با وجود پیچیدگی این روش‌ها، معیارهای مشخصی برای بررسی اولیه سهام شركت‌ها وجود دارد كه در این میان می توان به عواملی همچون چشم‌انداز صنعت، سودآوری، وضعیت نقدینگی، میزان بدهیها ,... اشاره كرد.

سرمایه‌گذاری در بازار سهام نیازمند یك استراتژی مناسب بر اساس میزان سرمایه، مدت زمان سرمایه‌گذاری، بازده مورد انتظار و ریسك‌پذیری سرمایه‌گذار است. بر این اساس، اولین گام در سرمایه‌گذاری، شناسایی سهام شركت‌ها با استفاده از روش‌های حرفه‌ای تجزیه و تحلیل مالی و اقتصادی است.
با وجود پیچیدگی این روش‌ها، معیارهای مشخصی برای بررسی اولیه سهام شركت‌ها وجود دارد كه در این میان می توان به عواملی همچون چشم‌انداز صنعت، سودآوری، وضعیت نقدینگی، میزان بدهیها، نسبت قیمت به سود هر سهم، درصد سهام شناور آزاد، نقدشوندگی، سیاست تقسیم سود و تركیب سهامداران شركت اشاره كرد. از طرفی دیگر در انتخاب سهام باید خصوصیات فردی، سود مورد انتظار و درجه ریسك‌ پذیری سرمایه‌گذار را نیز مد‌نظر قرار داد.گزارش زیر حاصل گفت‌ و گو با ندا گودرزی، كارشناس ارزش گذاری شركت تامین سرمایه امین است كه برخی از شاخصه‌های انتخاب سهام برتر را مورد بررسی و تحلیل قرار داده است.

برای خرید سهام با روش علمی چه راهكارهایی پیش روی سرمایه‌گذاران است؟
اصلی ترین راهكار در این رابطه تحلیل بنیادی سهام است. تحلیل بنیادی فرآیندی است كه ارزش ذاتی یك سهم با توجه شرایط كنونی و آتی، وضعیت اقتصاد كلان، جایگاه صنایع در اقتصاد آن كشور و روند اطلاعات مالی شركت برآورد می شود. پس از بررسی و پیش‌بینی سودآوری شركت، با تنزیل جریانات نقدی آتی با نرخ بازده مورد انتظار بر اساس ریسك سهم، ارزش ذاتی آن كشف می شود. سرمایه‌گذاری با مقایسه ارزش ذاتی پیش‌بینی شده و ارزش بازار سهم به تصمیم‌گیری در مورد خرید (در صورت كمتر بودن قیمت روز نسبت به ارزش ذاتی ) یا فروش ( در صورت فراتر رفتن قیمت سهم نسبت به ارزش ذاتی آن) می پردازد.

برای انتخاب صنعت برتر باید به چه مولفه‌هایی توجه كرد؟
با بررسی روند شاخص‌های اقتصادی كه به طور قابل ملاحظه‌ای در فعالیت هر شركت تاثیر‌گذار است، می توان به انتخاب سهام پرداخت. از مهم‌ترین شاخص‌ها می توان به نرخ تورم، میزان رشد تولید ناخالص داخلی، نرخ بیكاری، تغییرات در میزان عرضه و تقاضای پول و ... اشاره كرد. 
همچنین ارزیابی بخش‌های متفاوت اقتصادی با توجه به شاخصه‌هایی همچون: سهم هر بخش در تولید ناخالص داخلی و میزان رشد اقتصادی، فرصت‌های رشد و سرمایه‌گذاری موجود، فضای كسب‌ و‌ كار رقابتی و میزان حساسیت صنعت به سیاست‌های داخلی و خارجی. در نهایت باید به بررسی عوامل مختص شركت پرداخت.در این مرحله، سرمایه‌گذاران باید به سلامت مالی شركت و كیفیت سود گزارش شده آن بپردازند. همچنین لازم است تحلیل همه‌جانبه‌ای در مورد فعالیت شركت، قدرت و توانایی شركت برای جوابگویی به نیازهای نقدی غیر‌منتظره، توانایی رشد سود و توانایی برای بازپرداخت تعهدات آتی بلندمدت انجام داد.

پس از تشخیص و خرید سهام برتر چگونه می توان زمان فروش و خروج از سرمایه‌گذاری را تعیین كرد؟
زمان بندی ورود و خروج مناسب را باید با توجه به ارزش ذاتی سهام تعیین كرد نه بر مبنای قیمت‌های در حال رشد و افت یا تعصب و رفتار احساسی در سرمایه‌گذاری؛ زمانی كه تنها بر مبنای افزایش قیمت اخیر تصمیم به خرید میگیرید چون ممكن است در معرض این آسیب باشید كه در اوج قیمت‌ها اقدام به خرید كنید لذا با برگشت قیمت در بلند‌مدت به سطح متعادل خود، اصل سرمایه را به مخاطره می اندازید. همچنین در صورتی كه دارای سهامی با چشم‌انداز نامناسب هستید و تنها به دلیل وابستگی احساسی یا عدم تمایل بر شناسایی زیان كاغذی از فروش آن خودداری می نمایید، عملكرد سرمایه‌گذاری خود را كمتر از حد بهینه رقم می زنید.

