نامه قطعهسازان به رییسجمهور برای جلوگیری از بروز فاجعه
تورم هفت ماهه به ۲۰.۳ درصد رسید/ نامه قطعهسازان به رییسجمهور برای جلوگیری از بروز فاجعه/ چرا عربستان صادرات نفت به آمریکا را کاهش میدهد؟پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
این پیمانه تیترهایی همچون ریزش بیش از ۵ هزار واحدی شاخص کل بورس، بازار اوراق مسکن؛ حبس ماهانه اوراق زیر کانال ۶۰ هزار تومانی، واردات خودنویس به ۱ تن رسید/ چین بزرگترین صادرکننده به ایران، شمار دکلهای حفاری نفت آمریکا برای پنجمین هفته پیاپی افزایش یافت، چین ۱۳.۷ میلیارد دلار از اوراق قرضه آمریکایی خود را فروخت و بانکهای خارجی به سامانه جایگزین سوئیفت ایران متصل شدند را در بر دارد.
شاخص کل بورس با بیش از ۵ هزار واحد سقوط، به کانال ابتدای پاییز ریزش کرد
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز یکشنبه، با کاهش ۵۲۶۱ واحدی معادل ۲.۹۴ درصد به رقم ۱۷۳ هزار و ۵۵۷ واحد رسید. این در حالی است که در روزهای ابتدای مهرماه امسال، شاهد جهش نماگر به کانال ۱۷۳ و ۱۷۴ هزار واحد بودیم. همچنین شاخص قیمت (وزنی-ارزشی)، با کاهش ۱۵۳۲ واحدی معادل ۲.۹۴ درصد به رقم ۵۰ هزار و ۵۴۶ واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز با افت ۵۵۳ واحدی معادل ۱.۹۶ درصد، عدد ۲۷ هزار و ۷۵۱ واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با کاهش ۳۹۰ واحدی معادل ۱.۹۶ درصد به رقم ۱۹ هزار و ۵۷۳ واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور نیز، ۵۸۹۲ واحد کاهش معادل ۳.۰۹ درصد را رقم زد و به سطح ۱۸۴ هزار و ۹۹۴ واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول، با ۴۳۵۰ واحد کاهش معادل ۳.۲۷ درصد به رقم ۱۲۸ هزار و ۵۰۵ واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز، با ۸۱۸۶ واحد کاهش معادل ۲.۳۳ درصد همراه بود و عدد ۳۴۲ هزار و ۶۱۸ واحد را به نمایش گذاشت.
تورم هفت ماهه به ۲۰.۳ درصد رسید
بانک مرکزی تازهترین آمار خود را از شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی تا پایان مهرماه سال جاری منتشر کرده که این آمارها حاکی از آن است که شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران (شاخص تورم) در مهرماه ۱۳۹۷ به عدد ۱۴۸.۴ رسیده که نسبت به ماه قبل معادل ۴.۶ درصد افزایش داشت. شاخص مذکور نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل ۳۶.۹ درصد افزایش یافت و همچنین میزان تورم در دوازده ماه منتهی به مهرماه ۱۳۹۷ نسبت به دوازده ماه منتهی به مهرماه ۱۳۹۶ معادل ۱۵.۹ درصد است. شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی در مهرماه ۱۳۹۷ پس از حذف نوسانات فصلی نسبت به ماه قبل ۴.۷ درصد افزایش و شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی در مهرماه ۱۳۹۷ نسبت به ماه قبل در تمام اسـتانهای کشور هم افزایش داشت. بیشترین میزان افزایش متعلق به استان سیستان و بلوچستان معادل هشت درصد و کمترین آن مربوط به استان تهـران معادل ۳.۳ درصد بود. به گزارش ایسنا، تورم هفت ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 20.3 درصد رسید.
