تهرانی كه اين‌روزها منتظر آمدن بهار است، لحظه‌‌‌های پر سر وصدايی را پشت سر می‌‌گذارد، صدای بلندگوی فروشنده دوره گرد، بوق ماشينی كه پشت ترافيك مانده يا صدای اگزوز موتورسيكلت‌ها اجازه نمی‌دهد كه صدا به صدا برسد.
 

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس، با صدای مهیبی از خواب بیدارمی‌شوی، چند دقیقه بعد با بیشتر شدن صدای فریاد بوق ماشین‌ها مجبور می‌شوی نگاهی به بیرون پنجره بیاندازی، از تصادف 2 خودرو ترافیك سنگینی شكل‌ گرفته، این روزها كه همه برای رفتن و امدن عجله دارند، چند دقیقه پشت ترافیك ماندن صبر همه را لبریز می‌كند.صدای بلندگوی وانتی دوره گرد از طرفی باعث شده تا صدا به صدا نرسد.
شب عید شده و جنب و جوش مردم هم بیشتر شده است، سر و صدا تهران را برداشته است. توی پیاده‌رو، خیابان و كوچه‌ها هر كدام یك نوع صدا پیچیده است. زمانی تنها مادربزرگ ها و پدربزرگ‌ها از سر و صدای بازی بچه‌های شكایت می‌كردند، شاید هم صدای شكستن شیشه توسط توپ اوج سر و صدای آن روزها بود.
این روزها وجود مكانیكی و تراشكاری در محله‌هایی كه بیشتر مسكونی و مملو از جمعیت هستند، آسایش را از مردم محله گرفته است. صدای چكش‌های پیاپی صافكاری و نقاشی كه بیشتر مشتری‌هایش ماشین‌های مدل بالا هستند، اعصاب مردم محله را سیقل می‌دهد. بزرگراه‌های بزرگ و جدید شمال تهران باعث شده تا سرو صدای ناشی از تردد خودروها نیز بیشتر شود.
بی شك سرو صدا بر روی سلامت انسان تأثیرگذار است، اما ساده‌ترین و ملموس ترین عارضه‌ای كه صدای آزاردهنده برای انسان به ارمغان می آورد كاهش قدرت شنوایی است، بنابراین آنچكه لازم و ضروری است كنترل سر وصدا در تهران است.

* آلودگی صوتی نقشه دار می‌شود
رشیدی مدیر عامل شركت كنترل كیفیت هوا در این زمینه گفت: بررسی آلودگی صوتی از سال 77 شروع شد و در اولین مرحله به تدوین ترازهای صوتی شهر تهران پرداختیم كه نقشه آلودگی صوتی در منطقه 7 و سایر مناطق به ترتیب در حال تدوین است.
وی تأكید كرد: باید در همه مناطق شهر تهران ایستگاه‌های آلودگی صدا نصب شود تا به صورت واقعی و محلی آلودگی صدا را در مناطق بررسی كنیم.
به گفته رشیدی تا سال آینده 22 ایستگاه سنجش آلودگی صدا در تهران نصب می‌شود.

* تنها دیوار صوتی تهران در پارك وی_ چمران قرار دارد
آلودگی صدا یكی از عوامل مهم مختل‌كننده آسایش شهروندان است، به همین منظور طرح استقرار دیوارهای صوتی از جمله پروژه‌هایی است كه مورد توجه كارشناسان قرار دارد. اما تنها دیوار صوتی نصب شده در تهران واقع در منطقه پارك وی - چمران اجرا شده است.
با توجه به گسترش اتوبان‌ها و بزرگراه‌ها لازم است تا تمام اتوبان ‌های شهر تهران كه قابلیت استقرار دیوراهای صوتی شناسایی شده و مشخص شود در كدام نقاط آلودگی صدا به بحران تبدیل شده است.
كارشناس دیگری در این رابطه گفت: علی رغم این‌كه عده‌ای گمان می‌كنند آلودگی صدا تنها در مناطق جنوب شهر است، اما این‌گونه نیست. هر نقطه شهر از شهر یك نوع مشكل دارد، به طور مثال در منطقه مهرآباد فرودگاه سر و صدای زیادی را برای منطقه ایجاد كرده است، در برخی مناطق شاهد حجم ترافیك بالایی هستیم كه در پی آن سر و صدای زیادی تولید می‌شود.
یكی از منابع تولید آلودگی صدا ناشی از تخریب ساختمان‌های قدیمی و تغییر آنها به ساختمان‌های جدید است كه در بعضی مواقع در شب انجام می شودِ، خالی كردن یكباره تیر آهن‌ و آجر، یا صدای كار كردن جرثقیل و ماشین‌های سنگین باعث می‌شود تا آسایش محله گرفته شود.