برای انتخاب سهام برتر از سوی سرمایه‌گذاران حقیقی چه روشی را پیشنهاد میكنید؟
سهامداران حقیقی به دلیل عدم برخورداری از تیم حرفه‌ای تحلیل برای خرید و فروش سهام، بهتر است در صندوق‌های سرمایه‌گذاری وارد شوند. سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها از لحاظ مالی نیز مقرون به صرفه‌تر است و هزینه كمتری در بردارد.

چرا بسیاری از سهام كوچك بدون توجه به ارزش واقعی رشد می كند، ولی برخی سهام برتر در بازار راكد هستند؟
شركت‌هایی با سود آوری پایین می توانند با مدیریت و دستكاری سود، بر اساس روش‌هایی همچون ارائه تخفیفات بسیار بالا در یك دوره، تبدیل نمودن هزینه‌های عملیاتی به سرمایه‌ای و... سود‌آوری بالاتری را برای یك دوره نشان دهند كه منجر به افزایش قیمت سهم در كوتاه‌مدت گشته اما با توجه به حاكمیت اصل برگشت به میانگین در بلندمدت، قیمت سهام در نهایت به سمت میانگین ارزش ذاتی میل می كند.

پیشنهاد شما به سرمایه‌گذاران برای انتخاب تصمیمات موفق در بورس و تشخیص سهام برتر چیست؟
- سرمایه‌گذاری بر مبنای سبد متنوعی از سهام با لحاظ كردن توان ریسك‌پذیری خود.
- خرید سهام ارزشی در بلند مدت و سهام رشدی در كوتاه‌ مدت با استفاده از فرصت نوسان گیری و رشد بلندمدت به طور توامان.
- عدم واكنش بیش از اندازه به اطلاعات و وقایع اخیر. ( قاعده‌ای در سرمایه‌گذاری وجود دارد كه می گوید هیچ چیز آن طور كه به نظر میرسد خوب یا بد نیست).
- عدم تاكید بیش از اندازه بر اطلاعات اندك اما در دسترس؛ سعی كنید تا جایی كه ممكن است اطلاعات بیشتر و واقع بینانه در مورد سهم مورد نظر خود به‌دست آورید.
- نگاه منصفانه‌ای به نظرات و اطلاعات رد‌ كننده نظرات سرمایه‌گذاری های خود داشته و پذیرای نظرات مخالف باشید. بسیاری از سرمایه‌گذاران به استراتژی غیر‌عقلانی « شنیدن آنچه كه دوست دارند بشنوند » علاقه دارند.
- استفاده از مشاوره‌های سرمایه‌گذاری و شناخت عوامل روانشاختی و میزان ظرفیت پذیرش ریسك به منظور تخصیص بهینه داراییها.
- شناخت ویژگیهای ‌روانشناختی خود.

توجه داشته باشید كه افراد دارای سوگیریهای رفتاری هستند كه منشا بسیاری از آنها استدلال‌های نادرست و برخی بر مبنای احساسات فردی می باشد. اگر شما رفتارهایی همچون « نگهداری سهام زیان ده با وجود عدم انتظار از رشد آتی، كم اهمیت پنداشتن اطلاعات منفی و... را در خود می بینید به سوگیریهای رفتاری دچار هستید.

آدام اسمیت معتقد بود كه « سرمایه‌گذاران اگر در مورد خود شناخت كافی ندارند، بازار سهام جای گرانی برای كسب این شناخت است! » برای تست كردن اینكه آیا در دام این سوگیریهای شناختی و یا احساسی هستید، ساده‌ترین راه آن است كه از خود بپرسید اگر به جای این سهم، پول نقد در اختیار داشتم، باز هم این سهم را خریداری می كردم یا در فرصت‌های جایگزین سود‌آوری سرمایه‌گذاری می كردم؟ پاسخ به این سوال می تواند راه درست را درخصوص نگهداری یا فروش سهم نشان دهد.



گردآوری : گروه سبک زندگی سیمرغ
www.seemorgh.com/lifestyle
منبع : banki.ir


مطالب پیشنهادی :
5 پیش گویی از دنیای تکنولوژی 2012 !
تاثیرگذارترین مردان برای سال 2011 !!
5 اشتباه بزرگ که سرمایه گذاری شما را تنگ می کند!
5 راهکار برای کاهش استرس مالی
با این روش دیگر سر قبوض با همسایه‌ها دعوا نخواهید کرد!