ابتلای ۳۰ درصد مردم به اختلالات خواب، تصادفات مرگباری که به علت بیخوابی اتفاق میافتند، ضرورت توجه به علائم وقفههای تنفسی در خواب و عوارض آن از جمله مهمترین موارد مطرح شده در نشست خبری انجمن علمی خواب ایران بود.
روز جهانی خواب
خسرو صادقنیت، رییس انجمن علمی خواب ایران در نشست خبری که دیروز به مناسبت روز جهانی خواب برگزار شد، گفت: اختلالات حوزه خواب از نظر مردم و پزشکان، مغفول مانده است. طی چند دهه گذشته با اختراع برق، روشنایی و وسایل ارتباط جمعی، فرصت خواب برای مردم کاهش یافته است. کاهش کیفیت خواب سالم، سلامت مردم را به مخاطره میاندازد.
میزان خواب کافی چقدر است؟
نیاز به خواب در افراد با سنین پایینتر بیشتر است. یک نوزاد ممکن است در طول روز بیش از ۱۴ تا ۱۵ ساعت بخوابد. همچنین فعالیت فیزیکی، ذهنی و بیماری نیز نیاز به خواب را افزایش میدهد. مدت زمان خواب کافی برای افراد بالغ بین ۷.۵ تا ۸.۵ ساعت در طول روز است. خواب طبیعی معمولا بین ساعت ۱۰ شب تا ۶ الی ۷ صبح اتفاق میافتد. تحمل کمبود خواب تنها برای چند روز امکانپذیر است. مواجهه با نور، صدا و عدم هماهنگی ریتمهای بیولوژیک بدن باعث تاخیر خواب در میان افراد، بخصوص نوجوانان و جوانان شده است.خواب آلودگی طبیعی در طول روز نیز از ساعت یک بعدازظهر تا حدود ۴ بعدازظهر ممکن است ایجاد شود. این در حالی است که خواب بعدازظهر برای افراد بالغ ضروری نیست.تصادفات مرگبار بیشتر به علت خوابآلودگی در شب اتفاق میافتد.
اختلال خواب
بیش از ۸۰ نوع اختلال خواب وجود دارد. ۳۰ درصد از افراد جامعه به اختلال خواب مبتلا هستند. اختلال تنفسی در حین خواب در میان مردان شیوع بالاتری دارد. فرد در صورت ابتلا به اختلالات خواب این موارد را تجربه می کند:
- - بیدار شدنهای مکرر در خواب
- - زمان طولانی برای به خواب رفتن
- - زودتر از موعد از خواب بلند میشود و دیگر نمیتواند بخوابد.
- - با وجود داشتن خواب کافی، فرد صبح دچار کسالت و خستگی باشد. این موضوع میتواند یکی از علائم افسردگی باشد.
اختلالات مزمن در خواب
۱۰ درصد افراد این اختلالات خواب را به صورت مزمن تجربه میکنند که به صورت مشکلاتی مانند:
- - حرف زدن در طول خواب
- - راه رفتن
- - کابوس دیدن
عوارض و درمان وقفه تنفسی در خواب
از هر چهار مرد و ۱۰ زن، یک نفر دچار مشکل وقفه تنفسی میشود. وقفه تنفسی در خواب در میان مردان شیوع بیشتری دارد.کسانی که خروپف میکنند اگر یکی از سه علامت خوابآلودگی طی روز، فشار خون بالا و قطع تنفس و خرناس را داشته باشند به احتمال زیاد دچار وقفه تنفسی هستند که باید پیگیری و درمان شوند. یکی از درمانهای وقفه تنفسی هنگام خواب، استفاده از دستگاه سیپپ (cpap) است. این دستگاه با فشار هوا را وارد حلق میکند و باعث میشود که قطع تنفس اتفاق نیفتد و از افت اکسیژن و خروپف نیز جلوگیری میکند.
عوارض وقفه تنفسی در خواب:
- افزایش فشار خون
- دیابت
- چاقی
- افسردگی
- کاهش توانایی جنسی
- سکتههای قلبی و مغزی
گردآوری:گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع:روزنامه 7 صبح