ریزش مو و هر آنچه باید در مورد ریزش مو در خانم ها بدانید
موی شما اطلاعات زیادی در مورد سلامت و شخصیت شما بیان می کنند. موی بلند، کوتاه و یا براق بیش از آنچه تصور می شود برای خانم ها مهم است و برای بسیاری از خانم ها مو بیانگر شخصیت شماست. اما اگر موهای یک خانم شروع به ریزش کند، برای وی بسیار ناراحت کننده و ترسناک خواهد بود. در ادامه به مهم ترین علت های ریزش مو و روش های درمان ریزش مو اشاره می کنیم.
ریزش مو فقط یک مسئله مردانه نیست
ریزش مو چه کوتاه مدت و چه بلند مدت برای مردان و زنان شبیه به هم است. ریزش مو ممکن است تمام سر را در بر بگیرد و تراکم موها کم شود یا اینکه در مرکز شروع شده و بیشتر و بیشتر شود. حتی ممکن است ریزش مو در یک نقطه در جلوی سر شروع شود، به این شکل که خط موی جلوی سر به عقب تر می رود.
مو چطور رشد می کند؟
پوست سر شما حدودا صد هزار مو را در خود جای می دهد. هر مو دارای چرخه زندگی خاص خودش است. هر فولیکول یک موی مجزا تولید می کند که در هر ماه به اندازه 3.8 سانتی متر رشد می کند. هر تار مو به مدت 2 تا 6 سال روی پوست سر باقی می ماند و سپس رشد آن به مدت یک ماه متوقف می شود. زمانی که دوره رشد بعدی شروع می شود، موی قبل می افتد. در هر زمانی اکثر موهای شما در دوره رشد خود هستند.
ریزش طبیعی مو چقدر است؟
هر فرد در روز حدود 50 تا 100 تار موی خود را از دست می دهد. اگر چند تار مو را در شانه یا روی لباس خود مشاهده کردید، نگران نباشید. اما اگر ریزش مو به شکل دسته ای رخ داد یا به مرور زمان متوجه نازک تر شدن تارهای مو شدید حتما به پزشک مراجعه کنید.
علت اصلی ریزش مو چیست؟
یک علت خاص برای ریزش مو وجود ندارد. عوامل شروع ریزش مو مختلف هستند، از شرایط پزشکی گرفته تا عوامل استرس زا و سبک زندگی، مانند غذایی که می خورید، هر یک باعث ریزش مو می شوند. ژنتیک نیز نقش مهمی در ریزش مو دارد. گاهی پزشکان علت خاصی برای ریزش مو پیدا نمی کنند. در ابتدا پزشک آزمایش هایی را برای بررسی اختلالات تیروئیدی و عدم تعادل هورمونی توصیه می کند. اغلب زمانی که علت ریزش مو برطرف شود، مو دوباره رشد می کند.
آیا می توانید ریزش مو را برآورد کنید؟
بله. پزشک می تواند از مقیاس Savin استفاده کند. ریزش مو از تراکم طبیعی مو تا طاسی جلوی سر، که به ندرت بروز می کند، متفاوت خواهد بود. مقیاس Savin به پزشک کمک می کند الگوی طاسی زنانه را تعیین کند که پزشک آن را آلوپسی آندروژنیک androgenic alopecia یا الگوی طاسی مردانه می نامد. این الگو معمولا به عنوان الگوی طاسی مردانه شناخته می شود، اما حدود 30 میلیون زن در امریکا به آن دچار هستند. متخصصین تصور می کنند ژنتیک و افزایش سن همراه با تغییرات هورمونی دوره یائسگی نقش مهمی در ریزش موی زنان دارند. موهای تمام سرتان ممکن است نازک شوند که ریزش از وسط سر شروع می شود.
علت ریزش مو: مشکلات تیروئید
این غده پروانه ای شکل در جلوی گردن مواد شیمیایی را تولید می کند که بدن را تحریک می کنند. اگر این غده به مقدار خیلی کم یا خیلی زیاد هورمون تیروئید تولید کند، چرخه رشد مو تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. اما به ندرت پیش می آید که موی نازک تنها نشانه وجود یک مشکل تیروئیدی باشد. در صورت بروز مشکل تیروئیدی ممکن است دچار علائم دیگری مانند کاهش یا افزایش وزن، حساسیت به سرما یا گرما یا تغییر در ضربان قلب شوید.
