بانك جهاني در گزارشي به نام«محيط كاري براي زنان خاورميانه و شمال آفريقا»به بررسي وضعيت اشتغال زنان در اين منطقه پرداخته است كه بخشي از اين گزارش به زنان ايران اختصاص دارد.
بر اساس اين گزارش طي چهار سال گذشته به موازات افزايش قيمت نفت از سطح بيكاري در ايران كاسته شده است.در عين حال كاهش سطح بيكاري در اين مدت مربوط به جمعيت مردان بوده است.ميزان بيكاري زنان در اين مدت رو به افزايش داشته و در حال حاضر نرخ بيكاري زنان دو برابر نرخ بيكار مردان است.
اين در حالي است كه زنان بيش از مردان براي كار اهميت و ارزش قائل هستند.نمره مردان ايراني در شاخص ارزش براي كار 94/2 است و اين رقم براي زنان 29/3 اعلام شده است.
در اين گزارش مردان ايراني خوشبين تر از زنان دانسته شده اند. نمره مردان در شاخص خوشبيني 41/3 و نمره زنان 06/3 اعلام شده است. متوسط سني جمعيت مردان نيز 33سال و متوسط سن جمعيت زنان 31 سال برآورد شده است. ايراني ها از نظر نگاه مثبت به فعاليت هاي اقتصادي زنان در منطقه خاورميانه و شمال آفريقا در رتبه نخست قرار دارند.
نمره ايراني ها در شاخص تاييد كار زنان در خارج از خانه 23/4 اعلام شده است كه اين بيشترين رقم در سطح منطقه خاورميانه و شمال آفريقا است. متوسط نمره منطقه اروپا و آسياي مركزي در شاخص تاييد كار زنان در خارج از خانه نيز 31/4 اعلام شده است.
در منطقه خاورميانه و شمال آفريقا پس از ايران از نظر تاييد كار زنان الجزاير با نمره 08/4 در جايگاه دوم و مراكش با 06/4 در جايگاه سوم قرار گرفته اند.
نمره مصر نيز در اين رابطه 68/3 برآورد شده است.
تعداد زنان ايراني كه در بازار كار فعاليت دارند به نسبت جمعيت خود بالاترين رقم را در سطح منطقه به خود اختصاص داده است.از كل جمعيت زنان در ايران 38 درصد وارد بازار كار شده اند. درصد مشاركت مردان در بازار كار نيز 76 درصد است. پس از ايران زنان الجزاير از نظر ميزان حضور در فعاليت هاي اقتصادي در منطقه دوم و زنان مراكش سوم هستند. 36 درصد زنان الجزايري و 28 درصد زنان مراكشي در بازار كار فعاليت دارند. اين رقم براي اردن،مصر و عربستان به ترتيب 27درصد،22 درصد و 18 درصد است.
پس از بررسي كليه قوانين مربوط به تجارت و سرمايه گذاري در ايران مشخص شد اين قوانين به هيچ وجه ميان زنان و مردان تبعيض قائل نشده اند.در واقع در اين قوانين هيچ اشاره اي به طور صريح به زنان نشده است و اين نشان مي دهد در ايران به زنان و مردان در بخش اقتصاد نگاهي يكسان شده است.
البته در قانون كار ايران بخشي ويژه زنان وجود دارد كه با فعاليت زنان در هر كاري كه سخت محسوب مي شود مخالفت كرده است.همچنين زنان اجازه ندارند در شب ها به طور رسمي كار كنند.