وکیل سیدامامی: همچنان دلیل بازداشت مرحوم سید امامی برای ما مشخص نیست
مرگ کاووس سیدامامی بیش از همه، فعالان محیط زیست را شوکه کرده؛ به‌ویژه اینکه پیش از اثبات اتهام‌ها، صداوسیما در همین موضوع مستندی ساخته و پخش کرده است. مستندی که حالا زمینه‌ساز شکایت وکلای خانواده سیدامامی از برنامه ٢٠:٣٠ شده است.

هنوز خودکشی کاووس سیدامامی را نپذیرفته ایم

این برنامه خانواده سیدامامی را بسیار رنجانده و وکیل خانواده به «شرق» می‌گوید: «روا نیست تا مراحل حقوقی و قانونی به اتمام نرسیده و اتهام‌ها در دادگاه مسجل نشده است، رسانه ملی تصاویری را چنین بی‌پروا به نمایش بگذارد و مواردی را مطرح کند».

آرش کیخسروی، از وکلای خانواده کاووس سیدامامی، تأکید دارد: «بیانیه داده‌ایم و وضعیت پرونده را به‌طور کلی اعلام کرده‌ایم. اقدام صداوسیما و برنامه ٢٠:٣٠ در پخش آن برنامه خلاف نص صریح قانون است و هتک حرمت متوفی و خانواده ایشان محسوب می‌شود. این اقدام جای تأمل دارد».

او همچنین گفته: «ما لایحه‌ای تنظیم کرده‌ایم. هنوز هیچ جرمی علیه کاووس سیدامامی به اثبات نرسیده که برای ساخت برنامه و تحت تأثیر قراردادن افکار عمومی برنامه تلوزیونی تدوین شود».

سخن بروجردی صحیح نبود

علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس، پیش‌تر به فارس خبر داده بود خانواده سیدامامی درخواستی برای کالبدشکافی نداشته‌‌اند و خودکشی او را تأیید کرده‌اند: «خانواده او این اتفاق را {خودکشی} پذیرفته‌اند؛ بنابراین درخواست کالبدشکافی هم نکرده‌اند».

کیخسروی نکته مطرح‌شده از سوی رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس را رد کرده و می‌گوید: «خانواده تا اینجای کار مسئله خودکشی را تأیید نکرده‌اند. چطور می‌شود هنوز نتیجه پزشکی قانونی نیامده، مسئله تأیید شود. درباره کالبدشکافی نیز حرف جناب بروجردی درست نیست. خانواده از همان ابتدا درخواست کالبدشکافی داد». او همچنین افزوده: «کالبدشکافی زیر نظر پزشکی قانونی انجام شده و حالا منتظریم نتیجه پزشکی قانونی اعلام شود».

فیلم را فقط وکلا و فرزند سیدامامی دیده‌‌اند

کیخسروی همچنین گفته: «فیلم تنها از سوی یکی از پسران آقای سیدامامی {رامین} و وکلای ایشان رؤیت شده است و هیچ‌کس دیگری از خانواده فیلم را ندیده است». او همچنین درباره مصاحبه کامران سیدامامی با صداوسیما که گفته بود «جنازه رؤیت شده و خودکشی از طریق حلق‌آویز‌کردن کاملا مشهود است»، چنین تحلیلی دارد: «مطلع نیستیم آن مصاحبه با درخواست چه کسی انجام شده است. اینکه چه نهادی صحبت کرده و چه فردی مصاحبه را انجام داده؟».

وکیل پرونده سیدامامی درباره مراحل پیگیری پرونده نیز این‌چنین توضیح داده: «هنوز در جریان ابعاد پرونده امنیتی نیستیم و امیدواریم این پرونده سریع‌تر در دادسرای امور جنایی مطرح شود. هنوز دلایل اینکه چرا مرحوم سیدامامی را بازداشت کرده‌‌اند و چطور با ایشان رفتار شده، برای ما مشخص نیست. تا جایی که مطلع شده‌ایم، آقای سیدامامی فردی وطن‌پرست و مؤمن بوده و دل در گرو سرزمین خود داشته است. زمان می‌خواهد تا روند امور حقوقی در دادگاه طی شود».

