد ممکن است منجر به بروز مشکلات سلامتی و ناتوانی هایی شود. پیشرفت های مربوط به مراقبت های پزشکی توانسته میزان مرگ و میر ناشی از وزن کم در زمان تولد را کاهش دهد، اما این مسئله همچنان یک شرایط جدی است که می تواند منجر به بروز مشکلاتی شود.


مشکلات تولد نوزاد کم وزن

  • تاخیر در رشد نوزاد
  • فلج مغزی
  • اختلالات شنوایی و بینایی

در موارد شدید وزن کم نوزاد در زمان تولد می تواند منجر به مرگ نوزاد تازه متولد شده شود.
به گفته انجمن سرطان امریکا American Cancer Societyخانم هایی که سیگار کشیدن را قبل از بارداری ترک می کنند، خطر تولد نوزاد کم وزن را کاهش می دهند. حتی خانم هایی که سیگار کشیدن را در دوران بارداری ترک می کنند، کمتر از خانم هایی که سیگار کشیدن را ادامه می دهند، در معرض تولد نوزاد کم وزن هستند.


نقص در هنگام تولد

سیگار کشیدن در دوران بارداری خطر تولد نوزاد ناقص را افزایش می دهد. از شایع ترین نقص ها در هنگام تولد عبارتند از نقص قلبی مادرزادی یا مشکلات ساختاری قلب. دیگر مشکلاتی که با سیگار کشیدن در دوران بارداری در ارتباط هستند، عبارتند از شکاف لب و شکاف کام.

حقیقت ناراحت کننده

بسیاری از خانم های باردار علیرغم اطلاع از خطراتی که سیگار کشیدن برای آنها و نوزادشان به دنبال دارد، هنوز سیگار می کشند. به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، 10 درصد خانم ها گزارش داده اند که در سه ماه آخر بارداری سیگار کشیده اند. تنها روش واقعی برای جلوگیری از پیامدهای مربوط به سیگار کشیدن در دوران بارداری، ترک آن است.

اگر می خواهید بیشتر بدانید : تاثیر سیگار کشیدن مادر برروی فرزندان!؟

اگر می خواهید بیشتر بدانید : مضرات سیگار کشیدن زنان

اگر می خواهید بیشتر بدانید : خطرات سیگار کشیدن برای زنان!

اگر می خواهید بیشتر بدانید : نگرانی های مهم در زمینه بارداری

اگر می خواهید بیشتر بدانید : مادران سیگاری بخوانند



تهیه و ترجمه: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
اختصاصی سیمرغ