معروف ترین چهره هایی که گیاه خوارند، از ابو علی سینا تا جواد رضویان
گیاهخواری یکی از رژیم هایی است که این روزها طرفداران بسیاری دارد. در این مقاله معروف ترین چهره های گیاهخوار و مضرات و فواید آن را معرفی می کنیم.

کدام چهره های معروف گیاه خوارند؟

داستان ابوعلی سینا و قصابِ پرخور را شنیده‌اید؟ همان قصابی كه به خاطر افراط در گوشتخواری و چربی‌خواری سكته كرد و بوعلی سینا چند دقیقه قبل از اینكه دفن شود قلبش را به كار انداخت و او را به زندگی برگرداند. بوعلی سینا، پزشك شهیر ایرانی یكی از اولین «آدم‌معروف»‌هایی است كه به خاطر صحت و سلامتی، «گیاهخواری» را انتخاب كرد و آن را تبلیغ هم می‌كرد. شاید به خاطر مشاهدات و تجربه‌هایی مثل ماجرای قصاب این تصمیم را گرفته بود.

اگر در آن روزها گیاهخواری پدیده‌ای عجیب و غریب و كمیاب به حساب می‌آمد، اما در این زمانه هر روز فراگیر‌تر می‌شود و «آدم معروف»‌های امروزی هم آن را به عنوان بخشی از سبك زندگی شخصی انتخاب می‌كنند؛ مثل امیر تتلو كه در صفحه اینستاگرام خود، بارها تبلیغ این رفتار غذایی را كرده و بشارت و انذاری به راه انداخته كه بیا و ببین. تتلو به تنهایی این ظرفیت را دارد كه موضوع هر بارِ پیشخوان را تعیین كند. حالا كه سوزن او روی گیاهخواری گیر كرده، بهترین زمان است تا این رفتار غذایی و علاقه و تنفر آدم‌های معروف به آن، سوژه و بهانه پیشخوان باشد.

بیشتر بدانید : خام گیاهخواری را به این 7 دلیل ترک کنید


تتلو مثل سهراب سپهری

نگاه به بازوهای ورزیده و خالكوبی‌های عجیب و غریب روی دست و پایش نكنید. تتلو یكی از مهربان‌ترین قلب‌ها و لطیف‌ترین روح‌ها را دارد. در تتلو یك سهراب سپهری زندگی می‌كند كه شاید بعضی وقت‌ها شعرهای درست و درمانی نسازد یا كوك نخواند، اما او را در برابر محیط زیست و موجودات، لطیف و آسیب‌پذیر كرده است؛ طوری که دلش برای همه می‌سوزد و غصه می‌خورد. از فوتبالیست بگیر تا گوساله و … همه را دوست دارد و سعی می‌كند از آنها نگه داری کرده، مشكل‌شان را حل كند. این سهراب سپهری درون تتلو یك جایی بیشتر دست به خودنمایی زده و آن هم گیاهخواری است. تتلو چندی پیش با انتشار عكسی از یك گوساله حمایت خود را از حیوانات و البته گیاهخواری اعلام كرد و روی عكس نوشته بود:

«گوشت گوساله می‌خورید؟ هیچ اندیشیده اید چیزی كه به آن گوشت گوساله می‌گویید، در حقیقت گوشت یك بچه كوچك است كه از مادرش جدا شده و در ترس و وحشت كشته شده است تا عضلات نحیفش خوراك یك وعده شما باشد. به آگاهی پشت نكنید و هم‌اكنون تصمیم بگیرید و گیاهخوار شوید.»

این پایان تبلیغات او برای گیاهخواری نبود و تصویری از نان بربری، قارچ‌خواری و ذرت خواری‌اش را در اینستاگرام منتشر كرد و درحالی که می‌خواست اشتها و رضایت خود را از این داستان نشان بدهد، نوشت: «كی گفته ما گیاهخوارها ضعیفیم؟!؟ خیلی هم قوی هستیم!! برم تو زمین فوتبال می‌فهمین چی میگم!!!»