مرغداران: با قیمت ۹۸۰۰ تومانی مرغ راضی نمیشویم
رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق بازرگانی ایران گفت: شواهد حاکی از آن است که ستاد تنظیم بازار قیمت مصوب مرغ برای مصرفکننده را ۹۸۰۰ تومان در نظر گرفته است تا در جلسه بعدی تنظیم بازار اعلام کند. وی در گفتگو با تسنیم اظهار داشت: اما این قیمت حتی هزینههای تولید ما را نیز پاسخگو نیست. گفتنی است سقف قبلی قیمت مصوب مرغ 8175 تومان در برابر هر کیلو تعیین شده بود. وی افزود: پیشنهاد ما برای سقف هرکیلوگرم مرغ در خردهفروشی و برای مصرف کننده 11500 تومان و در کشتارگاه 10800 تومان است.
بازار اوراق مسکن؛ حبس ماهانه اوراق زیر کانال 60 هزار تومانی
روز گذشته اوراق تسهیلات مسکن اسفند 95 با رشد اندک 6/ 0 درصدی به قیمت 58 هزار و 304 تومان مبادله شد و بخشی از افت روز قبل خود را جبران کرد. رشد تسه 9512 در حالی رخ داد که اکثر سررسیدهای دیگر روند کاهشی را تجربه کردند. رکود در معاملات ملک بهخصوص در تهران از عوامل کمنوسانی این بازار شناخته میشود. کاهش تقاضای مسکن با پایان تابستان و همزمانی با ایام محرم و صفر شدت گرفت. ضمن اینکه بروز قیمت توهمی در خانههای نقلی به خانههایی با متراژ ۱۰۰ تا ۱۵۰ متر گسترش یافته است و قیمتهای پیشنهادی شکاف قابل توجهی با انتظار و قدرت خریداران دارد. به نقل از دنیای اقتصاد، با توجه به قدرت کم اوراق مسکن در مقایسه با بهای کنونی املاک در کشور و ادامه رکود معاملات احتمال میرود نوسانات کمرمق تسهها ادامه داشته باشد و چشمانداز هیجانی در این بازار دور از انتظار باشد.
واردات خودنویس به ۱ تن رسید/ چین بزرگترین صادرکننده به ایران
آمار مقدماتی گمرک از تجارت خارجی ۶ ماهه نخست سال ۹۷ نشان میدهد که در این مدت بیش از ۱ تن خودنویس از ۴ کشور جهان وارد ایران شده است. واردات ۱ هزار و ۸۷۴ کیلوگرم خودنویس باعث خروج ۱۷ هزار و ۵۷۱ دلار یا به عبارتی ۷۳۸ میلیون و ۸۱۱ هزار و ۴۷۸ ریال شده است. واردات از کشورهای آلمان، چین، سوئیس و هنگ کنگ صورت میگیرد. به نقل از میزان، بیشترین واردات از کشور چین به حجم ۱ هزار و ۷۴۳ کیلوگرم و به ارزش ۸ هزار و ۳۸۳ دلار یا به عبارتی ۳۵۲ میلیون و ۸۳ هزار و ۲۸۴ ریال صورت میگیرد.
شمار دکلهای حفاری نفت آمریکا برای پنجمین هفته پیاپی افزایش یافت
شرکتهای انرژی ایالات متحده برای پنجمین بار پیاپی در ۶ هفته گذشته بر شمار دکلهای حفاری خود افزودند. به این ترتیب تعداد دکلها به بالاترین رقم ظرف سه سال گذشته رسید و نفت خام تولیدی از حوضههای شیل رکورد جدیدی را ثبت کرد. بیکر هیوز، شرکت ارائه دهنده خدمات انرژی و زیرمجموعه شرکت جنرال الکتریک، روز جمعه (۲۵ آبانماه) در تازهترین گزارش هفتگی خود اعلام کرد: مجموع شمار دکلهای حفاری نفت شرکتهای آمریکایی در هفته منتهی به جمعه ۲۵ آبان ماه به ۸۸۸ دستگاه رسید. پس از آن که رقم دکلهای اضافه شده در سه ماه سوم امسال از پنج دستگاه فراتر نرفت؛ شرکتهای حفاری تا کنون ۲۵ دکل را در سه ماهه جاری میلادی اضافه کردند. تعداد دکلهای حفاری ایالات متحده، که شاخصی اولیه از تولید آینده به شمار میآید؛ امسال بیش از رقم ۷۳۸دستگاه در سال گذشته میلادی است، زیرا شرکتهای انرژی آمریکا امسال تصمیم گرفتند با صرف هزینه بیشتر، تولید را افزایش دهند تا سطح قیمتهای نفت را که در سال ۲۰۱۸ بالاتر از سال گذشته میلادی بوده است؛ پایین بیاورند.
