مخروط كنونی اين آتشفشان در نتيجه خروج و انباشت خاكسترهای آتشفشانی و مواد مذاب در اثر فوران‌های انفجاری و غيرانفجاری...
 
 
پایش چهار آتشفشان تفتان، بزمان، دماوند و سبلان آغاز شده و بجز بزمان نقشه‌های زمین دیگر آتشفشان‌ها تهیه شده است. مدیر امور زمین‌شناسی منطقه‌ای سازمان زمین‌شناسی با بیان این مطلب افزود: فعالیت آتشفشان‌ها همواره با زلزله همراه است. از این رو در حال حاضر ایستگاه‌های لرزه‌سنجی برای زلزله داریم ولی دستگاه لرزه‌سنجی برای بررسی فعالیت‌های لرزه‌ای آتشفشان‌ها كه باید در اطراف آنها نصب شود وجود ندارد.
دكتر جلیل قلمقاش، دماوند، بزمان، تفتان، سبلان و سهند را از جمله آتشفشان‌های نیمه خاموش و مهم کشور نام برد و گفت: آتشفشان دماوند به دلیل نزدیکی به تهران، تفتان و بزمان به دلیل قرار گرفتن در قسمت‌های جنوب شرق و جنوب غرب شهرستان پر جمعیت زاهدان و سبلان و سهند به دلیل نزدیکی به مشکین‌شهر و تبریز حائز اهمیت هستند.
وی درباره تاریخچه فعالیت آتشفشانی دماوند به مهر گفت: این آتشفشان در آخرین‌بار 7 هزار سال قبل فعالیت آتشفشانی داشته است. مخروط كنونی این آتشفشان در نتیجه خروج و انباشت خاكسترهای آتشفشانی و مواد مذاب در اثر فوران‌های انفجاری و غیرانفجاری شكل گرفته است. قلمقاش با بیان این‌كه معمولاً فعالیت مجدد آتشفشان‌های خاموش و نیمه فعال با انفجارهای شدید همراه است، گفت: فعالیت مجدد این نوع آتشفشان‌ها به دلیل مسدود بودن مجرای عبور گاز و ماگما با انفجارهای شدید آغاز می‌شود. وی اضافه كرد كه به دلیل جهت وزش باد در تهران از غرب به شرق، خاكسترهای آتشفشانی دماوند به سمت شرق كشیده خواهد شد.
امكان پیش‌بینی وقوع آتشفشان
قلمقاش در پاسخ به این سؤال که آیا وقوع آتشفشان قابل پیش‌بینی است یا خیر به مهر پاسخ داد: با مطالعه دقیق تاریخچه فعالیت آتشفشان و مراقبت همیشگی آن می‌توان نوع و زمان فعالیت آنها را تا اندازه‌ای پیش‌بینی کرد.
 
گردآوری: گروه خبری سیمرغ
www.seemorgh.com/news
منبع:iran-newspaper.com