پشت پرده حراج آثار هنری در تهران
در این دوره كه در هتل پارسیان آزادی برگزار شده است؛ چهرههایی چون علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی مرادخانی معاون هنری وزارت ارشاد و افرادی مانند علی دایی، شهرداد روحانی، الناز شاكردوست و عاطفه رضوی حضور داشتهاند. در میان 80 اثر ارائه شده این حراجی 14 اثر كلاسیك از نقاشانی مانند كمال الملك، علی اكبر مزین الدوله و حسن ارژنگی ارائه شده است. از نكات جالب توجه دوره پنجم حراج تهران، جابهجایی دوباره ركورد فروش آثار هنری بوده تا آنجا كه صحبت از ثبت فروش 25 میلیارد و 362 میلیون تومانی در این دوره است.
به این معنی كه فروش آثار در دوره پنجم حراج تهران حدود 4 میلیارد تومان بیشتر از فروش سال گذشته بوده است. جالب آنجا است كه الناز شاكردوست، بازیگر سینما اولین خریدار حراج تهران بوده است. از سوی دیگر این رویداد در این دوره باز هم با ركوردزنی فروش آثاری از سهراب سپهری همراه بود.
آثار سهراب سپهری با فروش 4 میلیارد و 550 میلیون تومان نزدیك به یك پنجم مجموع فروش این رویداد را به خود اختصاص داد. در دوره گذشته برگزاری حراج تهران نیز تابلویی از سهراب سپهری ركوردی تاریخی زده بود و با قیمت 2 میلیارد و 800 میلیون تومان در میان 126 اثر ارائهشده در این حراجی جایگاه نخست را كسب كرده بود.
حراج تهران با تمام زرق و برق و پولهای كلانی كه برای خرید و فروش آثار آن جا به جا میشود، همیشه سوژهای داغ برای اظهارنظرها و واكنشهای مختلف بوده است. با وجود آنكه وزیر ارشاد و معاونش از مهمانان ویژه پنجمین برگزاری آن بودند، اما این حراجی نقطه مقابل اكسپوی هنری وزارت ارشاد و رقیب سرسخت آن است. رویدادی با سر و شكل مستقل، كاملاً خصوصی و البته پر رونقتر كه برخلاف اكسپو در آن از گردش مالی ركوردهای خوبی بر جای میماند.
برخی برگزاری این حراجی را اتفاقی مثبت برای فرهنگ و هنر كشور تلقی میكنند. اینكه آثار هنری مورد توجه قرار گرفته و گردش مالی این حوزه رونق بگیرد برای بسیاری باب میل و نقطهای آرمانی برای هنر محسوب میشود به ویژه آنكه در سالهای گذشته برای برگزاری حراج كریستی در تهران تلاش زیادی صورت گرفته است، اما اكنون با وجود حراجی مستقل و خصوصی چون حراجی تهران جای خالی وجود یك بازار اقتصادی داخلی پر رونق در زمینه فروش آثار هنری پر شده است با این حال حراج تهران بعد از هر دوره از برگزاری خود، انتقادهای بسیاری را مقابلش میبیند.
در كنار این انتقادات اما گاه نقدهای ژرفتر و موشكافانهتری ماهیت برگزاری حراج تهران را نشانه میگیرد. از جمله اینكه چرا بهجای یك مجری متخصص برگزاری حراج، چهرهها و بازیگران سینما و تلویزیون چكش حراج این رویداد را در دست میگیرند. آنها كه حراج تهران را بازارگرمی برای فروش آثار هنری مطرح و غیرمطرح میدانند، معتقدند كه اجرای چنین حراجی توسط چهرههایی چون رضا كیانیان و یا حسین پاكدل ترفندی بیش برای جلب مشتری نیست، اما انتقاد بزرگتر به حراج تهران مربوط به قیمتگذاری آثار است، چنانچه سال گذشته نیز برخی انتقادها و اعتراضها ارقام اعلام شده در حراجی را مشكوك اعلام كرده است و مدعی شده بود كه خریدهای این حراجی صوری است.
هنوز هم پیش روی حراج تهران، نقدهای قابلاعتنایی مطرح میشود؛ انتقادهایی از جمله اینكه این رویداد با قیمتگذاریهای نجومیاش روی آثار هنری كمتر شناخته شده، سكویی برای مطرح شدن هنرمندان بینام و نشان و تبدیل آنها و آثارشان به پرفروشهای آینده این حراجی است. این نقدها و ابهامات عموماً بیپاسخ باقی میمانند و سال به سال وجههای پر رمز و رازتر به حراج تهران میبخشند!
منبع: روزنامه جوان