به گزارش فارس، پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 تلنگری سنگین بر دشمنان قسم خورده ایران اسلامی بود.
دشمنانی كه هنوز باور نمیكردند كه ملت ایران توانسته است بر ظلم ستیزی رژیم طاغوت پیرزوی یابد و شاید همین ناباوریشان بود كه جنگ بر علیه ایران را رقم زد.
اما این بار نیز پایمردی و ازخود گذشتگی مردان و زنان ایرانی در پی فرمان رهبر و برای خاك كشور، چون تیری زهر آلود قلب سیاه دشمنان را شكافت.
التیام این زخم نیز جز با فروپاشی نظام ایران اسلامی ممكن نبود چرا كه افكار آنان مصمم بر این كار بود.
آنان این بار به مدد اندیشمندان و تئوریسینهای خود، جنگی از نوع دیگر را در پیش گرفتند؛ جنگی كه ریشهها را بخشكاند.
این بار فرهنگ غنی و تمدن پربار ایران اسلامی نشانه قرار گرفت و بهترین گروه برای این جنگ، دانشآموزان و دانشجویان بودند.
* اندیشهها و تفكرهایی كه زخمی میشوند
محمدتقی فخریان، دبیركل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان در گفتوگو بافارس به تعریف از جنگ نرم پرداخت و اظهار داشت: اگر بخواهیم از جنگ نرم یك تعریف لغوی داشته باشیم، در حقیقت در مقابل جنگ سخت است یعنی هرگونه اقدام روانی، تبلیغاتی، رسانهای و فرهنگی كه جامعه یا گروه هدفی را بدون درگیری نظامی نشانه بگیرد، جنگ نرم نامیده میشود.
وی به تفاوتهای جنگ نرم و سخت اشاره كرد و گفت: تفاوت جنگ نرم با جنگ سخت، این است كه روش آن غیر خشونت آمیز است در حالی كه تهدید و پیام جنگ سخت خشونت آمیز است.
فخریان افزود: خسارت جنگ نرم بسیار زیاد است اما این خسارت دیده نمیشود و به همین دلیل به ظاهر خسارت خیلی كمی دارد؛ در جنگ سخت همه چیز مشخص است اما در جنگ نرم اینگونه نیست به همین دلیل خطرش در حوزه دانشآموزی بیشتر است.
وی با بیان اینكه دامنه گستردگی جنگ نرم خیلی وسیع است، گفت: برخلاف جنگ سخت كه موقعیت جغرافیایی محدودی را تحت تأثیر خود دارد، جنگ نرم كل كشور را تحت تأثیر قرار میدهد.
دبیركل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان، عمیق بودن اثر گذاری را از تفاوتهای دیگر جنگ نرم و سخت عنوان كرد و ادامه داد: وقتی در جنگ نظامی، تیری به سرباز برخورد میكند، تحت درمان قرار میگیرد اما تیری كه در جنگ نرم به افراد برخورد میكند، اندیشهها و تفكرها را زخمی میكند.
وی، كاهش امكان مقابله با جنگ نرم و تكنولوژی قوی دشمن را از ویژگیهای جنگ نرم برشمرد و افزود: تبعات جنگ نرم دیده نمیشود و به همین دلیل كسی محكوم نیست.
* دشمن دانشآموزان را بیتفاوت میكند
فخریان با بیان اینكه سبك زندگی دینی و اسلامی مورد هجمه قرار گرفته است، گفت: در حال حاضر سبك غربی مورد استفاده قرار گرفته است؛ ما حتی در مراودههایمان از گفتمان غربیها استفاده میكنیم.
وی ادامه داد: اگر به داخل ساختمانها توجه شود، میبینیم كه در سبك زندگی ما دستكاری شده است مثلا مدل ساخت آشپزخانهها تغییر یافته است.
دبیركل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان به تقویت جریان سكولار توسط دشمنان اشاره كرد و افزود: آنها در تلاش هستند تا دانشآموزان ما را به بی تفاوتی بكشانند تا اگر حجابشان را رعایت نكردند، برایشان خیلی مهم نباشد البته در این مسیر هجمه دشمنان به جایگاه فقه و فقاهت بیشتر است.
وی اضافه كرد: دشمن در حال تلاش و تبلیغ ناكارآمدی نظام است در حقیقت دنبال این است كه جمهوری اسلامی را یك نظام ناكارآمد معرفی كند.
* تبلیغ مسیحیت در میان دانشآموزان كشور؛ پروژه جدید دشمن در جنگ نرم
بحث حضور دشمن در مدارس و تهدید جنگ نرم در چاردیواری این مكان آموزشی و تربیتی، توسط مسئولان و كارشناسان مطرح میشد اما فردی كه تهدید جنگ نرم در مدارس را به طور جدی و صریح مطرح كرد و به نشانههایی از آن در بین مسئولان آموزش و پرورش و رسانهها اشاره كرد، وزیر اطلاعات كشور بود.
