روحانی: جلسه شورای امنیت نشان داد که ترامپ تنهاست
حسن روحانی امشب(چهارشنبه شب ) در نشست خبری خود در نیویورک با بیان اینکه خروج یکجانبه و غیر قانونی آمریکا از برجام مهمترین مسالهای است که از سال گذشته تاکنون رخ داه است اظهار کرد: در مجمع عمومی سازمان ملل شاهد بودیم که اکثریت قاطع رهبران کشورها از برجام به عنوان یک دستاورد دیپلماسی حمایت کردند و این بدان معناست که آمریکا تنها مانده است.
وی در ادامه افزود: خروج آمریکا از برجام مورد تایید کشورهای جهان نیست و جز چند کشور سایر کشورها این اقدام را اشتباه سیاسی قلمداد کردند.
روحانی ادامه داد: جلسه امروز شورای امنیت به طور غیر معمول توسط ترامپ برگزار شد. ابتدا قرار بود موضوع درباره ایران باشد اما با مخالفت اعضای شورای امنیت ترامپ ناچار شد حرفش را پس بگیرد و جلسه درباره مساله عدم اشاعه باشد.
در جلسه امروز شورای امنیت روشن شد که آمریکا تنهاست. همه کشورها در شورای امنیت از برجام حمایت کرده و با لحن مستقیم و غیر مستقیم، اقدام آمریکا را به عنوان اقدامی نادرست قلمداد کردند.
رییس جمهور کشورمان با اشاره به دیدارهای خود با 16 رهبر کشورهای مختلف خاطرنشان کرد: در این جلسات رهبران کشورها بر اهمیت برجام تاکید کردند و از خروج آمریکا از برجام ناخرسند بودند. همچنین از ایران بابت باقی ماندن در برجام حمایت کرده و این را به عنوان هوشمندی ایران ذکر کردند.
روحانی همچنین گفت: البته این بدان معنا نیست که در فشارهایی که آمریکا بر ملت ایران وارد کرده است ما مشکلی نداریم اما همیشه ملت ایران با صبوری، وحدت، اتحاد و مواضع قاطع توانسته است از این مراحل عبور کند.
وی با تاکید بر اینکه در جریان مذاکره با کشورهای 1+4 به این نتیجه رسیدیم که 5 کشور دیگر نیز مصمم هستند از برجام حمایت کنند اظهار کرد: هر 5 کشور دیگر میخواهند نقش و تعهد خود را در این زمینه اجرایی کنند و اقداماتی که آمریکا برای فشار به اقتصاد ایران میخواهد انجام دهد باید به حداقل کاهش یابد.
رییس جمهوری کشورمان ادامه داد: چین و روسیه مصممتر از گذشته در پی تحکیم برجام هستند، بنابراین امیدواریم با حمایت همه کشورهای چند جانبهگرا، راحتتر از آنچه که قبلا فکر میکردیم از این مرحله عبور کنیم. ملت ما مقاوم و صبور است و پیش از این هم چنین بوده است.
در ادامه این نشست خبری روحانی در پاسخ به پرسش خبرنگار آسوشیتدپرس اظهار کرد: آنچه که درباره آن در توافق هستهای صحبت کرده بودیم ربطی به موشک نداشت. ما روشن است که درباره چه چیز صحبت کردیم پس اگر کسی میخواهد تعهد خود را زیر پا بگذارد، بگذارد.
این همه بهانه جویی لازم نیست. آمریکا اشتباه کرده و این قطعی است. پس یا باید از اشتباه خود بازگردد یا به این اشتباه ادامه دهد اما آمریکا دیر یا زود از اشتباهش باز خواهد گشت.
وی تاکید کرد: آمریکا نمیتواند این روند را ادامه دهد چرا که چنین روندی نه به نفع ملت آمریکا، نه ایران، نه اروپا و نه دیگران است. همه باید تلاش کنند فردی که خطایی را مرتکب شده از آن خطا بازگردد و به نقطه درست برسد.
رئیسجمهور در پاسخ به سوال خبرنگار نیویورک تایمز درباره زندانیان آمریکایی دو تابعیتی در ایران گفت: همه ما باید به فردی که در زندان است کمک کنیم. دولت ایران به سهم خود این کار را انجام میدهد. برای تسهیل ملاقاتها و تسهیل اطلاعات، دولت تلاش میکند، اما اصل محاکمه در اختیار دستگاه قوه قضاییه است.
