رژیم کتو برای چه کسانی مناسب نیست؟
رژیم کتو برای چه کسانی مناسب نیست؟

در این مطلب قصد داریم به توضیحاتی دربارۀ رژیم کتو بپردازیم. آیا می‌توان گفت این رژیم بدون هیچ محدودیتی مناسب همه است؟ پاسخ سؤالات خود را می‌توانید در ادامۀ این مطلب پیدا کنید.


در دنیای امروز افراد زیادی را می‌بینیم که قصد دارند، وزن خود را کاهش دهند. رژیم‌های غذایی بسیار متنوعی در جهان وجود دارد که افراد می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند. رژیم کتو نیز یکی از این رژیم‌ها بوده که برای کاهش وزن و چربی سوزی شکم  مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما آن چه اهمیت دارد، این است که تنظیم یک رژیم غذایی باید باتوجه به مشخصه‌های جسمانی و روحی یک فرد انجام شود و استفاده از یک رژیم واحد برای تمامی افراد امری نشدنی است.

در این مطلب قصد داریم به توضیحاتی دربارۀ رژیم کتو بپردازیم. آیا می‌توان گفت این رژیم بدون هیچ محدودیتی مناسب همه است؟ پاسخ سؤالات خود را می‌توانید در ادامۀ این مطلب پیدا کنید.


رژیم کتو چیست؟


در رژیم کتو متابولیسم بدن به سمت استفاده از چربی‌ها سوق داده می‌شود. اما این موضوع به چه معنا است؟ بگذارید از کمی عقب‌تر شروع کنیم. سوخت رایج سلول‌های بدن، گلوکز یا همان قند است. هر آن‌چه که ما در طول یک شبانه روز مصرف می‌کنیم، دارای مواد مختلفی مانند پروتئین، کربوهیدرات، مواد معدنی و غیره است. اما آن چه بدن ما به عنوان سوخت سلولی مصرف می‌کند، مواد تجزیه شده از کربوهیدرات‌ها هستند.

در این رژیم، تلاش می‌شود این روند تغییر پیدا کرده و سلول‌ها شروع به چربی سوزی کنند. در یک رژیم کتوژنیک استاندارد، مصرف چربی‌ها به حداکثر و مصرف کربوهیدرات‌ها به حداقل می‌رسد. سلول‌های بدن ما در نبود گلوکز به سراغ چربی سوزی می‌روند تا انرژی مورد نیاز خود را تأمین کنند. با این سازوکار، سلول‌ها شروع به سوزاندن چربی‌های ذخیره شده در بدن کرده و کاهش وزن و لاغری اتفاق می‌افتد.


چه کسانی نباید رژیم کتوژنیک بگیرند؟


این رژیم در ابتدا برای کودکان مبتلا به بیماری صرع طراحی شد. اما بعد از مدتی به تأثیرات آن برروی کاهش وزن نیز پی برده شد و از آن به بعد به عنوان یک رژیم غذایی لاغری نیز در جهان مورد استفاده قرار گرفت. این رژیم بر پایۀ مصرف چربی‌های مفید مانند ماهی‌های چرب، مغزها، روغن زیتون، روغن نارگیل و غیره بنا شده است.

بنابراین، این رژیم غذایی به هیچ عنوان مصرف روغن‌های نباتی یا غذاهای بسیار چرب را توصیه نمی‌کند. این رژیم به دلیل خاص بودن، مناسب همه افراد جامعه نیست. در ادامۀ مطلب لیستی از افرادی که نباید از این رژیم پیروی کنند را آورده‌ایم.


1.زنان باردار یا شیرده


این گروه خاص، به هیچ عنوان نباید به سراغ رژیم کتو بروند. بدن مادر و کودک در این دوران به تمام گروه‌های مواد غذایی نیاز دارد و حذف یکی از آن‌ها می‌تواند باعث بروز عوارض خطرناکی برای سلامت جنین، مادر و در نهایت نوزاد شود.


2.افراد دارای مشکلات هورمونی


چربی‌ها بر روی هورمون‌های بدن تأثیر می‌گذارند. بنابراین اگر شما دچار بیماری هستید که به هورمون‌ها یا غدد درون ریز بدنتان مرتبط است، نباید از این رژیم پیروی کنید. یا دست کم برای گرفتن این رژیم حتماً با پزشک معالج خود مشورت نمایید و اگر نظر وی مثبت بود، این رژیم غذایی را شروع کنید.
 

349a47a9-1532-498b-807a-f68523c2be1b.jpg


3.افراد دارای مشکلات قلبی و عروقی


رژیم کتو باعث کاهش فشار خون می‌شود. بنابرابن اگرهمیشه فشارتان پایین است و برای این موضوع دارو مصرف می‌کنید، این رژیم اصلاً گزینه مناسبی برای شما نخواهد بود. زیرا اگر فشار خون از محدوده‌ای پایین‌تر بیاید، ممکن است فرد به کما برود. این رژیم برای افراد دچار بیماری‌های قلبی یک خطر بزرگ به حساب می‌آید. زیرا افراد معمولاً با مصرف چربی‌های مضر، قصد دارند وزن خود را کاهش دهند که این موضوع علاوه بر این که باعث کاهش وزن آن‌ها نمی‌شود، بلکه خطر سکته قلبی و گرفتگی عروق را نیز بالا می‌برد.