حجتالاسلام حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات در مراسم اختتامیه بیست و هفتمین گردهمایی رؤسای مناطق و ادارات كل آموزش و پرورش سراسر كشور كه هجدهم مرداد ماه امسال در سالن اجلاس سران كشورهای اسلامی برگزار شد با اشاره به تهدیدات مختلف دشمن برای فروپاشی نظام اسلامی گفت: یكی از پروژههای دشمن در جنگ نرم، مسیحیسازی دانشآموزان است كه طبق اطلاعات رسیده یك جریان پروتستانی با شعار "فقط عیسی " و با پشتیبانی صهیونیستها در مدارس به راه افتاده است.
وی افزود: انتهای این جریان همانند مسیحیت آمریكا، رژیم صهیونیستی قرار دارد كه البته حساب آنها از اقلیتهای دینی به رسمیت شناخته شده در نظام اسلامی جداست.
حجتالاسلام مصلحی افزود: اینها موفق شدهاند تعدادی از معلمان و دانشآموزان را با راهاندازیهای NGOهایی از مجموعه آموزش و پرورش تحت تأثیر و هدایت خود قرار دهند كه البته طرح این موضوع نه به عنوان بزرگی و شدت كار آنها بلكه به عنوان هشداری نسبت به شرایط موجود است.
وزیر اطلاعات با بیان اینكه در طول 30 سال پس از انقلاب اسلامی، دشمن از طریق جنگ نرم هوشمندانه به دنبال مقابله با اسلام ناب محمدی بوده است، تصریح كرد: یكی از صحنههای مهم این جنگ نرم عرصه آموزش و پرورش است و البته علیرغم تجربههای موفقی كه دشمن در این رابطه با خود همراه داشته است، در نظام اسلامی ایران به دلیل ویژگیهای خاص آن نتوانسته است به نتیجه برسد.
* راهاندازی مهدكودك و مدارس غیرانتفاعی توسط بهائیت
حجتالاسلام مصلحی تصریح كرد: یك تشكل ضدانقلابی با سوء استفاده از اسم معلمان، حركتهایی را علیه نظام اسلامی انجام میدهد كه تنها در یك مقطع بیش از 315 هزار دلار از سوی دشمنان به دست آورده است بنابراین مجموعه اسناد نشان میدهد كه تمركز استكبار در جنگ نرم بر روی آموزش و پرورش به ویژه دانشآموزان است.
وزیر اطلاعات با اشاره به فرقههای مختلفی كه با پشتیبانی رژیم صهیونیستی علیه انقلاب و نظام اسلامی فعالیت میكنند، هشدار داد: یكی از این فرقهها، بهائیت است كه با راهاندازی مدارس غیرانتفاعی و مهدكودك در برخی مناطق به دنبال تاثیرگذاری بر نسل آینده است.
حجتالاسلام مصلحی انجمن حجتیه را یكی دیگر از مجموعههای فعال در جریان فتنه عنوان كرد و افزود: طبق اسناد موجود این گروه در فتنه سال گذشته همراهی قابل ملاحظهای با طراحیهای پیچیده استكبار داشتهاند و با گفتمان سكولاریستی خود و با اقداماتی نظیر مقایسه روایت امام صادق «علیهالسلام» درباره شطرنج و مقایسه آن با فتوای امام راحل در این رابطه و عدم اشاره به موضوع اجتهاد و مقتضیات زمان، به دنبال تأثیرگذاری بر ذهن دانشآموزان بودهاند.
* توزیع كتب انحرافی به صورت بستهبندی در مدارس
وزیر اطلاعات در ادامه به مهمترین محورهای برنامههای دشمن برای مقابله با نظام اسلامی از طریق آموزش و پرورش اشاره كرد و گفت: پخش برنامههای ماهوارهای در زمینههای سیاسی و فرهنگی به ویژه در رابطه با چالشهای آموزش و پرورش، توزیع كتب انحرافی به صورت بستهبندی شده در مدارس، ارسال محمولههای پستی حاوی سیدیهای مبتذل برای معلمان، دامن زدن به مسائل قومی و قبیلهای به ویژه در مناطق مرزی، ترویج بیحجابی و بدحجابی در میان دانشآموزان، سرمایهگذاری روی مدارس غیرانتفاعی و آموزشگاههای آزاد و توجه به معلمان اعزامی به خارج از كشور از جمله این اقدامات است.
وی با بیان اینكه سیستم آموزش و پرورش كشور آمریكا از روز اول در اختیار صهیونیستها بوده و هیچ مجموعهای اجازه نفوذ در این سیستم را نداشته است، گفت: این موضوع برای ما هشدار دهنده است و باید توجه كرد كه وزارت اطلاعات در راستای مقابله با جنگ نرم، نیازمند همراهی اهالی آموزش و پرورش است.
حجتالاسلام مصلحی خاطرنشان كرد: وظیفه ما در این عرصه اطلاعرسانی به فرهنگیان و دانشآموزان نسبت به توطئهها و تهدیدات است و وظیفه فرهنگیان نیز این است كه حركتهای مشكوك در مجموعه آموزش و پرورش را سریع به سربازان گمنام امام زمان (عج) اطلاع دهند.
* تأثیر مستقیم شبهه و شهوت هالیوود بر دانشآموزان
دبیركل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان در پاسخ به این پرسش كه دشمن از چه ابزارهایی در مدارس برای تحقق توطئههایش استفاده میكند، گفت: این ابزار در سه حوزه تقسیم می شود؛ نخستین گروه شامل صنایع فرهنگی مانند سینما، انیمیشن و ماهواره است كه دشمن در این حوزه اقدامات ویژهای را انجام داده است.