زیر زمین خانه پدری

در مستند ٢٠:٣٠ مطرح شده چند خانه در منطقه دروس در اختیار سیدامامی بوده که از طریق زیرزمین به یکدیگر راه داشته‌اند. تا همین‌جای کار پیگیری ما نشان داده خانه‌های مدنظر آنها متعلق به خاندان سیدامامی (سه برادر و یک خواهر) است و بر حسب معماری بنا، زیرزمین خانه‌ها که بالطبع فامیل و از یک خانواده هستند، به یکدیگر متصل است. اما اینکه بخواهیم از این طراحی معماری برداشت جاسوسی کنیم، نکته عجیبی است. باید منتظر ماند تا تحقیقات کامل شود و امیدواریم رسانه‌ها به‌ویژه صداوسیما در پخش برنامه‌های آتی تا زمان اثبات اتهام‌ها صبر کرده و حال و روز خانواده آن مرحوم را هم لحاظ کنند.

او درباره اینکه اطلاعاتتان درباره اتهام جاسوسی آقای سیدامامی در چه سطحی است و چه نکاتی مطرح شده، نیز گفته: «ما هنوز پرونده امنیتی را ندیده‌ایم».

حضور در فلان مهمانی و پوشیدن شکل خاصی از لباس مدرک جاسوسی نیست

غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی با اشاره به نمایش فیلم مستند صداوسیما در مورد کاووس سیدامامی اعلام کرد: معتقدم در قضیه مرحوم سید امامی باید قدری هم شخص رییس‌جمهور و مجموعه دولت را مخاطب قرار داد.

نگرانی‌مان این بود که منشور حقوق شهروندی فقط سیاه کردن چند ورق کاغذ باشد

وی افزود: حرف و نگرانی ما از روز اول با آقای روحانی این بود که نکند منشور حقوق شهروندی فقط به سیاه کردن چند کاغذ ورق محدود شود و در عمل چیزی نبینیم. همان زمانی که حقوق شهروندی ابلاغ شد، ما دغدغه داشتیم که نکند این منشور فقط روی کاغذ باشد. با این اتفاقاتی که اخیراً افتاده متاسفانه معلوم شده که آن منشور فقط روی کاغذ است.

ایراد اصلی در جریان سیدامامی متوجه دولت است

نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در ماجرای آقای سیدامامی می‌توان به بسیاری از دستگاه‌ها ایراد گرفت اما شخصاً ایراد اصلی را متوجه دولت می‌دانم؛ چراکه مطابق منشور حقوق شهروندی تهیه شده توسط خود این دولت، قدمی برنداشته‌اند. این اتفاقی که افتاده نباید برای مجموعه نهادهای ما به اندازه سر سوزنی جای پذیرش داشته باشد.

او با اشاره به ماجرای کشتار اخیر در یک مدرسه آمریکایی گفت: در آمریکایی که معتقدیم سیستم ظالمی دارد، یک نفر در فلوریدا نزدیک ۲۰ نفر را می‌کشد اما از همان دقیقه اول بازداشت، یک وکیل همراه و شانه به شانه متهم در دادگاه حاضر است، آن هم در کشوری که مثل فرهنگ ما، نه تنها هزارها بلکه به اندازه تعداد انگشتان دست هم حدیث و آیه برای تاکید به رعایت حقوق دیگران ندارند. اما اینجا بیش از ۲ هفته آقای سید امامی دستگیر شده بود و کسی از وضعیت آن خبر نداشت. در نهایت هم جسد او را تحویل می‌دهند. به نظرم تمام دستگاه‌ها موظف هستند که بر پیگیری این موضوع تلاش و اصرار داشته باشند.

حضور در فلان مهمانی و پوشیدن شکل خاصی از لباس مدرک جاسوسی نیست

نایب رییس نخست فراکسیون مستقلین ولایی مجلس در عین حال تاکید کرد: ببینید اینکه کسی در فلان مهمانی بوده یا یک‌جور خاصی لباس پوشیده که نمی‌تواند مدرک برای جاسوسی باشد. مضافاً اینکه این‌ها مسائل خصوصی یک فرد هستند و انتشار فیلم آن، علی‌الخصوص بعد از فوت او و درحالی که دست خودش از دنیا کوتاه است و امکان دفاع بستگان و وکلا در صداوسیما وجود ندارد، اصلاً کار اخلاقی و شرعی نیست. در این فقره صداوسیما اخلاق اسلامی، دینی و معرفتی را رعایت نکرد. ضمن اینکه به حجم شبهات هم افزوده شد.

