درمان یبوست با چند روش خانگی
درمان یبوست یک مسئله مهم است که از بروز پیامدهای مختلف جلوگیری می کند. چند روش خانگی برای درمان یبوست در این مطلب معرفی می شوند.

 درمان یبوست با داروهای گیاهی در خانه

 برخی از افراد سالیان سال دچار یبوست هستند و به مصرف ملین‌های مختلف روی می‌آورند ولی مشکل‌شان برطرف نمی‌شود. مشکلات اجابت مزاج به ویژه یبوست از دیدگاه طب سنتی، بسیار حائزاهمیت است و نباید آن ها را نادیده گرفت، چون این مسئله می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری در بدن باشد. دکتر سعید صانعی، پزشک و مشاور درمان‌های گیاهی و طب سنتی، چند درمان خانگی موثر را برای رفع یبوست، معرفی می‌کند. البته دانستن این درمان‌ها، شما را از مراجعه به پزشک متخصص طب سنتی بی‌نیاز نمی‌کند و حتما باید دلیل ابتلا به یبوست معلوم شود.


چرا دچار یبوست می‌شویم؟

هر فردی به ازای هر وعده غذایی که می‌خورد، باید دفع طبیعی داشته باشد، یعنی اگر فردی در روز سه وعده غذا می‌خورد، باید سه‌بار دفع داشته باشد یا این‌که به ازای هر سه وعده غذا، حداقل بتواند دو بار دفع انجام دهد. اگر دفع متناسب با تعداد وعده‌های غذایی نباشد، در چنین شرایطی فرد به یبوست مبتلاست. البته گاهی تعداد دفع، مشکلی ندارد، ولی مدفوع بیش از حد حالت خشک و سفت دارد که در چنین حالتی، باز هم می‌‌گوییم فرد به یبوست مبتلاست. علاوه بر این،  تجمع مدفوع به همراه گاز در روده نیز می‌تواند باعث ابتلا به یبوست شود.

از دیدگاه طب سنتی، یکی از دلایل مهم ابتلا به یبوست، بی‌جا شدن (جابه‌جا شدن) ناف محسوب می‌شود. چینی‌ها معتقدند که مرکز سیستم خورشیدی بدن در ناف قرار دارد و حرکت دودی روده را از طریق تاثیر بر سیستم عصبی کنترل می‌کند. برای درمان بی‌جا شدن ناف، می‌توان از متخصص طب سنتی کمک گرفت. دلایل دیگری هم وجود دارد که می‌تواند باعث یبوست شود، برای مثال، هر عاملی که حرکت دودی‌شکل روده را مختل کند، می‌تواند باعث ابتلا به یبوست شود. یکی از عواملی که به یبوست منجر می شود، مچاله شدن پرده صفاق (یک غشای نیمه تراوا که روی روده کشیده شده است و به آن چادرینه هم می‌گویند) است. هنگامی که قسمتی از روده حالت مچاله پیدا کند، علاوه بر تاثیر منفی روی قسمت‌های دیگر، می‌تواند باعث اختلال عملکرد روده شود. ترشح نشدن مناسب صفرا به روده، عامل دیگری است که می‌تواند به یبوست بینجامد.


درمان یبوست با خاکشیر

برای درمان یبوست، می‌توان از خاکشیر (مرغوب) استفاده کرد. برای این منظور باید سه قاشق غذاخوری خاکشیر را با یک لیوان آب‌جوش ترکیب کرد و در آن تنها یک حبه قند انداخت و این ترکیب را به خوبی هم زد. بعد از این‌که شربت ولرم شد، می‌توان آن را نیم‌ساعت قبل از غذا نوشید. این شربت بیشتر مناسب افرادی است که علاوه بر یبوست، پوست داغ و سرخ دارند و دچار جوش صورت، کهیر، خارش و اگزما نیز هستند. آن دسته از افرادی که تکرر ادرار دارند، باید بدانند که خاکشیر ادرار آور است.


درمان یبوست با ریوند چینی

درمان یبوست با چند روش خانگی

ریوند چینی، گیاهی شبیه ریواس است که به آن ریباس هم می‌گویند و فقط از ساقه زیرزمینی آن به عنوان دارو استفاده می‌شود. ساقه زیرزمینی خشک شده این گیاه، یک ملین قوی به حساب می‌آید به‌شرط این‌که با حرارت کم (به روش صنعتی) خشک شود. این دارو را می‌توان در قالب یک کپسول500 میلی‌گرمی تا هشت کپسول خورد. ریوند چینی بیشتر مناسب افرادی است که به اندازه کافی تحرک ندارند و بی تحرکی عامل ابتلای آن ها به یبوست است.


درمان یبوست با فلوس، یک گیاه بی‌خطر

برای رفع یبوست، می‌توان از مغز فلوس (میوه درختی تنومند که در هندوستان وجود دارد و وقتی میوه شکسته شود، داخل آن حالت پره‌مانند است که به آن مغز فلوس گفته می‌شود) استفاده کرد. یک قاشق چای‌خوری (برای کودکان) تا سه قاشق غذاخوری (برای بزرگ سالان) از مغز فلوس در یک کاسه چینی به همراه مقداری آب‌جوش، باید ترکیب شود و به‌مدت نیم‌ساعت بماند تا ظاهری شبیه عسل به خود بگیرد.

بعد از صاف کردن می‌توان این محلول را نوشید. سه قاشق غذاخوری از مغز فلوس در واقع حالت مسهل دارد و به‌عنوان ملین، باید از مقدار کمتری استفاده کرد.
 
 

درمان یبوست با سنا

 بسیاری از افراد از سنا برای درمان یبوست استفاده می‌کنند و این گیاه به‌صورت قرص و کپسول در داروخانه‌ها به فروش می‌رسد. سنا یک مسهل قوی محسوب می‌شود و مصرف بی‌رویه و غیراصولی آن، مشکلات زیادی را به‌وجود می‌آورد که می‌توان به حرکات انقباضی و انبساطی شدید روده اشاره کرد که باعث افزایش طول روده و تشدید یبوست خواهد شد.

سنا باید در موارد خاص و تحت نظر پزشک متخصص طب سنتی مصرف شود و مصرف خودسرانه آن، توصیه نمی‌شود. برای این‌که بتوان عوارض این دارو را کاهش داد، باید آن را همراه با انیسون (بادیان رومی ـ نوعی گیاه)، دارچین و هل استفاده کرد. علاوه بر این می‌توان 50 گرم برگ سنا را با 250 سی‌سی روغن زیتون به آرامی جوشاند تا وزن این ترکیب به 150 گرم برسد و بعد از صاف کردن آن را نوشید. البته تمام این موارد ، باید تحت نظر پزشک متخصص طب سنتی انجام شود.



گردآوری : گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع : salamatnews.com