وی ادامه داد: هالیوود در دو حوزه شامل شهوت و شبهه كار میكند كه این دو قضیه تأثیر شدید و مستقیمی بر دانشآموزان دارند.
فخریان اضافه كرد: در بحث شبهه، در دین و اعتقادات شبهه ایجاد میكنند و در بحث شهوت، مسائل دوران بلوغ را هدف قرار دادهاند.
وی ابزار دوم را رسانهها شامل مطبوعات، خبرگزاریها و رادیو و تلویزیون عنوان كرد و ابزار سوم را در حوزههای فناوریهای نوین مانند اینترنت، بلوتوث، فیس بوك نام برد.
دبیركل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان اظهار داشت: فناوریهای نوین با استفاده از هنر، جاذبه بسیاری برای دانشآموزان ایجاد كرده است؛ در حقیقت برخلاف اینكه فكر میكنیم بزرگتر ها از كامپیوتر استفاده میكنند، این دانش آموزان هستند كه استفاده بیشتری از كامپیوتر دارند.
وی با بیان اینكه تهدید جنگ نرم در مدارس جدی است، گفت: در نوع پوشش دانشآموزان، نوع استفاده از ابزارهای نوین و در افت تحصیلی بعضی از پایههای تحصیلی، تأثیر جنگ نرم دیده میشود البته اینگونه نیست كه تمام دانشآموزان را تجتالشعاع قرار داده باشد اما این تأثیرگذاری نگران كننده است كه باید برنامهریزی كرد.
فخریان افزود: هماهنگی تشكلهای دانشآموزی در عرصه فرهنگی در مدرسه و توجیه مدیران مدارس نسبت به جنگ نرم و مقابله با آن در پیروزی در جنگ نرم موثر است.
* دعوت به پارتی، اساماس بازی و قرارهای تلفنی متوجه دبیرستانیها
مجید ابهری، متخصص علوم رفتاری و آسیبشناس اجتماعی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبری فارس «توانا» به مصداقهای عینی موردهایی از جنگ نرم دشمن در ارتباط با دانشآموزان گفت: یكی از موارد باورهای دروغین شیطان پرستهاست؛ آنها به پخش انواع سیدیها و فیلمها میپردازند و از دانشآموزان برای شركت در میهمانیها دعوت میكنند.
وی با بیان اینكه این موارد بیشتر در دبیرستانها و برای هر دو جنسیت دختران و پسران وجود دارد، اظهار داشت: فعالیت دشمنان در هر منطقه متفاوت است؛ به عنوان مثال در جنوب شهر تهران پارتی برقرار نمیشود اما سیدی و فیلم رد و بدل میشود؛ آدرسهای اینترنتی، قرارهای تلفنی و اساماس بازی وجود دارد و در شمال شهر، علاوه بر اینها، پارتیهایی است كه قرصهای روانگردان به راحتی در آن مصرف میشود.
* جریان استكبار به دنبال یارگیری از معلمان است
دشمنان در جنگ نرم تنها دانشآموزان را هدف قرار ندادهاند بلكه معلمان نیز از تركشهای این جنگ در امان نیستند.
نورالله حیدری، سخنگوی كمیسیون آموزش وتحقیقات مجلس در گفتوگو با فارس اظهار داشت: بدون شك وقتی موضوع جنگ نرم را عنوان میكنیم، بحثی جدی است و به عنوان یكی از سیاستهای جدید استكبار قطعاً در كشور ساری و جاری است؛ در این میان، یكی از گروههای به شدت آسیبپذیر، جمعیت جوان به ویژه دانشآموزان هستند كه از این منظر باید هوشیاری داشته باشیم.
وی ادامه داد: در طی روزهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، دشمن به شكلهای گوناگون حتی به شكل جنگ نرم وارد شده و شكست خورده است منتها ماهیت استكبار و شیطانی آنها به این شكل است كه هیچوقت از هدف پلیدشان منصرف نمیشوند؛ اگر از نسل اول، دوم و سوم ناامید شوند، باز هم برنامهریزی میكنند تا بالاخره روزی خدای ناخواسته به مقاصد شومشان برسند به همین دلیل از این منظر واقعاً وضعیت مدارس ما از حوزه جنگ نرم فوقالعاده حائز اهمیت است.
حیدری به مجاری نفوذ دشمنان در دانشآموزان در جنگ نرم اشاره كرد و افزود: نخستین بخش، خارج از مدرسه و تحت تأثیر رسانههای مختلف است؛ جاهایی كه اوقات فراغت دانشآموزان در ایام تابستان است یا كانونهایی كه تحت عنوان كانونهای آموزشی یا فرهنگی فعالیت میكنند یا حتی برنامههایی كه در رسانههای گوناگون تهیه میشود.
وی اضافه كرد: ممكن است برنامههای مختلف دستگاههای دیگر كه با نیت خیرخواهانه برگزار میشود، دامی برای دانشآموزان شود و ما برای اینكه موفقتر عمل كنیم، نباید تصور كنیم كه این جنگ نرم فقط وارد چاردیواری مدرسه میشود بلكه شعاع آن فراتر از درون كلاس و مدرسه است.
