کاش مجلس، ملاحظات تیم مذاکره‌کننده را در نظر می‌گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: حمایت‌ها و رهنمودهای مقام معظم رهبری پشتوانه سیاست خارجی ایران است.

مرضیه افخم در نشست خبری صبح امروز خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگاری در رابطه با بیانات اخیر مقام معظم رهبری و تاکید ایشان بر لغو تحریم‌ها در همان لحظه توافق و این که با توجه به کارشکنی‌های طرف غربی و اظهارات آمریکایی‌ها پیرامون این مساله روند لغو تحریم‌ها در صورت حصول توافق نهایی در مذاکرات پیش رو چگونه خواهد بود؟ گفت: در ابتدا از حمایت‌ها و پشتیبانی‌های مقام معظم رهبری و تیم مذاکره کننده همچنین اعتمادی که ایشان به کاری که صورت می‌گیرد دارند تشکر می‌کنم.

وی ادامه داد: پشتوانه سیاست خارجی ایران هم حمایت رهبری و رهنمودها و راهبردهایی هست که ایشان تعیین می‌کنند و هم حمایت و پشتیبانی ملت ایران است که بسیار گران‌بها بوده و سرمایه‌ عظیمی برای کشور است. که این برای تیم مذاکره‌کننده راهگشا و تعیین‌کننده است.

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان خاطرنشان کرد:‌ همه موضوعات در حال حاضر در دست مذاکره است . اجازه بدهید روند مذاکرات جاری که بسیار فشرده است و در مرحله سختی قرار دارد پیگیری شود. همه موضوعات در حال گفت‌وگو است . حتما باید اجازه بدهیم که این گفت‌وگوها در سطح کارشناسان و معاونین و در زمان خود در سطح وزرا ادامه یابد تا شکل نهایی خود را بگیرد در عین حال خطوط قرمزی که در بحث هسته‌ای مقام معظم رهبری تبیین و تشریح کردند بسیار کمک‌کننده و روشن‌کننده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه درمورد صحبت‌های روز گذشته علی اکبر ولایتی مبنی بر این که قرار است طی روزهای آینده تحولی در روابط ایران و سوریه و عراق ایجاد شود، اظهارکرد: همکاری‌ها بین ایران و عراق و سوریه از گذشته وجود داشته و ساز و کارهایی برای افزایش همکاری‌ها در موضوعات مشترک تنظیم شده بود و بخشی از این ساز و کارها فرصت اجرایی شدن پیدا نکرده که یکی از این موارد برگزاری نشست مشترک وزرای کشور ایران و عراق و سوریه است.

وی با بیان اینکه این نشست قرار است در بغداد برگزار شود، اظهار کرد: در این نشست در ارتباط با موضوعاتی چون مبارزه با گروه‌های تروریستی و افراطی‌گری و افزایش همکاری‌ها و استفاده از ظرفیت‌های مشترک 3 کشور بحث و بررسی خواهد شد.

وی همچنین با بیان این که در این نشست مسائل مربوط به امنیت منطقه و کمک به رفع مشکلات و نگرانی‌هایی که نسب به فعالیت گروه‌های تروریستی و افراطی وجود دارد مورد بررسی قرار خواهد گرفت، افزود:‌ سه کشور ایران ، عراق و سوریه در تلاش هستند که از ظرفیت‌های موجود برای گسترش همکاری‌های سه جانبه استفاده کنند و ساز و کارهایی که در این ارتباط وجود دارد را تقویت کنند تا این همکاری‌ها تبدیل به الگویی برای همکاری بین دیگر کشورهای منطقه شود.

افخم همچنین در پاسخ به سوالی در مورد آخرین روند مذاکرات در ارتباط با تحویل سامانه اس 300 از روسیه اظهار کرد:‌ این مذاکرات در جریان است و کارشناسان مربوطه در حال انجام ادامه مذاکرات هستند .

