ایدز
بیماری ایدز یکی از بیمای هایی است که از طریق خون منتقل می شود و سوالات زیادی در مورد این بیماری از طرف افراد مختلف پرسیده می شود که در ادامه به برخی از رایج ترین سوالات محرمانه برخی کاربران پاسخ داده می شود

آیا هر فرد آلوده به HIV مبتلا به ایدز است؟

ویروس HIV مسبب ایدز است و ایدز مرحله نهایی آلودگی با HIV است. باید دانست كه هرفرد آلوده به HIV الزاما مبتلا به ایدز نیست بلكه باید یكسری معیارهای شاخص ایدز را بروز دهد تا بگوییم به ایدز مبتلا شده است.

تنها نیمی از افراد آلوده به HIV درطی 10 سال به سندرم ایدز مبتلا می شوند. این فاصله زمانی از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به عوامل زیادی از جمله وضعیت سلامت فرد و عادات بهداشتی وی ارتباط دارد. امروزه به كمك بعضی ازداروها می توان این فاصله را طولانی تر كرد.


چگونه بفهمم اطرافیانم آلوده به HIV هستند یانه؟

هیچ گاه نمی توانید فقط با نگاه به اطرافیانتان به این مورد پی ببرید. هرفرد ظاهرا سالمی را كه درمحل كار، مدرسه، استادیوم ورزشی، خیابان و ... ملاقات می كنید ممكن است بدون آنكه حتی خود آگاه باشد ناقل این ویروس باشد و در حالی كه واقعا سالم به نظر می رسد ویروس را به فرد دیگری منتقل كند. 

آزمایشاتی كه بطور معمول برای تشخیص این عفونت بكار می روند براساس جستجوی آنتی بادی های ایجاد شده توسط بدن دربرابر HIV است. میزان این آنتی بادی ها دراكثر مردم درطی 3 ماه پس از عفونت قابل شناسایی است (بطور متوسط حدود 25 روز پس از تماس). اما در بعضی موارد ممكن است این زمان به 6 ماه هم برسد. بنابراین درحال حاضر پیشنهاد می شود كه فرد 3 ماه پس از تماس احتمالی برای انجام آزمایش مراجعه كند. نكته بسیارمهمی كه نباید فراموش شود این است كه درطی این 3 ماه نباید خود و دیگران را درمعرض HIV قرار دهید.


منظور از تماس جنسی سالم چیست؟ 

منظور این است كه شما از آلودگی های منتقله از راه تماس جنسی نظیر HIV درامان هستید اگر و فقط:

  1. اگر اصولا تماس جنسی نداشته باشید.
  2. اگر تنها با یك فرد تماس جنسی داشته باشید و هیچ كدام ازشما آلوده به HIV نبوده و شریك جنسی دیگری نداشته باشید.
  3. اگر بطور صحیح از كاندوم استفاده كنید.


كاندوم های لاتكس چقدر درپیشگیری از انتقال HIV موثرند؟

بر طبق پژوهش های انجام شده بر روی افراد سالمی كه با افراد ناقل این ویروس تماس جنسی داشته اند، 98 % از آنهایی كه بطور منظم و به روش صحیح از كاندوم لاتكس استفاده می كرده اند به ویروس آلوده نشده اند. لذا كاندوم لاتكس درصورت استفاده منظم می تواند تا حد زیادی ازخطر انتقال HIV بكاهد.

بیشتر بدانید : تست تشخیص فوری ایدز!؟

بیشتر بدانید : کاندوم چیست؟ + علت حساسیت به کاندوم را بدانید

بیشتر بدانید : باید و نبایدهای کاندوم را بدانید


آیا بوسیدن بادهان باز، HIV را منتقل می كند؟
ایدز

بوسیدن با دهان باز٬ خطر كمی دارد چون بزاق دهان به میزان بسیار کمی حاوی HIV می باشد. البته درمواردی كه بوسه با دهان باز طولانی باشد ممكن است باعث ایجاد خراش در دهان یا لب شده و ویروس را منتقل كند. علاوه بر آن بعضی افراد گاهگاهی خونریزی خفیف از لثه یازخمهای كوچك در دهان دارند كه می تواند عامل انتقال HIV باشد.


 توصیه مهم :

جلوگیری ازتماس جنسی مشكوك بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به عفونت HIV (وسایر بیماری های مقاربتی) است ولی آنهایی كه فعالیت جنسی دارند لااقل توصیه های زیر را بكار بندند :

  1. مقاربت فقط بایك شریك جنسی سالم.
  2.  استفاده از كاندوم های لاتكس درهر نوبت.


