دیازپام Diazpam و عوارض جانبی دیازپام
دیازپام Diazpam یک بنزودیازپین* Benzodiazepine است، این دارو بر روی مواد شیمیایی مغز تاثیر می گذارد. این مواد شیمیایی در افرادی که دچار استرس هستند از حالت تعادل خارج شده اند. دیازپام گاهی به همراه دیگر داروها برای درمان تشنج استفاده می شود.
* بنزودیازپین Benzodiazepine : بنزودیازپینها در درمان بیخوابی، آرامبخش، شل کننده عضلانی، اضطراب، حملات پانیک، صرع، محرومیت از الکل، یادزدودگی، خوابپریشی و غیره کاربرد دارند. بنزودیازپینها بسته به سرعت اثر و نیمهعمر به انواع کوتاهاثر (مانند میدازولام و تریازولام)، متوسط اثر (مانند آلپرازولام، کلونازپام، تمازپام و لورازپام) و طولانیاثر (مانند دیازپام، فلورازپام و کلردیازپوکساید) تقسیم میشوند. این داروها اغلب متابولیسم کبدی دارند و به اشکال مختلفی مانند قرص، آمپول و حتی شیاف به کار میروند. مصرف طولانی مدت این دلروها باعث اعتیاد و وابستگی می شود.
اگر نسبت به دیازپام یا داروهای مشابه آن (مانند کلونوپین ، زاناکس و غیره) حساسیت دارید یا اگر مبتلا به میاستنی گراویس* myasthenia gravis ، بیماری شدید کبد ، آب سیاه یا آپنه خواب هستید، نباید دیازپام مصرف کنید.
* میاستنی گراویس myasthenia gravis : میاستنی گراو یک اختلال خود ایمنی است به این معنی که سیستم دفاعی بدن به بافتهای خودی حمله می کند. این اختلال منجر به ضعف عضلات با درجات متفاوت می شود.
مصرف بیش از حد دیازپام باعث اعتیاد، اور دوز یا مرگ می شود، به ویژه در کودکان یا افرادی که داروی بدون نسخه مصرف می کنند.
اگر دیازپام را با داروهای اپیوئید یا داروهای مخدر، الکل یا دیگر داروهایی که باعث خواب آلودگی و کم شدن سرعت تنفس می شوند، مصرف کنید عوارض جانبی مرگبار در پی خاوهد داشت. داروی دیازپام برای کودکان زیر 6 ماه به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
برای اینکه اطمینان حاصل کنید داروی دیازپام برای شما بی خطر است، قبل از شروع مصرف اگر مبتلا به هر یک از بیماری های زیر هستید، حتما به پزشک اطلاع دهید:
- گلوکوم یا آب سیاه
- آسم، آمفیزم* Emphysema، برونشیت، اختلال انسداد مزمن ریوی COPD یا سایر مشکلات تنفسی
- بیماری کلیه یا کبد
- صرع یا سایر اختلالات تشنج
- اعتیاد به مواد مخدر و الکل
- بیماری روحی، افسردگی یا فکر به خودکشی
* آمفیزم Emphysema : یک بیماری مزمن ریه است که طی آن کیسههای هوایی (حبابچهها) در ریه بیش از اندازه گشاد میشوند و در نتیجه، خاصیت ارتجاعی رشتههایی که کیسههای هوایی را به هنگام تنفس باز و بسته میکنند از بین میرود.
دیازپام در بارداری
در زمان درمان تشنج و در دوران بارداری بدون مشورت با پزشک مصرف دیازپام را شروع یا متوقف نکنید. دیازپام ممکن است به نوزاد متولد نشده آسیب بزند، اما ابتلا به تشنج در دوران بارداری هم به مادر و هم به نوزاد آسیب می رساند. بنابراین اگر در حال مصرف داروی دیازپام هستید و باردار شده اید حتما بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.
اگر برای درمان اضطراب، ترک الکل یا گرفتگی های عضلانی در دوران بارداری داروی دیازپام مصرف می کنید، ممکن است نوزادتان به این دارو وابستگی پیدا کنید. وابستگی نوزاد به این دارو بعد از تولد باعث بروز علائم ترک در نوزاد می شود که بسیار خطرناک هستند. رفع وابستگی نوزاد به این دارو به چند هفته درمان احتیاج دارد. بنابراین اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، حتما به پزشک اطلاع دهید.
دیازپام ممکن است وارد شیر مادر شود و به نوزاد در حال تغذیه از شیر آسیب بزند. اگر در حال مصرف داروی دیازپام هستید، نباید به نوزاد خود شیر بدهید.
دیازپام برای کودکان زیر 6 ماه توصیه نمی شود. بنابراین بدون مشورت با پزشک داروی دیازپام را به کودک ندهید.
دیازپام را درست طبق دستور پزشک مصرف کنید. پزشک معمولا میزان مصرف دارو را هر از گاهی تغییر خواهد داد. دیازپام را بیشتر یا کمتر از میزان توصیه شده مصرف نکنید.