چرا صداوسیما به‌جای نمایش تصاویر خصوصی سیدامامی، اسناد جاسوسی‌اش را منتشر نکرد

او گفت: در گزارش صداوسیما گفته شد آقای سید امامی جاسوس بوده، به‌طور سیستماتیک و سال‌ها این کار را می‌کرده و در نهایت هم اصلاً ماموریت داشته که باعث خشکسالی شود. بعد هم این‌ها روی تصاویری بی‌ربط و حتی خارج از حوزه اخلاق گذاشته شد که در بسیاری از آنها افراد و خود مرحوم سید امامی حتی لباس مناسب هم نداشتند. وقتی این کار را می‌کنید برای منِ مخاطب این سوال پیش می‌آید که چرا صداوسیما به خودش اجازه می‌دهد که خصوصی‌ترین عکس‌ها و تصاویر این فرد را نشان دهد اما سند محکمی برای ادعاهای خود درباره فعالیت‌های وی و همکارانش ارائه نمی‌کند؟

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اضافه کرد: صداوسیما اگر تا این اندازه اطلاعات داشت که حتی دسترسی به تصاویر شخصی فرد هم برایش مقدور بود، چرا به‌جای آن اسناد متقن را نشان ندادند.

چرا دستگاه‌های امنیتی در ۲۶ سال گذشته نسبت به اقدامات شبکه سیدامامی فقط نظاره‌گر بود

وی افزود: ضمن اینکه گفته می‌شود این شبکه از سال ۱۹۹۱ در ایران فعال بوده است. پس در این ۲۶ سال دستگاه‌های امنیتی ما فقط نظاره‌گر فعالیت‌های این افراد بودند؟ اگر این‌ها کار خلافی می‌کردند، پس نهادهای مربوطه در این ۲۶ سال چرا اقدامی انجام ندادند؟ بنابراین افکار عمومی هنوز آن‌طور که لازم است، اقناع نشده‌اند. حتی برای ما که نماینده مجلس هستیم هم هزار و یک سوال بی جواب وجود دارد.

اگر سیدامامی جاسوس کددار موساد و سیا بود، چرا از جانش محافظت نکردید

نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: بدتر از همه اینها فرض می‌گیریم، آقای سید امامی به‌طور قطع جاسوس کد دار موساد یا سیا بوده باشد. وقتی چنین فرد خطرناکی که بنابر همان گزارش اطلاعات مهمی از مکان‌های نظامی دارد و در شبکه جاسوسی دشمن دارای خایگاه خاصی است، دستگیر می‌شود و در اختیار ماست، چطور نمی‌توانیم از جان او محافظت کنیم؟ یعنی نمی‌شد، حدس زد آدمی که گفته می‌شود با مارمولک اطلاعات هسته‌ای را جمع‌آوری می‌کند، می‌تواند در زندان و بازداشت دست به خودکشی بزند؟

دستگاه‌های قضایی و امنیتی در پرونده سیدامامی قصور داشتند

نایب رییس نخست فراکسیون مستقلین ولایی مجلس یادآور شد: ما از هر طرفی به ماجرا نگاه کنیم، چه اینکه آقای سید امامی و همکارانش جاسوس بوده باشند یا نه، دستگاه‌های قضایی و امنیتی در این فقره قصور داشته‌اند و باید این قصور رسیدگی شود.

جعفرزاده ایمن‌آبادی در پایان تصریح کرد: جالب‌تر هم اینکه وزارت اطلاعات ما که نهاد تخصصی ضدجاسوسی است، خیلی در جریان نیست. این هم باز توقع ما از دولت است. اینکه دستگاه مسئول برخورد با جاسوسی در جریان این پرونده نباشد، اصلاً قابل پذیرش نیست. بنابراین از این منظر هم قصوری متوجه دولت و وزارت اطلاعات است.

گردآوری: گروه خبر سیمرغ
seemorgh.com/news
منبع: mashreghdaily.ir