دریافت بیش از حد نمک 7 هشدار را برای سلامت کلی بدن به دنبال دارد
مصرف نمک به مقدار محدود در هنگام اسهال و استفراغ و فعالیت شدید بدنی در هوای گرم می تواند املاح از دست رفته بدن را جبران کند. بر اساس استانداردهای سازمان جهانی بهداشت، حد پایین تعیین شده برای مصرف نمک، 2 گرم در روز و حد بالای آن 5 گرم است.

عوارض مصرف بیش از حد نمک:

 

کاهش عملکرد مغز:

مطالعات محققان کانادایی در سال 2011 و بر روی هزار و 200 نفر از بزرگسالان کم تحرک، و کسانی که رژیم غذایی با سدیم بالا دارند، نشان داد شانس ابتلا به زوال عقل در این افراد نسبت به کسانی که نمک کمتری مصرف می کردند، بیشتر بوده است.

 

احساس تشنگی بیش از حد:

مواد غذایی با سدیم بالا مانند چیپس، سس اسپاگتی، پیتزا و ... باعث عدم تعادل مایعات در بدن و از دست رفتن الکترولیت ها و در نتیجه احساس تشنگی می شود.

 

تورم در بدن:

مصرف نمک زیاد باعث افزایش احتباس مایعات در بدن می شود و بسیاری از زنان دچار ورم قوزک پا، ادم و ... می شوند. ادم می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد ولی در اغلب موارد همراه با مصرف سدیم رخ می دهد که البته کاهش مصرف نمک، کاهش ورم اندام ها را به دنبال خواهد داشت. راه حل ساده این است که در هنگام خرید مواد غذایی، به برچسب آنها دقت کنید و گزینه های کم سدیم را انتخاب نمایید.

نکته:توضیح ادم Edema: وقتی کلیه نارسا شده و خوب کار نمیکند نمیتواند آبی را که از طریق خوردن و آشامیدن وارد بدن میشود به خوبی دفع کند. این مشکل موجب میشود آب زیادی در بدن باقی مانده و بدن متورم شود. به این تورم ادم Edema میگویند. به علت تاثیر جاذبه این تورم معمولا در اندام تحتانی بخصوص در ساق و مچ پا بیشتر است. در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی دراز کشیدن موجب میشود آبی که در ساق تجمع پیدا کرده در کل بدن پخش شود. این بیماران صبح ها که از خواب بیدار میشوند ورم ساق کمی داشته و به عوض صورت آنها متورم و پف کرده است.

 

ابتلا به سنگ کلیه:

رژیم غذایی سرشار از سدیم می تواند مانع عملکرد موثر کلیه ها شود. مصرف نمک بالا مقدار پروتئین موجود در ادرار را افزایش می دهد و افزایش پروتئین در ادرار خود عامل خطر ابتلا به بیماری های کلیوی است. علاوه بر این، رژیم غذایی با سدیم بالا، خطر ابتلا به سنگ کلیه را نیز افزایش می دهد.

 

زخم معده:

مطالعات ثابت کرده اند که مصرف بیش از حد نمک با آسیب رساندن به لایه پوشاننده معده، باعث زخم معده شود. مطالعات دیگر نیز رابطه مستقیم بین مصرف نمک بالا و ابتلا به سرطان معده را ثابت کرده اند؛ به طوری که اگر مصرف نمک در آنها کم شود، شیوع سرطان معده نیز بسیار پایین است.

 

فشار خون بالا:

مصرف زیاد نمک در افرادی که فشار خون بالایی دارند، به مراتب بیشتر است. مصرف نمک زیاد در غذا باعث تغییر برنامه ریزی مغز می گردد و این امر در تداخل با یک مکانیزم دفاعی طبیعی قرار دارد که بطور طبیعی از افزایش فشار خون جلوگیری می کند. کاهش مصرف نمک، فورا باعث کاهش فشارخون بالا می شود و اگر همیشه به مقدار کم نمک مصرف کنید، با افزایش سن دچار فشار خون بالا نخواهید شد.

 

پوکی استخوان:

نمک زیاد، کلسیم را از استخوان ها می گیرد و باعث دفع آن از ادرار می شود. به همین دلیل باعث نازک شدن استخوان می شود. در نتیجه با افزایش سن، استخوانها به راحتی می شکنند.

 

چگونه می توانید مصرف نمک را کاهش دهید؟

  • - هرگز به غذای خود نمک اضافه نکنید.
  • - افزودنی های پرنمک مثل سس گوجه و ترشی را نباید به میزان زیاد مصرف کرد.
  • - غذاهای آماده مثل انواع کنسرو و غذای بیرون از خانه دارای نمک زیادی هستند.
  • - نباید بیشتر از 6 گرم در روز نمک مصرف کنید.

شوری یا بی نمکی غذا، علاوه بر مقدار نمک موجود در آن به حساسیت گیرنده های چشایی در دهان شما نیز بستگی دارد. با کاهش مصرف نمک، در ابتدا ممکن است غذا بی نمک به نظر آید، ولی بعد از گذشت 2 یا 3 هفته، حساسیت گیرنده های چشایی دهان شما افزایش می یابد و می توانید طعم واقعی غذا را چشیده و احساس کنید.

مصرف نمک به مقدار محدود در هنگام اسهال و استفراغ و فعالیت شدید بدنی در هوای گرم می تواند املاح از دست رفته بدن را جبران کند. بر اساس استانداردهای سازمان جهانی بهداشت، حد پایین تعیین شده برای مصرف نمک، 2 گرم در روز و حد بالای آن 5 گرم است.




گردآوری:گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع:avayesalamati.com