رئیس بانک مرکزی: بحران ارز موقتی است، می گذرد
رئیس کل بانک مرکزی نوسانات اخیر نرخ ارز را موقتی و کوتاه مدت خواند و با تاکید بر لزوم حفظ ذخایر ارزی کشور گفت: در صورتی که ببینیم نوسان ماندگار است قطعا در بازار مداخله خواهیم کرد

رئیس کل بانک مرکزی: افزایش نرخ ارز پایدار نیست

عبدالناصر همتی در اخبار شبکه یک سیما درباره افزایش نرخ ارز گفت: نوسانات اخیر نرخ ارز را موقتی و کوتاه مدت است.

وی با تاکید بر لزوم حفظ ذخایر ارزی کشور گفت: در صورتی که ببینیم نوسان ماندگار است قطعاً در بازار مداخله خواهیم کرد.

وی گفت: بازار آزاد ارز دچار شوک روانی شده است؛ تجارت کشور بر پایه ارز نیمایی است و میانگین نرخ یکماه گذشته نیما زیر ۱۶ هزار تومان بوده است.

وی با اشاره به اینکه بازار آزاد و مبادلات اسکناس دلار سهمی ۵ درصدی از مبادلات ارزی کشور دارند گفت: همین امروز ۱۲۰ میلیون دلار تأمین ارز برای واردات انجام شده است و این در حالی است که مبادلات اسکناس بازار آزاد کمتر از ۵ میلیون دلار بوده است.

رئیس کل بانک مرکزی گفت: سیاست اقتصادی بر این مبنا برنامه ریزی شده که نقدینگی کنترل شود و تورم در محدوده ۲۲ درصد باشد. و سایر سیاست‌ها را با این مؤلفه‌ها هماهنگ می‌کنیم.

وی با بیان اینکه بازار ارز دچار شوک روانی شده ادامه داد: تحولات بازارهای جهانی و باز شدن مرزهای کشور پس از بسته بودن طولانی به دلیل شرایط ناشی از ویروس کرونا باعث ناترازی بین عرضه و تقاضا شد. البته بحث‌های سیاسی و تصمیمات به ناحق آژانس بین المللی اتمی نیزموثر بود و جو روانی را ایجاد کرد.

وی ادامه داد: این نشان می‌دهد نوسانی که در بازار اتفاق افتاده گذرا است، در این شرایط ما نمی‌توانیم سیاست پولی‌مان را تغییر دهیم؛ ما وقتی سیاست را تغییر می‌دهیم که احساس کنیم یکی از فروضی که برای کنترل تورم نیاز است، مانند ارزی که برای تولید مصرف می‌شود تغییر کند.

همتی افزود: چیزی که برای ما مهم است، نرخ ارز در سامانه نیماست که مبادلات تجارت کشور در آنجا انجام می‌شود، نرخ ارز در سامانه نیما زیر ۱۶ هزار تومان است و همین امروز حدود ۱۲۰ میلیون دلار در نیما برای واردات کالاهای اساسی تأمین ارز صورت گرفت. میانگین ماه گذشته قیمت درهم ۴,۴۰۰ تومان بوده و قیمت دلار آن نیز زیر ۱۶ هزار تومان است.

وی ادامه داد: بخشی از منابع ارزی بانک مرکزی از طریق ذخایر نفتی تأمین می‌شود اما بخش دیگر از طریق صادرات غیر نفتی است.

همتی با اشاره به اینکه در دو سال گذشته حدود ۷۲ میلیارد دلار صادرات انجام شده که نزدیک ۴۵ میلیارد دلار از ارز آن برگشت، افزود: ۲۷ میلیارد دلار هنوز برنگشت و امیدواریم صادرکنندگان تا پایان تیرماه شتاب بیشتری بدهند. از شخصیت های حقیقی و حقوقی که ۴۵ میلیارد دلار را آوردند تشکر می کنیم و اگر افرادی نیاورند خدمتشان عرض می کنم که الان باید صادرکنندگان به وظیفه ملی خود عمل کنند و به نظر من حداقل کار این باشد که سریعتر بیاورند.

وی افزود: امیدواریم که تا پایان سال بخش اعظمی از ارز صادرکنندگان به کشور بازگردد و نیازی به انتشار اسامی نداشته باشیم.

همتی درباره دخالت بانک مرکزی در بازار ارز، گفت: دخالت دو نوع است، یک نوع ارزپاشی است که این را ضروری نمی‌دانیم و انجام نمی‌دهیم چرا که به ذخایرمان نیاز داریم اما نوع دیگر نظارت بر صادرکنندگان است تا ارز خود را برگردانند. برای ما تأمین ارز برای تولیدکنندگان بسیار مهم است.

وی اظهار داشت: گشاده دستی در واردات با ارزهای ترجیحی نمی‌کنیم چرا که این ارز برای کالاهای اساسی کشور است اما مانعی برای تخصیص ارز نیمایی نداریم. ما درباره کالای اساسی دو وظیفه مهم داریم اولویت اول، تأمین مواد اولیه به ویژه کالاهای دارویی است که شکر خدا وضعیت ایران در برابر داروهای ضد کرونا نسبت به بسیاری از کشورها بهتر است و اولویت دوم تأمین مواد اولیه کارخانجات است.

همتی در پایان خاطر نشان کرد: بانک مرکزی برنامه دارد، تکلیفش را انجام خواهد داد و مهم‌ترین برنامه آن کنترل تورم است.


گردآوری: گروه خبر سیمرغ
seemorgh.com/news
منبع: mehrnews.com