نمایندگان مجلس سرانجام پس از مذاکرات فشرده بر سر اجرای مرحله دیگری از قانون هدفمندی یارانه‌ها به این نتیجه رسیدند که به پیشنهاد دولت «عینا» رأی مثبت بدهند تا به این ترتیب اختیار حذف یارانه نقدی پردرآمدها به دولت سپرده شود و همزمان سخنگوی دولت اعلام کند سال آینده قیمت حامل‌های انرژی افزایش نمی‌یابد.

در جریان مذاكرات  مجلس، غلامرضا مصباحی‌مقدم پیشنهاد افزایش درآمدهای ناشی از هدفمندی یارانه‌ها به میزان 62هزار میلیارد تومان را مطرح كرد كه محمدباقر نوبخت، نماینده دولت و رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی كشور در مخالفت با این پیشنهاد اذعان كرد: تصویب چنین پیشنهادی باعث افزایش دوبرابری قیمت حامل‌های انرژی خواهد شد و به گفته او مردم تحمل فشاری بیشتر از این را ندارند. تصمیم مجلس و تدبیر دولت برای حركت قطار هدفمندی یارانه‌ها روی ریل طراحی شده از سوی دولت باعث شد تا محمدرضا باهنر، نایب‌رئیس مجلس خطاب به دولت اعلام كند كه باید برای اجرای مرحله دیگری از قانون هدفمندی یارانه‌ها، هر دو قوه به‌طور مشترك مسئولیت بپذیرند.

جدال كلامی مصباحی‌مقدم و نوبخت

غلامرضا مصباحی‌مقدم، عضو كمیسیون برنامه و بودجه مجلس اجرای قانون هدفمندی را خدمت بزرگی به اقتصاد كشور و بهینه‌سازی‌ مصرف دانست و گفت: سوءمدیریت پایان دوره احمدی‌نژاد عامل تورم در كشور بود نه اجرای قانون هدفمندی.او كه پیشنهاد داده بود تا درآمد دولت از محل آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی به 62هزار میلیارد تومان افزایش یابد، در مخالفت با پیشنهاد دولت مبنی بر مبنا قرار گرفتن درآمد 48هزار میلیارد تومانی آن را بازگشت به یك ارتجاع زشت خواند و اظهار كرد: با این كار، كشور به عقب برمی‌گردد و دستاورد مجلس هشتم نابود خواهد شد.

مصباحی‌مقدم تأكید كرد: این دولت محافظه‌كار است و نمی‌خواهد قانون هدفمندی را به اجرا در بیاورد، این دولت مبنا را بر این گذاشته كه رأی دوره بعدی را به‌دست بیاورد، این دولت می‌خواهد مجلس آینده را به‌دست بیاورد و افكار عمومی را از راه ملاحظات سیاسی و اجتماعی تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. وی ادامه داد: مصالح ملی چه می‌شود؟ اهداف اقتصاد مقاومتی چه می‌شود؟ مدیریت مصرف انرژی چه می‌شود؟

اصلاح الگوی مصرف چه می‌شود؟ مصباحی‌مقدم از نمایندگان خواست به حرف‌هایی كه می‌خواهد افكار عمومی را تحت‌تأثیر پوپولیسم قرار دهد گوش ندهند و ادامه داد: نمایندگان به رقم 62هزار میلیارد تومان رأی بدهند تا یك گام دیگر در راستای تحقق اهداف عالی قانون هدفمندی یارانه‌ها پیش رویم. اما نوبخت، رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تصویب پیشنهاد مصباحی‌مقدم را به‌معنای افزایش دوبرابری قیمت حامل‌های انرژی دانست و افزود: 62هزار میلیارد تومان درآمد یعنی اینكه بنزین آزاد لیتری 2هزار تومان، بنزین سهمیه‌ای 1400تومان و قیمت تمامی حامل‌های انرژی دوبرابر می‌شود. وی با بیان اینكه دولت محافظه‌كاری نمی‌كند، گفت: دولت براساس تدبیر می‌اندیشد و به شرایط اقتصادی مردم كمك می‌كند.

دفاع باهنر از پیشنهاد دولت

محمدرضا باهنر، نایب رئیس مجلس هم در مخالفت با پیشنهاد مصباحی‌مقدم خطاب به اعضای دولت گفت: مجلس آماده است با هر اقدام اصلاحی كه دولت برای انجام قانون هدفمندی دارد و مصمم است اجرا شود، همراهی كند، مشروط بر اینكه مسئولیت آن را مشتركا بپذیریم. وی افزود: اگر همدلی بین قوه مقننه و مجریه وجود نداشته باشد و هدفمندی را به زمین یكدیگر پاس بدهیم، اتفاق‌نظر رخ نخواهد داد و همچنان مشكلات بسیاری برای كشور و هدفمندی درست خواهیم كرد.

