يک پژوهشگر دانشگاه اميرکبير موفق شد با استفاده از روشهای مهندسی از سلولهای بنيادی ، سلولهای عضلانی توليد کند.

 

به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، سمانه غضنفری مجری این طرح گفت سلول‌های بنیادی به منظور جایگزینی بافت‌ها و سلول‌های آسیب دیده با تمایز به سلول یا بافت هدف به کار گرفته می‌شود.
این دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشکده مهندسی پزشکی افزود سلول‌های تمایز یافته برای این منظور، بایستی قابلیت کارکرد فیزیولوژیک در بافت را پس از تزریق یا پیوند داشته باشند.
به گفته وی از آنجایی که سلول‌ها و بافت‌های بدن محیط و چرخه دینامیک قرار دارند، تمایز سلول‌های کشت داده شده تنها با استفاده از فاکتورهای رشد چندان مثمر ثمر نیست و باید با فرایندهای مهندسی ویژگی‌های مناسب برای کارکرد در بافت هدف، از جمله پیوستن به چرخه فیزیولوژیک پیوند با سلول‌های مجاور و رگ‌زایی را تامین کند.
غضنفری اظهار داشت تزریق سلول‌های بنیادی تمایز یافته به بیماران بدون فرایندهای مهندسی، در جهان و کشور ما بازدهی بالایی نداشته است، از جمله تزریق سلول‌های تمایز یافته قلبی، استخوانی و سیستم عصبی.
به گفته وی در پژوهش حاضر سلول‌های بنیادی مزانشیمال گرفته شده از مغز استخوان انسان تحت بارگذاری‌های مکانیکی با ویژگی‌های متفاوت (از جمله دامنه با روزمان بارگذاری) قرار گرفته و نحوه تمایز آن‌ها به سلول‌های عضله صاف با استفاده از تحلیل مورفولوژی و آنتی‌بادی اختصاصی سلول‌های متمایز یافته مورد بررسی قرار گرفته‌اند.
وی ادامه داد: تحلیل مورفولوژی با استفاده از پردازش تصاویر سلولی و با توجه به متغیرهای فرکتالی و هندسی صورت گرفته است. نتایج بیانگر تمایز سلول‌ها در غیاب فاکتور رشد بوده و با توجه به تغییر متغیرهای مکانیکی، سلول‌های تمایز یافته‌ دارای ویژگی‌های متفاوت بوده‌اند.
مجری این طرح خاطرنشان کرد: در این تحقیق سلول‌های مهندسی شده تمایز یافته عضله‌ای با ویژگی‌های متفاوت قابل اندازه‌گیری تولید شده و برای کاربردهای مهندسی بافت در اندام‌های گوناگون عرضه شده است. در ادامه این تحقیق سلول‌های عضله صاف به منظور تولید شریان مصنوعی با استفاده از سلول‌های بدن بیمار به کار گرفته خواهد شد.
این تحقیق با همکاری انستیتو پاستور ایران انجام شده است.