آیا HIV ازطریق تماس های اتفاقی منتقل می شود؟ 

خیر. این ویروس درطی فعالیت های روزمره درمحیط كاری منتقل نمی شود. از جمله :

  • تماس های اجتماعی روزمره شامل دست دادن، روبوسی و در آغوش گرفتن دوستان
  •  ورزش و كار 
  • خوابیدن در یك اتاق و یا نفس كشیدن در هوای مشترك (محیط كار، اتومبیل و ... ) 
  •  ظروف غذا یانوشیدنی مشترك، دستگیره در، استفاده از آب مشترك درشستشو، شنا در استخر مشترك
  • آب دهان انداختن، عطسه و سرفه
  • عرق بدن و اشك
  • گزش پشه یا سایر حشرات


 علائم و نشانه ها و بیماریهای شایع حاصل از آلودگی با HIV چیست؟

علائم و نشانه های شایع آلودگی با HIV عبارتند از:

  • عفونت (مغز، خون و دستگاه تناسلی)
  • كاهش شدید وزن
  • عرق شبانه
  • تب و لرز
  • ضایعات مخاط دهان
  • سردرد
  • اختلال دید
  • احساس خستگی مزمن
  • اسهال
  • جنون


بیماریهای شایع حاصل از HIV عبارتند از :

  • هرپس (تب خال)
  • سل
  • عفونتهای بی هوازی
  • بدخیمی
  • مننژیت (عفونت لایه های مغز)
  • ایدز

توجه :

بسیاری از افراد آلوده به عفونتهای آمیزشی و ایدز علائمی از بیماری ندارند در حالیکه می توانند آلودگی را به دیگران سرایت دهند. پس در هر تماس جنسی مشکوک، خطر آلودگی را در نظر داشته باشید.


آيا بلافاصله بعد از تماس مشکوک بايد آزمايشHIV را انجام داد؟ 
ایدز

بعد از تماس مشکوک معمولاً در اغلب کشورها دو بار انجام تست با فاصله زمانی بين حداقل 2 هفته تا 6 ماه توصيه شده است.

در اروپا و آمريکای شمالی: دفعه اول دوهفته بعد از تماس جنسی مشکوک توصيه می شود. اولين آزمايش HIV به روش PCR test انجام می شود که دو هفته بعد از ورود ويروس قادر به جستجو و رديابی مستقيم ويروس در خون می باشد. اطمينان به اين تست تنها 95 درصد است. بنابراين برای دفعه دوم 12 هفته بعد يک تست اليزا نيز توصيه می شود که ميزان پادتن ( آنتی بادی) ها يی که خون شخص آلوده برعلیه HIV توليد کرده است را اندازه گيری می کند.

در ايران: دفعه اول بين 8 تا 12 هفته بعد توصيه می شود. معمولاً آزمایش اليزا (ELISA test) در ايران انجام می گيرد که استاندارد جهانی در بيمارستان ها و مراکز بانک خون می باشد. به دليل اينکه سرعت و ميزان توليد آنتی بادی در بدن اشخاص ممکن است متفاوت باشد 6 ماه بعد تکرار آن توصيه می شود.


 کجا می توان برای انجام يک آزمایش HIV مراجعه کرد؟ 

در ايران به کلینیکهای مثلثی و مراکز انتقال خون مراجعه شود. در بيشتر اين مراکز آزمايش و مشاوره بصورت مجانی و ناشناس (محفوظ نگاه داشتن نام و دريافت يک شماره کد) انجام می شود.

در اروپا و آمريکای شمالی به پزشک خانواده خود مراجعه کرده و درخواست آزمایش HIV کنيد. در صورتی که پزشک٬ شما را به آزمايشگاه فرستاده باشد، در تمامی آزمايشگاه ها، اين تست انجام می گيرد. ضمناً دربسياری از کشورها "به طور مثال اتريش " مراکز امداد ايدز نيز وجود دارد که شما می توانيد با محفوظ نگاه داشتن نام خود و به صورت ناشناس برای انجام اين تست مراجعه کنيد.


 درصورت انجام چک آپ (checkup) و آزمايشهای صحت مزاج ، آيا آزمايش HIV نيز انجام می گيرد؟ 

آزمايش ايدز به جز در موارد خاص، جزو آزمايشات متداول پزشکی (جهت checkup) نمی باشد. بنابر اين بايد دقيقاً نام آزمایش HIV در برگه ذکر شود تا آزمايشگاه آن را انجام بدهد. پس در صورتی که تمايل به انجام آرمايش ايدز داريد بايد دقيقاً قضيه را با پزشک خود در ميان بگذاريد.