در همه کشورها هم اینگونه است. اگر یک ایرانی در آمریکا زندانی باشد، گفته میشود دادگاه او را محکوم کرده است و ما حداکثر میتوانیم تسهیلاتی فراهم کنیم.
وی ادامه داد: من به عنوان رئیس دستگاه اجرایی حداکثر میتوانم تسهیلاتی را در اختیار زندانیان قرار دهم. برخی اسامیای که شما نام بردهاید توانستهاند اخیراً به مرخصی بروند. این همان تسهیلاتی است که فراهم شده است. ما در گذشته با دولت آمریکا برای کمک به زندانیان آمریکایی و ایرانی در هر دو کشور اقدام کردیم و ما بابت این مساله هیچ وقت مخالفت نداشتهایم.
روحانی در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار CBS درباره تحریمهای آمریکا و باقی ماندن ایران در برجام اظهار کرد: هیچ تحریمی نیست که آمریکا انجام نداده باشد. کسانی که دنبال تحریم ایران هستند، پیشفعال بودهاند. هیچ تحریم جدیدی وجود ندارد و اینها هم بحثهای تبلیغاتی و روانی است. تحریم ماه نوامبر کاملا تبلیغاتی است.
وی با اشاره به اینکه تصمیم ما بر این است که با بقیه کشورها کار کنیم، تصریح کرد: هر کشوری که تحریمهای آمریکا را زیر پا بگذارد، افتخار بزرگی کسب کرده است چون تحریمهای آمریکا غیرقانونی و خلاف قطعنامه شورای امنیت است.
ما با دوستان خود از جمله اتحادیه اروپا در تماس هستیم تا کانالهایی پیدا کنیم که اقدامات اقتصادی را ادامه داده و همچنین از شرکتهایی که در ایران فعالیت میکنند حمایت لازم را داشته باشیم. ما فعلا در برجام باقی ماندهایم تا زمانی که منافع ملی ما تامین شود، در برجام میمانیم. اگر منافع ما تضمین نشود ما از راهکارهایی که در خود برجام وجود دارد، آغاز میکنیم.
روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار بیبیسی در مورد دستگیری دوتابعیتیها گفت: حرف درستی نیست که دو تابعیتها برای ورود به ایران نگران باشند، چون دو تابعیتیبودن جرم نیست، البته ما دوتابعیتی را به لحاظ حقوقی قبول نداریم، ولی دوتابعیتی بودن هم جرم نیست و اینها تبلیغات بیاساس است.
فردی ممکن است در ایران دستگیر شود و این ربطی به تابعیت او ندارد. باید ببینیم پرونده او چیست و وی چه اقدامی انجام داده است؟
به گزارش ایسنا، رییس جمهوری در ادامه نشست خبری خود با رسانههای خارجی که در نیویورک برگزار شد در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره جلسه اخیر گروه 1+4 و بیانیهای که در پایان این جلسه منتشر شد اظهار کرد:
جلسه اخیر گروه 1+4 و ایران که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شد به صدور یک بیانیه منجر شد که در آن علاوه بر تاکید کشورها به حفظ برجام، برخی برنامهها و اقدامات عملی این کشورها ذکر شد که باید اجرایی و عملیاتی شود. از جمله این برنامهها شیوه ارتباط مالی بین این کشورها و ایران است که در این بیانیه تصریح شده است.
وی با بیان اینکه این بیانیه یک گام بسیار خوب در زمینه همکاریهای ایران با 5 کشور در زمینه حفظ برجام بوده است خاطرنشان کرد: توقعات ما خیلی بیشتر از آن چیزی است که در این بیانیه به آن اشاره شده است. این توقعات را نمایندگان ما در جلسات مختلف با 5 کشور دیگر مطرح کردهاند و این کشورها کاملا از نظرات ما آگاه هستند. آنها همچنین وعدههایی دادهاند که گام به گام این روند را پیش ببرند تا اینکه ایران بتواند از منافع برجام استفاده کند.
روحانی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگاری که درباره صحبتهای او در مجمع عمومی سازمان ملل درباره آمریکا و لحن صحبتهای رییس جمهوری اسلامی ایران در این سخنرانی پرسید خاطرنشان کرد: همواره در 40 سال گذشته از این گفتارها بوده است.
