دهمین آیین تجلیل از پژوهشگران و پژوهش های برتر حوزه دین با حضور رییس‌ مجلس شورای اسلامی در مدرسه عالی امام خمینی قم برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)منطقه قم، دکتر علی لاریجانی در سخنانی در این مراسم با اشاره به شخصیت آیت‌الله امینی گفت: آیت‌الله امینی هیچ‌گاه از جاده انصاف خارج نشد و داشتن ویژگی انصاف، اعتدال و عدالت در عرصه‌های مختلف سیاسی و اجتماعی در ایشان بارز است. اشتراک آیت‌ الله امینی و آیت‌الله معرفت این بود که مهندسی کل تفکر اسلامی را مورد توجه قرار دادند.

وی افزود: آثار آیت‌الله امینی بیانگر آن است که ایشان اضلاع مختلف دین را مورد نظر داشته است و ایشان به اصول و فروع دین توجه داشتند و این مساله نیازمند یک جامعیت است. نکته دیگر در خصوص ایشان آن است که ایشان به شدت به نویسندگی علاقه داشتند؛ ایشان مطالعه بسیار خوب و عمیقی هم داشتند و حاشیه‌برداری می کردند. نکته دیگری که در آثار ایشان به چشم می خورد، زبان ساده‌ای است که همه از کتب ایشان استفاده می‌کنند؛ ایشان مثل شهید مطهری در ضمن علم و سطح عالی علمی برای سطوح کودک و نوجوان هم اثر داشتند. ایشان دارای انصاف علمی خاصی داشتند که این انصاف را در همه حوزه ها، داشتند؛ ایشان در فعالیت‌های علمی خود بسیار منصف بودند و در رابطه خودشان هم به همه موارد اشاره کردند؛ ایشان شاگرد بزرگانی چون امام و علامه و آیت‌الله مرعشی و گلپایگانی و مرحوم ارباب و.. بودند ولی ایشان در زندگی‌نامه خودش هم به کار خود ایراد می‌گرفتند.

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نکته دیگر، توجه ایشان به نیازهای جوانان است؛ ایشان تمرکز خاصی روی مساله جوانان دارند و در این زمینه در عرصه همسرداری و ازدواج و زندگی و... کتاب هایی دارند؛ ایشان در این زمینه دغدغه بسیاری برای حل مشکلات جوانان دارند.

وی افزود: ایشان یک نگاه طبیبانه نسبت به انقلاب داشتند؛ نگاه ایشان به مشکلات همیشه در این عرصه بود که آن مشکل را شناخت و حل کرد؛ برخی صرفا اشکلات را می‌گویند ولی ایشان همیشه به دنبال حل بودند و در آثار ایشان هم می‌بینیم که ایشان به دنبال ارایه راه علاج هستند. اخلاق‌گرایی از مهمترین ویژگی‌های آثار ایشان بوده است؛ ایشان به دنبال آن بودند که از طریق اخلاق فهم دینی را به جامعه عرضه کنند.

رییس مجلس شورای اسلامی درباره آیت‌الله معرفت نیز اظهار کرد: آیت‌الله معرفت نوآوری‌های قرآنی خاصی داشتند و به همین جهت بسیار بارز بودند؛ ایشان در کارهای قرآنی برداشت‌های لطیفی داشتند. استفاده از روایات یکی از مهمترین کارهای قرآنی است؛ ایشان تمایز بسیار خوبی در این زمینه قایل شدند؛ ایشان می‌فرمودند که ما باید از روایات فضایی که آن آیات در آن فضا نازل شده است استفاده کنیم و آن موقع خود آیه را بررسی کنیم. ایشان سال‌های سال در خصوص برخی از معارف قرآنی تحقیق می‌کردند و بعضا ذکر می‌کردند که سی سال در یک موضوع تتبع می‌کردند.

وی افزود: ایشان همیشه خود را در معرض نوآوری‌های جدید قرار می‌دادند؛ نکته دیگر در خصوص علوم تجربی و قرآن بیان می‌کنند؛ برخی سعی می کنند به شکل افراطی مسایل علمی را در تفاسیر و مباحث دینی بگنجاند و ایشان این دو ساحت را به خوبی از هم جدا کردند؛ ایشان گفتند که باید همیشه توجه داشته باشیم که علوم تجربی اصول ثابت و قطعی نیستند نمی‌توانیم آن‌ها را دلیل قطعی ارتباطش با یک مساله قرآنی و دینی بیان کنیم.

به گزارش ایسنا آیت الله امینی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز طی سخنانی در این مراسم، ساده و روان بودن و به دور از مسائل اختلافی و خرافی را از ویژگی‌های کتاب‌های خود برشمرد و گفت: سعی کردم تألیفاتم قابل فهم برای همگان باشد. بنده هیچ انتظاری برای تجلیل نداشتم چون حس می‌کنم کاری در برابر این همه نعمات الهی کاری نکردم. آثار چاپ شده بنده، 41 جلد است؛ آثار بسیاری از این کتب، مرتبط با کودکان و نوجوانان و جوانان است؛ پیش از پیروزی انقلاب همیشه به فکر کودکان و جوانان بودم؛ در آن مقطع 6جلد کتاب آموزش دین بود که برای مدرسه علوی نوشتم.

وی اظهارکرد: پس از پیروزی انقلاب چهار جلد برای دوره دبستان و سه جلد برای دوره راهنمایی تالیف کردم که بیست سال کتاب درسی عرصه فرهنگ کشور بود؛ نوشتن کتاب ساده برای کودک کار بسیار سختی است ولی تصمیم گرفتم که این کار را انجام دهم. آن‌چه که در این کتب رعایت شده است، ساده‌نویسی است؛ معنی ساده‌نویسی غیر علمی بودن نیست بلکه این معنی است که همان مطلب علمی را در قالب الفاظ همه کس فهم بیان کنیم. در نوشته های خود سعی کردم از ایجاد اختلاف در بین اقوام و مذاهب و تفکرات مختلف پرهیز کنم؛ سعی شده است به شکلی این کتب دینی به نگارش درآید که اختلاف انگیزنباشد. از مسایلی که مورد نظر من بود در تالیف کتب عقیدتی، استدلال در عین پرهیز از اختلاف بود؛ کتب دینی باید مستدل باشد ولی در این حال نباید تحریک‌آمیز و اختلاف‌انگیر نباشد.

وی اظهارکرد: همیشه سعی کردم از مسایل خرافی و بی دلیل در کتب جلوگیری کنم؛ در این زمینه به مساله اخلاق توجه داشتیم که به دنبال احیای مسایل فراموش شده بودیم.

آیین تجلیل و رونمایی از تمبر یادبود آیت‌الله امینی و تجلیل از 10 پژوهشگر برتر حوزه دین نیز در پایان برگزار شد.

منبع: ایسنا