تتلو قبل‌ترها نشان داده بود كه یك علی دایی درون هم دارد و عشق فوتبال است. سهراب سپهری گیاهخوار هم كه تازه كشف شده و این امیدواری وجود دارد، به زودی صادق هدایت درون او هم شكوفا شود و شروع به نوشتن جلد دوم « فوائد گیاهخواری» كند؛ پس منتظر بمانید.

 

چاووشی؛ خسته گیاهخوار

محسن چاووشی یكی از خسته‌ترین آدم‌هایی است كه از بدو تاریخ تا به امروز ‌زاده شده است؛ از آن خسته‌های خوب و به قول خودش « خسته و حیران». این آدم خسته و حیران خیلی تلاش نمی‌كند عادت‌ها، رفتارها و علایقش را توی بوق كند. یك كنج و گوشه‌ای برای خود تعریف كرده و هر از گاهی از آن بیرون می‌آید و شعر و ترانه‌ای می‌خواند و باز به همان كنج برمی‌‌گردد. این آرامش و پاسخ ندادن و وارد دعوا نشدن‌ها از دیدگاه خودش به یك چیز برمی‌گردد؛ « گیاهخواری». او باور دارد خوردن گوشت حیوانی كه در ترس و اضطراب و عصبیت كشته می‌شود، نمی‌تواند آدم را به آرامش برساند. معمولا نیمه‌شب‌ها روی آهنگ‌هایش كار می‌كند و مجبور است غذای این شبكاری را هم خودش تهیه كند. سوپ‌های خوشمزه‌ای درست می‌كند كه البته از خالق این همه اثر خوب، چیز عجیب و بعیدی نیست.

اگر عكس‌های یك سال قبل او را با عكس‌های یكی، دو ماه اخیر مقایسه كنید، می‌بینید كه این گیاهخواری باعث كاهش وزن او هم شده است. محسن چاووشی آدم با اراده‌ای است و می‌تواند با برگزاری كنسرت‌های عجیب و غریب، سلطان موسیقی پاپ هم باشد؛ منتها خسته است؛ می‌فهمید؟ خسته است. نمود این اراده در همین گیاهخواری است. محسن چاووشی را دست كم نگیرید. او آنقدر محبوب و تواناست كه بتواند با چشم بر هم زدنی طرفداران خود را گیاهخوار كند. اما آنقدر خسته و حیران هست كه نخواهد سبك زندگی‌اش را به كسی قالب كند.

 

جواد رضویان؛ گیاهخوار مظلوم

« زهتاب »، مالك بیمارستان « در حاشیه » با آن حجم از دریدگی و وقاحت و كلاهبرداری، در پشت صحنه یك آدم مظلوم و بی‌آزار است. حتی زحمت غذاهای مخصوص گیاهخواری را هم به تیم آشپزی نمی‌دهد و از منزل غذا می‌آورد. جواد رضویان با همین دو پاره استخوانی هم كه دارد، گیاهخواری پیشه كرده و به فكر سلامتی است. جواد رضویان به تنهایی این نظریه را كه گیاهخواری آدم‌ها را ضعیف می‌كند، باطل كرده است. اگر این طور بود، الان جواد رضویانی وجود نداشت كه همه چیز «باس ماس» او باشد.

 

فرهاد آئیش و مائده طهماسبی مجبور به گیاهخواری شدند

یك بوی بد فرهاد آئیش را گیاهخوار كرد. یك روز كه فرهاد آئیش و مائده طهماسبی به رستوران رفته بودند، مقداری از كباب كوبیده‌ای كه سفارش داده بودند، اضافه آمد و آن را در ظرف یك‌بار مصرف گذاشتند و با خود به داخل ماشین بردند. بعد از ناهار كه برای كاری از ماشین بیرون رفته بودند و پس از مدتی برگشتند فاجعه اتفاق افتاده بود و بوی بد و وحشتناكی ماشین را پر كرده بود. فرهاد آئیش و مائده طهماسبی همان‌جا تصمیم گرفتند گیاهخوار شوند؛ اتفاقی كه شاید برای خیلی از ما افتاده باشد، اما ما را مجاب به گیاهخواری نكرده است. البته لذت كبابخواری آنقدر هست كه نتوان به راحتی گیاهخوار شد.