درصورت اهدای خون در سازمان انتقال خون ايران، آيا آزمايش HIV روی آن انجام می گيرد؟ آيا نتيجه آن قابل استفاده و معتبر است؟

بله و نتيجه آن معتبر است.

در سازمان انتقال خون ايران، آزمايشهای خاصی (Western blot و HIV-ELISA) بر روی خون انجام می شود. البته بايد به خاطر داشت که آزمايش اليزا (HIV ELISA) حساسيت و دقت 100% ندارد. درصد دقت تست اليزا در حدود 97.5% است که البته بستگی به روش آزمايش و همين طور شرکت سازمانده کيت متفاوت می باشد. اين بدان معنی است که اين تست تنها 97.5% از مبتلايان را شناسايی می کند، به عبارت ديگر اگر شخصی مبتلا باشد 97.5% احتمال دارد که تست مثبت باشد.

در هر صورت شخصی که جواب آزمايش اليزا مثبت دارد لازم است که با روش وسترن بلات (Western blot) نيز مجدداً چک شود که روش دقيق تری است. آزمايشگاه ها معمولاً قبل از اعلام نتيجه اين کار را انجام می دهند. بنابراين جوابی که بيمار گرفته است در صورتی که مثبت باشد قابل اطمينان است چون چندبار کنترل می شود.


 درصورت خود ارضايی (زن و يا مرد)، آيا خطر انتقال HIV و ديگر بيماری های مقاربتی وجود دارد؟ 

شما از طريق خود ارضايی به ويروس ایدز (HIV) آلوده نخواهيد شد. HIV تنها در صورتی انتقال خواهد يافت که دو نفر دارای ارتباطی باشند که به تماس خونی یا ترشحات جنسی آنان منجر شود، (رابطه جنسی، استفاده از سرنگ مشترک و...) و يکی ازآن دونفر، قبلاً به HIV آلوده شده باشد.


 درصورت بوسيدن شخصی، آيا خطر انتقال HIV و ديگربيماری های مقاربتی وجود دارد؟ 

رو بوسی و بوسيدن عادی باعث انتقال ويروس نمی شود و اگر منظور بوسيدن عميق و با دهان باز باشد در صورتی که زخمی در دهان يا روی لثه يا لب ها وجود داشته باشد، خطر انتقال HIV وجود دارد که البته ميزان خطر پايين است و آمار دقيقی در اين باره وجود ندارد.


درصورت داشتن رابطه دهانی (oral sex)، آيا خطر انتقال HIV و ديگر بيماری های مقاربتی وجود دارد؟ 

در صورت وجود زخم در دهان هر یک از شرکای جنسی ویا ایجاد زخم در حین رابطه این احتمال وجود دارد ولی آمار دقیقی در دسترس نیست.

بیشتر بدانید : رابطه دهانی برای واژن خطرناک است؟


در صورت تماس جنسی سطحی، آيا خطر انتقال HIV و ديگر بيماری های مقاربتی وجود دارد؟ 
ایدز

تماس ترشحات جنسی با پوست سالم٬ باعث انتقال HIV نمی شود.


 در صورت استفاده از کاندوم درارتباط جنسی با شخص آلوده، آيا خطر انتقال HIV و ديگر بيماری های مقاربتی همچنان وجود دارد؟

در صورتی که کاندوم سالم باشد و ترشحات جنسی از آن خارج نشود احتمال انتقال صفر است. البته هميشه بايد به خاطر داشت که در رابطه جنسی با شخص آلوده احتمال خطر انتقال وجود دارد. در ارتباط با افرادی که اطمينان کامل نسبت به سلامتی آنها نداريد، استفاده از کاندوم اکيداً توصيه می شود.


در صورت عدم استفاده از کاندوم در ارتباط جنسی با شخص آلوده، آيا احتمال آلوده شدن در اولين ارتباط نيز وجود دارد؟ 

بله، حتی در اولين ارتباط اين شانس در حدود 0.9% از زن به مرد و در حدود 1.1% از مرد به زن می باشد.


در صورت پاره شدن کاندوم در زمان انجام ارتباط جنسی، آيا خطر انتقال HIV و ديگر بيماری های مقاربتی همچنان وجود دارد؟ 

بله، در صورتی که کاندوم پاره شود احتمال آلودگی وجود دارد. 


