میزان مجاز خرید ۸ کشور از نفت ایران
کشورهایی که از تحریم نفت ایران معاف شدند از نظر اقتصادی منفعت فراوانی را نصیب خود کردند و توانستند از دیگر کشورهای مشمول این تحریم ها جدا شوند

میزان مجاز خرید ۸ کشور از نفت ایران

کشورهای چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه، تایوان، ایتالیا و یونان از سوی آمریکا از تحریم نفتی ایران معاف شده اند و می توانند به خرید خود از ایران ادامه دهند. این کشورها در این دوران که می توانند همچنان نفتشان را از ایران تامین کنند دچار ضرر و زیان نمی شوند و مانند دیگر کشورهایی که از این تحریم ها متضرر شده اند آسیب نمی بینند.

بنابراین گزارش، هند به عنوان اولین منتفع تحت این معافیت‌ها، اجازه دارد حداکثر ۳۰۰ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کند که کمتر از حدود ۵۶۰ هزار بشکه در روز وارداتی است که امسال از ایران داشته است. طبق آمار کشتیرانی که از سوی بلومبرگ گردآوری شده است، هند در سال ۲۰۱۷ تقریبا ۴۵۰ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کرده بود.

براساس اطلاعات دیگر بلومبرگ، چین که بزرگترین خریدار نفت ایران است، اجازه یافته تحت معافیت‌ها ۳۶۰ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کند. این میزان شامل نفتی که در پروژه‌های تحت مشارکت چینی‌ها در ایران تولید می‌شود، نیست.

اگرچه چین در ۹ ماهه امسال حدود ۶۵۸ هزار بشکه در روز نفت از ایران خریداری کرده بود اما پکن پیش از آغاز تحریم‌ها از دو شرکت نفتی دولتی خواسته بود خرید نفت ایران را متوقف کنند. این تصمیم پیش از دیدار شی جین پینگ، رییس جمهوری چین با «دونالد ترامپ»، همتای آمریکایی وی گرفته شده بود و با تشدید جنگ تجاری میان پکن و واشنگتن مصادف شده بود. کشتی‌های چینی بارگیری نفت ایران را متوقف کرده اند.

همچنین برای ژاپن نیز «هیروشیگه سیکو»، وزیر اقتصاد، بازرگانی و صنعت در یک کنفرانس مطبوعاتی در توکیو اظهار کرد: به‌دنبال تصمیم آمریکا برای اعطای معافیت به ژاپن، پالایشگاه‌های ژاپنی سرگرم آماده‌سازی برای از سرگیری واردات نفت ایران هستند.

شرکت JXTG هولدینگ که بزرگ‌ترین پالایشگاه نفت ژاپن است، تایید کرد به‌دنبال تحولات اخیر، سرگرم بررسی از سرگیری واردات نفت ایران است. با این حال به میزان خرید خود اشاره نکرد. شرکت‌های ژاپنی تحت فشار آمریکا، خرید نفت ایران را در اکتبر متوقف کرده بودند.

«تارو آسو»، وزیر دارایی ژاپن نیز اظهار کرده بود این کشور خریدش از ایران را به منظور دریافت معافیت از تحریم‌های آمریکا قطع کرده بود.

علاوه براین، رییس شرکت فورموسا پتروکمیکال که تنها پالایشگاه نفت دولتی تایوان است با وجود دریافت معافیت از تحریم‌های آمریکا، به نظر نمی‌رسد عجله چندانی برای خرید نفت ایران نداشته باشد.

«چن بائو لانگ» گفت: ما پس از تهدید ترامپ جرات نداریم قراردادهای بیشتری امضا کنیم.

این در حالی است که کره جنوبی سومین خواستگار نفت ایران و نخستین کشوری بود که واردات خود از ایران به صفر رسانده بود. بعد از این‌که آمریکا به این کشور معافیت داد، شرکت SK Innovation اعلام کرد در حال آماده‌سازی برای از سرگیری واردات میعانات پارس جنوبی ایران در اوایل ژانویه است. این شرکت که به همراه «هانوآ توتال» یکی از دو خریدار بزرگ کره‌ای نفت ایران است، تا ماه ژوییه حدود یک میلیون بشکه در ماه میعانات پارس جنوبی را وارد کرد.

حدود ۷۰ درصد از نفت ایران که از سوی کره جنوبی خریداری شده، میعانات پارس جنوبی بوده و بیش از نیمی از واردات نفت فوق سبک کره جنوبی، از میدان گازی پارس جنوبی ایران بوده است.

خریداران نفت کره جنوبی در ماه‌های اخیر خرید نفت از ایران را کاهش داده و به منابع دیگری مانند نفت آمریکا و آفریقا روی آورده بودند. واردات نفت کره جنوبی از ایران در ماه سپتامبر برای نخستین بار از سال ۲۰۱۲ به صفر رسید. بنابر آمار شرکت ملی نفت کره در ۹ ماهه سال میلادی جاری، واردات کره جنوبی از ایران حدود ۵۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافت و به ۵۸.۲ میلیون بشکه رسید.

کره جنوبی پیش از تحریم‌ها ۳۰۰ هزار بشکه در روز میعانات در سال ۲۰۱۷ از ایران خریداری می‌کرد که معافیتی که از طرف آمریکا اخذ کرده ۲۰۰ هزار بشکه در روز است.

اما در مورد ترکیه نیز وزیر انرژی ترکیه می‌گوید آمریکا تنها درصد کمی از واردات نفتی ترکیه از ایران را از تحریم‌ها معاف کرده است.

«فاتح دؤنمز» جمعه در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی «ان.تی.وی» گفت که این کشور تنها توانسته است برای ۲۵ درصد از واردات نفتی از ایران معافیت تحریمی‌ اخذ کند.

او گفت که پالایشگاه نفتی «توپراش» برای اجتناب از هرگونه مشکلات در بازار ملی، به دنبال جایگزین می‌گردد و هنوز آنکارا از واشنگتن «رقم دقیقی» برای معافیت خود از تحریم‌ها دریافت نکرده است.

به گزارش شبکه «هابر ترک»، وزیر انرژی ترکیه در مورد قراردادهای نفتی کشورش با ایران نیز گفت که این قراردادها پنج تا شش ساله بوده و ترکیه به خرید نفت از ایران ادامه می دهد.

همه این ها در حالی است که یونان و ایتالیا نیز جزو کشورهایی هستند که امکان خرید نفت از ایران را خواهند داشت و طبق آمار منتشر شده از قبل یونان در سال ۲۰۱۴ خرید نفت از ایران را که از ۲۰۱۲ قطع کرده بود از سر گرفته و ایتالیا نیز ۲۰ هزار میلیارد یورو قرارداد نفتی با کشورمان دارد که بخشی از این میزان طبق اعلام وزارت خارجه آمریکا از تحریم ها معاف شده است اما هنوز آمار رسمی در مورد میزان معافیت این ۲ کشور از تحریم نفتی ایران منتشر نشده است.


گردآوری: گروه خبر سیمرغ
seemorgh.com/news
منبع: shabestan.ir