 

همه فواید و مضرات گیاهخواری

تعریف انواع گیاه‌خواری البته كمی متفاوت است، بعضی‌ها گوشت و فرآورده‌های لبنی نمی‌خورند، بعضی‌ها از مصرف محصولات لبنی و تخم‌مرغ اجتناب می‌كنند و بعضی نیمه‌گیاه‌خوار هستند، یعنی مرغ و غذاهای دریایی و گاهی گوشت قرمز مصرف می‌كنند. جالب است كه رژیم گیاه‌خواری بیشتر مورد توجه جوانان است در حالی كه اگر آنها گوشت را از رژیم غذایی خود حذف كنند و به جای آن سیب‌زمینی سرخ كرده، ‌چیپس و نوشابه را جایگزین كنند رژیم غذایی چندان سالمی نخواهند داشت.

البته مصرف زیاد سبزیجات و انواع میوه‌ كه در رژیم غذایی گیاه‌خواری شایع است برای سلامتی بسیار سودمند است، علت آن هم به وجود انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی،‌ مواد ضدسرطان گیاهی و فیبرهای گیاهی برمی‌گردد. یك متخصص تغذیه با اشاره به تامین نشدن نیازهای بدن در رژیم‌های گیاه‌خواری، رژیم غذایی مطلق را توصیه نمی‌كند و معتقد است لازم است كه تعادل در استفاده از مواد غذایی حیوانی و گیاهی رعایت شود.

 

دكتر مسعود كیمیاگر، متخصص تغذیه با بیان این كه حدود 5 تا 6 نوع رژیم گیاه‌‌خواری مطرح است، «خام گیاه‌خواری» را نامطلوب‌ترین نوع گیاه‌خواری می‌داند: در این نوع رژیم گیاه‌خواری به هیچ وجه از غذاهای پخته استفاده نمی‌شود. افرادی كه از این نوع رژیم استفاده می‌كنند از هر نوع ماده غذایی گیاهی استفاده می‌كنند اما فرآورده‌هایی مانند شیر، تخم‌مرغ و حتی عسل كه از حیوانات تهیه می‌شود، استفاده نمی‌شود.

این متخصص تغذیه در توضیح عوارض ناشی از گیاه‌خواری گفت : آهن، روی و ویتامین B12 مورد نیاز بدن از طریق رژیم گیاه‌خواری تامین نمی‌شود. این در حالی است كه كمبود روی بویژه در كودكان ممكن است تعویق در رشد و كمبود ویتامین B12 و آهن نیز كم خونی را به دنبال داشته باشد. از میان انواع رژیم‌های گیاه‌خواری افرادی كه علاوه بر رژیم گیاه‌خواری از شیر و تخم‌مرغ نیز استفاده می‌كنند، در صورت مشورت با متخصص تغذیه، مكمل‌ها، ویتامین‌ها و املاح بدنشان تامین شده و با رژیم گیاه‌خواری مشكلی ایجاد نمی‌شود.

به گفته او انسان موجودی همه‌چیزخوار است و فیزیولوژیك و ساختار بدن وی به صورتی خلق شده كه به هر دو مواد غذایی حیوانی و گیاهی نیاز دارد. از طرفی لازم است حداقل 4 تا 5 روز در هفته از گوشت، مرغ یا ماهی و یا فرآورده‌های آنها استفاده شود.