در صورت ارتباط جنسی با اشخاص خود فروش، ميزان خطر آلوده شدن به HIV و بيماری های مقاربتی به چه ميزان است؟ 

به طور طبيعی ميزان درصد خطرانتقال بيماری های مقاربتی و HIV در بين اين گروه (برای هر دو، شخص مشتری و شخص خود فروش) به دليل داشتن شرکای جنسی متعدد و عدم آشنايی هر کدام از آنها با سابقه خونی شريک جنسی و همچنين سابقه شرکای جنسی قبلی، بسيار بالا می باشد. متاسفانه آمار دقيقی وجود ندارد که ميزان خطر را به شکل دقيق تعريف و مشخص نمايد. فاکتور بسيار مهم در اين مورد کنترل می باشد.

در صورتی که شما در کشوری هستيد که اين کار شکلی قانونی دارد، (مانند بعضی کشورهای اروپايی) و شما با اشخاص دارای شناسنامه بهداشتی به شيوه " ارتباط جنسی مطمئن تر (Safer sex) " رابطه برقرار می کنيد، ميزان خطری که متوجه شما می باشد به آن شدت و ميزان بالايی نيست که در شيوه های به اصطلاح زيرزمينی و مخفی وجود دارد، که دليل آن کنترل بهداشتی اين افراد به شکل منظم می باشد.

به عنوان نمونه در ايران، در صورت برقراری تماس جنسی بين اين افراد (شخص مشتری و شخص خود فروش)، ميزان درصد خطری که متوجه اين گروه است، بسيار بالا می باشد. از دلايل بسيار مهم آن می توان به سه مشکل مهم موجود در بين افرادی که به اين کار به عنوان شغل روی آورده اند، اشاره کرد:

  1. عدم دسترسی به سرويس های بهداشتی کافی و مناسب
  2. عدم کنترل بهداشتی و انجام معاينات منظم سلامتی
  3. عدم انجام آزمايشهای اجباری سلامتی در طی دوره های زمانی منظم


 در ارتباط جنسی شخص آلوده (مرد با زن، مرد با مرد)، احتمال آلوده شدن کدام يک بالاتر است؟

همواره خطر انتقال HIV در مورد مردان همجنسگرا بالاتر و تقريباً دو برابر مردان غير همجنسگرا است. (خطر دريافت ويروس در بين مردان همجنسگرا در فرد مفعول بيشتر است.)

ميزان درصد انتقال آلودگی از مرد به زن در حدود 1.1% می باشد.

ميزان درصد انتقال آلودگی از زن به مرد در حدود 0.9% می باشد.


در صورت فاعل بودن در ارتباط جنسی بين دو مرد، آيا احتمال آلوده شدن شخص فاعل نيز به HIV و ديگر بيماری های مقاربتی وجود دارد؟

بله اين احتمال وجود دارد ولی کمتر از فردی است که مفعول است. همواره بايد به خاطر داشت که احتمال انتقال در مردان همجنسگرا رقم بالايی است.

جالب توجه اين است که گاه در بين گروه هايی افراد در ايران نوعی نگاه خاص وجود دارد که تنها مردانی را که در رابطه جنسی مرد با مرد، مفعول هستند را همجنس گرا به شمار می آورند و مردانی را که در رابطه مرد با مرد فاعل هستند را به عنوان همجنس گرا نمی شناسند. بنابراين گمان می کنند که خطر تنها شخص مفعول را تهديد می کند. در حالی که از نظر علمی و هم در بيشتر فرهنگ ها، هر مرد و زنی (فاعل يا مفعول) را که به نوع همجنس گرايش دارد، همجنسگرا می شناسند.


بیشتر بدانید : چه زمانی آزمایش ایدز لازم است؟

بیشتر بدانید : زندگی با ایدز و HIV اچ آی وی : حقایق و باورهای غلط

بیشتر بدانید : علت ابتلا به ایدز در زنان:رابطه با همسر، رابطه نامشروع یا خودفروشی؟

بیشتر بدانید : علائم بیماری ایدز در مردان

بیشتر بدانید : علائم ایدز بعد از روابط جنسی پر خطر و پاسخ به سوالات کاربران

بیشتر بدانید : 10 علامت شایع ایدز را بشناسید

بیشتر بدانید : پاسخ به سوالات در مورد بیماری ایدز و روابط جنسی

بیشتر بدانید : پیشگیری اورژانسی از اچ آی وی ( ایدز )


گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع : ایران ناز