سخنگوی كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ادامه داد: دانشآموزان از طریق سیدی و متنهایی كه توسط كانونهای غیر رسمی آموزشی، فرهنگی و هنری توزیع میشود، جذب میشوند.
وی افزود: به رغم شناسایی بخشی از واردات قاچاق در این زمینه و كشف تولیدات گروههای انحرافی در داخل كشور، باز هم این موارد همچنان وجود دارد.
حیدری با بیان اینكه جریان استكبار به دنبال یارگیری از معلمان است، اظهار داشت: آنها منابع مالی فراوانی دارند و چه بسا خدایی ناكرده مستقیم یا غیر مستقیم، عناصر خودشان را به نحوی، وارد سیستم آموزش و پرورش كنند یا از نیروهای آموزش و پرورش استفاده كنند.
وی اضافه كرد: بنابراین یك روزنه این است كه باید فعالیت مختلف معلمان را رصد و كنترل كنیم البته نه با نگاه بدبینانه بلكه در مسیر وظایفمان، عملكرد معلمان را در سطوح مختلف با دقت مورد بازنگری قرار دهیم و نسبت به وضعیت آنها اشراف بیشتری پیدا كنیم.
* ورود به متون درسی در قالبهای پیچیده
سخنگوی كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس توضیح داد: بعضا گزارشهایی داریم كه متأسفانه درصد بسیار معدودی از فرهنگیان، عمدتاً ناخواسته عمله استكبار شدند.
وی ادامه داد: این افراد از نیروهایی كه تحت عنوان شركتی یا كار موقت در آموزش و پرورش كار میكنند، بودند؛ در سیستم نیروی انسانی رسمی آموزش و پرورش به دلیل گزینشهای خوب و كنترل شدهای كه صورت میگیرد، گزارشی نداشتیم اما از نیروهای پاره وقت و غیر رسمی و در حوزه مدارس غیرانتفاعی، گزارشهایی هست.
حیدری راه دیگر دشمن در جنگ نرم را از طریق متون آموزشی عنوان كرد و افزود: برخی خبرها حاكی از آن است كه عناصر دشمنان به دنبال این هستند كه اهداف شومشان را در قالب پیچیده در متون درسی وارد كنند و بعضاً بعد از چاپ مشاهده میشود البته ممكن است فرد ناخواسته در این وضعیت گرفتار شود.
وی اضافه كرد: مسیرهای دیگری كه دشمنان انتخاب میكنند، در نشست ها و اردوهاست؛ فعالیتهایی كه در قالب ارودهای علمی، تفریحی و حتی اردوهای زیارتی صورت می گیرد؛ آنها با پخش بروشورها و تراكتها حتی تحت با عنوانی كه اسم گمراه كنندهای ندارد، اهدافشان را به مدارس میرسانند.
* اثرگذاری جنگ نرم در پسران بیش از دختران
حیدری به اولویت دشمنان در جنگ نرم در مدارس اشاره كرد و افزود: اولویت نخست آنها، دین با همه جلوههایش است كه شامل كلیت دین، جایگاه ولایت فقیه و نقش روحانیت، برخی احكام اسلامی و مناسبتها، مسئله روزه، نماز، امامت و نبوت است؛ در حیقت یكی از محملهای پررنگشان دین است كه معتقدند اگر پایههای اعتقادی دانشآموزان را سست كنند، به هدفشان میرسند.
وی ادامه داد: مورد بعدی، مواد مخدر است؛ شاید این قضیه ارتباط مستقیمی با جنگ نرم نداشته باشد اما به هر حال هدف جنگ نرم، استحاله دانشآموزان است كه اعتیاد نیز به نوعی اثرش را بر دانشآموزان میگذارد.
سخنگوی كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس موضوع بعد را جنسیت عنوان كرد و گفت: در این خصوص روی دانشآموزان دبیرستانی فعالیت میكنند.
وی با بیان اینكه دشمنان در بحث حجاب و عفاف به خصوص در مدارس دخترانه به شدت ورود پیدا میكنند، ادامه داد: آنها عنوان میكنند كه حجاب مخالف آزادی است و دختران باید آزادی خودشان را داشته باشند.
حیدری در پاسخ به این پرسش كه دشمنان بر روی كدام جنسیت بیشتر برنامهریزی میكنند، اظهار داشت: اطلاعات شفاف و گویایی نداریم اما اگر به موازات هم پیش روند، گرچه دختران آسیب پذیرند اما به خاطر مراقبتهای خانوادهها، نظام و حجب و حیایشان، نفوذ دشمن در مدارس پسرانه است زیرا پسران از آزادی عمل بیشتری برخوردارند به همین دلیل اثرگذاری در پسران بیشتر است.
* شبهه وجود نماد شیطان پرستی در كتاب فارس اول راهنمایی
سال گذشته، ماجرای طرح «چشم» در كتاب فارسی اول راهنمایی به عنوان نماد شیطان پرستی، غوغایی را برپا كرد و البته مسئولان آموزش و پرورش اعلام كردند كه این موضوع صحت ندارد؛ در هر حال دشمنان در جنگ نرم از هر روشی استفاده میكنند و در این میان، كتابهای درسی محمل مناسبی خواهد بود.
