تفاوت بین روماتیسم ستون فقرات و دیسک کمر
دکتر محسن سروش دبیر انجمن روماتولوژی ایران، با اشاره به شباهت روماتیسم ستون فقرات و دیسک کمر گفت: توجه به علائم این دو بیماری و تمایز آنها برای درمان صحیح و پیشگیری از بروز عوارض بسیار حائز اهمیت است.
تفاوت عمده ای که بین روماتیسم ستون فقرات و دیسک کمر وجود دارد این است که روماتیسم ستون فقرات یک بیماری مزمن است و اینطور نیست که بیمار مانند دیسک کمر دچار یک حمله و بعد از چند هفته مشکل او برطرف و دچار عود مجدد شود. روماتیسم ستون فقرات به گونه ای است که در بیشتر موارد ابتدا درد شروع می شود و این درد پیشرونده است و مرتبط به سمت اندام های بالایی حرکت می کند، بیمار در زمان بیدار شدن از خواب دچار مشکل است و احساس خشکی در اندام ها می کند، خشکی که طولانی مدت است و حداقل یک ساعت طول می کشد. همچنین شرایط بیمار با فعالیت، کمی بهتر می شود ولی در شروع حرکت، مجدد درد دارد و در حالت استراحت به ویژه استراحت های شبانه درد دارد.
ولی افرادی که دیسک کمر دارند، این دردها را کمتر احساس می کنند. همچنین حملات درد دیسک کمر با روماتیسم ستون فقرات متفاوت است، دردهای ستون فقرات در اثر روماتیسم در ناحیه کمر با انتشار به ناحیه باسن است و معمولا هم دوطرفه است در حالی که در دیسک کمر معمولا انتشار درد از یک طرف راست یا چپ شروع می شود و از کنار یا پشت پا تا ناحیه ران یا ساق پا ادامه می یابد.
اینها تمایزات بین روماتیسم ستون فقرات و دیسک کمر است که می توان در تشخیص از آنها استفاده کرد. مهم ترین روش شناخت و تمایز این دو بیماری از طریق معاینه است و بعد از آن از طریق آزمایش های بالینی، رادیوگرافی و تصویربرداری می توان تشخیص را قطعی کرد.
شیوع روماتیسم ستون فقرات
طبق مطالعه صورت گرفته شیوع این بیماری یک در هزار نفر است. روماتیسم ستون فقرات بیشتر در سنین پایین (حدود 20 سالگی) بروز می یابد و شیوع آن در جوانان و مردان بیشتر است. اما تشخیص آن در سنین حدود 30 سالگی محقق می شود، زیرا بیشتر افراد دیر به پزشک مراجعه می کنند.
عوارض روماتیسم ستون فقرات
تشخیص دیرهنگام این بیماری سبب پیشرفت بیماری شده و خشکی و جمود در ستون فقرات ایجاد می کند و با گذشت زمان سبب دفرمه شدن و خمیدگی ستون فقرات و محدودیت در حرکات کمری می شود.
روماتیسم ستون فقرات
روماتیسم ستون فقرات (اسپوندیلیت آنکیلوزان) یک بیماری مزمن و التهابی است که علائم آن درد و خشکی عضلات است. این بیماری بیش از همه ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می دهد و موجب خشکی و اسپاسم کمر، خمیده شدن ستون فقرات و درد هنگام نشستن و خم شدن می شود. این بیماری همچنین می تواند سایر مفاصل بدن را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
دیسک کمر
هر انسان 26 مهره در ستون فقرات خود دارد. مهره ها به وسیله صفحات انعطاف پذیری به نام دیسک بین مهره ای از یکدیگر جدا می شوند. اگر بنا به دلایلی دیسک از قسمت عقبی خود دچار بیرون زدگی یا فتق شود، این قسمت بیرون زده روی نخاع یا رشته های نخاع فشار وارد می کند و سبب بروز درد در ناحیه کمر با انتشار به پاها می شود.
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع:irna.ir