در دولت جدید آمریکا لحنها مقداری تغییر کرده است و افراد مقداری تندتر حرف میزنند چرا که بسیاری از این افراد تازه وارد سیاست شدهاند و طبیعی است که این افراد لحنشان با افراد باسابقه در سیاست متفاوت باشد.
رییس جمهوری گفت: ما هیچ لحن ویژهای نسبت به آمریکا نمیخواهیم به کار بگیریم و آنچه که برای ما مهم است این است که آمریکا به قانون عمل کند. ما میخواهیم آمریکا زورگویی را کنار بگذارد و به مقررات احترام بگذارد و بر عهد خود باقی بماند و به قطعنامه شورای امنیت عمل کند. ما حرف دیگری با آمریکا نداریم، بلکه میگوییم تحریمهای ظالمانه و غیر قانونی علیه ما اعمال نکند و این کارها ضد حقوق بشر است.
وی ادامه داد: اگر آمریکا به قانون بازگردد ما مشکلی نداریم. البته یک اختلافاتی بین ما و آمریکا از گذشته بوده و این اختلافات باید به تدریج در زمان خود حل و فصل شود.
روحانی در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری که درباره اظهارات وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی رییس جمهوری آمریکا نسبت به حضور ایران در منطقه پرسید با بیان اینکه همه دنیا با لحن و شیوه بیان جان بولتون آشنا هستند، اظهار کرد: وزیر خارجه آمریکا نیز تازه یک سمت دیپلماتیک گرفته است و حرفهایی که در یک چارچوب منطقی نمیگنجد.
رییس جمهوری با تاکید بر این موضوع که، اینکه در عراق یا کشور دیگری حادثهای رخ دهد ارتباطی به ایران ندارد، گفت: ما در تمام دنیا طرفدارانی داریم ولی مگر ما مسئول اعمال این افراد هستیم؟ این یک حرف نادرست غیر حقوقی و غیر سیاسی است.
وی افزود: اگر کشوری به گروهی دستور به انجام کاری دهد، به عنوان آمر مسئولیت کار این گروه را بر عهده دارد اما در منطقه ما اکثریت مردم به ایران علاقهمندند و گروههای مختلفی هستند که فعالیتهای سیاسی و آزادیبخش انجام میدهند و ممکن است به ایران علاقهمند باشد اما اعمال آنها ارتباطی به ما ندارد؛ آنها مستقل هستند و در چارچوب اهداف خود و منافع کشورشان اقدام میکنند.
روحانی با بیان اینکه وزیر خارجه آمریکا باید پاسخ دهد که آمریکا به چه دلیلی به عراق رفته است که امروز برای ماندنشان با مشکلی مواجه باشند اظهار کرد: ما خیلی مایل هستیم که یک نظرسنجی و همه پرسی درباره حضور آمریکا در عراق برگزار شود و بدانیم که چند درصد از مردم این کشور مایل به باقی ماندن آمریکا در این کشور هستند.
رییس جمهوری این کشور بارها گفته که کار ما در عراق بیخاصیت بوده و میلیاردها دلار پول خرج کردهایم و به جایی نرسیدهایم. او همچنین گفته که گروههای تروریستی که در منطقه فعالیت میکنند توسط خود آمریکا ایجاد شدهاند.
رییس جمهوری تصریح کرد: آمریکا به چه دلیل میخواهد در عراق هر کاری را انجام دهد و از مردم عراق ناراحت است و میخواهد مسئولیت این اتفاق را به عهده ما بگذارد.
این در حالی است که این موضوع به ما ارتباطی ندارد بلکه آمریکا باید یکبار دیگر در حضور خود در منطقه تجدید نظر کند. در خلیج فارس، دریای عمان، عراق و سایر جاهایی که حضور دارد باید دلایل خود را بگوید و مردم و دولتهای قانونی این کشورها باید این حضور را تایید کنند.
وی با اشاره به حضور آمریکا در سوریه ادامه داد: آمریکا امروز بر خلاف مقررات بینالمللی در سوریه حضور دارد و این در حالی است که دولت سوریه نیز این حضور را تایید نمیکند، بنابراین حضور آمریکا در سوریه غیر قانونی است و اگر از این موضوع صدمهای ببیند یا نبیند ارتباطی به جمهوری اسلامی ایران ندارد.
روحانی با تاکید بر اینکه ما قصد جنگ با نیروهای آمریکایی در هیچ کجای منطقه را نداریم، خاطرنشان کرد: ما نمیخواهیم به نیروهای آمریکایی حمله کنیم و تنش با این کشور را بالا ببریم اما از آمریکا میخواهیم که به قانون عمل کند و به حاکمیت ملی کشورها احترام بگذارد.