*برچسب آلودگی صدا در برخی كشورها الزامی است
برخی كشورها در زمینه آلودگی صوتی سخت‌گیرانه عمل می‌كنند این مسئله در حدی است كه تمام وسایلی كه تولید می‌شود باید برچسب آلودگی صدا داشته باشند جاروبرقی، سشوار، چرخ گوشت از جمله وسایلی است كه در داخل منزل صدای زیادی را تولید می‌كنند. به همین خاطر الزامی شدن برچسب آلودگی صدا امری بسیار ضروری است، اما در كشور ما به تازگی استفاده از برچسب انرژی الزامی شده است.
بر اثر تحقیقاتی كه در كشورهای پیشرفته صورت گرفته، آلودگی صوتی می‌تواند در بروز بیماری افزایش فشار خون، استرس و دیگر موارد تأثیر داشته باشد.
دراكثر كشورهای دنیا مانند آلمان و فرانسه این مسئله به قدری مهم است كه در كنار بزرگراه‌ها دیوارهای آلودگی صدا را به شكل های مختلف ایجاد كرده‌اند تا این مسئله باعث سلب ارایش مردم نشود.
رشیدی با اشاره به گزارشی كه توسط كشورهای آلمان و سوئیس در رابطه با تأثیر سروصدا در كودكان انجام شده است، گفت: در كشورهایی كه آلودگی صدا بالا بوده است هورمون استرس و فشار خون كودكانی كه در معرض این صداها قرار داشته‌اند به مراتب بالاتر از سایر كوكان دیگر بوده است.

* در كنترل آلودگی‌های صوتی 15 سال از كشورهای دیگر عقب هستیم
به گفته رشیدی با توجه به اقدامات انجام شده در ایران 15 سال از سایر كشورها در زمینه كنترل صدا‌ها عقب هستیم.
رشیدی همچنین گفت: مطالعات انجام شده در سایر كشورها نشان می دهد كه پس از آمار مرگ ومیر ناشی از آلودگی هوا بیشترین آمار متعلق به آلودگی صوتی است.
خودروها، موتورسیلكت‌ها، واحدهای صنعتی و كارخانه‌‌ها از منابع انتشار آلودگی صدا محسوب می‌شوند. اما بدون شك در این زمینه می‌توان موتورسیكلت‌ یا خودرویی تولید كرد كه صداهای كمتری تولید كنند، سازمان حفاظت محیط زیست با نظارت دقیق سعی كند تا میزان صداهای تولیدی این وسایل نقلیه در حد استاندارد باشد.
یكی از راهكارهایی كه در مبحث 19 نیز الزامی است و در ساخت و سازها باید مورد توجه قرار گیرد،‌ استفاده از عایق ضد صدا و شیشه‌های 2 جداره است. این راهكار می‌‌تواند تا حدی به منازلی كه در كنار اتوبان‌ها قرار گرفته كمك كند و مانع از ورود سر و صدا شود.
حسن اصیلیان، معاون انسانی سازمان حفاظت محیط زیست همچنین در این‌باره گفت: كلیه استاندارهایی كه در برنامه چهارم در زمینه آلودگی صدا پیش‌بینی شده بود تدوین شد و به تصویب كمیسیون زیربنایی در سال جاری رسید.
این استانداردهای صدا مربوط به مناطق تجاری، مسكونی و صنعتی است و به سازمان‌ها ابلاغ شده است.