چین ۱۳.۷ میلیارد دلار از اوراق قرضه آمریکایی خود را فروخت
وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد که مجموع اوراق قرضه خزانه داری آمریکایی در نزد چین در ماه سپتامبر در مجموع ۱.۱۵۱ تریلیون بود که در مقایسه با ماه قبل از آن ۱۳.۷ میلیارد دلار کاهش پیدا کرده است. با این وجود چین همچنان بزرگترین خریدار خارجی اوراق قرضه خزانه داری آمریکایی است. آمار وزارت خزانه داری آمریکا نشان می دهد که مجموع اوراق قرضه خزانه داری آمریکایی در نزد ژاپن در ماه سپتامبر از رقم ۱.۰۳ تریلیون دلار به ۱.۰۲۸ تریلیون دلار کاهش پیدا کرده است. ژاپن به عنوان دومین خریدار بزرگ اوراق قرضه خزانه داری آمریکا محسوب می شود. البته برزیل به عنوان سومین دارنده بزرگ اوراق قرضه خزانه داری آمریکا است و در ماه اوت میزان این نوع از دارایی های خود را ۱۸ میلیارد دلار افزایش داد و مجموع آن به ۳۱۷ میلیارد دلار رسید. در اواسط ماه اکتبر، بلومبرگ گزارش کرد که چین ۳ میلیارد دلار از اوراق قرضه خزانه داری آمریکایی خود را به دلیل جنگ تجاری پکن-واشنگتن فروخته است.
نامه قطعهسازان به رییسجمهور برای جلوگیری از بروز فاجعه
انجمن صنایع همگن قطعهسازی کشور با ارسال نامهای به رییسجمهوری خواستار حل مشکلات این صنعت شد. متن نامه انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودرو کشور به رییسجمهوری به شرح زیر است:"
با سلام. احتراما همانگونه که مستحضرید صنعت قطعهسازی خودرو کشور در شرایط حاد به سر میبرد و بحران حاضر در صورت عدم اقدام عملی و عاجل مسئولان به زودی به دلیل بیکاری وسیع پرسنل این صنعت و توقف تولید، به فاجعهای جبران ناپذیر و زیانبار برای اقتصاد کلان کشور و امنیت ملی تبدیل خواهد شد که اثرات خساتبار آن گریبانگیر ملت و مسئولین میشود. بدینوسیله اعلام میگردد چنانچه چهار مشکل زیر ظرف مدت حداکثر یک هفته حل نشود، جلوگیری از بروز فاجعه حتی با تلاش چند برابر و هزینههای گزاف بعید به نظر میرسد:
۱. حل مشکل قیمت فروش قطعات که در گرو اصلاح قیمت فروش خودرو میباشد.
۲. حل مشکل کسری نقدینگی که بدلیل مطالبات معوق از خودروسازان و افزایش نرخ نهادههای تولید، گریبانگیر قطعهسازان شده است.
۳. دشواری تامین مواد اولیه داخلی (که عمدتاً تولیدکنندگانی دولتی دارد) و مواد اولیه خارجی (که به دلیل مشکل تبادلات ارزی، مشکلات گمرکی و تحریم با بحران مواجه شده است) شاهرگ ورودی قطعهسازان را به سختی میفشارد.