روحانی در پاسخ به پرسشی درباره تحریمهایی که از ماههای آینده اعمال خواهد شد و نیز دیدارش با نخستوزیر ایتالیا اظهار کرد: ساعاتی پیش با نخستوزیر ایتالیا دیدار داشتم و درباره روابط دوجانبه گفتوگو کردیم. ارتباط ما با ایتالیا هم از نظر سیاسی و هم اقتصادی تاکنون خوب بوده است و نخستوزیر ایتالیا نیز حمایت خود را از برجام اعلام کرد.
وی افزود: ما گفتوگوی مفصلی درباره شیوههای همکاریها و اینکه چگونه کارها را ادامه دهیم، داشتیم و من تفاوت خاصی در نظرات سران کشورهای اروپایی که با آنان دیدار داشتم، ندیدم. همه کشورها درباره برجام و خروج آمریکا از آن نظر واحدی دارند.
رئیسجمهوری در پاسخ به پرسش دیگر مبنی بر اینکه آیا ایران، آمریکا را کشوری منزوی میداند و نیز اینکه حمایت ایران از حماس و حزبالله ادامه پیدا خواهد کرد یا نه، گفت: ما تنها نیستیم، آمریکاست که تنهاست. در مجمع عمومی سازمان ملل تنها بود و امروز در شورای امنیت هم تنها بود. همه با او مخالفت دارند و از برجام حمایت میکنند.
در ضمن کاری که آمریکا انجام داده نادرست است و این آمریکا بوده که از تعهد خود خارج شده است. ما در منطقه خاورمیانه حضور داریم چراکه اهل آنجا هستیم ولی آمریکاست که در این منطقه غریبه است و از راههای دوری آمده و با مشکلات زیادی در این منطقه مواجه شده است.
روحانی تاکید کرد: روابط دوستانه و نزدیکی داریم بنابراین مشکل در این منطقه مشکل آمریکاست. درباره اینکه ایران از گروههای تروریستی حمایت میکند من منظور شما را متوجه نشدم آیا گروههایی که با داعش مبارزه میکنند و تمامی جهان اتفاقنظر دارند که این گروه، یعنی داعش تروریست است، چطور گروهی که با این تروریستها نیز مبارزه میکند نیز تروریست خوانده میشود.
بالاخره به ما بگویید آنهایی که با داعش مبارزه میکنند تروریست هستند یا داعش تروریست است؟ هر دو که نمیتوانند تروریست باشند.
وی ادامه داد: حزبالله همان گروهی است که با داعش میجنگد و آنان را از لبنان خارج کرده و مردمش از این اتفاق راضی هستند. در سوریه نیز حزبالله در کنار مردم این کشور قرار گرفته و داعش را از 90 و چند درصد خاک سوریه خارج کرده و تنها کسانی به تروریستها کمک میکنند که با آنان متحد هستند.
ترامپ هم در مبارزههای انتخاباتی خود و هم بعد از آن گفته بود که گروههای تروریستی را خود دولت آمریکا ایجاد کرده است. حالا این وسط ما باید حرف چه کسی را قبول کنیم؟ حتما رئیسجمهوری آمریکا اطلاعاتی داشته که چنین سخنی به زبان رانده است.
وی در پاسخ به سوالی درباره کاهش ارزش پول ایران در مقایسه با دلار گفت: ارزی که برخی افراد خاص خرید و فروش میکنند نمیتواند معیار اقتصاد ایران باشد. خرید و فروش غیررسمی ارز حدود کمتر از یک درصد از اقتصاد ایران است و زندگی مردم با این یک درصد نیست. نرخ ارز برای کالاهای اساسی مردم مشخص است.
رئیسجمهور درباره برقراری ارتباط ایران و آمریکا و ملاقات سران دو کشور تصریح کرد: این امر بستگی به آمریکا دارد. پیش از این وزیر خارجه ما با وزیر خارجه آمریکا در نیویورک صحبت داشته است. ما مشکلی در این زمینه نداریم. در صورتی که آمریکا به تعهدات خود بازگردد شرایط دیگری خواهد بود.
ما در برجام با هم بودیم، جلسات مشترک داشتیم و وزرای خارجه و کارشناسان دو کشور با هم صحبت میکردند. خود آمریکا از برجام خارج شد ما مقصر نیستیم آمریکا مقصر است.
