آیا می‌دانید كه توجه، مراقبت و رسیدگی به پوست به خصوص از بدو تولد سنگ بنای حفظ سلامت و لطافت آن در سال‌های آتی عمر...
 

لطفا مرا بشویید؛ اما نه هر روز

همه ما وقتی كه می‌خواهیم مثالی از زیبایی و لطافت بزنیم، پوست بچه‌ها را مثال می‌زنیم و به راستی هم نرمی،‌ لطافت و طراوت پوست كودكان، مثال زدنی است ولی آیا فكر نمی‌كنید كه این همه لطافت و زیبایی به مراقبت نیاز دارد؟ آیا می‌دانید كه توجه، مراقبت و رسیدگی به پوست به خصوص از بدو تولد سنگ بنای حفظ سلامت و لطافت آن در سال‌های آتی عمر خواهد بود؟

پوست نوزادان، پنج برابر نازك‌تر از بزرگسالان است. برخلاف تصور عموم،‌ حمام كردن روزانه نوزادان تاثیرات نامطلوبی دارد و به پوست آنها آسیب می‌رساند. نوزادان تا زمانی كه نمی‌توانند سینه خیز بروند، نباید بیشتر از سه نوبت در هفته حمام گرفته شوند چرا كه آن قدر كثیف نمی‌شوند. پزشكان معتقدند نوزادانی كه والدینشان آنها را به طور مكرر حمام می‌كنند،‌ دچار مشكلات پوستی شدیدی مانند اگزما می‌شوند. بهترین زمان استحمام صبح یا انتهای روز، پیش از تغذیه است كه پس از آن نوزاد شیر بخورد و به خواب برود. لباس نوزاد را با صابون‌های مخصوص بچه بشویید و از شستن لباس با پودرهای لباس شویی و نرم كننده‌های لباس خودداری كنید. زیرا این مواد برای پوست نوزاد ایجاد حساسیت می‌كند. لباس‌های شسته شده نوزاد را برای خشك شدن در معرض آفتاب قرار دهید.

 گاهی به پوشك بچه نگاه كن

حتما گاهی با التهاب پوست محل پوشك بچه كه می‌تواند به سوختگی،‌ خارش و در نتیجه برهم خوردن آرامش و خواب نوزاد منجر شود، رو به رو شده‌اید. برای رفع این التهاب، پای بچه را با آب گرم و صابون مخصوص بدن نوزاد بشویید و با دستمال نرم خشك كنید (حوله را روی پوست نكشید زیرا می‌تواند موجب تشدید ضایعات پوستی شود). سپس با پمادهایی كه مخصوص سوختگی پای كودك است ( اكسید دوزنگ جزو اصلی بسیاری از پمادها برای این منظور است) چرب كنید. مرتب پوشك نوزاد را عوض كنید و تا زمانی كه سوختگی بهبود یابد از پوشك‌های بزرگ‌تر از اندازه استفاده كنید.

اگر ضایعه پوستی با پمادهای معمولی برطرف نشد، به پزشك متخصص مراجعه كنید و از مصرف كورتون‌ها بپرهیزید چون به عوارضی مانند نازكی و شكنندگی پوست و در نتیجه افزایش احتمال بروز عفونت در موضع منجر خواهد شد. در مورد التهاب ناحیه پوشك بچه پیشگیری از اهمیت فوق العاد‌ه‌ای برخوردار است؛ تا آنجا كه امكان دارد نوزاد را هر چه سریع‌تر تعویض كنید و اجازه ندهید به مدت طولانی مدفوع و ادرار در پوشك باقی بماند. شب‌ها اغلب نوازاد به فاصله كوتاهی پس از به خواب رفتن ادرار می‌كند بنابراین تعویض كهنه یا پوشك در این هنگام، از ادرار سوختگی شبانه جلوگیری می‌كند. پس از هر بار دفع ادرار یا مدفوع، موضع را با آب ساده یا صابون بچه شسته و خوب آبكشی كنید. سپس موضع را خشك كرده و بگذارید تا پیش از بستن دوباره هوا بخورد. هرگز از قسمت‌های خیس كهنه برای پاك كردن نوزاد استفاده نكنید زیرا از با این كار آلودگی را روی پوست نوزاد پخش خواهید كرد. كیفیت، لطافت و قدرت جذب پوشك یا كهنه در پیشگیری از این مشكل بسیار مهم است. پوشك‌های یك بار مصرف رطوبت را بهتر جذب می‌كنند. شورت‌های لاستیكی تنگ به كودك نپوشانید. پوشك را محكم نبندید و از نوع لبه كشی استفاده نكنید زیرا علاوه بر اینكه موجب خراشیدگی كمر یا ران‌ها می‌شود، مانع از جریان هوا به داخل پوشك شده و موجب ایجاد محیطی مرطوب و مستعد سوختگی می‌شود.
 

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ

اختصاصی سیمرغ www.seemorgh.com/health
منبع: هفته‌نامه سلامت
 
مطالب پیشنهادی:
شستن لباس نوزاد
ناف نوزاد پس از تولد
عفونت گوش در کودکان
نقش مادر در سلامت دندان‌های کودک
ممنوعیت استفاده از داروهای سرماخوردگی