4.افراد دچار بیمارهای کلیوی


در رژیم کتو کلیه‌ها مجبور هستند بیشتر کار کنند. زیرا مواد دفعی حاصل از چربی سوزی در سلول، بیشتر از میزان کالری سوزی است. افرادی که سابقه سنگ کلیه یا بیماری‌های کلیوی دارند، نباید از این رژیم پیروی کنند. زیرا معمولاً کلیه‌های آن‌ها در دفع مواد زائد به خوبی عمل نکرده و مواد در داخل آن‌ها رسوب می‌کند که همین موضوع برای ایجاد سنگ کلیه کافی است.


5.افراد مبتلا به بیماری‌های کبدی


کبد، پانکراس و کیسه صفرا سه اندام مهم در بدن هستند. هضم و جذب مداوم چربی‌ها به این سه بافت فشار وارد می‌کند. بنابراین افرادی که دچار سنگ کیسه صفرا یا سنگ پانکراس یا مشکلات کبدی هستند نباید این رژیم غذایی را برای کاهش وزن انتخاب کنند. زیرا ممکن است باعث افزایش و پیشروی بیماری آن‌ها شود.


6.افراد دارای مشکلات گوارشی


وقتی شما شروع به تغییر مواد غذایی مصرفی خود می‌کنید، یعنی به نوعی گوارش خود را تغییر داده‌اید. معمولاً هضم مواد حاوی چربی، کمی دشوار‌تر از کربوهیدرات‌ها است. بنابراین اگر دچار مشکلات گوارشی هستید، حتماً قبل از شروع این رژیم، با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید. اگر پزشک معالج شما صلاح نمی‌داند که این رژیم غذایی را بگیرید، به سراغ یک رژیم مناسب‌تر بروید. مجموعه تناسب اندام فیت کلاب دارای متخصصان تغذیه و کارشناسان علم تمرین، باتجربه‌ای است که می‌توانند برای شما یک برنامه غذایی و تمرینی مناسب تنظیم کنند، برنامه‌ای که مناسب ویژگی‌های ساختاری بدن شما باشد.
 

4f5d7400-ddb0-430f-afb7-e3f8b3aa2e3c.jpg


آیا می توان از رژیم کتو برای طولانی مدت استفاده کرد؟


تمامی متخصصان تغذیه، پیروی از این رژیم را برای مدت طولانی رد کرده‌اند. زیرا پیروی طولانی‌مدت از این رژیم، عارضه‌های ناخوشایندی را برای فرد به دنبال دارد. در ادامه دلایل عدم استفادۀ طولانی مدت از این رژیم را بیان کرده‌ایم:


1.ابتلا به آنفولانزای کتو


پیروی‌های طولانی مدت از این رژیم می‌تواند باعث ابتلا به آنفولانزای کتو در فرد شود. البته این بیماری ممکن است در همان روزهای اول به دلیل عدم ناسازگاری بدن با این رژیم بروز کند. علائم این بیماری حالت تهوع، استفراغ، یبوست، اسهال ضعف، گرفتگی عضلات و غیره است.


2. کاهش سطح ویتامین ها در بدن


پیروی طولانی مدت از این رژیم باعث می‌شود ویتامین‌های بدن شما به شدت کاهش یابد. زیرا در این رژیم، مصرف کربوهیدرات‌ها باید محدود شود و به همین دلیل نمی‌توان از میوه و سبزیجاتی که دارای کربوهیدرات‌ هستند، استفاده کر. بنابراین منابع ویتامین‌ها به شدت محدود می‌شود. این روند اگر ادامه پیدا کند، می‌تواند باعث کاهش ویتامین‌های بدن شود و تأثیرات منفی برروی سلامتی بگذارد.


3. بروز مشکلات کیسه صفرا بروز


کیسه صفرا موادی را در خود نگهداری می‌کند که برای هضم چربی‌ها مورد نیاز هستند. این مواد توسط کبد ساخته می‌شوند تا به ابتدای روده باریک یا همان دوازده وارد شوند. اگر قرار باشد رژیم غذایی ما حاوی مقادیر زیادی چربی باشد، کیسه صفرا به طور مداوم باید کار کند و این موضوع می‌تواند باعث مشکلاتی در کیسه صفرا شود. ایجاد مشکلاتی مانند سنگ کیسه  صفرا، منجر به جراحی و برداشته شدن آن می‌شود. اگر شما نیز کیسه صفرای خود را برداشته‌اید، به هیچ عنوان این رژیم برای شما مناسب نیست، زیرا افرادی که کیسه صفرا ندارند، معمولاً کمی در هضم چربی‌ها با مشکل روبرو هستند.


کلام پایانی


رژیم کتو یک رژیم غذایی خاص است که حتماً باید برای پیروی از آن با پزشک و متخصص تغذیه مشورت کرد. زیرا این رژیم می‌تواند سبب بروز بیماری یا تشدید بیماری در یک فرد شود. افراد دارای مشکلات کلیوی، گوارشی، قلبی و دیگر موارد ذکر شده در این مطلب، گزینه‌های مناسبی برای این رژیم به حساب نمی‌آیند. اگر شما بیماری خاصی ندارید و به طور مرتب ورزش می‌کنید، می‌توانید از این رژیم برای کاهش وزن، افزایش سطح انرژی و تمرکز خود استفاده کنید.





گردآوری: گروه سبک زندگی سیمرغ
seemorgh.com/lifestyle
منبع:lifestyle