سید احمد حسینی، مدیركل دفتر چاپ و توزیع كتب درسی وزارت آموزش و پرورش در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبری فارس «توانا» اظهار داشت: تلاش كردیم كه هنر اصیل ایرانی و اسلامی را وارد كتاب درسی كنیم و مشاهیر اسلام را در پشت جلد كتابهای درسی معرفی كنیم تا دانشآموزان ما احساس هویت كنند.
وی ادامه داد: تلاشمان این است كه به غیر از فضای هنری، ارتباطی را با دانشآموزان برقرار كنیم البته در جشنواره رشد نیز شاخهای را به كارهای دانشآموزی اختصاص دادیم تا بتوانیم با دانشآموزان تعامل داشته باشیم.
حسینی در خصوص طرح «چشم» در كتاب فارسی اول راهنمایی كه عنوان شد نماد شیطان پرستی است، گفت: شبههای ایجاد شده بود و ما آن تصویر را تغییر دادیم چرا كه دیدیم باید طراح ضمیمه كتاب شود و این شبهه را برطرف سازد.
وی كتابهای درسی را به سمت مبارزه با تهاجم فرهنگی عنوان كرد و ادامه داد: آرام آرام در حال حركت هستیم و پیشرفت خوبی داشتهایم.
* از برخورد خشن در حوزه دانشآموزی پرهیز شود
در هر حال جنگ نرم مدتهاست كه آغاز شده است اما وظیفه مدیران، معلمان مدرسه و مسئولان آموزش و پرورش در این راستا چیست؟
دبیركل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان در خصوص نقش مدیر و معاونان در مقابله با جنگ نرم در مدارس گفت: ما اعتقاد داریم كه تربیت فرایندی است كه بخش از آن میتواند در مدرسه اتفاق بیفتد؛ در نتیجه، این فرایند را پازلهایی تشكیل میدهند كه مهمترین آن خانواده است؛ بعد از خانواده، جامعه و رسانهها نقش مهمی دارند كه البته تأثیر رسانه بیشتر از جامعه شده است زیرا بیشترین وقت دانشآموز پای رسانه میگذرد.
وی ادامه داد: آموزش و پرورش نمیتواند به تنهایی كاری انجام دهد؛ هنری را باید وزیر آموزش و پرورش و معاونان پرورشی وی داشته باشند تا سازمانهایی كه مرتبط با بحث مصون سازی دانشآموزان هستند و منجر به تربیت میشود را با هم هماهنگ كنند.
دبیركل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان با بیان اینكه برای مقابله با جنگ نرم باید امكانات نرمافزاری و سخت افزاری را به خدمت بگیریم، گفت: چطور میتوان از دانشآموزی كه خارج از مدرسه با هر كلوپی ارتباط برقرار میكند و فیلم مبتذل و غیر مبتذلی را با پیامهای شبههناك دریافت میكند، انتظار داشته باشیم در چهار ساعتی كه در مدرسه هست، درس ریاضی، فیزیك و شمیی بیاموزد و مقابله با جنگ نرم را نیز انجام دهد.
وی ادامه داد: البته پیشنهاداتی را به آموزش و پرورش داریم كه نهادهای فرهنگی مثل حوزه علیمه و ارشاد را به كمك گیرد تا آنها نیز به كمك آموزش و پرورش بیایند؛ همه نهادها باید به كمك آموزش و پرورش بیایند تا در آینده خیالشان از بابت دانشگاه راحت باشد.
فخریان با بیان اینكه تعداد دانشآموزانی كه مستقیماً تحتالشعاع ماهواره و اینترنت قرار میگیرند، محدود هستند، اظهار داشت: وقتی همین تعداد اندك دانشآموزان وارد مدرسه میشوند، مدرسه را آلوده میكنند.
وی اضافه كرد: آموزش و پرورش باید دستورالعملهای دقیق و كارشناسی شدهای داشته باشد كه به حرمت دانشآموز لطمه نزند و در كنار آن مانع مشكلات در مدارس شود به عنوان مثال در برخی از كشورهای پیشرفته دنیا میبینیم دانشآموز وقتی وارد مدرسه میشود، حق ندارد از ابزار موبایل استفاده كند یا دانشآموز حق ندارد وسیلهای غیر از كتابش را به مدرسه بیاورد.
فخریان افزود: آموزش و پرورش نیز باید بهترین شیوهنامه كاربردی را در حوزه مقابله با جنگ نرم ارائه دهد و از برخورد خشن با حوزه دانشآموزی بپرهیزد؛ در تابستان نیز باید دورههای آموزشی قبل از مدرسه به دانشآموزان و خانوادهها به صورت مجازی و حضوری ارائه شود.
* راهاندازی سایتهایهای گفتوگو برای جوانان به جای چترومهای غیرمجاز
ابهری، مشاور كمیسیون اجتماعی مجلس درباره نقش معلمان و مدیران در جنگ نرم گفت: باید در ابتدا آموزش و پرورش با خانوادهها پیوند داشته باشد؛ ایجاد پل ارتباطی مستمر با خانوادهها بسیار مهم است یعنی خانواده به مدرسه بگوید فرزندم در چه وضعی است و مدرسه به خانواده خبر دهد.