نایب‌رئیس مجلس خطاب به اعضای دولت گفت: آقای نوبخت، اعضای دولت، رئیس‌جمهوری هر اقدام اجرایی كه مصمم هستید در اجرای قانون هدفمندی اعمال كنید، مجلس همراهی می‌كند، مشروط بر اینكه مسئولیت آن را هر دو قوه بپذیرند. وی همچنین گفت: آقای نوبخت می‌گوید مجلس 5درصد به قیمت فرآورده‌های نفتی اضافه كرده است! ما تصور می‌كردیم كه این افزایش با تفاهم دولت و مجلس در كمیسیون انجام شده، اگر دولت بگوید كه مخالف افزایش 5درصدی است ما آن را قبول می‌كنیم.

رأی مجلس به پیشنهاد دولت

در ادامه نمایندگان با 98رأی موافق، 73رأی مخالف و 7رأی ممتنع از مجموع 200نماینده حاضر در مجلس با پیشنهاد مصباحی‌مقدم مخالفت كردند. محمدرضا باهنر كه ریاست مجلس را بر عهده داشت خطاب به نمایندگان اظهار كرد: دولت این اختیار را دارد و می‌تواند یارانه خانوارهای دارای درآمد بالا را هر طور كه صلاح می‌داند لغو یا حذف كند لذا دست دولت برای اجرای نحوه شناسایی آنها باز است.

حرف نوبخت تبلیغاتی شد

پس از تصمیم مجلس مصباحی‌مقدم در تذكری آیین‌نامه‌ای از تحریف سخنان خود توسط سخنگوی دولت خبر داد و گفت: ایشان حرفی را زد كه اصلا مراد ما نبود و به‌گونه‌ای بیان كردند كه حالت تبلیغاتی داشت. وی افزود: توقف اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها مثل ساختمان نیمه‌كاره‌ای است كه زیر برف است و خراب خواهد شد و هم‌اكنون ما شاهد فروریختن این ساختمان و خراب شدن آن هستیم نگذارید خراب شود. مصباحی‌مقدم افزود: دولت بنا را بر این گذاشته كه با متوقف كردن «هدفمندی» انتخابات مجلس را به دست بگیرد.

سوخت گران نمی‌شود

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی كشور پس از تصمیم مجلس در جمع خبرنگاران تأكید كرد: نیازی به افزایش قیمت حامل انرژی نیست. نوبخت حتی در تفسیر مصوبه چند روز پیش مجلس مبنی بر افزایش 5درصدی قیمت فرآورده‌های نفتی و اثر آن بر افزایش قیمت این فرآورده‌ها اظهار كرد: این 5درصد هر ساله در قانون بودجه وجود داشته و اكنون آنچه عمل می‌شود همان بنزین 700تومان سهمیه‌ای و 1000تومان غیرسهمیه‌ای است، در واقع 5درصد كسر و به وزارت نفت داده می‌شود. نوبخت افزود: مصوبه مجلس همان سیاقی است كه در لایحه پیشنهادی دولت برای سال آینده درنظر گرفته شده است.

چرخش در تصمیم یارانه‌ای دولت و مجلس

دولت در لایحه بودجه سال آینده پیشنهاد داده بود تا سقف درآمد ناشی از هدفمندی یارانه‌ها برای سال آینده همانند امسال 48 هزار میلیارد تومان باشد و الزام حذف یارانه نقدی پردرآمدها برداشته شود. در جریان بررسی این لایحه در كمیسیون تلفیق بودجه مجلس، نمایندگان به این جمع‌بندی رسیدند كه دولت یارانه نقدی خانوارهای با درآمد بالای 2.5 میلیون تومان در ماه را حذف كند. تصمیم كمیسیون تلفیق كه گفته می‌شد با نظر مثبت نماینده دولت همراه بود، بیم و امید‌هایی را در بین مردم ایجاد كرد.

بیم از اینكه حذف یارانه خانوارها بدون توجه به ابعاد خانوار و هزینه‌های احتمالی خانوارها در شهرهای مختلف مشكل‌ساز خواهد بود و امید به اینكه سرانجام 10 میلیون نفر ثروتمند از دریافت یارانه نقدی حذف شوند. اما 2روز پیش هنگام بررسی موضوع هدفمندی یارانه‌ها در مجلس به دلیل وجود برخی ابهام‌ها در مصوبه كمیسیون تلفیق، علی لاریجانی، رئیس مجلس پیشنهاد كرد تا كمیسیون یادشده دوباره به بررسی بیشتر خود ادامه دهد و در نهایت كمیسیون یادشده به این جمع‌بندی رسید كه به پیشنهاد دولت عمل كند. این تصمیم در حالی گرفته شده كه 11 ماه است مردم از دولت و مجلس انتظار دارند تا تدبیری برای حذف ثروتمندان از پای سفره یارانه نقدی بیندیشند و سهم اقشار كم‌درآمد افزایش یابد.


گردآوری: گروه خبر سیمرغ
seemorgh.com/news
منبع: روزنامه همشهری