ماموگرافی یكی از بهترین روش‌های غربالگری بیماری‌های سینه است و بسیاری از زنان برای این كه نوع بیماری‌شان تشخیص داده شود، این آزمایش از سوی پزشك برایشان تجویز می‌شود.

 

دكتر شهلا چایچیان ، متخصص زنان و مامایی و عضو هیات علمی دانشگاه  می‌گوید: با این كه ماموگرافی به وسیله اشعه ایكس انجام می‌شود و براساس برخی تفكرات ممكن است برای بدن خطر داشته باشد، ولی به هرحال این خطر بسیار كمتر از پیدا نكردن تومورهای سینه در مراحل اولیه بیمار را تهدید می‌كند.

وی توصیه می‌كند بهتر است ماموگرافی در زمان‌هایی كه توصیه شده است، انجام شود و هیچ‌گاه نباید تاثیر معاینات سینه توسط پزشك و زنان نادیده گرفته شود.

به نظر این عضو هیات علمی دانشگاه بهتر است اولین ماموگرافی در 35 سالگی انجام شود. وی می‌افزاید: انجام ماموگرافی قبل از 35 سالگی فقط در كسانی كه خود و خانواده‌اش سابقه بیماری‌های بسیار شدید سینه دارند مجاز است و نباید زنان هنگام انجام غربالگری و تست‌های معمولی از آزمایش ماموگرافی استفاده كنند.

به گفته دكتر چایچیان، انجام آزمایش ماموگرافی در 35‌تا40‌سال در حد یك بار كافی است و پس از 40 تا 50 سالگی می‌توان هر 2 تا 4 سال یكبار این آزمایش را انجام داد.

این متخصص زنان درخصوص انجام ماموگرافی در سنین 50‌ به بالا اذعان می‌كند: در این سنین ماموگرافی با توجه به شرایط و جمعیت‌های مختلف یك تا 2 سال یكبار صورت می‌گیرد.

وی متذكر می‌شود: موضوع پر سر و صدا درخصوص آزمایش ماموگرافی این است كه انجمن رادیولوژی آمریكا به عنوان یكی از نهادهای مداخله‌كننده دراین امور، معتقد است آزمایش ماموگرافی در همه زنان نباید صورت بگیرد و فقط زنان مشكوك به بیماری‌های صعب‌العلاج باید ماموگرافی شوند اما از سوی دیگر گروهی از متخصصان برضد این قانون فعالیت می‌كنند و اعتقاد دارند با این قانون، سرطان سینه در مراحل پیشرفته‌تری كشف خواهد شد، در نتیجه درمان نیز مشكل خواهد بود.

دكتر چایچیان معتقد است: مسائل اقتصادی و فشار شركت‌های بیمه یكی از دلایل مهم استفاده نكردن از ماموگرافی است و صرفا نمی‌تواند جنبه علمی داشته باشد.

در سنین پایین‌تر از 35 سالگی تقسیمات سلولی بیشتری انجام می‌شود. این عضو هیات علمی دانشگاه می‌گوید: در این دوره ممكن است اشعه‌ایكس برمیزان تقسیمات سلولی بیفزاید و رشد آنها را بیشتر كند كه البته این موضوع نیز به اثبات نرسیده است.

تحقیقات پزشكان نشان می‌دهد در سنین پایین‌تر از 35 سال سرطان سینه شایع نیست، ولی نباید فراموش كرد كه معاینات باید از 25 سالگی شروع شود.

دكتر چایچیان می‌افزاید: امروزه از روش MRM استفاده می‌شود و توده‌ها با كشیدن منحنی تشخیص داده می‌شوند كه خوش خیم هستند یا بدخیم، ولی تاكنون هیچ روشی نتوانسته است جایگزین ماموگرافی شود.

خودآزمایی
توصیه پزشكان این است كه خانم‌ها از 25 سالگی تحت‌معاینه سینه قرار بگیرند و اگر در خانواده‌شان موردی از سرطان‌های زنانه وجود داشت، این معاینات را زودتر آغاز كنند.

این متخصص زنان اذعان می‌كند: چون نسج سینه در روزی كه سیكل ماهانه خانم‌ها به اتمام می‌رسد در نرم‌ترین حالت ممكن است، بهتر است پس از دوش گرفتن خود را در 2 حالت ایستاده یا نشسته و خوابیده معاینه كنند.

وی تصریح می‌كند: هیچ‌گاه نباید هنگام معاینه، نسج سینه میان 2 دست قرار بگیرد، بلكه باید آن را به جدار قفسه سینه فشرد كه در این حین نباید معاینه زیر بغل‌ها فراموش شود.

دكتر چایچیان در ادامه متذكر می‌شود: مشاهده سینه‌ها در آیینه یكی از مهم‌ترین بخش‌های معاینه است، چرا كه فرد می‌تواند با مشاهده در آیینه غیرقرینگی، تفاوت سینه‌ها نسبت به ماه‌های گذشته، قرمزی و احساس توده را تشخیص دهد و در صورتی كه محتویات داخل سینه توسط پزشك مشكوك به نظر آید به وسیله سرنگ (در صورت مایع بودن محتویات) كشیده و به پاتولوژی فرستاده می‌شود، ولی اگر توده‌ای باشد، با سوزن‌های ضخیم نمونه‌گیری انجام می‌شود.

وی ضمن بیان این كه تومورهای سینه (نوع بدخیم) درد ندارند (مگر در مواقعی كه چسبندگی پیدا كنند و اعصاب آن ناحیه را تحت كنترل قرار دهند) یادآور می شود: خوشبختانه بیشتر زنانی كه از درد سینه رنج می‌برند دچار مشكلات خوش‌خیم هستند كه شایع‌ترین آن فیبر و سیستیك است كه در نژاد ایرانیان بسیار زیاد به چشم می‌خورد كه پس از كشیده شدن این مایع از نسج، اگر غذاهای كم چرب، كم ادویه و مواد كافئینی كمتر مصرف شود، از شدت درد كاسته می‌شود كه البته مصرف ویتامین‌های E و ب‌كمپلكس نیز تاثیر بسزایی در این خصوص دارد، ولی نباید كاهش وزن به منظور بهبود را فراموش كرد.
 
حرف آخر
دكتر چایچیان با اشاره به این كه اگر فردی دچار بدخیمی‌های تخمدان، سینه، رحم و حتی روده‌ای است باید غربالگری را انجام دهد، می‌گوید: امروزه دانشمندان در حال بررسی هستند كه آیا رژیم‌های حاوی ویتامین A هم می‌توانند خانواده‌هایی كه این بیماری‌ها را دارند از بدخیمی‌ها حمایت كنند؟
 
گردآوری : گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع : jamejamonline.ir
 
مطالب پیشنهادی :
درد سینه ها نشانه ی چیست؟
نشانه های سرطان سینه چیست؟
دو چاشنی علیه سرطان سینه
چرا بعضی از مردها سینه هایی بزرگ دارند؟
استرس چه نقشی در سرطان سینه دارد؟