وی ادامه داد: 75 درصد مادران در خانوادهها از آسیبهای رفتاری فرزندان خبر دارند اما از ترس تنبیه پدر یا اینكه بلوا در خانه درست شود، نمیگویند.
این آسیبشناس اجتماعی اظهار داشت: چیزی كه برای جوانان ما كم است، رفاه و شادی تعریف شده است؛ وقتی ما به فرزندانمان الگو ندهیم، آنها خودشان پیدا میكنند.
وی اضافه كرد: پس در مرحله اول پیوند محكم مدرسه و خانواده است و در مرحله دوم، اتحاد پدر و مادر درباره تربیت فرزندان به ویژه در دوران بلوغ است؛ بخش سوم برنامهریزیهای پیشگیری است كه قوه قضاییه، معاونت پیشگیری ایجاد كرده است و كارشناسان و فرهیختگان باید تجارب و دستاوردهایشان را در اختیار این معاونت قرار دهند.
ابهری به ارائه طرح پیشنهادی پرداخت و افزود: سازمان ملی جوانان به جای سایت یاهو و غیره باید سایتهای گفتوگو راهاندازی كرده و چت روم ایجاد كند البته كنترل شده باشد كه جوانان وارد شوند و گفتوگو كنند.
* تشكیل پرونده رفتاری برای دانشآموزان
این متخصص علوم رفتاری و آسیبشناس اجتماعی اظهار داشت: مدیر مدرسه باید برای دانشآموزان پرونده رفتاری تشكیل دهد و سلامت جسمی و رفتاری دانشآموزان و خانواده آنها را در ابتدای سال تحصیلی ارزیابی كند و براین اساس به دانشآموزان نگران كننده، توجه شود.
وی ادامه داد: برای یك دبیرستانی كه 400 دانش آموز دارد، یك مشاور كافی نیست و باید دلسوزی كاربردی و عملی كنیم و تعدادی مشاور استخدام شود.
ابهری با بیان اینكه استاندارد مشاور در مدارس، برای هر 20 دانشآموز یك مشاور است، گفت: در ایران، برای هر 100 دانشآموز یك مشاور قابل قبول است.
مشاور كمیسیون اجتماعی مجلس اضافه كرد: آموزش و پرورش باید از اساتید آسیبشناسی برای حل این مشكلات جنگ نرم در مدارس دعوت كند؛ تعارف، حرف و مقاله دیگر بس است، اكنون زمان عمل است.
* مشاوره فردی به جای تریبونی كردن مسائل در مدرسه
سخنگوی كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با بیان اینكه مدارس را در شرایط كنونی از نظر ورود دشمنان در عرصه جنگ نرم سالم میدانیم، گفت: معنی صحبتم، این نیست كه موردی وجود ندارد اما فضای اصلی، سالم است البته گزارشها موردی و اندك بود و در حدی نبود كه تبدیل به سوژهای در كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شود.
وی در خصوص اعلام خطر آسیب شناسان درباره ورود جنگ نرم در مدارس، اظهار داشت: این اعلام خطر خوب بوده و به این معنی است كه ما باید پیشگیری كنیم و در این مسیر كمیسیون آموزش و تحقیقات و شورای عالی آموزش و پرورش در جلساتی كه برگزار كرده است، تلاش میكند تا اقداماتی را انجام دهد؛ در طرح تحول بنیادین كه در دستور كار این شوراست، سعی میشود كه نیرویهای ورودی، گزینشها، تغییر متون آموزشی، امكانات و تجهیزات رایانهای مدارس كنترل شده باشد و دورههای آموزشی، روان و ساده برای دانشآموزان پیشبینی شود.
سخنگوی كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در پاسخ به این پرسش كه نخستین اقدام مدیر و معاونان مدرسه در فضای جنگ نرم چیست، گفت: آنها باید مهرههای اصلی كه خواسته و ناخواسته در این دام افتادند و مروج هستند، شناسایی كرده و با مشاورههای فردی متنبه كنند؛ اگر چندین مرحله این مشاورهها انجام شد و نتیجه نداد، با ظرافت لازم در خانوادهها مطرح شود و بعد با نهادهای مشاورهای بیرون از مدرسه پیگیری شود و در صورت نتیجه ندادن و در مرحله پایانی، با كانونهای امنیتی كشور مطرح شود البته این مراحل باید با ظرافت، تأنی و مدیریت پیش رود.
وی تأكید كرد: با مشاوره فردی موافقم به جای اینكه موضوعی را تریبونی در مدرسه مطرح كنیم.
حیدری یا بیان اینكه به شدت مشكل كمبود مشاور در آموزش و پرورش داریم، گفت: یك وزیر هوشمند آموزش و پرورش باید بحث مشاوره را به عنوان اولویتهای آموزش و پرورش مطرح كند كه اكنون نیست؛ نخستین كار این است كه اولاً در ذهنیت وزیر این مسئله تقویت شود البته ما این موضوع را در كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس مطرح میكنیم.
