مسمومیت الکلی برای پیشگیری از کرونا!
دکتر شاهین شادنی، رییس بخش مسمومین بیمارستان لقمان تهران با تاکید بر اینکه مصرف خوراکی الکل از هر نوعی، تاثیری در نابودی ویروس کووید ۱۹ و ضدعفونی بدن ندارد، اظهار کرد: متاسفانه این روزها باور غلطی در برخی شکل گرفته که تصور میکنند شرب ترکیبات الکلی باعث ضدعفونی و پیشگیری از بروز عفونت ویروسی کرونا میشود، در حالیکه این مساله هیچ پایه و اساس علمی نداشته و فاقد وجاهت قانونی است.
آن چیزی که عملا برای ضدعفونی سطوح و نظیر آن استفاده میشود، الکل اتیلیک یا اتانول و یا همان الکل سفید است که محلولهای ۷۰ درصد آن تهیه شده و به عنوان آنتیسپتیک برای ضدعفونی دست و سطوح استفاده میشود. این در حالیاست که گاهی بهجای اتانول از متانول یا الکل سمی چوب استفاده میشود که نقش و کارایی ضدعفونیکننده بالایی ندارد.
اگرچه همزمان با استفاده از اتانول برای ضدعفونی پوست، مقدار ناچیزی الکل جذب پوست میشود، با این حال خطر ایجاد سمیت ندارد. این در حالیاست که متانول که بهعنوان الکل چوب شناخته میشود، یک الکل سمی بوده و استفاده از آن برای ضدعفونی کردن پوست و سطوح توصیه نمیشود، چراکه خاصیت آنتیسپتیک بالایی ندارد.
متاسفانه چیزی که این روزها شاهدیم این است که عدهای تصور میکنند که چون ویروس کووید۱۹ نسبت به الکل حساس بوده و با ضدعفونی دست و سطوح با الکل از بین میرود، بنابراین با شرب الکل نیز همین اتفاق در داخل بدن میافتد و در واقع به شکلی نقش ضدعفونیکننده در بدن ایجاد میشود، در حالیکه این یک باور و تصور غلط، غیرعلمی و غیربهداشتی است.
همین باور غلط باعث شده در چند روز اخیر شاهد بیمارانی باشیم که با تصور نابودی کرونا اقدام به شرب ترکیبات الکلی کردهاند و در برخی موارد این الکل متانول بوده و منجر به بروز مسمومیت حاد و شدید در افراد شده است.
مسمومیت با متانول میتواند منجر به ایجاد عوارض جدی چشمی از تاری دید، کاهش بینایی و کوری دائمی تا نهایتا درگیریهای مغزی، کاهش سطح هوشیاری، کما و در نهایت مرگ بیمار شود. مساله مهم بعدی، دشواری افتراق اتانول از متانول برای افراد عادی است، چراکه هر دو الکل اتیلیک و متانول بیرنگند.
طی روزهای اخیر با همین باور غلط شاهد مراجعه بیمارانی با علایم چشمی، کاهش سطح هوشیاری و عوارض جدی به خاطر مسمویت ناشی از مصرف الکل و این رفتار غلط غیرعلمی و غیربهداشتی بودیم.
خوشبختانه با انجام دیالیز، عوارض و علایم چشمی برخی بیماران برطرف و از بیمارستان مرخص شدند ولی متاسفانه طی همین چند روز اخیر شاهد دو مورد مرگ ناشی از مسمومیت با متانول بودیم.
در این شرایط باید سعی کنیم با مراقبت بیشتر و پرهیز از انجام رفتارهای غلط بیپایه و اساس، از بروز سایر بیماریها و افزایش فشار کاری در اورژانس و مراکز درمانی و تحمیل بار اضافه بر سیستم درمان کشور، جلوگیری کنیم.
بیشتر بدانید : ویروس کرونا چطور به بدن حمله می کند که باعث مرگ می شود؟
بیشتر بدانید : آیا ویروس کرونا در فریزر از بین می رود؟+ پاسخ به چند سوال مهم کرونایی
بیشتر بدانید : راهکارهای سازمان بهداشت جهانی در پیشگیری از کرونا ویروس
بیشتر بدانید : کرونا ویروس چه تاثیری بر بخشهای دیگر بدن می گذارد؟
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع: isna.ir