اگر می خواهید بیشتر بدانید : 10 علائم تیروئید که ممکن است حتی توسط پزشک تان نادیده گرفته شود
اگر می خواهید بیشتر بدانید : علائم اختلالات تیروئید را بشناسید
اگر می خواهید بیشتر بدانید : بیماریهای تیروئید
علت ریزش مو: سندروم پلی کیستیک تخمدان PCOS
اگر به سندروم پلی کیستیک تخمدان polcystic ovary syndrome مبتلا باشید، هورمون هایتان همیشه از حالت تعادل خارج هستند. بدن بیشتر از آنچه باید هورمون مردانه یا آندروژن Androgene تولید می کند. این امر باعث رشد بیشتر موهای زائد بر روی صورت یا روی بدن می شود، در حالیکه موی روی سر نازک تر می شود. سندروم پلی کیستیک تخمدان گاهی منجر به بروز مشکل در تخمک گذاری، آکنه و افزایش وزن می شود. اما گاهی نازک شدن مو تنها نشانه این عارضه است.
* آندروژن Androgene: یا هورمون آندروژنی نام اصطلاحی است که به طور عمومی برای اشاره به هر ترکیب طبیعی یا مصنوعی (معمولاً یک هورمون استروئیدی) به کار میرود، که با اتصال به گیرندههای آندروژنی باعث تحریک، کنترل، توسعه یا نگهداری خصوصیات نرینه در مهرهداران شود.
اگر می خواهید بیشتر بدانید : سندرم تخمدان پلی کیستیک شایع ترین اختلالات غددی زنان
اگر می خواهید بیشتر بدانید : اگر سندروم تخمدان پلی کیستیک دارید، صبحانه بخورید!
علت ریزش مو : آلوپسیا آره اتا یا طاسی منطقه ای Alopecia areata
آلوپسی آره اتا یا طاسی منطقه ای باعث می شود مو در تکه های بزرگ ریزش پیدا کند. مقصر این مشکل سیستم ایمنی بدن است که به اشتباه به فولیکول های سالم مو حمله می کند. در اکثر موارد این آسیب همیشگی نیست. موهای ریخته معمولا طی 6 ماه مجددا رشد می کنند. بعضی افراد تمام موهای سر و بدن خود را از دست می دهند که این مشکل به ندرت بروز می کند.
علت ریزش مو: کرم حلقوی ringworm
زمانی که قارچ کرم حلقوی پوست سر را تحت تاثیر قرار می دهد، منجر به ریزش مو با یک الگوی خاص می شود – تکه های گرد همراه با خارش. این بخش ها ممکن است پوسته پوسته و قرمز هم به نظر برسند. پزشک این مشکل را با یک داروی ضد قارچ درمان می کند. این بیماری با تماس مستقیم با فرد آلوده منتقل می شود، بنابراین اگر به این بیماری مبتلا شده اید علائم آن را در بین اعضای خانواده خود نیز بررسی کنید.
علت ریزش مو : زایمان
ممکن است احساس کنید موهایتان در دوران بارداری بیشتر و پر پشت تر از قبل شده؛ شاید علت این است که سطح بالای هورمون ها از ریزش موهایی که در حالت استراحت هستند، جلوگیری می کنند. اما بعد از تولد نوزادتان همه چیز به حالت عادی برگشته و موهایی که در حالت استراحت بوده اند به سرعت ریزش پیدا می کنند. در این شرایط موهای زیادی در مدت کوتاهی ریزش پیدا می کنند. بازگشت میزان ریزش موها به حالت طبیعی پس از زایمان ممکن است 2 سال طول بکشد.
علت ریزش مو : مصرف دارو
هورمون هایی که تخمک گذاری را سرکوب می کنند، می توانند باعث نازک شدن موها شوند. اگر سابقه خانوادگی ریزش مو داشته باشید، احتمال بروز این مشکل بیشتر خواهد بود و ممکن است زمانی رخ دهد که مصرف قرص ها را متوقف می کنید. دیگر داروهایی که باعث ریزش مو می شوند، عبارتند از داروهای رقیق کننده خون و داروهایی که برای درمان فشار خون بالا، بیماری قلبی، آرتروز و افسردگی مصرف می شوند.