* دشمنان ما برنده میدان در داخل ایران نیستند
مهدی نوید ادهم، دبیركل شورای عالی آموزش و پرورش در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبری فارس «توانا» گفت: جنگ نرم در گذشته وجود داشته، اكنون هست و در آینده هم وجود خواهد داشت؛ در حقیقت ماهیت فعالیتهای جامعه دینی این است كه دشمنان آشكار و پنهان در صدد انحراف كشاندن فرد و جامعه هستند و بهترین سن برای این هدف، سن دانشآموزی و جوانی است.
وی ادامه داد: در مجموع این جنگ دو سویه است؛ هم آنها حمله میكنند و هم ما حمله میكنیم؛ هم آنها از ما كشته میگیرند و هم ما از آنها كشته میگیریم در حقیقت كم نیستند انسانهای آزادهخواهی كه در سطح جهان پیام ما را شنیدند و به سمت ما میآیند؛ همانطور كه ما نگران حملات نرم دشمنان هستیم، آنها هم نگران اندیشههای تابناك اسلام و انقلاب هستند و تجلی آن را در بحث حجاب و امثالهم میبینید بنابراین هجوم و تهاجم است یعنی جنگ یك سویه نیست كه ما منفعل باشیم.
نوید ادهم اضافه كرد: در مجموع در داخل كشور، برنده میدان دشمنان نیستند؛ به بیان دیگر، نگاه من به نسل جوان، نگاه منفی نیست؛ اكثریت جوانان ما خوشبختانه دین باورند و به ارزشها وفادارند البته ما در این مسیر قربانیانی دادیم كه یك نفرشان زیاد است و باید تلاش كنیم كه این قربانیان به حداقل برسد.
وی افزود: بنده بر خلاف برخی كه با توجه به ظواهر نسل جوان و مدل مو قضاوت میكنند كه جوانان ما از دست رفتند، این تصور را ندارم؛ همین جوانان كه ظاهر این چنینی دارند را در شبهای قدر و در مراسم عبادی و عزاداریها امام حسین (ع) میبینیم كه به ارزشها وفادارند؛ دین گریزی و دین ستیزی نسبت به حوانان را اصلاً قبول ندارم.
* باید دانشآموزان باور كنند با پشتوانه عقلی میتوانند از باورهای دینی خود دفاع كنند
دبیركل شورای عالی آموزش و پرورش در پاسخ به این پرسش كه مدیر مدرسه در شرایط جنگ نرم چه اقدامی باید انجام دهد، گفت: این بحث بعدی است كه چه باید كرد؛ رسالت كل آموزش و پرورش به طور عام و امور تربیتی به صورت خاص معطوف این قضیه است؛ اولیت اصلی در این بحث پرداختن به این موضوع است و استراتژی كلان را هم در این زمینه مصون سازی دانشآموزان میدانم یعنی بالا بردن توان فكری، دینی و باورهای مذهبی دانشآموزان است.
وی با بیان ایكه نباید برای دانشآموزان محدود سازی كرد، اظهار داشت: در دنیای مجازی امروز و با این رسانههای موجود، امكان محدودسازی نیست اما امكان مصون سازی است تا دانشآموزان آگاهانه و با بصیریت، به سمت این پدیدهها نروند.
نوید ادهم افزود: برای این مصون سازی، ارائه تصویر عقلانی از دین میتواند پاسخ دهد؛ باید دانشآموزان باور كنند كه با یك پشتوانه عقلی و استدلالی میتوانند از باورهای دینی خود دفاع كنند؛ اگر نتوانیم تصویر امروزی، دقیق و علمی از دین ارائه دهیم و خدایی نكرده به ظواهر دین بسنده كنیم، در برابر شبهات و سوالات و حرفهای مختلفی كه توسط فرقههای مختلف عرضه میشود، ممكن است بنیانهای دین باوری دانشآموزان تضعیف شود.
وی با بیان اینكه باید محیطی كاملاً صمیمی در مدرسه حاكم باشد، گفت: بسیاری از كج كاركردها به خاطر آزده خاطر شدن دانشآموزان از مدرسه است؛ اگر بتوانیم فضای مدرسه را فضای صمیمی، دوست داشتنی كنیم كه البته در خیلی از مدارس به این هدف رسیدیم، در اهدافمان نیز موفق خواهیم بود.
دبیركل شورای عالی آموزش و پرورش با بیان اینكه به حضور مشاور در تمام پایههای تحصیلی نیاز است، اظهار داشت: یكی از بحثهایی كه در سند ملی آموزش و پرورش به آن پرداختیم، همین بوده است یعنی به سمتی سیستم را مدیریت كنیم كه در تمام مدارس مشاور داشته باشیم؛ مشاور هم فقط مشاور تحصیلی نیست بلكه مشاور تربیتی كه سازگاری اجتماعی برای دانش آموزان به وجود آورد، بسیار مهم تر از مشاوره تحصیلی است.
وی افزود: البته در جایی كه مشاور نداریم باید مهارت مشاور را به مدیران و معلمان آموزش دهیم تا این مسئولیت را بر عهده گیرند.