 

رژیمی به نفع قلب

براساس یك مطالعه انجام شده، رژیم غذایی مبتنی بر گیاه‌خواری خطر سكته قلبی و مغزی را برای افرادی كه بیماری‌های قلب و عروق دارند كاهش می‌دهد.
حمله قلبی و سكته مغزی یكی از اصلی‌ترین علل مرگ به شمار می‌روند، اما تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد افرادی كه گیاه‌خوار هستند كلسترول كمتری دارند.بسته شدن رگ‌های قلب علت اصلی مشكلات قلبی است اما پژوهشگران می‌گویند خطر این بیماری‌ها با خوردن غذاهایی كه فاقد مواد حیوانی است كاهش می‌یابد.در این مطالعه 28 داوطلب یك رژیم غذایی مبتنی بر گیاه‌خواری گرفتند كه شامل پروتئین، كربوهیدرات و مواد نشاسته‌ای و چربی بود. این رژیم غذایی شامل سبزیجات، میوه، ذرت، تخمه آفتابگردان و ارزن می‌شد.

28 نفر دیگر نیز یك رژیم غذایی سالم گرفتند كه همین میزان پروتئین، كربوهیدرات و چربی داشت. در این رژیم غذایی چربی‌های اشباع شده كمتر از 10 درصد از انرژی روزانه را تامین می‌كرد و از غلات سبوس‌دار نیز تا حد امكان استفاده می‌شد.

مقایسه نتایج این مطالعه نشان داد گروهی كه دارای رژیم غذایی گیاهی بودند میزان كلسترول به‌خصوص نوع بد آن یعنی ال د ال خود را توانستند به میزان قابل توجهی كاهش دهند، اما در مقابل تغییر محسوسی در كلسترول افرادی كه رژیم غذایی غیرگیاهی داشتند، حاصل نشد. پژوهشگران به شواهد زیادی اشاره می‌كنند كه نشان می‌دهد این تغییرات برای پیشگیری از گرفتگی رگ‌های قلبی بسیار موثر هستند.با این وجود كارشناسان هشدار می‌دهند رژیم غذایی گیاهی ممكن است در كاهش كلسترول موثر باشد، اما به راحتی نمی‌تواند همه مواد غذایی مورد نیاز بدن را تامین كند.

 

مضرات

اما به گفته‌ دانشمندان سوئدی، گیاهخواری بدن را از كسب مواد مغذی اصلی و حیاتی محروم می‌كند. از آنجا كه گیاه‌خواران از خوردن هر گونه محصولات حیوانی پرهیز می‌كنند، لذا به میزان بسیار ناچیز از مواد مغذی موجود در غذاهای گوشتی مانند كلسیم و ویتامین B12 بهره‌مند می‌شوند.

پژوهشگران نمونه‌های خون و ادرار افراد جوان گیاه‌خوار را از نظر میزان ریزمغذی‌های اصلی مورد آزمایش و تجزیه قرار دادند و سپس نتایج این آزمایش‌ها، با نمونه‌های مشابه گرفته شده از سایر جوانانی كه همه‌چیزخوار (غذاهای گیاهی و حیوانی) بودند، مقایسه كردند.

برپایه نتایج تحقیقات انجام شده، میزان مواد مغذی و مواد معدنی موجود در بدن جوانان گیاه‌خوار در مقایسه با گروه دیگر بسیار متفاوت بود و اكثریت آنها حتی از دریافت مواد غذایی لازم و ضروری برای رشد و نمو در حد متوسط نیز بی‌بهره بودند.

این افراد غالبا دچار كمبود ریبوفلاوین (نوعی ویتامینB)، ویتامین B12، ویتامین D، كلسیم و سلنیوم می‌شوند. حتی پس از آنكه محققان مكمل‌های غذایی را به رژیم روزانه آنها افزودند، درصد كلسیم و سلنیوم بدن آنها به حد طبیعی نرسید.

 

 

گردآوری : گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع : زندگی ایده آل/ isna.ir