بودجه‌ 2میلیاردی به بودجه‌ 6میلیاردی رسیده و این بودجه به نسبت عادلانه بین گروه‌های تهرانی و شهرستانی تقسیم شده است؛ هرچند مبلغ آن ...

آیین پایانی اردیبهشت تئاتر ایران، یك روز مانده به پایان اردیبهشت در ساده‌ترین شكل خود در تالار سنگلج - قدیمی‌ترین تالار نمایشی ایران - برگزار شد.
تا بار دیگر به یاد آورد كه بودجه اندك تئاتر، مانع ادامه حیات و فعالیت آن نخواهد بود. مشابه این مراسم در جهان در 7 فروردین انجام می‌شود، اما به‌دلیل تعطیلات نوروزی این مراسم در ایران در اردیبهشت برگزار می‌شود.
در سخنان آغازین علیرضا غفاری، مجری مراسم به این نكته اشاره شد كه تئاتر ایران با وجود قدمت طولانی‌اش، تا به حال نشده نماینده‌ای از ایران پیام روز جهانی تئاتر را بدهد.
اصرار مجری بر این نكته باعث شد كه محمد حسین ایمانی خوشخو، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آخر گفته‌هایش این نوید را بدهد كه برای سال 2010، 3 ایرانی به مركز بین‌المللی تئاتر معرفی شود. او در ادامه گفت: امیدوارم كه در سال آینده یكی از هنرمندان ایرانی پیام روز جهانی تئاتر را بخواند.

نیمه خالی و نیمه پر لیوان

محمد حسین ایمانی خوشخو با قدردانی از زحمات مركز هنرهای نمایشی اظهار امیدواری كرد كه با توجه به اصالت و ظرفیت، تئاتر ما در جایی قرار بگیرد كه شایسته آن است. او با تاكید بر نگاه واقع‌بینانه به هنر تئاتر گفت كه باید در نگاه و قضاوتمان قسمت‌های پر لیوان را ببینیم اما از دیدن قسمت‌های خالی غافل نشویم.
ایمانی خوشخو سپس با ابراز خرسندی از افزایش بودجه تئاتر در سال گذشته، یاد‌آور شد: بودجه‌ 2میلیاردی به بودجه‌ 6میلیاردی رسیده و این بودجه به نسبت عادلانه بین گروه‌های تهرانی و شهرستانی تقسیم شده است؛ هرچند مبلغ آن هنوز بسیار اندك است و پاسخگوی نیاز‌های تئاتر كشور نیست.

نیاز به تئاتر خصوصی

معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توسعه‌ هر كشوری را در گرو توسعه‌ فرهنگی آن كشور دانست و توسعه تئاتر خصوصی در ایران را یك نیاز برشمرد.
به‌گفته خوشخو، تئاتر خصوصی به معنی جدایی از بخش عمومی و بودجه‌های دولتی نیست. او گفت: اگر قرار است خصوصی‌سازی‌ شود باید با تكیه بر منبع عمومی باشد و این به این معنی نیست كه خودش را از منبع عمومی جدا كند؛ تئاتر خصوصی حداقل باید در مورد فضا از بخش عمومی بهره ببرد.
خوشخو متذكر شد: توسعه‌ تئاتر كشور به تنهایی بردوش یك نهاد یا سازمان دولتی نیست و در هیچ كشوری چنین چیزی مرسوم نیست.

برترین‌های تئاتر در سال گذشته

نمایشنامه‌نویس: علیرضا نادری برای نمایش «كوكوی كبوتران حرم»/ حمیدرضا آذرنگ برای نمایش «مادر مانده».
كارگردان: دكتر علی رفیعی برای نمایش «شكار روباه» / حسین كیانی برای نمایش «بیداری خانه نسوان».
بازیگر مرد: مهدی هاشمی برای نمایش «كرگدن» / ضمن تقدیر از علی سرابی به خاطر مجموعه بازی‌های خوب و روان در نمایش‌های مختلف سال 87، لوح و تندیس این بخش به سیامك صفری برای نمایش «شكار روباه» اهدا شد.
بازیگر زن: فریده سپاه منصور برای بازی در نمایش‌های «نیمكت خوشبختی» و «هتل پلازا»
 ضمن تقدیر از آشا محرابی، لوح تقدیر و تندیس به الهام پاوه‌نژاد به‌دلیل حضور مؤثر و چشمگیر در تولیدات نمایشی سال 87 تعلق گرفت.
طراح صحنه و لباس: منوچهر شجاع برای خلاقیت در طراحی صحنه و لباس با نگاه به اقتصاد تئاتر در مجموعه فعالیت‌های خود در سال 87 .
موسیقی و آهنگسازی: محسن میرزایی برای شناخت از موسیقی ملی و بومی و به‌كارگیری آن در آثار نمایشی در مجموعه آثار خوددر سال87 .
طراح چهره‌پردازی: ماریا حاجیها برای توجه به موضوع شخصیت در چهره پردازی و حضور مؤثر در فعالیت‌های آموزشی.
مدیر فنی و نور پردازی: امیر ترحمی برای به‌كارگیری عناصر فنی در اجرای آثار به‌ویژه به‌كارگیری صحیح نور در نمایش.
پرفروش‌ترین نمایش: نمایش «كرگدن» به كارگردانی فرهاد آئیش.
پرمخاطب‌ترین نمایش: نمایش «شعله در زمهریر» به كارگردانی محمدرضا مداحیان.

در حاشیه

داریوش مؤدبیان دیگر چهره تقدیر شده این مراسم نیز با اشاره به فعالیتش در تماشاخانه سنگلج از 44 سال پیش، روزی را به یاد آورد كه به‌عنوان تماشاگر روی صندلی تالار سنگلج نشسته بود. همان روز تصمیم گرفت كه تئاتر را ادامه بدهد. او یاد استادانش را گرامی داشت.
آتیلا پسیانی، سرپرست گروه تئاتر «بازی» از 44 سال پیش گفت كه پشت صحنه تالار سنگلج مشغول نوشتن مشق بوده است. او در ادامه افزود: درحالی‌كه 20 سال از تاسیس گروه تئاتر بازی می‌گذرد، هنوز این گروه مكان ثابتی را در اختیار ندارد.
مهدی هاشمی كه درگیر تصویربرداری بود با ارائه نامه‌ای این جایزه را بهترین جایزه عمرش دانست.
الهام پاوه‌نژاد با تشكر از استادش اكبر زنجانپور گفت: مدیران ما برای بهبود تئاتر خیلی تلاش می‌كنند اما دولتمندان مهم ترند. می‌گویم كه تئاتر، مادر همه هنرهاست. از دولتمندان خواهش می‌كنیم كه مادر همه هنرها را به خانه سالمندان نسپارند و برایش خانه‌ای مناسب بسازند.
 
 گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
 منبع: hamshahrionline.ir
 
مطالب پیشنهادی:
نمایش متفاوت عاطفه تهرانی در جشنواره تئاتر فجر
یک نمایش بر اساس روش‌های تئاتر درمانی
گزارش تصویری از هفتمین روز جشنواره تئاتر فجر
اولین تجربه تئاتری بعد از سال ها تجربه تلویزیونی
كارنامه نمایشنامه‌نویسی و كارگردانی فرهاد آئیش