با این روش در نوروز امسال دیگر چاق نمی شوید
تعطیلات نوروز با همه تعطیلاتی که در طول سال داریم، تفاوتهای قابل توجهی دارد. یکی از آنها وجود دلایل وسوسه کننده برای شکستن رژیمهای غذایی در تمام گروههای سنی و پرخوریهای ناشی از مصرف شیرینی و آجیل و چاقی است.
با توجه به این که تمایل به پرخوری در این ایام، دور از انتظار نیست، به همین دلیل متخصصانی همچون دکترحمیدرضا فرشچی، پزشک متخصص تغذیه و متابولیسم، فلوشیپ چاقی و دیابت معتقد است؛ در نوروز به بحث رژیم غذایی نباید صفر یا صد نگاه شود و به مراجعان خود توصیه رعایت سفت و سخت رژیم غذایی را مانند سایر ایام سال نمیکند و فشار رژیم گرفتن را کمتر میکند.
تجربه نشان داده، با وجود اصرار افراد برای رعایت رژیم غذایی در تعطیلات نوروز این اتفاق نمیافتد و این موضوع درباره افراد مبتلا به بیماری قلبی ـ عروقی، دیابت، چاقی، فشار خون و... نیز صدق میکند. به افراد در هر وضعیتی که قرا ردارند، توصیه میکنیم به جای تلخ کردن لذتخوردن خوراکیها در این ایام با رعایت چند نکته تعطیلات را خوش بگذرانند.
رعایت نظم وعدههای غذایی
نتایج مطالعات اثبات کرده به هر میزان وعده غذایی دیرتر مصرف شود، باعث اختلال در ساعت درونی بدن (معروف به ریتم شبانهروزی بدن) میشود و روی متابولیسم بدن اثر معکوس میگذارد.
دکتر فرشچی درباره نکات مورد تأکید و قابل رعایت در نوروز میگوید: نظم غذایی، اولین چیزی است که ریتم آن در ایام تعطیلات به هم میخورد. پانزده روز تعطیلی، افراد را برای بیداری شبانه، خوابیدن تا حوالی ظهر، حذف کردن یا دیرخوردن صبحانه و مصرف بالای تنقلات در شبزندهداریها، وسوسه میکند. این نوع عملکرد باعث افزایش سه تا چهار کیلویی وزن آنها تا پایان تعطیلات میشود در صورتی که میتوانیم بدون ایجاد این بینظمی از تعطیلات عید لذت ببریم.
وی ادامه میدهد: مصرف اول وقت صبحانه بسیار مهم و ضروری است. هیچ اشکالی ندارد که بعد از صرف صبحانه اول وقت مجددا بخوابیم. این کار باعث میشود حتی بدون رژیم غذایی، پراشتهایی کاذب در ساعات عصر نداشته باشیم.
برنامهریزی برای خوراکیها
همانگونه که برای دید و بازدیدها برنامهریزی داریم، باید برای میزان مصرف خوراکیها نیز با برنامه عمل کنیم. لازم نیست به خاطر رودربایستی با میزبان در هر دید و بازدید حتما آجیل و شیرینی زیادی در طول یک روز مصرف کنیم. توجه به این نکته، توصیه دیگر این متخصص تغذیه و متابولیسم است.
وی خاطرنشان میکند : افراد مبتلا به بیماریهای متابولیک بهانههای مختلفی را برای موجه کردن پرخوریشان بیان میکنند. لازم نیست هر کجا رفتیم خشکبار یا شیرینی مصرف کنیم، به قدری که در پایان روز ندانیم به چه میزان پسته، شیرینی، باقلوا و... مصرف کردهایم. همان ابتدای روز و قبل از آغاز مهمانی میتوانیم با خودمان قرار بگذاریم که مثلا امروز هشت تا 10پسته مصرف کنیم و حواسمان به تعهدمان باشد.
ناهار و شام سبک بخورید
افزایش میزان مصرف شیرینی و آجیل در این پانزده روز، بر حجم وعدههای غذایی هم تاثیر دارد. افرادی که نظم غذایی یا میزان مصرف آجیل و شیرینی را رعایت نمیکنند، لازم نیست ناهار و شام، غذای پرکالری مصرف کنند.
خیلی وقتها احساس گرسنگی نداریم، ولی چون به خوردن وعدههای غذایی عادت داریم و آن را جزو وظایفمان میدانیم، با وجود سیری باز هم غذای پرکالری مصرف میکنیم. با چنین نگرشی چگونه میتوان انتظار چاقی نداشت؟
دکتر فرشچی تأکید میکند: توصیه ما حذف وعدههای غذایی نیست بلکه استفاده از غذاهای سبک و کم کالری در وعدههای اصلی است. پیادهروی روزانه به مدت یک ساعت مخصوصا برای مبتلایان کبد چرب، فشارخون، دیابت و حتی سایر بیماریها مانع مهم دیگری برای افزایش وزن و حفظ توازن است.
مصرف میوه را فراموش نکنید
یکی از مشکلاتی که افراد در ایام تعطیلات از آن شکایت میکنند، یبوست و مشکلات گوارشی است. عمدهترین دلیل آن بخصوص در کودکان، مصرف بالای آجیل و تنقلات و غفلت از خوردن مصرف میوه و سبزیجات است.مصرف میوه و پیادهروی، مانع بروز مشکلات گوارشی میشود.
گردآوری : گروه سبک زندگی سیمرغ
Seemorgh.com/lifestyle
منبع : jamejamonline.ir