نوید ادهم ادامه داد: جنگ نرم را نباید به عنوان یك پدیده جدا از كل سیستم آموزش و پرورش دید؛ كل سیستم آموزش و پرورش نسبت به این موضوع باید حساس باشد و باید رد پای مبارزه با جنگ نرم در كتابهای درسی دیده شود در حقیقت باید دانشآموزان را در مقابل این نوع وسوسههای شیطانی مصون كنیم و با دشمن بیرون و درونی مقابله كرده و تقوا را در فرزندانمان تقویت كنیم.
* اجرای طرح احیای نقش تربیتی كاركنان مدارس
باید دید آموزش و پرورش در راستای مقابله با جنگ نرم و حضور مشاوران در مدارس چه اقداماتی انجام داده است.
محمدعلی امیری، مدیر كل دفتر مشاوره تربیتی و تحصیلی وزارت آموزش و پرورش در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبری فارس «توانا» اظهار داشت: همانطور كه از اسم جنگ نرم پیداست، مبارزهای است كه از طریق وسایل ارتباطی خوشایند به سراغ فرد میآید یعنی فردی كه مورد تهاجم قرار میگیرد، احساس میكند نسیم ملایمی در حال وزیدن به سویش است و معمولاً نوجوانان و كودكان در مقابل مسائل خوشایند، سریع تسلیم میشوند.
وی به ابزار جنگ نرم اشاره كرد و افزود: وسایل خواندن و نوشتن، كامپیوتر، سیدیها، تلفن همراه، نوع پوشش و مدل كیف و كفش از جمله ابزار دشمن در جنگ نرم است.
امیری ادامه داد: از جمله مسئولیت افرادی كه در مدرسه مدیریت میكنند و مسئولیت تعلیم و تربیت دانشآموزان را بر عهده دارند، مبارزه با جنگ نرم و ایجاد امنیت برای دانشآموزان است.
وی اضافه كرد: مدیران و همكاران ما در مدارس باید به این مسائل اشراف داشته و قدرت رصد كردن آنها را داشته باشند در حقیقت باید دارای شناخت بالایی باشند.
مدیر كل دفتر مشاوره تربیتی و تحصیلی وزارت آموزش و پرورش اظهار داشت: در حوزه ایجاد شناخت، برای 3 دسته از همكاران طرحی را آماده كردیم كه دستورالعمل آن به تأیید رسیده و در حال ابلاغ از وزارت آموزش و پرورش به اداره كل آموزش و پرورش استانهاست.
وی نام این طرح را احیای نقش تربیتی كاركنان مدارس عنوان كرد و گفت: این طرح برای مدیر، معلمان و كارمندان اجرایی تمام دارس اعم از ابتدایی، راهنمایی و متوسطه برگزار میشود كه در آن، روشهای درست تربیتی ارائه میشود.
امیری ادامه داد: دورههای تربیت مدرس برای این كارگاهها نیز پیشبینی شده است و از آبان ماه كارگاههای تخصصی برای فرهنگیان برگزار میشود.
وی به مهمترین وظیفه مشاوران مدارس اشاره كرد و گفت: یكی از مهمترین وظایق مشاوران مدارس، ایجاد محیطی امن توآم با بهداشت روانی برای دانشآموزان است.
مدیركل دفتر مشاوره تربیتی و تحصیلی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینكه به همت وزیر آموزش و پرورش، 10 هزار مشاور در كشور به استخدام آموزش و پرورش درآمدند، اظهار داشت: این تعداد مشاور در مدارس راهنمایی از اول مهر مشغول به كار میشوند.
وی اقدام دیگر در راستای ارتقای فعالیت مشاوران مدارس را تقلیل ساعت كاری آنها عنوان كرد و ادامه داد: از مهر امسال ساعت كاری مشاوران مدارس از 30 ساعت در هفته به 24 ساعت در هفته كاهش مییابد كه منجر به نشاط در آنها خواهد شد و این نشاط قطعاً تلاششان را چندین برابر خواهد كرد.
امیری به توسعه هستههای مشاوره آموزش و پرورش در تمام مناطق آموزش و پرورش كشور خبر داد و گفت: به ازای هر 750 دانشآموز در هر منطقه آموزش و پرورش، یك ساعت مشاور موظف پیشبینی شده است و در نتیجه هستههای مشاوره توسعه خواهد یافت.
وی به حضور رابط مشاور در مدارس ابتدایی كشور اشاره كرد و افزود: رابط مشاور یكی از معلمان یا كاركنان مدرسه است كه در رشته مرتبط با روانشناسی تحصیل كرده است؛ این فرد رابط هستههای مشاوره میشود و دورههای تخصصی برایش پیشبینی خواهد شد تا با وظایف مشاور در مدارس آشنا شود.
مدیركل مشاوره تربیتی و تحصیلی آموزش و پرورش گفت: ما از اول امسال در مدارس یك فعالیت فراگیر خدمات راهنمایی و مشاوره خواهیم داشت.
* اتحاد ملت و تلاش چندین برابر در مقابل دشمن
آنچه مسلم است، دشمن هنوز در برابر پایداری و مقاومت ملت ایران، تسلیم نشده است و به دنبال راههای مختلف برای پیروزی است؛ شكست استكبار، همدلی و اتحاد تمام دستگاهها و مردم را میطلبد به خصوص كه این بار دشمن، نوجوانان و جوانان را با تخصیص اعتباری كلان و برنامههایی هدفمند نشانه گرفته است.