محمد علی نجفی به مرخصی می رود
26‌ماه پس از قتل میترا استاد به‌دست محمدعلی نجفی، درحالی‌که طبق قانون، آزادی مشروط شامل حال او می‌شود با درخواستش مخالفت شد، اما او توانست با استفاده از مرخصی از زندان آزاد شود.

مرخصی برای محمدعلی نجفی


بزرگ‌ترین چالش زندگی محمدعلی نجفی، یکی از سیاستمداران قدر 4دهه اخیر روز 7خرداد‌ماه سال1398 اتفاق افتاد؛ روزی که همسر دومش میترا استاد به قتل رسید و او عصر همان روز به پلیس آگاهی رفت و به قتل اعتراف کرد. هرچند او مدعی شد که ناخواسته مرتکب قتل شده، اما دیگر کار از کار گذشته بود و با تفهیم اتهام قتل عمد، رسیدگی به پرونده او آغاز شد.

رسیدگی به پرونده او در دادسرا با سرعتی باورنکردنی انجام و پرونده به دادگاه کیفری یک استان تهران فرستاده شد. هرچند او در دور اول محاکمه به قصاص محکوم شد، اما ناگهان اولیای دم مقتول از قصاص صرف‌نظر کردند و او برای دومین مرتبه و از لحاظ جنبه عمومی جرم و اتهام نگهداری اسلحه غیرمجاز به تحمل 6سال و نیم حبس محکوم شد. این رأی اما با اعتراض نجفی و وکلای مدافعش به دیوان‌عالی کشور فرستاده شد و قضات دیوان آن را نقض کردند و پرونده برای سومین دور از محاکمه باز هم به دادگاه فرستاده شد.

در این دور از محاکمه قضات دادگاه با وجود دفاعیات نجفی و وکلایش نوع قتل را عمد تشخیص دادند و او را به تحمل حبس محکوم کردند، اما وقتی باز هم نسبت به رأی اعتراض و پرونده به دیوان‌عالی کشور فرستاده شد، قضات دیوان باز هم رأی دادگاه را نقض کردند.

در این شرایط بود که پرونده برای رسیدگی نهایی به هیأت عمومی دیوان‌عالی کشور به‌عنوان عالی‌ترین مرجع قضایی فرستاده شد. در جلسه هیأت عمومی پس از رأی‌گیری، در نهایت از میان ۶۶نفر از قضات حاضر، ۳۹قاضی رأی دادگاه کیفری (قتل عمد) و ۲۷قاضی رأی دیوان‌عالی (قتل شبه‌عمد) را تأیید کردند.

تلاش برای آزادی مشروط

با قطعی شدن حکم حبس برای نجفی، وکلای مدافع او تلاش‌های خود را معطوف به استفاده از آزادی مشروط کردند؛ ماده‌ای قانونی که شامل حال نجفی می‌شد، اما از سوی دادسرا با آن مخالفت شد. حمیدرضا گودرزی، یکی از وکلای نجفی در این‌باره به همشهری می‌گوید: طبق قانون، دادگاه صادر‌کننده حکم می‌تواند به پیشنهاد دادستان یا قاضی اجرای احکام پس از گذراندن نصف حبس در مورد محکومان به حبس بیش از 10سال و در سایر موارد پس از تحمل یک‌سوم مجازات با رعایت شرایطی، حکم آزادی مشروط را صادر کند.

این شرایط شامل این موارد است: محکوم در مدت اجرای مجازات همواره از خود حسن اخلاق و رفتار نشان دهد. حالات و رفتار محکوم نشان دهد که پس از آزادی، دیگر مرتکب جرمی نمی‌شود. به تشخیص دادگاه محکوم تا آنجا که استطاعت دارد ضرر و زیان مورد حکم یا مورد موافقت مدعی خصوصی را بپردازد یا قراری برای پرداخت آن ترتیب دهد. در این پرونده موکلم هر 3شرط را داراست.

حسن خلق او در زندان را همه تأیید می‌کنند. او توانسته رضایت اولیای دم را جلب کند و منعی برای پذیرش درخواست آزادی مشروط او وجود ندارد. اما وقتی این درخواست را به دادسرا تقدیم کردیم با آن مخالفت شد، ولی با وجود این باز هم درخواست آزادی مشروط داده‌ایم که امیدواریم با آن موافقت شود.

آزادی با مرخصی

به‌رغم مخالفت دادسرا با آزادی مشروط نجفی، اما او چند روز قبل با دریافت مرخصی از زندان خارج شد. گودرزی در این‌باره می‌گوید: مرخصی که به آقای نجفی داده شده حقی قانونی است که شامل همه زندانیان می‌شود. او چند روز قبل با مرخصی از زندان آزاد شد، اما ما همچنان پیگیر آزادی مشروط او هستیم تا برای همیشه آزاد شود.

وکیل مدافع نجفی درباره وضعیت سلامتی موکلش می‌گوید: دکتر نجفی یک مرتبه به‌دلیل گرفتگی رگ‌های قلب جراحی شده است. از طرفی او دچار بیماری دیابت است و به‌طور روزانه داروهای زیادی مصرف می‌کند و بالغ بر 70سال هم دارد. صرف‌نظر از خدمات مثبتی که او در سال‌های گذشته داشته، همین حالا هم چند بنیاد خیریه دارد که در زندان پیگیر آنهاست و در زمانی که به مرخصی می‌رود، کارهای این خیریه‌ها را پیگیری می‌کند. آزادی مشروط شامل حالش می‌شود و امیدوارم که این بار با این درخواست موافقت شود.





گردآوری: گروه خبر سیمرغ
seemorgh.com/news
منبع: donya-e-eqtesad.com