افخم همچنین در مورد مصوبه اخیر مجلس مبنی بر الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته‌ای گفت: با احترام به نظر مجلس ، به صورت شفاهی و کتبی دیدگاه خود را در این ارتباط به مجلس اعلام کردیم و در این احترامی که به مجلس می‌گذاریم فکر می‌کنیم که خوب بود در جریان تصویب این طرح ملاحظات تیم مذاکره‌کننده نیز در نظر گرفته می‌شد اکنون نیز مراحل قانونی این مصوبه در حال طی شدن است و ما در این مرحله نیز نظرات خود را اعلام می‌کنیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه این نشست در پاسخ به سوالی مبنی بر این که وزرای خارجه کشورهای 1+5 چه زمانی به مذاکرات می‌پیوندند؟ اظهار کرد:‌ در حال حاضر کار کارشناسان و معاونین بر روی توافق و نهایی کردن متون ادامه دارد. این مذاکرات به صورت فشرده در حال انجام است و هنوز زمان قطعی حضور وزرای خارجه مشخص نیست. بخشی از آن مربوط به این خواهد بود که کار کارشناسان و معاونین به چه مرحله‌ای برسد که نیازمند حضور وزرای خارجه باشد. البته طبیعی است تا قبل از موعد روز توافق احتمالی وزرا در مذاکرات حضور پیدا خواهند کرد.

مرضیه افخم در پاسخ به سوالی مبنی بر این که روز گذشته مجید انصاری معاون پارلمانی مجلس مصوبه مجلس را در تعارض با اصل 176 قانون اساسی اعلام کرده ولی در مجلس به او اجازه داده نشد که صحبت کند و به نظر می‌رسد که دولت با این مصوبه مخالف است، خاطرنشان کرد:‌ من چنین نقل قولی را از آقای انصاری نشنیدم ولی خدمت شما عرض کردم که مطابق اعلام چنین موضوعی ما دیدگاه خودمان را به صورت کتبی و شفاهی منتقل کردیم.

وی گفت:‌ در صورتی که این مصوبه مورد تصویب نهایی قرار بگیرد و از سوی شورای نگهبان به عنوان قانون تایید شود همه تابعیم که از آن قانون تبعیت کنیم و ملاک کار قرار دهیم گرچه همان طور که گفتم ما دیدگاههای خودمان را در مورد این موضوع بیان کردیم این دیدگاهها ابعاد مختلفی داشت.

وی در پاسخ به این سوال که آیا احتمال دارد شورای نگهبان با این مصوبه مخالفت کند؟ گفت:‌ کارشناسان و حقوق‌دانان در شورای نگهبان کار نهایی و بررسی نهایی را در مورد این مصوبه انجام خواهند داد. آنها وظیفه حساسی دارند و همان طور که اشاره کردم در صورتی که این طرح به قانون تبدیل شود همه باید تبعیت کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که آیا احتمال دارد مذاکرات ایران و گروه 1+5 تمدید شود تصریح کرد‌که در این ارتباط نمی‌توان پیش بینی انجام داد. باید صبر کنیم که مذاکرات به سطح وزرا برسد و آنها متون کارشناسان و معاونین را با همه پرانتزها و دیگر مسائل مطرح مورد بحث قرار دهند.

وی گفت: نباید اینگونه نگاه کنیم که تا آن موقع نمی‌شود کاری انجام داد . البته همانطور که بارها گفته‌ایم ما به دنبال توافق خوب هستیم و خود را در محدودیت زمانی قرار نمی‌دهیم.

وی با اشاره به برخی از اظهار نظرها مبنی برتمدید زمان مذاکرات تصریح کرد:‌ اگر این مذاکرات نیاز به تمدید داشته باشد وزرا باید نظر بدهند و ما نمی‌توانیم از همین اکنون پیش بینی در این ارتباط انجام دهیم و به نظر ما احتمال رسیدن به توافق تا قبل از تاریخ نهایی مشخص شده نیز وجود دارد.

منبع: ایسنا