* تست صدای بوق و اگزوز ماشین‌ها انجام می شود
معاون انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اندازه‌گیری تست صدا كه جزء استاندارهای یورو 2 بود و به دلیل عدم تجهیزات در گذشته انجام نمی‌شد اما در هر حال حاضر تست صدا در خودرها نیز انجام می‌گیرد.

* تست صدای موتورسیكلت‌ها انجام نمی‌شود
اصیلیان با اشاره به این‌كه بیشترین آلودگی صدا متعلق به موتورسیلكت‌هاست، گفت: اما متأسفانه تست صدا برای موتور سیكلت‌ها انجام نمی‌شود.
بیشترین آلودگی صدا متعلق به موتورسیلكت هاست كه البته خودروهای قدیمی نیز در این زمینه دست كمی از موتورسیكلت ها ندارند.
به گفته اصیلیان بیشترین میزان آلودگی صدا در بزرگراه‌های تهران بین 80 تا 90 دسی بل گزارش شده است.

* محیط زیست و تنها یك ایستگاه سنجش آلودگی صوتی
در حال حاضر سازمان محیط زیست تنها یك ایستگاه در پردیسان نصب كرده است.
وی در رابطه با نداشتن ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا به تعداد كافی، گفت: سازمان محیط زیست تعدادی دستگاه خریداری كرده بود كه به دلیل عدم همكاری موفق به نصب انها نشدیم.
اصلیان در رابطه با علت عدم نصب دستگاه‌های سنجش آلودگی صوتی تصریح كرد: در ابتدا قرار بود این دستگاه‌ها در پمپ بنزین‌ها نصب شود اما صاحبان پمپ بنزین‌ این مسئولیت را قبول نكردند و قرار شد تا این تعداد را به سایر كلان شهر های الوده كشور واگذار كنیم.
* شهرداری مكان مناسبی را برای ایستگاه‌های سنجش آلودگی صوتی معرفی نكرد
وی گفت: شهرداری باید مكان مناسبی را به سازمان معرفی می‌كرد ولی به غیر پمپ بنزین‌ها مكان دیگری معرفی نشد و این مسئله همین طور ماند.
نبودن مكان مناسب عامل اصلی عدم نصب دستگاه‌های سنجش آلودگی صوتی
وی در باره انتقاداتی كه از دستگاه‌های خریداری شده توسط سازمان محیط زیست مطرح است مبنی بر این‌كه باید افرادی برای ثبت اطلاعات در نظر گرفته شود، ثبت اطلاعات این دستگاه گفت: این دستگاه‌ها دارای دیتا لاگر است و اطلاعات را ثبت می‌كند اما برای متمركز كردن اطلاعات به سروری نیاز دارد كه تهیه آن چندان مشكل نیست؛ اما مشكل عمده نبودن مكان مناسب بود كه باعث شد تا پیگیری نشود.
علی رغم این‌كه 2 سال است كه موضوع ایستگاه‌های سنجش آلودگی صوتی مطرح شده است اما همچنان مشكل پابرجاست و تنها یك ایستگاه از سوی محیط زیست راه‌اندازی شده است.

*میدان‌های انقلاب و آزادی در آلودگی صوتی هم اول هستند

به گفته اصیلیان كنار بزرگراها، اتوبان‌ها همچنین خیابان‌های پرتردد آلودگی صوتی افزایش می‌یابد، میزان آلودگی صوتی در میدان انقلاب و ازادی بسیار بالاست.
معاون انسانی سازمان حفاظت محیط زیست همچنین در رابطه با میزان آلودگی صوتی كه در تنها ایستگاه سنجش آلودگی صدا سازمان محیط زیست گفت: در پارك پردیسان میزان آلودگی صدا بالای حد استاندارد بوده است.
میزان آلودگی صدا طبق استاندارهای تعیین شده از سوی سازمان محیط زیست در منطقه مسكونی در روز 55 و در شب 45 دسی بل باشد در حالی كه در پارك پردیسان میزان ثبت شده آلودگی صدا بالای 70 دسی بل بوده است.

 
گردآوری:گروه خبر يسيمرغ
www.seemorgh.com/news