روحانی درباره موضوع ادلب و مراقبت از مردم این شهر خاطرنشان کرد: مشاوران نظامی ما به دعوت دولت سوریه در این کشور حضور دارند. هدف اصلی ما مقابله با تروریسم است و در این هدف موفق شدهایم. موضوع ادلب یک موضوع خاص است زیرا آنجا تروریستها میان مردم هستند و تلاش ما جداسازی تروریستها از مردم است. آنها تروریستهای خطرناکی بوده و عضو داعش و جبهه النصره هستند. مردم عادی نباید صدمه ببینند.
در اجلاس تهران سه کشور روسیه، ترکیه و ایران رایزنیهای مفصلی داشتند و راهحل این سه کشور اکنون در راستای جداسازی تروریستها از مردم در حال اجراست. امیدواریم باقی مانده سرزمین سوریه که در دست تروریستهاست بهگونهای آزاد شود که مردم عادی صدمه نبینند.
وی در پاسخ به سوالی در مورد حمایت ایران از فلسطین بیان کرد: بسیاری از مسائلی که در منطقه ما وجود دارد را اگر ریشهیابی کنیم به موضوع اشغال فلسطین بازمیگردیم. اگر سرزمین فلسطین توسط صهیونیستها اشغال نشده بود امروز منطقه و شرایط دیگری داشتیم. بخشی از نابسامانیها و ناامنیهای منطقه ما در سایه اشغال و دخالت نادرست قدرتها در منطقه است.
رئیسجمهور با بیان اینکه رفتار دولت فعلی آمریکا نسبت به مسلمانان و مردم فلسطین بسیار بد است، خاطرنشان کرد: آدم با این رفتارها یاد تفکرات نژادپرستانه میافتد. خطای بزرگ آمریکا این بود که سفارت خود را به بیتالمقدس برد و با این کار یک و نیم میلیارد مسلمان را عصبانی کرد زیرا بیتالمقدس به همه مسلمانان مربوط میشود.
جمهوری اسلامی ایران از ابتدا حامی فلسطین بوده و مردم ما علاقهمند به این کشور هستند. ما کمکهای معنوی و مادی خود را به فلسطین ادامه میدهیم اما حل مساله فلسطین بستگی به تلاش همه مسلمانان دارد.
به گزارش ایسنا، رئیسجمهور در پاسخ به سوالی در مورد اهداف ایران از حضور در سوریه خاطرنشان کرد: اولین هدف ما مبارزه با تروریسم است. تا زمانی که دولت سوریه نیازمند به کمک ما باشد در سوریه میمانیم. اکنون در مناطق کاهش تنش، نیروهای ترکیه، روسیه و ایران حضور دارند.
امیدوارم هرچه سریعتر قانون اساسی جدید سوریه تدوین شده و انتخابات در این کشور برگزار شود. برگزاری انتخابات، بازگشت مهاجران به سوریه و مبارزه با تروریسم از اهداف اصلی ما در سوریه است. هرکس هم در انتخابات شرکت کرد و رای آورد دولت آینده سوریه را تشکیل میدهد.
روحانی در پاسخ به آخرین پرسش این نشست خبری درخصوص جلسه امروز شورای امنیت گفت: جای شگفتی است کسی که امروز رئیس شورای امنیت است تقاضا کرده است که به قطعنامه 2231 این شورا که خود آمریکا هم به آن رای داده است، عمل نشود.
امروز میگوید کسی که به این قطعنامه عمل کند، او را تنبیه میکند. البته ما دو تشکر به شورای امنیت بدهکاریم. یکی بابت موضع بسیار خوب و قاطع در برابر حادثه تروریستی اهواز و دیگری بابت جلسه امروز.
وی با اشاره به اینکه در جلسه امروز شورای امنیت همه اعضا غیر از آمریکا از برجام حمایت کردند، خاطرنشان کرد: جز آمریکا کشوری نبود که مخالف برجام باشد. این مساله به معنای انزوای دوم آمریکاست. آمریکا برای اولین بار پس از خروج از برجام منزوی شد و بار دوم امروز. هدف آمریکا تضعیف برجام بود اما به هدفش نرسید و جلسه شورای امنیت به جلسه حمایت از برجام تبدیل شد.
گردآوری: گروه خبر سیمرغ
Seemorgh.com/news
منبع: isna.ir