۴. تسویه خریدهای اعتباری و مدتدار ارزی قطعهسازان که قبل از افزایش نرخ ارز نسبت به تامین مواد اقدام کرده بودند و در حال حاضر بایستی به نرخ روز تسویه شود. در حالیکه فروش محصول در زمان تامین به نرخ ریال بوده است، بسیاری از قطعهسازان را ورشکسته خواهد کرد.
بانکهای خارجی به سامانه جایگزین سوئیفت ایران متصل شدند
یک مقام آگاه در گفتوگو با خبرگزاری فارس، درخصوص راهاندازی سامانه پیامرسان مالی جایگزین سوئیفت، اظهارداشت: موضوع در حال پیگیری است و در این زمینه با برخی کشورها در حال همکاری هستیم. وی افزود: بانکهای خارجی در حال اتصال هستند و دانه دانه به این سامانه جایگزین متصل میشوند. این مقام مسئول با تایید اینکه همه بانکهای ایرانی به این سامانه متصل شدهاند، در پاسخ به این سوال که این سامانه در چارچوب سپام است، گفت: بله تقریبا در همان چارچوب است. وی تاکید کرد: البته بستر فقط سپام نیست و بانک مرکزی در حال ایجاد بسترهای جدید است و حتی با برخی بانکها کانالهای متفاوت دیگری راهاندازی میشود. به گزارش فارس، سوئیفت به درخواست آمریکا عضویت و فعالیت بانکهای ایرانی به غیر از 12 بانک را به حالت تعلیق درآورد.
چرا عربستان صادرات نفت به آمریکا را کاهش میدهد؟
عربستان سعودی صادرات نفت خود به ایالاتمتحده را کاهش میدهد. به نظر میرسد این اقدام برای تقویت قیمتهای نفت که به تازگی به شدت سقوط کردهاند، صورت گرفته باشد. این اقدام، عربستان سعودی را در موضع مخالفت شدید با ترامپ قرار میدهد که بارها خواهان کاهش قیمت انرژی برای آمریکاییها شده بود و اوپک و عربستان سعودی را مسئول بالا بردن قیمتها میدانست. طبق تحلیل دادههای شرکت ردیابی نفتکش کلیپردیتا، سعودیها نفت کمتری را برای کشتیهایی که به سوی آمریکا رهسپار شدند، بارگیری کردند. تخمین میزان نفت بارگیری شده طبق این دادهها نشان میدهد که واردات نفت خام سعودی توسط آمریکا، به کمترین میزان تاریخ خود خواهد رسید. فرستادن نفت کمتر به آمریکا به معنای این است که میزان ذخایر نفت خام آمریکا به زودی افت خواهند کرد و افت ذخایر نفت، قیمتها را بالا خواهد برد. این همان تاکتیکی است که سعودیها در سال گذشته برای تقویت استراتژی اصلی خود، که کاهش هماهنگ تولیدات توسط اوپک و روسیه بود، به کار گرفتند و با خارج کردن نفت اضافی از بازار، قیمتها را بالا بردند. مت اسمیت، رییس تحقیقات کلیپردیتا، میگوید: کاهش صادرات به آمریکا در سال ۲۰۱۷ هم به خوبی برای سعودیها جواب داد و علت آن هم این بود که با توجه به این که دادههای آمریکا بسیار شفاف و بسیار سر موقع منتشر میشوند، مردم میتوانند شاهد روند کاهش ذخایر باشند. هفته گذشته وزیر انرژی عربستان سعودی در مورد مازاد عرضه جهانی در بازارهای نفت هشدار داد و اعلام کرد که باید تولیدات کاهش داده شوند، اما این با واکنش ترامپ در توییتر برای اعلام مخالفت با این برنامه، روبرو شد. اما این بار احتمالا عربستان و اوپک تحت تاثیر کمپین فشار ترامپ قرار نخواهند گرفت. در روزهای اخیر، اسمیت و سایر تحلیلگران نفتی ادعا کردهاند که ترامپ در ابتدای سال، اوپک و متحدانش را برای افزایش تولید فریب داده است.
گردآوری: گروه خبر سیمرغ
seemorgh.com/news
منبع: tabnak.ir