علت ریزش مو : رژیم غذایی سخت
ممکن است با یک رژیم غذایی سخت وزن زیادی را از دست بدهید، اما طی چند ماه موی زیادی نیز ریزش پیدا کند. نگران ریزش مو در دوران رژیم غذایی سخت نباشید، زیرا بعد از اینکه رژیم غذایی سالم خود را دوباره انتخاب می کنید، موهایتان به حالت قبل بر می گردند. اگر به مقدار زیاد ویتامین A مصرف می کنید و پروتئین کافی دریافت نمی کنید، آماده ریزش مقدار زیادی از موهایتان باشید.
بیشتر بدانید : ویتامین A منابع, فواید و عوارض جانبی ویتامین A
علت ریزش مو : بستن موها به صورت خیلی سفت
این ادعا دروغ نیست، بافتن خیلی سفت موها و دم اسبی خیلی سفت باعث ریزش موها می شود. به یاد داشته باشید که استفاده طولانی مدت از یک سبک آرایش یا بستن مو باعث زخم شدن پوست سر و در نتیجه ریزش دائمی مو می شود.
علت ریزش مو : درمان سرطان
شیمی درمانی و پرتو درمانی دو روش رایج برای درمان سرطان هستند که هر دو باعث ریزش مو می شوند. در جستجوی این روش ها برای از بین بردن سلول های سرطانی، هر دو روش به فولیکول موها آسیب می زنند و باعث ریزش موها می شوند. اما این آسیب تقریبا همیشه کوتاه مدت است. زمانی که درمان تمام می شود، موها دوباره رشد می کنند.
علت ریزش مو: استرس شدید
استرس شدید جسمی و روحی ممکن است باعث ریزش ناگهانی مو شود. مثال های آن عبارتند از:
- بیماری جدی یا جراحی
- آسیب و از دست دادن خون زیاد
- ناراحتی شدید عاطفی
ریزش مو ناشی از این فرایندها ممکن است 6 تا 8 ماه طول بکشد.
داروی ریزش مو
مینوکسیدیل Minoxidil (Rogaine) که توسط سازمان غذا و دارو FDA تایید شده است، داروی مناسبی برای الگوی ریزش موی خاتم ها محسوب می شود. این دارو در اکثر خانم ها ریزش مو را آهسته کرده یا متوقف می کند و می تواند به رشد مجدد موها کمک کند، اما مزیت های مصرف داروی مینوکسیدیل پس از توقف مصرف از بین خواهد رفت. داروهای کورتیکواستروئید Corticosteroid به رشد مجدد موها در خانم های مبتلا به آلوپسی آره اتا کمک می کنند. اگر علت ریزش مو وجود یک بیماری دیگر یا تغذیه نامناسب باشد، درمان علت زمینه و یا تغییر تغذیه باعث برطرف شدن ریزش موها می شود.
درمان ریزش مو : لیزر
دستگاه هایی که نور لیزر با سطح انرژی پایین را منتشر می کنند، به رشد مجدد موها کمک می کنند. این دستگاه ها در برخی کلینیک ها و همچنین برای استفاده در خانه موجود هستند. بسیاری از آنها هم برای خانم ها و هم برای آقایان مورد تایید هستند. اما مشاهده نتیجه 2 تا 4 ماه طول خواهد کشید.
پیوند مو برای خانم ها
این روش شامل انتقال مو از بخش های پر پشت سر به قسمت هایی است که موی کمتری دارند. مشکل پیوند مو در زنان این است که موهای تمام قسمت های سر نازک می شوند، بنابراین بخش های اهدا کننده با موی خوب کمتر خواهند بود. اگر ریزش مو با الگوی مردانه رخ دهد و یا بر اثر زخم بروز کند، پیوند مو روش بهتری خواهد بود.
بیشتر بدانید : علت سفید شدن مو در جوانی را با این سه دلیل توضیح می دهیم
بیشتر بدانید : درمان فوری و جلوگیری از ریزش مو سر
بیشتر بدانید : درمان ریزش مو با ژل دانه کتان
بیشتر بدانید : آیا درمانی برای ریزش مو وجود دارد؟
بیشتر بدانید : کاشت مو به چه روش هایی انجام می شود؟+ انواع روش کاشت مو
تهیه و ترجمه: گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
اختصاصی سیمرغ