اگرچه عربستان با 3 عنوان قهرمانی و 3 نايب قهرمانی پرافتخارترين تيم آسيايی به حساب می‌آيد اما آماری که از تمامی ادوار جام ملت‌ها بر جای مانده از قدرت بی چون چرای فوتبال ايران در سال‌های گذشته خبر می‌دهد....
 
از روز جمعه پانزدهمین دوره رقابت‌های جام ملتهای آسیا آغاز می‌شود. مروری بر عملکرد تیم ملی ایران در دوره‌های برگزار شده نشان می‌دهد که فوتبال ایران از سابقه بزرگی در فوتبال آسیا برخوردار بوده و به پشتوانه همین سابقه درخشان، در قطر هم تمامی 15 حریف ایران به دیده احترام به تیم ایران نگاه می‌کنند.

تیم ملی فوتبال ایران در رقابت‌هایی که برگزار شده تا به حال موفق شده به سه عنوان قهرمانی دست یابد که از این حیث ایران در کنار تیم‌های عربستان سعودی و ژاپن پرافتخارترین تیم‌های آسیا هستند اما عربستان به خاطر سه عنوان نایب قهرمانی در وضعیت بهتری در مقایسه با ایران و ژاپن قرار دارد.

با این حال دیگر آمارها کاملا به سود فوتبال ایران است. علی دایی بهترین گلزن تاریخ فوتبال ملی جهان با 14 گلی که در رقابت‌های جام ملتهای آسیا به ثمر رسانده بهترین گلزن تمامی ادوار تاریخ این رقابتهاست. پس از علی دایی لی دونگ کوک بازیکن تیم ملی کره جنوبی با 4 گل کمتر از کاپیتان سابق تیم ملی ایران در جایگاه دوم قرار دارد. ضمن اینکه او با به ثمر رساندن 4 گل در یک بازی در دیدار تاریخی ایران برابر کره جنوبی که با نتیجه 6 بر دو به سود مردان مایلی کهن به پایان رسید، بهترین آمار را در بین تمامی گلزن‌های تاریخ این رقابت‌ها در اختیار دارد.

یکی دیگر از نکات جالب در مورد دایی این است که او با 8 گلی که در جام ملت‌های 96 به ثمر رساند، بیشترین گل را در تاریخ این رقابتها در یک دوره از مسابقات به ثمر رسانده است. در سال 2007 که آخرین دوره جام ملت‌های آسیا هم به حساب می‌آید سه بازیکن عراقی، ژاپنی و عربستانی با 4 گل عنوان بهترین گلزن را کسب کردند و علی کریمی هم در سال 2004 در کنار اعلا هوبیل از بحرین با 5 گل در رده نخست بهترین گلزنان قرار گرفتند.

مهدی مهدوی کیا کاپیتان تیم ملی ایران در رقابت‌های جام ملتهای 2007 هم با 4 حضور در سالهای 96، 2000، 2004 و 2007 بیشترین حضور را در این رقابتها داشته است. لی نینگ از چین و عدنان التالیانی از کویت هم وضعیتی مشابه با مهدی مهدوی کیا دارند.

نکته جالب توجه دیگر به تعداد بردهای ایران باز می‌گردد. در شرایطی که عربستان به عنوان پرافتخارترین تیم این رقابتها 18 برد در کارنامه خود دارد، تیم ملی ایران با 31 برد بهترین شرایط را در میان تمامی تیم‌های آسیایی در کل ادوار تاریخ جام ملتها ثبت کرده است.

این در حالی است که تیم ملی ایران در تمامی دوران حضورش در این رقابتها 106 گل به ثمر رسانده که از این حیث هم فوتبال ایران با اختلافی فاحش نسبت به سایر تیمهای آسیایی در رده نخست ایستاده است. پس از ایران، کره جنوبی با 27 گل زده کمتر در جایگاه دوم قرار دارد.

نکته جالب توجه دیگر اینکه هر سه عنوان قهرمانی تیم ملی ایران در جام ملتهای آسیا با مربیان ایرانی کسب شده است. محمود بیاتی، محمد رنجبر و سرانجام حشمت مهاجرانی مربیان ایرانی بودند که توانستند به همراه تیم ملی ایران در سالهای 1968، 1972 و 1976 با تیم ملی ایران قهرمان آسیا شوند.

نکته جالب توجه دیگر آنکه پس از قهرمانی عربستان در سال 1974 که با هدایت خلیل الزیانی به دست آمد هیچ مربی آسیایی دیگر نتوانسته تیمی را در قاره کهن به قهرمانی برساند.

مربیان ایرانی در رده ملی پرافتخارترین مربیان قاره آسیا در رقابتهای جام ملتها هم به حساب می‌آیند و پس از ایران که با سه مربی بومی‌اش به قهرمانی در آسیا رسیده دو مربی کره‌ای هم این افتخار را داشتند که در دو دوره نخست تیم ملی کره جنوبی را قهرمان آسیا کنند.

بیشترین گل زده در یک بازی هم به بازی ایران برابر یمن شرقی باز می‌گردد که در سال 1976 تیم ملی ایران موفق شد با نتیجه 8 بر صفر این تیم را از پیش رو بردارد.

همه این آمارها از قدرت فراوان فوتبال ایران در سال‌های گذشته خبر می‌دهد و حالا پانزدهمین دوره جام ملت‌های آسیا پیش‌روی تیم ملی است. این بار قطبی است که می‌تواند پس از سال‌ها سنت شکنی کند و ضمن کسب عنوان قهرمانی در آسیا نام خود را به عنوان اولین مربی بومی به ثبت برساند که توانسته پس از 27 سال یک تیم آسیایی را قهرمان آسیا کند.

 
 
 
 
گردآوری : گروه ورزش سیمرغ 
www.seemorgh.com/sport 
منبع:  football3.ir