رویابافیهای بن سلمان؛ عربستان اتمی میشود
عربستان سعودی در سالیان اخیر تلاش زیادی برای هسته ای شدن به خرج داده و در همین راستا با کشورهای زیادی و از جمله ایالات متحده برای راه اندازی برنامه هسته ای اش مذاکره کرده است.
ریاض میخواهد در تولید سوخت اتمی به خودکفایی برسد و علاقهای به تبدیل تکنولوژی اتمی به استفاده نظامی ندارد اما محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در مصاحبهای با شبکه CBS گفته بود که اگر ایران تسلیحات اتمی بسازد، ریاض نیز چنین کاری انجام خواهد داد.
بسیاری از رسانه ها، کارشناسان و سیاستمداران غربی نسبت به هرگونه تلاش عربستان برای هسته ای شدن و تمایل آمریکا برای کمک با بلندپروازی های هسته ای سعودی هشدار داده اند.
«پل پیلار» مدیر ارشد سابق سازمان سیا در پایگاه آمریکایی «لوبلاگ» نوشت: کارزار فشار حداکثری ترامپ در برابر ایران و خروج واشنگتن از برجام می تواند زمینه های تلاش عربستان برای ساخت بمب هسته ای را فراهم سازد. پیلار گفت: باید تهدید محمد بن سلمان در مورد ساخت بمب هسته ای را جدی گرفت. او در مصاحبه با شبکه سی بی اس آمریکا عنوان کرده بود، عربستان به دنبال سلاح اتمی نیست، اما اگر ایران بمب اتم بسازد، ریاض هم در اسرع وقت این کار را انجام خواهد داد.
بنا بر توافق صورت گرفته با سعودی ها، محدودیت زمانی 10-15 سال برای تولید سوخت عربستان تعیین شده است؛ همان محدودیتی است که در برجام برای برنامه هسته ای ایران در نظر گرفته شد و مورد حمله مخالفان این توافق قرار گرفت.
در همین رابطه سناتورهای آمریکایی از هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه، قطعنامهای را پیشنهاد دادند که مانع هرگونه توافق برای تبادل فناوری اتمی آمریکا با عربستان سعودی و ساخت سلاح اتمی توسط ریاض میشود. بر اساس این قطعنامه از هر گونه توافق همکاری اتمی آمریکا با عربستان سعودی از غنی سازی اورانیوم و یا باز پردازش پلوتونیوم ساخته شده در راکتورهای اتمی به عنوان دو راه ساخت تسلیحات اتمی جلوگیری میکند.
دولت ترامپ در تلاش است تا به صورت داخلی و خارجی پیشرفتی را در تکنولوژی انرژی اتمی عربستان به وجود آورد، چرا که این صنعت از تدارکات فراوان گاز طبیعی ارزان قیمت و هزینه امنیتی بسیار بالا در داخل کشور رنج میبرد. یک قطعنامه ممکن است دولت واشنگتن را تحت فشار قرار دهد تا با استانداردهای بالاتری قراردادهایی را امضا کند.
برخی تحلیلهای رسانهای درباره هستهای شدن عربستان سعودی حاکی از آن است که هر چقدر ریاض، رضایت آمریکا و رژیم صهیونیستی را جلب کند، در نهایت تلآویو رضایت نخواهد داد که عربستان اتمی شود. وزیر نیروی رژیم صهیونیستی اعلام کرد: «اسرائیل از گسترش تأسیسات انرژی هستهای در عربستان حمایت میکند، با این شرط که عربستان به استانداردهای طلایی منع گسترش سلاحهای اتمی متعهد و به خرید اورانیوم از آمریکا، پایبند باشد».
بر این اساس تحلیلگران معتقدند که این شرط، از یک طرف حساسیت و اهمیت مسأله هستهای عربستان را دراستراتژی امنیت اسرائیل نشان میدهد، و از طرف دیگر به نرمش موضع رژیم صهیونیستی در قبال عربستان و خاندان حاکم اشاره دارد؛ به ویژه بعد از تلاشهای بسیاری که عربستان در راه عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی و مجبور کردن فلسطینیها به پذیرش توافق«معامله قرن» از خود نشان داده است.
به نظر می رسد که موضع اسرائیل در مقابل تلاشهای مقامات سعودی به ویژه بن سلمان، برای دستیابی به رضایت آمریکا در تبدیل شدن به عربستان هستهای، چالش بزرگ خاورمیانه در آینده خواهد بود.
گردآوری: گروه خبر سیمرغ
seemorgh.com/news
منبع: bartarinha.ir