لباس با توجه به خصوصیات و و یژگیهایی که دارد یکی از نمونههای عینی و مجسم فرهنگ هر جامعه است که به عبارت دیگر همواره بخشی از فرهنگ هر جامعه در لباسهای آن قوم و ملت نهفته است که نشانه ای از پایبندی، علاقه و اعتقاد آنان به آداب و رسوم و هویت فرهنگی شان میباشد.
دستان هنرمند زنان رامیانی سالهاست که با بهره گیری از رنگهای طبیعت در کمال یک رنگی، رنگین کمانی از لطافت و زیبایی به نمایش میگذارند. در رنگین کمان هنر دست زنان رامیانی رنگ سرخ غالب است رنگی که در آن موجی از نشاط و شادابی و تحرک و آرزوهای بسیار و پاک به چشم میخورد پس باید بر این دستان هنرمند بوسه مهر زد و رستاخیز هنرشان را تحسین نمود زنان اصیل قزلباش رامیانی از زمانهای دور لباس مزین به سکه و یراق از جنس ابریشم سرخ به تن میکنند که هنر دست توانایشان است و ثمره تلاش و همت شان.
کوینک: زنان پیراهن قرمز رنگ از جنس ابریشم دست باف میپوشند دور مچ، یقه و چاک پیراهن را با الیاف ابریشم الوان نوار دوزی میکنند به این نوارهای رنگین دستباف جهک میگویند جهک مانند پارچه ابریشم در کارگاهی به نام چالا بافته میشود یقه پیراهن گرد، آستین بلند که با جهک تزیین شده و انتهای پیراهن به رنگ سبز ریشه دوزی شده است.
کلته: دختران تا قبل از ازدواج کلاهی به نام کلته بر سر میگذارند که تمام سطح آن با الیاف الوان ابریشمی دست دوزی شده است قسمت جلویی آن سکه دوزی و با جهک نوار دوزی میشود این کلاه همراه با روسروی ابریشمی قرمز رنگ استفاده میشود زمانی که خواستند پیوند زناشویی ببندند کلته را برداشته و سربندی از جنس ابریشم با زمینه قرمز ساده با حاشیهای به رنگ سفید، بنفش، سبز و سرخ به نام باش کالاخه به صورت نیم تاجی بر سر میکنند به عنوان سمبل ازدواج.
یاقلق: دستمال ابریشمی پر نقش و نگاری با دنباله چین دار و بلند روی آن به سر میگذارند و آن را دور گردن میپیچند.
قمبلی: دامنی پرچین از جنس ابریشم اغلب به رنگ قرمز آستر دار که ده سانت انتهای دامن جهک دوزی میشود این شلیته زیبای ابریشمی با نوار دست بافی در کنار جمع میشود.
چارشو: چادر شبی است قرمز از جنس ابریشم با طرح چهارخانه که زنان رامیانی به دور کمر میپیچند.
قوپا: جواهری دست ساز از مونجوقهای رنگین، برگرفته از طرحهای طبیعت زیبا که همچون الماسی بر گوشه نومال زنان خود نمایی میکند.
یاخالق: پیش جامه ای است برای تزیین روی پیراهن که به گردن آویخته میشود از چهار ردیف جهک تشکیل شده، ما بین آنها سکه دوزی میشود در گذشته از سکههای نقره در یاخالق استفاده میشود.
قویماق: نوعی گردنبند که برای تزیین روی پیش جامه توسط زنان با مونجقها و مهرهای رنگین بافته شده، سی سکه با نخ دولا در انتهای بویماق استفاده میشود.
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: tebyan.net
مطالب پیشنهادی:
كی،كِی، چی میپوشیده؟!
پوشش زنان در دوره شاه عباس اول (+تصویر)
ایرانیان در قدیم چه میپوشیدند؟!
نوآوریهای مردم ایران باستان در نوع پوشش و لباس
پوشاک لری