اوردوز کردن دیازپام
اوردوز کردن دیازپام کشنده خواهد بود. علائم اوردوز عبارتند از: سرگیجه شدید، از دست دادن تعادل یا هماهنگی، ضعف عضلانی یا ضعف. در صورت بروز هر یک از این علائم بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید.
پرهیزهای غذایی در زمان مصرف دیازپام
- در زمان مصرف دیازپام الکل ننوشید، عواض جانبی خطرناکی در پی خواهد داشت.
- داروی دیازپام باعث تغییر افکار و عکس العمل های شما خواهد شد. بنابراین در زمان مصرف این دارو هنگام رانندگی یا انجام فعالیت هایی که نیاز به هوشیاری بالا دارند، بیشتر احتیاط کنید.
- گریپفروت و آب گریپفروت ممکن است با دیازپام تداخل داشته باشند و منجر به بروز عوارض جانبی شوند. در مورد مصرف محصولات و فراورده های گریپفروت در زمان مصرف دیازپام با پزشک مشورت کنید.
عوارض جانبی دیازپام
رایج ترین عوارض گزارش شده مربوط به دیازپام عبارتند از: خواب آلودگی و هیپوتونی hypotonia یا کاهش کشیدگی عضلات. در ادامه به دیگر عوارض دیازپام اشاره می کنیم.
دیازپام در کنار تاثیرات اولیه و مورد نیاز خود دارای عوارض جانبی هم هست. گرچه همه این عوارض لزوما اتفاق نمی افتند، اما در صورت بروز هر یک نیاز به مراقبت های پزشکی خواهد بود.
رایج ترین عوارض دیازپام
- لرزش و راه رفتن ناهماهنگ
- بی ثباتی، لرزش یا بروز مشکلات دیگر در کنترل و هماهنگی عضلانی
- عوارض ناشناخته دیازپام
- درد معده یا شکم
- آشفتگی
- مدفوع سیاه
- تاول زدن یا پوسته پوسته شدن
- تاری دید
- تغییر در الگو و ریتم گفتار
- لرز
- گیجی
- سرفه
- ادرار تیره
- کاهش دفعات ادرار
- کاهش حجم ادرار
- مشکل در دفع ادرار
- دلسردی
- سرگیجه، ضعف یا سبکی سر در زمان بلند شدن ناگهانی
- باورهای غلطی که با واقعیت تغییر نمی کنند
- ضربان قلب سریع
- تنفس سریع یا نامنظم
- احساس ناراحتی یا پوچی
- حس اینکه دیگران فرد را تماشا می کنند و یا رفتارهای فرد را کنترل می کنند
- حس اینکه دیگران افکار فرد را می شنوند
- حس کردن، دیدن یا شنیدن چیزهایی که وجود ندارد
- تب
- سردرد
- هیجان زیاد
- افزایش اسپاسم عضلانی
علائم اوردوز کردن دیازپام
در صورت مشاهده هر یک از این علائم لازم است بلافاصله به اورژانس اطلاع دهید:
- تغییر در هوشیاری
- تنفس سخت و دشوار
- تنفس نامنظم، یا سریع یا کم عمق
- عدم هماهنگی
- از دست دادن هوشیاری
- از دست دادن قدرت و انرژی
- ضعف یا درد عضلانی
- آبی شدن یا رنگ پریدگی لب ها، ناخن ها یا پوست
- خواب آلودگی
- خواب آلودگی، خستگی یا ضعف غیرعادی یا احساس تنبلی
برخی عوارض داروها به مرور زمان و با سازگار شدن بدن با دارو رفع می شوند. به هرحال اگر این عوارض تداوم پیدا کرده و یا آزار دهنده شدند، حتما به پزشک مراجعه کنید:
- یبوست
- کاهش میلی جنسی
- اسهال
- مشکل در بلع
- دو بینی
- خشکی دهان
- احساس حرکت مداوم بدن یا اطراف
- ناتوانی در رسیدن یا حفظ نعوظ
- افزایش توانایی یا تمایل جنسی
- افزایش علاقه به روابط جنسی
- افزایش آب دهان
- سوء هاضمه
- گاز معده
- احساس چرخش
اگر می خواهید بیشتر بدانید : عوارض قرص ریتالین و هر آنچه باید در مورد ریتالین بدانید
اگر می خواهید بیشتر بدانید : عوارض قرص زولپیدم چیست؟
اگر می خواهید بیشتر بدانید : گاباپنتین برای چیست؟ و گاباپنتین چه عوارضی دارد؟
اگر می خواهید بیشتر بدانید : قرص آلپرازولام یا زاناکس چیست و چه عوارضی دارد؟
اگر می خواهید بیشتر بدانید : ترامادول و هر آنچه باید در مورد ترامادول بدانید
تهیه و ترجمه : گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
اختصاصی سیمرغ